«Μάγοι και απίθανοι σύμβουλοι του Τσίπρα τραυματίζουν την ψυχή της Αριστεράς»
18/06/2014 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μάγοι και απίθανοι σύμβουλοι του Τσίπρα τραυματίζουν την ψυχή της Αριστεράς»

Η Πλατφόρμα των 53 του ΣΥΡΙΖΑ

Η εποχή στην οποία Τσίπρας και Λαφαζάνης «μονομαχούσαν» στις συνεδριάσεις των κεντρικών επιτροπών και η εσωτερική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ στροβιλιζόταν απ’ τις αντιπαραθέσεις της προεδρικής πλειοψηφίας και της αριστερής μειοψηφίας της Πλατφόρμας φαίνεται πως παρήλθαν οριστικά.

Η συγκροτημένη κίνηση των 53 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί βουλευτές και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, που προέρχονται απ’ την πλειοψηφική τάση η οποία στήριζε μέχρι πρότινος στις επιλογές του τον Αλέξη Τσίπρα έχει ταράξει τα νερά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι καταρχήν θα σπάσει η μονοτονία των προηγούμενων συνόδων των κεντρικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ όπου η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθετε μόνη της ένα κείμενο συμβολής στις επεξεργασίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ενίοτε καταψήφιζε και τις αποφάσεις. Τώρα θα υπάρχει μια ακόμα σοβαρή σε δύναμη τάση που θα καταθέτει τα δικά της «κείμενα συμβολής».

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν βλέπουν με αρνητικό μάτι αυτή την κινητικότητα, ουσιαστικά τη διάσπαση της πλειοψηφίας, αν και υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ αυτών των δύο τάσεων σε σημαντικά και καίρια σημεία. Ωστόσο είναι δεδομένη πλέον η ανακατανομή των εσωκομματικών συσχετισμών. Το που θα οδηγήσει δεν είναι σίγουρο, ούτε μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και ένα είδος κοινού βηματισμού σε πρώτη φάση καθώς βασικό σημείο σύγκλισης των δύο πλευρών «Πλατφόρμας» και των «53» είναι η υπεράσπιση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερού κόμματος.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να περιμένει κανείς να δει τι είδους αντίρροπες τάσεις μπορεί να προκαλέσει αυτή η κινητικότητα απ’ τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγετικής ομάδας Τσίπρα, καθώς είναι υπαρκτή και αυτή η τάση μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι βασικοί άξονες του κειμένου των 53 – «Μόνο η αριστερή γραμμή εγγυάται τη νίκη»

-Μεταφορά του πολιτικού παιχνιδιού απ’ την επικοινωνία και τους θεσμούς στους δρόμους και τα κινήματα για να αλλάξει ο πραγματικός ιδεολογικός συσχετισμός στην κοινωνία.

-Αποσαφήνιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για να διευρυνθούν οι δεσμοί του με τα κοινωνικά στρώματα που έχουν παραδοσιακούς αξιακούς δεσμούς με την Αριστερά, όπως τμήματα της μισθωτής εργασίας, των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και άλλα λαϊκά στρώματα.

-Συνεπής πολιτική πολιτικών συμμαχιών που από τη μια μεριά θα υπηρετεί την αναγκαία διεύρυνση της κοινωνικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη, δεν θα θίγει τις αξίες και τις ευαισθησίες του κόσμου της Αριστεράς, δίνοντας την εντύπωση της αφομοίωσης από το σύστημα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έλκει προς τα αριστερά την πολιτική ζωή της χώρας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα του κοινωνικού μετασχηματισμού δεν πρέπει να προσαρμόζεται στον κοινωνικό μέσο όρο και να μοιάζει ως κόμμα της κοινωνίας γενικώς.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλεινα επιμείνει στη μαζικήαριστερή, ανοικτή και ριζοσπαστική γραμμή που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι εδώ και μπορεί να τον πάει ακόμα πιο μακριά. Στη γραμμή αυτή που παλεύει για την ανατροπή του Μνημονίου και την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά που δεν θέλει το «κυβέρνηση» να πνίξει το «αριστερή». Στη γραμμή αυτή που απορρίπτει το δίπολο κομμουνιστικός δογματισμός ή προσαρμογή στο σύστημα.

