#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2012 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λοβέρδος ο …αντιμνημονιακός, το πολιτικό σκηνικό του 1950 και οι «Αγανακτισμένοι»Ακόμη ένας πολιτικός με μακρά θητεία σε υπουργικούς θώκους, επιμένει να μας σώσει. Ως ρήξη με το κομματικό σύστημα, χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος την πρωτοβουλία να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα με την ονομασία ΡΙΚΣΣΥ (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Η κίνηση του άλλωστε είχε προαναγγελθεί και ελάχιστοι εξεπλάγησαν από την εκδήλωση της: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί νέο κόμμα, πρέπει να μπούμε σε μια διεργασία, να μας ακούει το 100% του ελληνικού λαού, όχι το 5% που ακούει το ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο πρώην υπουργός και ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ και με την ευκαιρία να κάνει και επαφές σχετικές με το εγχείρημα του.

Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει πως στόχος του είναι η δημιουργία κόμματος, μέσα από διαδικασίες που θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον. Ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, δίχως να ζητάει ανταλλάγματα ή να δέχεται προτάσεις για κυβερνητικά αξιώματα. Επίσης διαμηνύει πως στο κυβερνητικό σχήμα «δεν θα δημιουργηθεί κρίση από εμένα. Είμαι παράγοντας σταθερότητας».

Σε αυτή τη δήλωση κρύβεται η ουσία της κίνησης. Ο Ανδρέας από τον Ιούνιο και μετά δεν είναι «παράγοντας». Από Υπουργός των …εθνοσωτήριων Κυβερνήσεων ΓΑΠ & Παπαδήμου, έγινε …ουρά του Βενιζέλου. Δεν έβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα «τελειωμένο» πολιτικά, αφήνοντας την Προεδρία στον Βενιζέλο που την είχε και καημό. Τον ασπάσθηκε και τον έχρισε Πρόεδρο, έχοντας την προσωπική του ατζέντα κατά νου.

Προκειμένου η νέα κίνηση να λάβει αποστάσεις από τη λαίλαπα των Μνημονίων, αρχίζει η «δημιουργική»  επιχειρηματολογία. Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «την προηγούμενη τριετία στήριξε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι τη συνεχιζόμενη λιτότητα» (!!!).

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη  συνέντευξή του στη ΝΕΤ υπογράμμισε ότι «η ώρα των Μνημονίων υπήρξε και ολοκληρώθηκε», ενώ σημείωσε ότι η κίνηση για το ΔΝΤ ήταν λάθος. Παίρνει έτσι σαφείς αποστάσεις από την τις πολιτικές που υπηρέτησε με ζήλο και ξεκινάει ένα νέο κύκλο (πιο θεσμικό) πολιτικής αμφισβήτησης της στρατηγικής του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δεν ήταν λάθος η προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά έγκλημα, αλλά τις ώρες εκείνες ο Ανδρέας όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε από την πολιτική ΓΑΠ, αλλά ήταν ο καλύτερος μαθητής της τρόικας. Βεβαίως διαχρονικά κανείς πολιτικός δεν έχασε ποντάροντας στη λήθη του λαού.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα ΡΙΚΣΣΥ ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι τιμά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «με τους οποίους θα συναντηθούμε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο κόμμα απευθύνεται στους που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ. Καίρια δηλαδή θα απευθυνθεί στη μάζα των ψηφοφόρων του 45% του 2009,  υιοθετώντας στοχευμένη αντιμνημονιακή τακτική.

Όλο και περισσότερο το πολιτικό σκηνικό θυμίζει τις εκλογές του μακρινού 1950, μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο. Και τότε τα αστικά κόμματα εμφανίστηκαν διασπασμένα, ενώ ανθούσαν οι προσωποπαγείς κινήσεις. Πέρα από το Λαϊκό Κόμμα του Τσαλδάρη, το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου και την ΕΠΕΚ του Πλαστήρα (τα οποία σχεδόν ισοψηφίσθηκαν),  στις εκλογές εκείνες κατήλθαν και εισήλθαν στη Βουλή το Κόμμα του ΓΑΠ του Α΄, του Μανιαδάκη, του Μπαλτατζή, του Ζέρβα αλλά και του Μαρκεζίνη.

Βεβαίως υπάρχουν και έντονες διαφορές. Το ΚΚΕ δεν είναι εκτός νόμου, αλλά εκτός εποχής. Η υπόλοιπη Αριστερά ως ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάποια κλικ «δεξιότερα» και «ερωπαϊκότερα» και έτσι  εμφανίζεται ως ενιαία κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση, πιέζοντας και την Δημοκρατική Αριστερά που βρίσκεται στο επίκεντρο των ζυμώσεων με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η σημαντικότερη ενδεχομένως διαφορά είναι ότι κόμματα προσωποπαγή σαν τη ΡΙΚΣΣΥ δεν φαίνονται να έχουν τύχη, καθώς δεν εκπροσωπούν τίποτα άλλο εκτός από την αχαλίνωτη φιλοδοξία των εμπνευστών τους.

Ο κύκλος (των κομμάτων) των  «χαμένων» Υπουργών διευρύνεται, αφού μετά τον Μάνο, την Κατσέλη και τον Καστανίδη, εμφανίζεται και ο Ανδρέας της πρώην Υγείας να επιλέγει την σόλο καριέρα.

Βεβαίως τη στιγμή αυτή, το κοινωνικό έρεισμα των κομμάτων είναι οι «Αγανακτισμένοι». Η πολυπληθής «κάτω πλατεία» πάει ΣΥΡΙΖΑ, η «άνω πλατεία» κυρίως ΧΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αντλούν την κοινωνική τους δύναμη από τις μετριοπαθέστερες δυνάμεις των Αγανακτισμένων, οι οποίες και αναπτύσσονταν στην Β. Σοφίας και την Πανεπιστημίου…

Όσοι κομματικοί σχηματισμοί δεν εκφράσουν τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών που μαστίζονται από την κρίση είναι καταδικασμένα να πεθάνουν. Οι ευκαιριακές σημαίες, οι προσωπικές επιδιώξεις και οι «συστημικές» λογικές δεν "πουλάνε" μέσα στη δίνη της ύφεσης…

Μικρός Οδυσσέας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 05/12/2012 15:34:49

  Ξαφνικός πονοκέφαλος Σαμαρά. Αληθεύει ότι ο Βενιζέλος έπαθε ΡΙΚΣΣΥ εσω-πλαγίου συνδέσμου και θα μείνει κάποιες εβδομάδες εκτός Δράσης; Αφορμή θα βρει βέβαια για να το ΡΙΚΣΣΥ έξω. Πάντως ο Λοβέρδος δήλωσε ότι το τραίνο του σοσιαλισμού θα σφυΡΙΚΣΣΥ τρεις φορές.

  • Veruca avatar
   Veruca @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/12/2012 15:26:54

   Back in school, I'm doing so much lerainng.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.