#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2013 11:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιτότητα με λανθασμένα στοιχεία επέβαλε το ΔΝΤΜια σημαντική αποκάλυψη, που την ξέραμε μεν, αλλά επιβεβαιώνεται και με τον πιο εμφατικό τρόπο, έχει η Ημερησία. Οι καθηγητές του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και Κρίστιν Ράινχαρτ που συνεργάζονται με το ΔΝΤ, παραδέχονται ότι υπολόγισαν λάθος την ύφεση στην Ελλάδα και έδωσαν λανθασμένα στοιχεία στο Ταμείο το οποίο με τη σειρά του σχεδίασε προγράμματα λιτότητας εντελώς λανθασμένα.

Οι δύο καθηγητές προχώρησαν σε επίσημη ανασκευή του άρθρου τους, σύμφωνα με την Ημερησία, και στη διόρθωση που δημοσίευσαν υπολόγισαν ότι όταν το δημόσιο χρέος του ΑΕΠ ξεπερνά το 90%, η ανάπτυξη υποχωρεί από το 2,9% στο 2,5% και όχι από το 2,8% στο -0,1%.

Ωστόσο, ομάδα του ΜΙΤ που εντόπισε το αρχικό λάθος των δύο καθηγητών, υποστηρίζει ότι και οι νέοι υπολογισμοί φέρουν λάθη αντίστοιχα των αρχικών, καθώς η όλη μέθοδος είναι λανθασμένη, με την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης να έχουν πληρώσει «τα σπασμένα» των λάθος υπολογισμών.

Δηλαδή, αν κάποιοι κύριοι δεν είχαν κάνει λάθη δραματικά δε θα υφιστάμεθα και τις δραματικές συνέπειες του προγράμματος προσαρμογής. Όχι ό,τι δεν χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, περικοπές από δαπάνες, άνοιγμα επαγγελμάτων και κλείσιμο της μαύρης τρύπας της οικονομίας. Απλά η προσαρμογή θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους και να μην είναι αναγκασμένη η Ελλάδα να χάσει μέσα σε 3 χρόνια το 25% του ΑΕΠ.

Πιο ήπια προσαρμογή θα έκανε πιο ανεκτή τη λιτότητα και θα έφερνε πιο κοντά την ανάπτυξη. Ασφαλώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά η παραδοχή του λάθους. Μπορεί όμως να αποτελέσει την αρχή για μια καλύτερη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος μέσω της μείωσης του χρέους με νέο κούρεμα. Ήδη το συζητούν στο ΔΝΤ, προφανώς αντιλαμβανόμενοι τη γκάφα που έκαναν.

Ας ελπίσουμε να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι και με βάση τις καλές επιδόσεις της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, να προχωρήσουν σε μια ελάφρυνση των βαρών στην Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 10/05/2013 12:28:24

  Γέρο !!!! ακούς ;;;;;; κατά τα άλλα το πρόγραμμα ήταν σωστό !!!

  • B.Q avatar
   B.Q @ Γιάννης Κιαπέκος 10/05/2013 13:09:12

   Μπα, δεν ακούει. Έχουνε πέσει οι μπαταρίες στο...ακουστικό του, γι αυτό επαναλαμβάνεται μονότονα.

   • GO avatar
    GO @ B.Q 10/05/2013 13:30:39

    Βρε μανία που την έχετε! Τα βάλατε με ένα ...calculator;

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ B.Q 10/05/2013 13:57:19

    Tόν ἔβαλες μέ τό ζόρι νά πιεῖ καί κείνη τή ρακή...
    Ἀφοῦ δέ τή σηκώνει.

   • Geros avatar
    Geros @ B.Q 10/05/2013 14:45:36

    Τι? Πως? Που?
    Με ζητήσατε?
    Τελικά δεν μπορείτε χωρίς εμένα παλιόπαιδα ....

    • B.Q avatar
     B.Q @ Geros 10/05/2013 15:07:42

     :-) Οτι δεν μπορούμε, δεν μπορούμε!

   • Geros avatar
    Geros @ B.Q 10/05/2013 15:11:08

    Επί της ουσίας αν ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ την είδηση θα καταλάβετε ότι τα λάθη δεν επηρέασαν τις επιπτώσεις της ύφεσης , απλά την υπολόγισαν λάθος , όπως έγινε και με τους περίφημους πολλαπλασιαστές.

