#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2013 19:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λόγος υπέρ ανασφάλιστου ΈλληνοςΟμολογώ πως μερικά πράγματα δεν μπορώ να τα δεχτώ. Δεν τα χωρά καν το μυαλό μου.  Ποτέ δεν υπήρξα σοσιαλιστής ή κομμουνιστής αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω μερικές εσωτερικές «κόκκινες γραμμές» τις οποίες ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα να «πατήσω». Υπάρχουν κάποια «αγαθά» που πάντοτε στην σκέψη μου είναι υποχρέωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας να τα προσφέρει δωρεάν ακόμη και (κυρίως σε αυτούς) στους φτωχότερους από τους πολίτες της, στην ανώτατη ποιότητα και στην αναλογούσα ποσότητα: ασφάλεια, δικαιοσύνη, παιδεία και ΥΓΕΙΑ.

Έτσι, πάντα εντός μου ήταν απαράδεκτη η έννοια «ανασφάλιστος υγειονομικά Έλληνας». Δεν θα επεκταθώ σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ξένων υπηκόων, καθώς από μόνη της είναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά γενικά πιστεύω πως οποιοσδήποτε βρίσκεται ΝΟΜΙΜΑ εντός της επικράτειας της χώρας ή κρατείται από τις αρχές της, δικαιούται κι αυτός ισότιμα υγειονομική περίθαλψη ανάλογη με αυτή που δικαιούνται και οι Έλληνες πολίτες. Ας μείνουμε όμως στο φλέγον θέμα των ανασφάλιστων Ελλήνων που φαίνεται πως έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται τελευταίως.

Στον τομέα της υγείας, υπάρχει όπως σε κάθε άλλο τομέα (ευλόγως) και η έννοια του κόστους. Και φυσικά, αυτό το κόστος θα πρέπει να ελέγχεται και να συγκρατείται σε λογικά επίπεδα με όλα τα μέσα της σύγχρονης επιστήμης της διοίκησης και της διαχείρισης υπηρεσιών και δομών υγείας. Δεδομένου πως οι αντίστοιχες κρατικές δαπάνες υγείας στην χώρα μας δεν απέχουν και πολύ από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, αυτό θα όφειλε να γίνεται κυρίως πατάσσοντας τις σπατάλες του ΕΣΥ, τιμωρώντας παραδειγματικά τις παράνομες πρακτικές που έχουν στόχο τις «out of pocket» πληρωμές των πολιτών (κοινώς φακελάκι), ελέγχοντας την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας (εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις), περιορίζοντας την αλόγιστη και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και γενικώς  προς όφελος πάντα της ποιοτικής, αποτελεσματικής και απαραίτητης παροχής υπηρεσιών υγείας προς ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες πολίτες.

Θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητο λοιπόν, ο έλεγχος και η συγκράτηση των δαπανών του τομέα της υγείας να γίνεται εις βάρος της καθολικότητας της παροχής  των υπηρεσιών υγείας. Μια καθολικότητα που θα έπρεπε να είναι απροϋπόθετη και μια παροχή που θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν, χωρίς το παραμικρό κόστος από τα νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ προς κάθε Έλληνα πολίτη άσχετα από το ασφαλιστικό στάτους στο οποίο βρίσκεται την δεδομένη στιγμή που χρειάζεται την παροχή. Για τον λόγο αυτό, κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει πρόνοια από το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση της λύσης αυτού του τόσο σοβαρού και κρίσιμου θέματος. Η εξασφάλιση της υγειονομικής κάλυψης που «τρέχει» για ένα μέρος αυτών των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, δεν είναι αρκετή. Κανείς Έλληνας δεν πρέπει να μείνει ακάλυπτος υγειονομικά, ακόμη και αν είναι ανασφάλιστος για οποιονδήποτε λόγο.

Το κόστος που θα προκύψει για κάθε νοσοκομείο, θα πρέπει να καλύπτεται από την κεντρική  χρηματοδότηση του Υπουργείου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν οδηγίες και η ανάλογη ελευθερία στους διοικητές των μονάδων να φροντίσουν με διάφορους τρόπους να εξοικονομήσουν τα αντίστοιχα κονδύλια «εκ των ενόντων». Τα κονδύλια αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες, από επανεξέταση των συμβάσεων με τους εξωτερικούς παρόχους (εργολάβους) συνήθως υπερτιμημένων υπηρεσιών προς τα νοσοκομεία, από εξορθολογισμό της διαχείρισης των αποθηκών και των φαρμακείων τους, από εθελοντική εργασία των εργαζομένων στα ίδια τα νοσοκομεία, από εκμετάλλευση οποιουδήποτε πόρου ή δωρεάς από την τοπική κοινωνία και ενθάρρυνση με αυτό τον τρόπο της ώσμωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τις κοινωνίες τις οποίες αυτά εξυπηρετούν. Εκείνο που δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ξανά στην χώρα μας, είναι ανασφάλιστος και υγειονομικώς ακάλυπτος πολίτης εν έτει 2013 και εν μέσω κρίσης και οικονομικής απελπισίας.

