#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2013 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάθανε ότι… ερευνούμε, πλακώσανε και οι ΤούρκοιΤα στοιχεία είναι ενδεικτικά για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι, οι αγαπημένοι μας γείτονες, εγκατέλειψαν τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και κάνουν πλέον παραβιάσεις στα εθνικά μας χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, την τελευταία 4ετία οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία αυξήθηκαν κατά 332%. Αντιθέτως το ίδιο διάστημα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά γίνονται όλο και λιγότερες. Μέσα στο 2012 οι παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα έφτασαν τις 389 όταν το 2009 ήταν μόλις 90.

Αντίστοιχα, από 1.678 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έπεσαν πέρυσι στο 1/3, δηλαδή σε 642. Τυχαίο; Δε νομίζουμε. Όλα άρχισαν από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να κινείται, σε διπλωματικό κατ’ αρχήν επίπεδο, για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Όλα άρχισαν όταν διαπιστώθηκε ότι στο Αιγαίο μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα πετρελαίου κι όταν στην κυβέρνηση ήρθε η Νέα Δημοκρατία η οποία είχε διακηρύξει τις προθέσεις της για την ΑΟΖ.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ και την Άγκυρα να απαντά ότι δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο οι αιτιάσεις της Ελλάδας για τα οικόπεδα που θα μπορεί να κάνει έρευνα. Και μάλιστα λέει ότι τα οικόπεδα που θα γίνουν οι ελληνικές έρευνες είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αμφισβητεί ευθέως την υφαλοκρηπίδα και δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί σε ένα σκηνικό που θα γίνεται ακόμη πιο «δύσκολο». Με τόσες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι απίθανο να έχουμε κάποιο «θερμό» επεισόδιο, και μια κλιμακούμενη ένταση όσο πλησιάζει ο χρόνος που η Ελλάδα θα θελήσει να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο.

Τα πράγματα είναι πολύ λεπτά και στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο γιατί όλα παίζονται σε τεντωμένο σκοινί. Κι ελπίζουμε να μην σχετίζονται τα εθνικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το πρώτο βήμα με τη ρηματική διακοίνωση, πάντως, δείχνει ότι στην Αθήνα δε εφησυχάζουν και σπεύδουν με βάση το διεθνές δίκαιο να κάνουν αυτά που πρέπει.

Η πλάκα πάντως είναι ότι έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ άποψη για το θέμα και σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε κι ότι δεν τους ενημέρωσε. Η κ.Δούρου προφανώς που έχει… εμπειρία στα εθνικά θέμα απ’ όταν έκανε εκθέσεις κι αναλύσεις στο Πεντάγωνο επί 'Ακη, ήταν αυτή που έγραψε την ανακοίνωση. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ακόμη επισημαίνεται ότι «σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης [δηλ. την επίδοση] , όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας;

Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 23/02/2013 15:56:01

  Είναι επόμενο. Δεν υπήρξε ποτέ αποτρεπτικό "μαστίγιο" αλλά μόνο καρόττο (άρση αντιρρήσεων της Ελλαδας για -ταχα μου-ένταξη στην ΕΕ). Γι'αυτό και έχουν "ξεσαλιωθεί". Ο για την Ελλαδα γόρδιος δεσμός θα προκύψει όταν φέρουν το ερευνητικό τους πλοίο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 2. papasmurf avatar
  papasmurf 23/02/2013 16:10:19

  Μήπως το ότι μας κατάφεραν να προσφύγουμε στον ΟΗΕ για ζήτημα γκρίζων ζωνών στην ουσία σας λέει κάτι;Από εκεί περιμένουμε την λύση ;Δεν χορτάσαμε καταδικαστικά ψηφίσματα για το κυπριακό;

