04/08/2010 10:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Λουκέτο» στον Ο.Ε.Κ.; - Εξαπάτηση χιλιάδων οικογενειών

Μαύρη επέτειο αποτελεί πλέον για τον Ο.Ε.Κ. και για την κοινωνική κατοικία στην χώρα μας η 29η Ιουλίου 2010, ημέρα υπογραφής της υπουργικής απόφασης (15349/492-29.07.2010 -  http://www.syoek.gr/yperg.jpg) σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται, με το τέχνασμα της μη λήψης αιτήσεων, η εφαρμογή όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων του οργανισμού για έξι μήνες (από 9.7 έως 31.12.2010 την στιγμή που δεν δικαιολογείται καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός μηνός) ενώ οι δικαιούχοι με εγκεκριμένα δάνεια από το 2009 ή 2010 θα ικανοποιηθούν σε μικρό ποσοστό.

Όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους (http://www.syoek.gr/anakoinoseis.htm), έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, οι εργαζόμενοι του Ο.Ε.Κ. η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τα γεγονότα: ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση καταβολής της επιδότησης ενοικίου του 2009, ότι ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της επιδότησης ενοικίου για το 2010 θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο, ότι για ένα χρόνο δεν έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή ούτε μιας κατοικίας, ότι ψηφίστηκε το άρθρο 42 με τον ασφαλιστικό νόμο και  ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές αλλά αυτές δεν αποδίδονται στον ΟΕΚ καταδεικνύουν την κατεδάφιση της κοινωνικής κατοικίας και την απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής. Η απόφαση επιφέρει ψυχολογικό σοκ και προκαλεί επιπλέον οικονομική ασφυξία στην ελληνική κοινωνία.

Χιλιάδες οικογένειες αισθάνονται εξαπατημένες από την διοίκηση του ΟΕΚ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αφού πρόσφατες είναι και οι υποσχέσεις περί ικανοποίησης όλων των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΟΕΚ. Η απόφαση όχι μόνο δεν αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες, αλλά χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και απουσία κοινής λογικής. Πρόκειται για μια απόφαση - βόμβα στο όνειρο απόκτησης στέγης  χιλιάδων οικογενειών που είτε έχουν έγκριση δανειοδότησης από το 2009 ή το 2010 και δεν έχει πραγματοποιηθεί τεχνική έκθεση, είτε είχαν προβεί στην αναζήτηση του σπιτιού και είχαν προχωρήσει στην υποβολή σχετικών δικαιολογητικών και αιτήσεων. Παράλληλα, διακόπτεται αναιτιολόγητα και το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου μέσω του οποίου παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο με ετήσια επιβάρυνση στον Οργανισμό που δεν ξεπερνά τα 35 εκ ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΕΚ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν μπορεί με το πρόσχημα του «οικονομικού αδιεξόδου» και με μοναδική, αποκλειστική  αναφορά σε λάθη και έλλειψη σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης να καταργεί κοινωνικά στεγαστικά δικαιώματα. Καμιά αναφορά δεν κάνει για την συρρίκνωση των αποθεματικών του ΟΕΚ, της περιουσίας του και της μεθοδευμένης μείωσης των εισροών. Αποκαλύπτεται έτσι ότι πραγματικός σκοπός είναι η συνέχιση της υπεξαίρεσης των χρημάτων των εργαζομένων χωρίς όμως να θίγονται οι εισφοροδιαφεύγοντες επιχειρηματίες και εργολάβοι.

Η εν λόγω απόφαση  στην ουσία, καταργεί το δικαίωμα των εργαζομένων για στέγαση και  έρχεται να συμπληρώσει το άρθρο 42 του Νόμου 3863/2010, σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιοποιείται μέχρι και το 30% των εισφορών, που καταβάλλονται υπέρ ΟΕΚ. Η ψήφιση του άρθρου μπορεί να πέρασε απαρατήρητη στον κυκεώνα του ασφαλιστικού αλλά πολύ σύντομα θα στερήσει από χιλιάδες οικογένειες την λήψη στεγαστικού δανείου. Η ΓΣΕΕ θεωρεί απαράδεκτη την ψήφιση του άρθρου 42 και εκφράζει την έντονη διαφωνία στο πάγωμα των παροχών του ΟΕΚ.

Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την άστοχη απόφαση η οποία συνιστά τεράστιο «κοινωνικό σκάνδαλο» και κατάφωρη αδικία απέναντι στους εργαζόμενους δικαιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/08/2010 10:14:58

  Άλλη μια επιβεβαίωση ότι η σιωπηρή στάση πληρωμών του δημοσίου έχει ξεκινήσει ήδη. (Και πού είσαι ακόμα...)

 2. GALA avatar
  GALA 04/08/2010 11:38:53

  ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ!!!!!!! ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΥΠΕΡ Ο.Ε.Κ. GET GREECE BACK!!!!!!!!!

 3. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 04/08/2010 11:58:14

  Ετσι για το σοσιαλισμό και όχι για την βαρβαρότητα...

 4. Orestios avatar
  Orestios 04/08/2010 12:19:23

  Ζήτω ο σοσιαλισμός γιατί ο λαός δεν ξεχνά τί σημαίνει δεξιά.

 5. deldio avatar
  deldio 04/08/2010 15:52:44

  Οι Πασοκονεοδημοκράτες σωτήρες έφαγαν ακόμη και τα λεφτά του ΟΕΚ! Α ρε θύματα μισθωτοί τί σας περιμένει ακόμη.

 6. Orestios avatar
  Orestios 04/08/2010 16:18:28

  Μόνο ένας σωτήρας υπάρχει και είναι το GAP.
  Αυτό μας διακύρηττε.
  Η ΝΔ δεν υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια καιπράσινα άλογα.
  Η επιχείρηση της καταστροφής της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλης πολιτικής GAP και για αυτό ευθύνεται αποκλειστικά τόσο το ίδιο το GAP όσο και το ΠΑΣΟΚ.

 7. τρεις λεξεις avatar
  τρεις λεξεις 04/08/2010 17:51:19

  Εκλογές, Ψήφο, Σαμαρά.

 8. gm avatar
  gm 09/08/2010 00:11:06

  ειμαι ενας τριτεκνος που περιμενα πως και πως να παρω δανειο απο τον οεκ.το δανειο εγκριθηκε αλλα ηρθε το μεγαλο σοσιαλιστικο κινημα να μου το κοψει.θα ηθελα μεσα απο τα βαθη της καρδιας μου και εκ μερους των παιδιων μου να τους ευχαριστησω για το καλο που μας εκαναν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.