Akenaton       

ΣΧΟΛΙΑ

 1. occultist avatar
  occultist 14/08/2013 20:24:14

  Ανησυχώ Akenaton. :). Ολο και περισσότερο, τελευταία, συμφωνώ μαζί σου.

 2. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 14/08/2013 20:53:16

  Καλησπέρα Ακενατών,

  Αν δεν γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις (α) στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από την κακόβουλη εισφοροδιαφυγή ή την αδυναμία καταβολής εισφορών λόγω οικονομικής δυσπραγίας καθώς και από μείωση της δεξαμενής των εργοδοτών - εργαζομένων που συνεισφέρουν και (β) στην αντιμετώπιση των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς ιατρούς, φαρμακοποιούς, ιατρικά – διαγνωστικά κέντρα και φαρμακαποθήκες – φαρμακοβιομηχανίες, πολύ φοβούμαι ότι το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι και οι φόβοι σου θα επαληθευτούν.

  Ιεροφάντης

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιεροφάντης 15/08/2013 20:59:24

   Καλησπέρα φίλτατε Ιεροφάντη. Τα ασφαλιστικά ταμεία οδεύουν προς κατάρευση. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν νέες προβλέψεις όσον αφορά τις συντάξεις και τις παροχές. Το ΕΣΥ από την άλλη, θα πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην έλλειψη ιατροφρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπατριωτών μας. Αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή της κουλτούρας οργάνωσης και διοίκησής του, που να περάσει ομαλά και πειστικά στους εργαζομένους του, χάρη στον ηρωισμό της πλειοψηφίας των οποίων, μπορεί σήμερα και ανταπεξέρχεται παρά το φανερό έλλειμμα διοίκησης δια του παραδείγματος και παρά την ανοχή στις καταφανείς και εξόφθαλμες παραβατικές συμπεριφορές της αισχρής και επίορκης μειοψηφίας. Σκεφτείτε μονάχα πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη προ κρίσης ήταν κοντά στα 6 δις ευρώ το χρόνο και τώρα πήγε περίπου στα 2,5 δις! Αυτό και μόνο το νούμερο, δέιχνει σε ποια μεγάλα λαρύγγια κατέληγαν οι δαπάνες υγείας αντί να πηγαίνουν στον Έλληνα ασθενή και τι μεγάλα περιθώρια υπάρχουν για εξοικονόμηση πόρων ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε να μην υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο άμεσο μέλλον.

 3. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 14/08/2013 21:36:10

  Συμφωνώ απολύτως Ακενατών.
  ...και μην ανησυχείς, δεν ρέπεις προς τον ...κομμουνισμό χαχα! Όταν μιλάς για Δημόσια Παιδεία, Υγεία, και Δικαιοσύνη και ασφάλεια, μιλάς για τους στοιχειώδεις πυλώνες της κοινωνίας ανθρώπων. Αν δεν προσφέρει αυτά, τα ελάχιστα, μια οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων, ποιός ο λόγος να οργανονώμαστε σε κοινωνίες? Ας πάμε σε μια ζούγκλα, ο καθένας μόνος του, και μόνο για τον εαυτό του, χωρίς νόμο, ηθική, και τάξη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ρύκιος 15/08/2013 21:00:32

   Να είστε καλά, περισσότερα αύριο με την επιστροφή στην καθημερινότητα.

