13/11/2009 20:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΜΜΕ: της διαπλοκής το …κάγκελοΠριν από μερικά χρόνια η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε προσπαθήσει να περιγράψει της... διαπλοκής το κάγκελο με ένα γράφημα όπου παρουσιαζόταν οι εταιρείες και τα εμπλεκόμενα ΜΜΕ των γνωστών νταβατζήδων.

Αυτό που συμβαίνει, όμως, τις τελευταίες ημέρες στο χώρο των Media δεν έχει προηγούμενο. Εφημερίδες εκδίδονται από τη μια στιγμή στην άλλη, οι αναγνώστες αυξάνονται ραγδαία λόγω  των προσφορών, οι εκδότες είτε είναι εχθροί είτε έχουν στενές σχέσεις μεταξύ τους, μια απίστευτη εικόνα που κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να καταγράψουμε το νέο κάγκελο της διαπλοκής στα ΜΜΕ μπας και βγάλουμε άκρη.

Ο όμιλος Μπόμπολα που διαθέτει τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, έχει στην κατοχή του εφημερίδες και περιοδικά. Διαθέτει το Έθνος το οποίο στέκεται παραδοσιακά υπέρ του ΠΑΣΟΚ αλλά κατά καιρούς κάνει τα παιχνίδια του ανάλογα με το συμφέρον του αφεντικού. Όπως π.χ. στη μάχη Παπανδρέου – Βενιζέλου όπου τάχθηκε υπέρ του δεύτερου, όμως τώρα στηρίζει Παπανδρέου. Διαθέτει την «ισορροπιστική» Ημερησία, όμως το «υπόγειο» παιχνίδι το κάνει με το Πρώτο Θέμα. Ενώ δηλαδή οι άλλες εφημερίδες στέκονται αξιόλογα το Θέμα αναλαμβάνει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και στέλνει τα μηνύματα εκεί που πρέπει. Για παράδειγμα οι αποκαλύψεις της Κυριακής για την κ. Σιούτη. Έστειλαν το μήνυμα στην ίδια και τον πρωθυπουργό, έστειλαν και στον αντίπαλό της στα κατασκευαστικά, τη ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ. Όσο για το Mega, διαμορφώνει συνειδήσεις ανάλογα με το θέμα. Για παράδειγμα παίζει προκλητικά υπέρ της Ντόρας, κατηγορεί την κυβέρνηση όταν πρέπει (ή όταν διατάζουν το Mega οι μέτοχοι). Ο Μπόμπολας επίσης έχει συμμαχήσει με τον Κοντομηνά, έχει βάλει στις δουλειές του τον Λαυρεντιάδη, ενώ άσπονδος φίλος είναι ο Στ. Ψυχάρης.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, άλλοτε υπάλληλος του Μπόμπολα τώρα βρίσκεται μαζί του στα μαχαίρια. Πετάει σπόντες για τα έργα και τη διαπλοκή, παίζει στα ίσια το παιχνίδι των Media με τη Real και τον Real FM και έχει μπει στο μάτι των παραδοσιακών βαρόνων. Ξεχνάει όμως ότι ήταν βασικός εκπρόσωπος των καναλαναρχών και έκανε τα παιχνίδια του Μπόμπολα και του Κοντομηνά. Όπως ξεχνάει –στο πλαίσιο της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που λέει ότι υπηρετεί, να μιλήσει για τα περίεργα τιμολόγια του Alter και του συνεταίρου του, Κουρή.

Ένας άλλος υπάλληλος του Alter ο... αδέκαστος Μάκης, έβγαλε πρόσφατα εφημερίδα σε συνεργασία με άλλους δημοσιογράφους που παραδοσιακά ήταν στα μεγάλα μαγαζιά και έπαιζαν τα παιχνίδια των αφεντικών τους (βλέπε π.χ. Λάλας). Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η Veto θεωρείται ανταγωνιστική της Real, την ίδια στιγμή ο Μάκης διαφημίζει την εφημερίδα του Χατζηνικολάου από τη Zougla.gr.  Όσο για τα τιμολόγια του Κουρή, έχουν «χαθεί» και αυτά στη Ζούγκλα της ενημέρωσης.

Στο Θέμα FM, πρώην Άλφα που έχει πλέον ιδιοκτήτες τους όψιμους συμμάχους Μπόμπολα και Κοντομηνά, κατοικοεδρεύουν οι άσπονδοι εχθροί του Μάκη και του Χατζηνικολάου. Π.χ. ο Σ. Γκιόλιας, ο οποίος από αρχισυντάκτης του Μάκη έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός του ενώ πρόσφατα ανέλαβε να απαντήσει στις βολές Χατζηνικολάου κατά του Μπόμπολα. Υπάρχει βέβαια και ο Θέμος Αναστασιάδης και η παρέα του οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να συγκρούονται με τα άλλοτε φιλαράκια τους. Πριν, όμως, το Θέμα αγοραστεί από τον Μπόμπολα βρίσκονταν και αυτοί απέναντί του.