-Ο δημόσιος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δανείζεται το δημόσιο λόγο του αντιπάλου, γιατί ο κόσμος της Αριστεράς αφήνεται ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστος μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου.

«Οι μάγοι του Τσίπρα τραυματίζουν την ψυχή της Αριστεράς»

Η κριτική στην ηγετική ομάδα Τσίπρα είναι σκληρή με αφορμή σειρά επιλογών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καθώς γίνεται λόγος για «μάγους της πολιτικής επικοινωνίας» και «τεχνικούς της εξουσίας» και «απίθανους συμβούλους» που «περιφρονούν ωμά και τραυματίζουν την ψυχή της Αριστεράς» ενώ σημειώνουν ότι απαξιώθηκαν κομματικά όργανα και συλλογικές λειτουργίες, αδρανοποιήθηκαν εκλεγμένα όργανα και ενισχύθηκαν εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων, οδηγώντας στην αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας!

Τα «σχολιανά» του ακούει ο Τσίπρας για τον στείρο αντιμερκελισμό καθώς όπως αναφέρει το κείμενο των 53 «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η καπιταλιστική κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης και γιατί θεωρούμε ότι το Μνημόνιο δεν είναι μια συνωμοσία της Γερμανίας, αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα για τη μεταφορά του κόστους της κρίσης στους πιο φτωχούς και την επιβολή ενός μοντέλου άγριου καπιταλισμού -πρώτα στην Ελλάδα κι ύστερα στην υπόλοιπη Ευρώπη». Προσθέτουν δε ότι οι κοινωνικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να «υποκαθίστανται από σχήματα τύπου «Ελλάδα εναντίον Μέρκελ», «ο λαός ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο» και σημειώνουν τέτοια ρητορικά σχήματα με «έναν ορισμένο σκανδαλοθηρικό-τιμωρητικό λόγο παραπέμπουν σε σχηματισμούς (πολύ) δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος οξεία κριτική αν και με έντεχνο τρόπο ασκείται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αναφορικά με τα χαριεντίσματα με τη Χρυσή Αυγή αλλά και τις υπόγειες και φανερές διαδρομές Δούρου – Μαρινάκη. Σημειώνουν ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής πρέπει να προκαλέσει συναγερμό γιατί «κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή επιβραβεύει τη ναζιστική τρομοκρατία και είναι πλέον φανερό ότι μεγάλο τμήμα της ψήφου στη Χρυσή Αυγή έχει ιδεολογικό βάθος».

Σ’ αυτό το πλαίσιο της κριτικής τους αναφέρουν ότι «Τα φαινόμενα Μώραλη στον Πειραιά και Μπέου στο Βόλο, συνιστούν συμπτώματα της σωβούσας ασθένειας της αστικής δημοκρατίας στη χώρα μας και πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά. Πρόκειται για όψεις της μετατόπισης τόσο της αστικής τάξης όσο και άλλων στρωμάτων προς μια πιο προκλητικά αγοραία, «ακραία», και λούμπεν διάσταση, μεταξύ πολιτικής και οργανωμένης παραβατικότητας».

«Λέτε ανοησίες» η απάντηση Τσίπρα στους 53

«Ανοησίες» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην εσωκομματική αμφισβήτηση των 53 στελεχών που προέρχονται από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου των οικονομολόγων Βαρουφάκη-Galbraith-Holland.

«Καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς πάντως να κάνει ευθείες ονομαστικές αναφορές στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ακούω πολλές φορές ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες. Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα: ενσωμάτωση ή ανατροπή» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περί ανατροπής ο Αλέξης Τσίπρας τα απηύθυνε σε ένα ακροατήριο όπου μεταξύ άλλων ποιοι λέτε να παρευρίσκονταν; Ο επικεφαλής του Ποταμιού …Σταύρος Θεοδωράκης και ο …Αντρίκος Παπανδρέου!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 18/06/2014 10:24:42

  Αυτή είναι μια έντιμη και ευσυνείδητη προσπάθεια επιστροφής του κόμματος αυτού στην αριστερή του ιδεολογία.Ετσι πρέπει να παίζεται το πολιτικό παιχνίδι.Ο ψηφοφόρος να γνωρίζει τι ψηφίζει και να αναλαμβάνει την ευθύνη της επιλογής του.Μόνο μια παρατήρηση.Το ποσοστό που πήρε ο Σύριζα οφειλόταν,(αντιθέτως),στην αποδυνάμωση της αριστερής συνιστώσας και στη εξαφάνιση της ακροαριστερής.Η Βουλή χρειάζεται μια σοβαρή,ευρωπαϊκή αριστερά με επιχειρήματα και όχι πυροτεχνήματα και ''οπορτουνιστικές σέχτες''.

 2. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 18/06/2014 10:51:41

  Τελικά πόσο κολλημένοι είναι αυτοί οι αριστεροί . Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας , προφανώς κυρίως του δημοσίου , παραδοσιακοί ψηφοφόροι της αριστεράς . Νομίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γαιοκτήμονες , μεγαλοβιομήχανοι και άλλοι τέτοιοι που έχουν χιλιάδες υπαλλήλους . Ούτε βιομήχανους έχουμε , ούτε γαιοκτήμονες αφού έχουμε τον μικρότερο κλήρο στην ανεπτυγμένη Ευρώπη . Εχουμε μικρομεσαίους που προσπαθούν να έχουν θέσεις εργασίας και που τώρα κάτω από το βάρος των απίστευτων φόρων και των ανάλγητων - αλλά με τα δικά μας λεφτά διασωθέντων- τραπεζών , είτε κλείνουν , είτε κάνουν αυτά που έλεγε χτές η έκθεση εργασίας . Πρακτικές απόγνωσης , εκτός από τους λίγους των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται την κατάσταση . Τελικά μετά από τόσες δεκαετίες συνεχιζόμενου χωρίς όπλα , εμφυλίου πολέμου , το θέμα αποκτά πάλι ιδεολογική οπτική . Τι είναι η θέση εργασίας και ποιός την δημιουργεί και ποιός την καταναλώνει και πως αμείβονται αμφότεροι .

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ κοινός νούς 18/06/2014 15:15:23

   Οι αριστεροί είναι τα τσιράκια όλων αυτών των πολυεθνικών. Σε συνεργασία μαζί τους εξαφανίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες . ΑΞΙΟΙ και ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ.

 3. πολίτης avatar
  πολίτης 18/06/2014 14:42:14

  Προσυπογράφω την επιστολή αυτή σαν ψηφοφόρος του 4% και όχι του είδα φως και μπήκα. Αν είναι να πασοκοποιηθούμε, να μας το πούνε να κανονίσουμε την πορεία μας. Είναι ιδεολογικές οι διαφορές και διαφορές ήθους θέλω να πιστεύω. Γίνεται αναδιανομή πλούτου παγκόσμια και απευθυνόμενος στους μικρομεσαίους φίλους να θυμίσω ότι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο η τάξη τους είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

  • Franc- avatar
   Franc- @ πολίτης 18/06/2014 15:53:51

   Αρα ένα είναι το Κόμμα φίλε πολίτη. Μόνο αυτό δεν Πασοκοποιείται ούτε ευρωκρατείται. Γιατί να παρακαλάς τον Τσίπρα?

 4. Franc- avatar
  Franc- 18/06/2014 15:52:00

  Αυτοί οι 53 μοιάζουν με τους 58. Δεν έιναι όμως αρκετά Τσατσόπουλοι για να τους διαγράψει ο Τσίπρας. Ετσι είναι μέν "αριστεροί", κατά της Τραπεζοκρατούμενης ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Ευρώ, αλλά δεν πάνε ούτε στο ΚΚΕ, ούτε στον Αλαβάνο, γιατί εκεί οι καρέκλες είναι πιασμένες και θα τους βάλουν να σφουγγαρίζουν τα πατώματα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.