 4. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 14/08/2013 21:42:36

  Ευγενικέ Akhnaten.
  Το πολύ ευαίσθητο θέμα που θίγεται απόψε δεν αφορά μόνον τις υποχρεώσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας, που μπορεί να φτάχνει νόμους φερ' ειπείν για την φιλοζωία... αλλά αποστρέφει το πρόσωπο από τις καθ' εαυτές δομικές υποχρεώσεις της.
  Η συγκρότηση της οργανωμένης πολιτείας που προκαλεί στους μετόχους της πολίτες και ενσυνείδητες υποχρεώσεις έχει σαν αφετηρία τέτοιες καλυπτικές βεβαιότητες.
  Κατ' αυτόν τον τρόπο ο πολίτης αισθάνεται οργανικό μέρος του συνόλου και υπάρχει έτσι και η απαίτηση απ' αυτόν, όταν τα πράγματα είναι ευνοικά στην ζωή του, να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς στην πολιτεία, σαν το ασφάλιστρο που πληρώνουμε για το απευκταίο.
  Δεν είναι το παν, υπάρχουν και άλλα πολλά πράγματα που χωρίζουν τον πολίτη από το κράτος, αλλά αυτό είναι το πιό ευαίσθητο.
  Επειδή εθίγη και το θέμα της παιδείας, θα ήθελα να τονίσω πως η δωρεάν παιδεία είναι και προς συμφέρον αυτών που δεν την χρησιμοποιούν, αλλά βαρύνονται για αυτήν.
  Το να ευρίσκονται σε περιβάλλον αμορφώτων και ακαλλιεργήτων συμπολιτών, δεν είναι ότι και το καλλίτερο σαν επένδυση στο μέλλον. Ως έχουν δε τα πράγματα σήμερα (δεν επεκτείνομαι), μέλημα της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας πρέπει να είναι κυρίως η ανθρωπιστική καλλιέργεια που δεν θα την δώσει η περαιτέρω αργότερα ειδίκευση.
  Και κάτι άλλο, τόσα χρόνια, οι περισσότεροι εξ ημών φαντάζομαι, ασχολούμεθα με τις οικογένειές μας, τις εργασίες μας και τον ελεύθερο χρόνο μας, αφήνοντας τα κοινά στους "επαίοντες" που προκρίναμε κάθε 4 χρόνια και μέσω του ενδιάμεσου περιβάλλοντος (συνήθως) που γνωρίζουμε.
  Το ότι βγήκαμε στα κάγγελα φωνασκούντες και χειρονομούντες δεν είναι και ότι το καλλίτερο για εμάς, ιδίως τους πιό ηλικιωμένους που το μασούρι του χρόνου πλέον δεν περισσεύει, δεν τραβάμε κάποιο ζορι για να εμπλεκόμαστε σε "αερομαχίες", ούτε να ταίζουμε την καταπιεσμένη κοινωνικότητά μας.
  Είθε άτομα με στοιχειώδη λογική και αίσθημα συνεύθυνης κοινωνικότητας να μας ξαναβάλουν στο καβούκι μας, απ΄ όπου μας έβγαλαν οι ασύλληπτες αβελτηρίες των "ταγών" (για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση) που έφεραν τόση ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών μας.
  Άρθρα σαν το αποψινό προσωπικά με σπρώχνουν στην χαμένη ησυχία μου... πολύ θα ήθελα να είναι για εμένα το κύκνειο και να μη χρεισθή να ξαναγράψω τίποτε, αφού η πένες κάποιων εξ υμών θα ακούγονται σαν αντίλαλοι ιδικών μου σκέψεων... και για να σε ευχαριστήσω σου προσφέρω εκ βάθους αυτό.

  youtube.com/watch?v=GJ4O--NPyik

  • Gigi Riva avatar
   Gigi Riva @ Gigi Riva 15/08/2013 12:02:47

   http://www.youtube.com/watch?v=GJ4O--NPyik

   • akenaton avatar
    akenaton @ Gigi Riva 15/08/2013 20:43:54

    Ευχαριστώ πολύ για τα υπερβολικά καλά σας λόγια όπως και για την αφιέρωση που θα την δω (και ακούσω) άνετα επιστρέφοντας από τα άγρια βουνά!

    • Gigi Riva avatar
     Gigi Riva @ akenaton 15/08/2013 23:39:24

     Montani Semper Liberi!!

   • je ne regrette rien avatar
    je ne regrette rien @ Gigi Riva 18/08/2013 02:05:19

    Μουσική πού φέρνει ψυχική ανάταση...

 5. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 14/08/2013 21:57:04

  "Εκείνο που δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ξανά στην χώρα μας, είναι ανασφάλιστος και υγειονομικώς ακάλυπτος πολίτης εν έτει 2013 και εν μέσω κρίσης και οικονομικής απελπισίας."
  Μα πόσο συμφωνώ!!!!!!!

  Προσθέτω τμήμα της αναφοράς της EU :

  58. Finally, there are concerns that an increasing number of people may not have full access to a number of healthcare services and goods. As a result of long-term unemployment affecting many households, a large number of people no longer have access to primary care. Access to emergency care and care for chronic disease is still however provided. The authorities need to conduct a detailed analysis of the situation to assess the number of individuals and services not covered and a relevant action plan is due in the second half of the year. It needs to include the identification in the short term of a solution with sufficient funding to allow access to health services and goods for the long-term unemployed, as well as working towards a more structural long-term solution. An important step will be the distribution of health vouchers to long-term unemployed, children (and families) and persons living below the poverty line. Such a programme will have a total budget of EUR 46 million over two years and will cover about 100.000 persons each year.

  Κανένα σχόλιο.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 14/08/2013 22:22:18

  Μπράβο Ακενατόν!

  Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο απο την αρχή μέχρι τέλος!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Αχαιός 15/08/2013 21:01:08

   Ευχαριστώ πολύ.

 7. George avatar
  George 15/08/2013 10:21:24

  Θα έπρεπε μια βασική υγειονομική περίθαλψη για όλους να χρηματοδοτείται από τον προυπολογισμό (όπως στο NHS) και προαιρετικά επιπρόσθετες καλύψεις από ιδιωτική ασφάλιση. Με δυνατότητα όμως opt out -με αντίστοιχη μείωση φόρου-και στην βασική κάλυψη για να υπάρχει ανταγωνισμός και να μην φτιάξουμε άλλο ένα ΕΣΥ με ακόμα μεγαλύτερες σπατάλες. Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι όσα λείπουν από τους επαγγελματίες της υγείας, όπως τώρα. Το ίδιο και στην εκπαίδευση...

 8. Eva avatar
  Eva 15/08/2013 11:07:13

  Και τώρα που μιλάμε για ασφάλιση
  εκείνα τα 11.οοο.οοο ευρώ
  που γίνανε βίλλες θα τα πάρουμε πίσω
  απο τους νονούς του ΙΚΑ Καλλιθέας?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.