Στο Βήμα γίνεται της τρελής αφού ο Χ. Λαμπράκης αδυνατεί (και φυσικά) να ελέγξει το μαγαζί που έχει περάσει στα χέρια του Ψυχάρη. Όμως, εκεί είναι όπου φυσάει ο άνεμος, όπως αποδείχθηκε με το ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου. Λέτε ο Πρετεντέρης που στηρίζει Ντόρα να πάθει ακόμη ένα στραπάτσο;

Στον όμιλο Αλαφούζου ασχολούνται με το πώς δεν θα... πειράξουν τους φίλους τους, όπως αποδείχθηκε και με το κυριακάτικο δημοσίευμα της Καθημερινής για το οποίο την πλήρωσε η μαρίδα κι όχι τα... κεφαλόπουλα όπως έπρεπε. Ο όμιλος έχει και τον ΣΚΑΙ όπου έχουν μπει και εφοπλιστές όπως ο κουμπάρος της Ντόρας, Μαρινάκης ενώ κοντά βρίσκεται και ο Λαυρεντιάδης.

Στον Ελεύθερο Τύπο ιδιοκτήτες είναι δύο πρώην άνθρωποι του Μπόμπολα που συγκρούστηκαν μαζί του. Οι Σκαναβής και Μπενέκος, άγνωστο από που, βάζουν χρήματα για να αναστήσουν τη ναυαρχίδα του κεντροδεξιού τύπου.

Αυτοί κι άλλοι πολλοί διαπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι με βασικό στόχο, εκτός από τα εκατομμύρια της διαφήμισης, και τον έλεγχο της εξουσίας.

Ανεξάρτητη δημοσιογραφία έχε γεια...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΚΑΙς avatar
  ΣΚΑΙς 13/11/2009 20:49:18

  Εμετικές καταστάσεις με ανθρώπους χαμηλού επιπέδου. Αυτοί στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου και την παιδική χαρά του, που όμως επέλεξε ο Ελληνικός Λαός. Δεν πειράζει, εμείς θα συνεχίσουμε τους... εμετούς!!!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/11/2009 20:52:59

  O πίνακας της διαπλοκής πρέπει να ολοκληρωθεί, για να ξέρουμε που βρισκόμαστε.

  Οι κατακευαστικές εκπροσωπούνται άξια...

  Το Κέρδος επίσης εκπροσωπεί συγκεκριμένο.
  Για τον Επενδυτή έχω χάσει λογαριασμό

  Το ένα διυλιστήριο εκπροσωπείται από την Ε και διαπλέκεται και με την Πειραιώς

  Μέρος της μεταφοράς πετρελαίου εκπροσωπειται από την οικολογική Κ

  Το άλλο διυλιστήριο έχει την Eurobank

  Η Eurobank, η Αλφα-Πίστεως και η Πειραιώς δεν χρειάζονται μήντια, ελέγχουν απ’ ευθείας τον εκάστοτε Υπεθο, ΥπΟιΟ κλπ και καμιά φορά απ' ευθείας τον Πρωθυπουργό. Η Εθνική δεν είναι διαπλεκόμενη, είναι θύμα.

  Ο ΟΤΕ διαπλέκεται πλέον με το Δ’ Ράϊχ

  Ο Βγενό γίνεται κράτος εν κράτει

  Οι παλαι ποτέ του ΣΕΒ έχουν φθαρεί BLR, και ο ΣΕΒ δεν διαπλέκεται, έχει τον Πρόεδρό του αντ αυτού.

  Ο Εξάκτινος, τον θυμάστε, είχε πει ότι όλοι, ή σχεδόν όλοι, είναι κρατικοδίαιτοι, αν θυμάστε. Θα προσέθετα και ανθρωποδίαιτοι.

  Η Ελλάδα, λόγω κουλτούρας, ιστορίας, μικρού μεγέθους και ιδιότυπης Μαφίας είναι μια εντελώς ανελεύθερη αγορά. Μόνο στην Αργεντινή είδα τέτοιο χάλι. Ακόμα και η Λιβύη έχει περισσότερο εσωτερικό ανταγωνισμό ανάμεσα στους γόνους του Ιδιοκτήτη.

  • donaE avatar
   donaE @ archaeopteryx 13/11/2009 21:24:12

   Τελικα δηλαδη τα πολιτικα κομματα ειναι πεταμενα λεφτα;
   Αφου την δουλεια την κανουν αλλοι.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ donaE 13/11/2009 21:46:34

    Δυστυχώς αγαπητή μου τα πολιτικά κόμματα απλά υπάρχουν για να τους δίνουν τις δουλειές.

