#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2012 16:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λουκέτο σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζεςΤρεις συνεταιριστικές τράπεζες βάζουν λουκέτο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η είδηση για τους εδώ στην Αθήνα κατοικούντες να μην έχει καμιά σημασία, όμως, ο θεσμός των συνεταιριστικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην επαρχία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αγροτικούς συνεταιρισμούς, επαγγελματίες ή για μεμονωμένους πολίτες που τις εμπιστεύονται περισσότερο από τις μεγάλες τράπεζες της χώρα. Κάποιες μάλιστα από αυτές τις τράπεζες, όπως π.χ. Η Συνεταιριστική Λαμίας, ιδρύθηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1900 ενώ η μεγαλύτερη του χώρου η Παγκρήτια ξεπέρασε κάποια στιγμή σε ενεργητικό το 1,7 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα λειτουργούσαν 16 συνεταιριστικές τράπεζες και άλλοι 8 Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί, μέχρι χθες φυσικά όπου η ΤτΕ πήρε τις άδειες από αυτές της Αχαίας, Λαμίας και Λέσβου.

Τα προβλήματα στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες όταν είχαν αρχίσει οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αποζημιώσεις μικροεπενδυτών. Οπως υπολογίζουν κάποιοι, το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι 35 εκατ. αλλά δεκαπλάσια τα δάνεια που είχε συνάψει. Η ανάκληση της άδειάς της θέτει σε ομηρεία χιλιάδες πολίτες που είχαν συναλλαγές με τις τρεις συγκεκριμένες τράπεζες ενώ εκατοντάδες χιλιάδες των υπολοίπων θα αγωνιούν αν και η δική τους τράπεζα θα καταρρεύσει. Και φυσικά, η απαξίωση του θεσμού μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση κι άλλων από τις εναπομείνασες 13 συνεταιριστικές τράπεζες.

Τι θα γίνει λοιπόν στο εξής και ποιος θα ωφεληθεί θα το δούμε λίαν συντόμως. Ομως, είναι φανερό ότι γίνεται μια «υπόγεια» προσπάθεια να κλαπεί το μερίδιο των συνεταιριστικών τραπεζών από τις μεγαλύτερες του κλάδου γενικότερα. Γίνεται μια προσπάθεια συσσώρευσης κεφαλαίων προς τις κεντρικές τράπεζες που έχουν δίκτυο παντού και που θα ήθελαν να κλέψουν τους πελάτες από τους «μικρούς» ανταγωνιστές. Ειδικά μετά το PSI οι μεγάλοι τραπεζίτες θα χρειαστούν κεφάλαια, και πελάτες. Ο τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει ριζικά, ελάχιστα χρηματοπιστωτικό ιδρύματα θα μείνουν και ενδεχομένως θα κλείσουν και πολλές από τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Το «μάζεμα» λοιπόν κεφαλαίων και πελατών είναι επιθυμητό από τους μεγαλοτραπεζίτες οι οποίοι προφανώς εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της κρίσης για να πάρουν ότι μερίδιο κυκλοφορεί στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελευταία 5ετία το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 18,9% και το ενεργητικό κατά 24,0% ενώ για τα οικονομικά μεγέθη που απεικονίζουν τις συναλλαγές, οι χορηγήσεις παρουσιάζουν αύξηση 24,7% και οι καταθέσεις 23,4%. Σε άλλα μεγέθη που είναι ενδεικτικά της δυναμικής των Συνεταιριστικών Τραπεζών παρατηρούμε ότι τα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 12,2%, το προσωπικό 12,9% και τα μέλη 8,0%.

Ενδεικτική είναι η αύξηση των χορηγήσεων κατά 5% περίπου το 2010 και 7,5% κατά μέσο όρο τη τελευταία διετία (2009 και 2010).

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/03/2012 17:30:03

  Νομίζω ότι το μόνο που θα επιτύχουν οι "μεγάλοι" θα είναι όντως συγκέντρωση όσων κεφαλαίων κινούνται ακόμα. Συγκέντρωση στις... ελβετικές τράπεζες.

 2. S.P. avatar
  S.P. 19/03/2012 21:27:56

  Και οι μικροί αυτό επιθυμούν να γίνουν μεγάλοι και να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ελβετία.
  Δεν πειράζει, αφού είχαν παθητικό να κλείσουν, θα ανοίξουν αν χρειάζεται υγιείς τράπεζες. Τώρα αν τις ζημιές τις φορτώνουν στο κράτο, φταίνε οι πολιτκοί της μεταπολιτεύσεως.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ S.P. 20/03/2012 13:33:03

   Αμ δεν έκλεισαν γιατί είχαν παθητικό! Κακώς υποθέτεις (και άθελά σου παραπληροφορείς).

   h++p://www.este.gr/Docs/financial2011.pdf

   Αφορμή για την ανάκληση των αδειών ήταν η χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια (δεν είχαν αρκετά ίδια κεφάλαια). Φυσικά, αυτό από μόνο του δεν στάθηκε πρόβλημα για καμία από τις εμπορικές τράπεζες (που δεν έχουν να επιδείξουν καλύτερους δείκτες) γιατί έχουν πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό από την ΕΚΤ, μηχανισμούς στήριξης κλπ. Και στην ακραία περίπτωση κρατικοποιούνται (Ασπίς, Πρότον) και η χασούρα μεταβιβάζεται στον φορολογούμενο. Αντιθέτως, οι συνεταιριστικές τράπεζες (που δεν είχαν έκθεση σε ομόλογα και τοξικά - άρα γιατί να πληρώσουν αυτές τα σπασμένα των μεγάλων;) αποκλείονται από τους διάφορους μηχανισμούς στήριξης, χρηματοδότησης κλπ για τεχνικούς (ή αν θες, τεχνητούς) λόγους. (Ευτυχώς πάντως, οι υπόλοιπες συνεταιριστικές είναι σε καλύτερη θέση, ούτως ή άλλως.)

   Κατά τα άλλα, ενώ την επιπλέον ρευστότητα που χορηγείται σε αυτές, οι εμπορικές τράπεζες δεν την επεκτείνουν στην αγορά, οι συνεταιριστικές τράπεζες συνέχιζαν να δανείζουν μικρές επιχειρήσεις κλπ και να κινείται χρήμα στις τοπικές αγορές. Επίσης, δίναν και καλύτερα επιτόκια στις καταθέσεις. Αφού λοιπόν οι «μεγάλοι» δεν μπορούν να φέρουν πίσω τις καταθέσεις από Ελβετία και Βουλγαρία, θέλησαν να βγάλουν από την μέση τους μικρούς, για να μεγαλώσουν το μερίδιό τους από την πίτα που μικραίνει. Η Ναυτεμπορική το επιβεβαιώνει:

   «Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.»

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/03/2012 22:07:41

  Εξ όσων γνωρίζω, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες λόγω του ιδιοτύπου τους (ΣΥΝΠΕ) δεν στηρίχτηκαν με κεφάλαια, όπως οι Εμπορικές.
  Παρεμπιπτόντως, μήπως κανένας Ευρω-ιδεοληπτικός καταλαβαίνει ότι ΕΤΣΙ λειτουργεί η "εσωτερική υποτίμηση" (δεν πέφτει η αξία του χρήματος, αλλά στραγγίζεις από χρήμα) και θα δούμε και άλλα τέτοια επεισόδια, αμέσως προσεχώς;

 4. makis avatar
  makis 19/03/2012 22:23:21

  [Video] Αχαϊκή Τράπεζα ... πολίτες κλαίνε έξω από την τράπεζα http://shar.es/p7ivh

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.