 3. foros1 avatar
  foros1 23/02/2013 17:24:40

  ουτως ή αλλως μονοι μας δεν μπορούμε να τα βγαλουμε.
  αναγκαστικα θα ακολουθησουμε παρόμοιο δρομο με την Κύπρο, απο ενα οικοπεδακι σε καθε μεγαλο παιχτη...
  αυτα θα τα χειριστουν υπευθυνοι μεσα απο την κυβερνηση, συνυπολογίζοντας και παραμέτρους που εμεις αγνοούμε.
  εκείνο ομως που πρέπει να τονίζουμε παντού, ειναι οτι τα κοιτασματα αυτά ειναι και κοιτάσματα της Ευρώπης, με οτι αυτό συνεπάγεται για την ...προσωρινα υπερχρεωμένη πατριδα μας!

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ foros1 25/02/2013 12:35:23

   εκείνο ομως που πρέπει να τονίζουμε παντού, ειναι οτι τα κοιτασματα αυτά ειναι και κοιτάσματα της Ευρώπης, με οτι αυτό συνεπάγεται για την …προσωρινα υπερχρεωμένη πατριδα μας!

   Να φανταστώ αγαπητέ πως με την ίδια λογική τα χρέη μας είναι και χρέη της Ευρώπης?

 4. Σταύρος avatar
  Σταύρος 23/02/2013 18:30:14

  Κόβεται, λέμε τώρα, ο κάβος ενώ έλκεις μιά φορτηγίδα ή οποία μεταφέρει καμμένα λάδια και απόβλητα πρατηρίων καυσίμου των νησιών και πέφτει για κακή της τύχη, στο ερευνητικό πλοίο των Τούρκων.
  Το οποίο για κακή του τύχη, είναι ανακατασκευασμένο μετά την αγορά του, με τις προδιαγραφές των Τούρκων.
  Κρίμα δεν είναι;
  Για την φορτηγίδα!

  (κατά σύμπτωση και κατά συζυγία των Πλανητών και των άστρων, μπορεί να φέρει το όνομα Κανάρης, η φορτηγίδα!)

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Σταύρος 23/02/2013 20:26:51

   Σταύρο, φοβερό. Οι "κουζουλοί" (Καζαντζάκης) κάνουν την Ελλάδα Αθάνατη!

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Σταύρος 23/02/2013 22:28:27

   Σταύρο σωστός!
   Ἀλλά ἡ φορτηγίδα πρέπει νά...ἔλκεται,δυστυχῶς...
   Ὁ Κανάρης εἶχε πάει μόνος του...

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ Κυθήριος Τ. 23/02/2013 23:35:11

    Τσιριγώτη μου, νησιώτη μου!
    Αν έχει πάρει δρόμο η μαούνα, θα το κόψει στην μέση στην Μήλο και θα σταματήσει στην Κρήτη.
    Κι αν δεν είναι μαούνα, θα μπορεί να είναι ένας παλιοσκουριάς που θα πηγαίνει για κόψιμο στην Τουρκία και θα κολλήσει το τιμόνι του!
    "Θέληση" να υπάρχει!

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Σταύρος 24/02/2013 00:27:57

     Γι'αυτή τη "θέληση" μιλώ κι εγώ φίλε Σταύρο...

 5. occultist avatar
  occultist 23/02/2013 19:00:29

  Η κ. Δούρου που έγραψε την ανακοίνωση ενημέρωσε άραγε τους τουρκολάγνους ομοτράπεζους της για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης;;;;; ( ξέρεται την κα. ¨¨συνωτισμό¨¨, τον κον. ¨¨καρνάꨨ κλπ μπουμπούκια).

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ occultist 23/02/2013 22:30:37

   Θά τό ἔκανε,ἀλλά ἡ κ. ''συνωστισμός'' εἶναι ἀλλοῦ καί ὁ κ. ''καρντάκ'' διαγράφτηκε.

 6. ΝΠ avatar
  ΝΠ 23/02/2013 21:18:20

  Σταύρος :έγραψες...