  • Swell avatar
   Swell @ archaeopteryx 13/11/2009 21:40:26

   O Επενδυτής ανήκει στον Κ.Γιαννίκο που "παίζει" με τον Κουρή στο ALTER. Στο Γιαννίκο "οφείλουμε" αυτό που είναι σήμερα η (ιδιωτική κυρίως) τηλεόραση. Ηταν διευθυντής προγράμματος στο MEGA, πριν μεταπηδήσει στο κανάλι της ευεργέτιδας και ευφραδούς κυρίας, το STAR κι από κει στο ALTER. Aυτός καθιέρωσε το "χτίσιμο" του προγράμματος πάνω σε νοηματικές ζώνες. Πρόγραμμα δηλαδή ανάλογο με το ποιός βλέπει κάθε στιγμή τηλεόραση. Ετσι μας προέκυψαν οι Τατιάνες το πρωί, και η μεσημεριατζούδες με το σωρό το μεσημέρι.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/11/2009 20:57:17

  ...ούτε καν αγορά, μοιρασμένα φέουδα έχει η χώρα.

 4. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 13/11/2009 21:08:11

  Αφού πουλάνε ακόμα τα φύλλα τους με λογιών λογιών καλούδια, και οι "αναγνώστες" στηρίζουν τις φυλλάδες τους για να αποκτήσουν τον περιούσιο των dvd, καλά κάνουν.
  Που θα πάει, θα έρθει η στιγμή που και τα ταμεία θα πάρουν το όνομά τους.
  Ξεχάστε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.λ.π.
  Ανάδοχοι των συντάξεων και της περίθαλψης και με εφάπαξ μονοήμερη περιήγηση στις εγκαταστάσεις τους.

 5. nasos avatar
  nasos 13/11/2009 21:16:14

  http://nonews-news.blogspot.com/2009/11/k.html
  13.11.09
  Kουίζ...

  Έντονα κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα η πληροφορία ότι η ιδιοκτησία μεγάλης εφημερίδας σκέφτεται σοβαρά την αναστολή της έκδοσης της. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που κυκλοφορεί είναι ότι η σκέψη είναι να κλείσει το Κυριακάτικο φύλλο και μάλιστα άμεσα και όχι το καθημερινό όπως θα ήταν πιο λογικό. Η εξήγηση είναι ότι το Κυριακάτικο φύλλο έχει αυξημένα έσοδα αλλά και πολλά έξοδα και φαντάζει στα μάτια της ιδιοκτησίας καλύτερη λύση.
  Κάνοντας ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι πέρα από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στην εφημερίδα τα τελευταία χρόνια ο...

  παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σκέψη για αναστολή έκδοσης είναι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν αυξημένα κέρδη για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα στις ασθενέστερες τάξεις.
  Ο εκδοτικός όμιλος που ανήκει η εφημερίδα πραγματοποίησε πέρυσι μια εξαιρετικά επικερδή πώληση ενός τίτλου που κατείχε με αποτέλεσμα ο ισολογισμός να είναι τέτοιος που τοποθετεί την εταιρία στην λίστα με αυτές που πρέπει να καταβάλουν σημαντικά ποσά για την αποπληρωμή του επιδόματος στους ασθενέστερους πολίτες.
  Στελέχη του ομίλου διαρρέουν προς πάσα κατεύθυνση ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί η καταβολή της εισφοράς η αναστολή έκδοσης είναι εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι το όλο θέμα που έχει προκύψει δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με την «ιδιαίτερη» ψυχοσύνθεση της ιδιοκτησίας που συχνά πυκνά κάνει εν θερμώ εκδήλωση προθέσεων ή παίρνει εν θερμώ αποφάσεις οι οποίες προκαλούν αρχικά αναταραχή αλλά στην συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιείται.
  enimerosi24

  Tην Ελευθεροτυπία προφανώς εννοεί,πολύ ευφάνταστο μου φαίνεται το σενάριο.

  • oxoxox avatar
   oxoxox @ nasos 14/11/2009 08:20:35

   Ποιος Θανάσης; Ποια χαφεδοτυπία;

 6. Swell avatar
  Swell 13/11/2009 21:43:28

  Μα πως να μην καταπιεί τα τιμολόγια ο Χατζητέτοιος. Αυτός κατάπιε και ανθρώπους. Και δεν εννοώ τους συναδέλφους του που οδηγούσε πάντοτε στην έξοδο.

  http://swell-swell.blogspot.com/2007/02/blog-post_17.html

 7. Anonimos avatar
  Anonimos 15/07/2011 16:39:13

  Χάρτης ιδιοκτησίας ΜΜΕ ---- Ιουλιος 2011

  http://twitpic.com/5nq072

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.