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 24/02/2013 12:43:27

  Η φετεινή αποκριάτικη διαφήμιση του Τζάμπο που παίζει ασταμάτητα, μιλάει για «βελζεβούλ», «καπνό», «τούρκικη χλιδή» και διάφορα άλλα ακατανόητα. Προφανής στόχος και λαμπερές στολές, για να «μασκαρευτούν» τα πιτσιρίκια Ελληνόπουλα, σε μικρούς "σουλεϊμάν" (αθώος εθισμός στην ιδέα εκτουρκισμού)!
  Το τηλέφωνο στα κεντρικά γραφεία Τζάμπο (Κύπρου 9 & Ύδρας, Μοσχάτο, 18346, Αττική), 210-48 05 200 είναι μονίμως και ανεξαρτήτως ώρας κατειλημμένο. Ελληνες γονείς, προσοχή.

 8. Nik avatar
  Nik 24/02/2013 20:47:56

  Οτι και να κάνουν οι γείτονες, λόγω γεωγραφίας, οι όποιοι πόροι του Αιγαίου θα ανήκουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα. Το Αιγαίο είναι ήδη μια ελληνική λίμνη, τώρα με τα χωρικά ύδατα στα 6 μίλλια, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στον Νταβούτ. Κακώς δεν χαράσσουμε, όπως δικαιούμαστε να το κάνουμε, μόνιμους διαύλους ναυσιπλοϊας που θα συνδέουν διεθνή ύδατα μέσα από τις θάλασσες μας. Ενα δύο ατυχήματα θα πείσουν για την αναγκαιότητα αυτή.

  Οσο για τα εκτός Αιγαίου πιθανά κοιτάσματα, εκεί η Τουρκία δεν παίζει με σκοπό να βρει κάποια δικά της κοιτάσματα, αλλά για να χαλάσει προκαταβολικά τις όποιες σκέψεις για ένα συνεχή χώρο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Εξ ου και τα πολλά αεροναυτικά γυμνάσια σε αυτό το χώρο. Ομως και αυτό θα γίνει είτε το θέλει είτε όχι διότι αυτό συμφέρει παίκτες πολύ μεγαλύτερους από αυτήν. Αυτοί θα την αναγκάσουν να δεχτεί, έστω και αν δεν επικυρώσει επίσημα, το δίκαιο της θάλασσας.

  Οσο για τα αμυντικά, όταν έχεις πολλά διάσπαρτα νησιά, και αρκετό μυαλό για να επιλέξεις φτηνά "έξυπνα" όπλα, εξουδετερώνεις τις φρεγάτες και τα ακριβοπληρωμένα πλωτά μέσα του αντιπάλου. Μια "έξυπνη" οβίδα από "χαζό" πυροβόλο έχει επιτυχία 95%, κοστίζει 30 000 δολλάρια και αχρηστεύει φρεγάτα ενός Δισ. Ψάχτε στο διαδίκτυο τα νέα έξυπνα βλήματα πυροβολικού.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Nik 24/02/2013 22:20:59

   Μιά μαούνα κοστίζει λιγότερο και είναι more spectαcular... πως το λέτε εσείς στην Ελλάδα;!
   Ποιό φαντασμαγορική!! ;)

 9. ENG avatar
  ENG 25/02/2013 03:11:13

  Η Τουρκια θα παρει το μεριδιο που θελει !!
  Αυτο ειναι ο στοχος της και αυτο εχει επιτυχει πολυ καλα εως τωρα με οποια
  χωρα συνορευει !!!!

  ΑΩΖ και μπλα !!! Καποτε εδω το εεχε περιγραψει αψογα ενα δικηγορος .

  Ειμασται αρχιπελαγος , δεν μας απασχολουν τα 12 η 6 μιλια , αλλα ουτε και ΑΟΖ.


  ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ μια ζωη για να εξυπηρετουμε τα συμφεροντα των αλλων.

  Τωρα και τσαμπα χρεωμενοι !!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.