    Να το κάνω λιανά : Εγώ αγαπητή B.Q και φίλε Κιαπέκο ΠΡΕΠΕΙ να σας χειρουργήσω , δεν αυτοπροσκλήθηκα , δεν σας έδεσα στο κρεβάτι με το ζόρι , με φωνάξατε και μου είπατε "χειρούργησε με να μην πεθάνω".
    Έρχομαι λοιπόν και σας λέω "μετά την εγχείρηση θα μείνετε στο κρεβάτι με πόνους για τρεις μήνες".
    Εσείς στην πραγματικότητα μείνατε στο κρεβάτι με αφόρητους πόνους ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ.
    Περί αυτού πρόκειται , δεν θα γλιτώνατε την εγχείρηση, δεν είχατε εναλλακτική (κανείς τότε δεν πρότεινε καμία αν θυμάστε , μόνο ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ άρχισαν μερικοί σαν ... να μην πω τι να πετάγονται), απλά πονέσατε περισσότερο από όσο σας είπα.
    Πράγμα που μου έχει συμβεί σε ότι εγχείρηση έχω κάνει στην ζωή μου , χωρίς πλάκα. Είναι μάλλον ανθρώπινο , κανείς δεν είπε ότι το ΔΝΤ τα έκανε όλα σωστά.
    Μετά ο γιατρός λέει "εσύ φταίς που κουνιόσουν" , εσύ λες "ουστ να μου χαθείς αλμπάνη" , όλα λογικά.
    Τίποτα όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα : δεν σε χειρούργησε επειδή του την βάρεσε. Εσύ πήγες σε αυτόν.

    Το πρόγραμμα θα ήταν διαφορετικό ΜΟΝΟ ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΔΙΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΡΟΘΕΣΗ.
    Μην κατηγορείτε τους χαρτογιακάδες του ΔΝΤ που δεν τα προέβλεψαν όλα τέλεια , αυτό άλλωστε στην οικονομία ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

    • B.Q avatar
     B.Q @ Geros 10/05/2013 15:55:23

     :-) Εγώ κανέναν απολύτως ΔΕΝ φώναξα. Ήμουν απολύτως καλά και ανάγκη ...χειρουργείου δεν είχα. Ωστόσο ξύπνησα ένα Ανοιξιάτικο πρωί στο....Καστελόριζο, σε ημινάρκωση και μ΄έναν φαλακρό μυστακοφόρο να παρα-μιλάει υπό τους ήχους κελαηδισμάτων κι έμπροσθεν πουλημένων μαρκουτσίων, σχετικά με το... αναπόφευκτο!!
     Τέλος πάντων, ας πούμε οτι πείσθηκα πως πήγαινα για μία εγχείρηση ρουτίνας, αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας αλλά οι παμπόνηροι ...''ειδικοί'' τελικά, από ...εσκεμμένο λάθος πουλήσανε όλα μου τα όργανα προς μεταμόσχευση στη Γερμανία (σε κάποιους πλούσιους ασθενείς), ενώ ταυτόχρονα με τοποθέτησαν σε μόνιμη μηχανική υποστήριξη χωρίς ελπίδα ανάνηψης.....
     Μετά, σε ειδικά για την περίσταση διαμορφωμένο Ιατρικό ...πάνελ, παραχώρησαν και επίσημη συνέντευξη τύπου όπου μιλήσανε για λανθασμένη ...Ιατρική γνωμάτευση. Δεν ήταν αναπόφευκτη η μετατροπή μου λέει σε φυτό, αλλά......πάει τώρα, το κακό πια έγινε!! Ο φαλακρός μυστακοφόρος εισέπραξε ολάκερη την ...αμοιβή του για την ευγενική διευκόλυνση που προσέφερε, ουδέποτε κατηγορήθηκε φυσικά και τώρα οι....συγγενείς μου, διαπραγματεύονται με τους ...αλμπάνηδες εμπόρους, κάποια χρηματική αποζημίωση για να κρατήσουνε το στόμα τους κλειστό......
     Εγώ, χαμένη έτσι κι αλλιώς.
     Μία άλλη εκδοχή των γεγονότων.

    • np_complete_problems avatar
     np_complete_problems @ Geros 11/05/2013 12:02:04

     Αγαπητέ Geros,
     προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει την "επιστημονική συζήτηση" γύρω από το άρθρο των Reinhart και Rogoff. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε όσα γράφονται στον Ελληνικό τύπο ...
     Ρίξτε μια ματιά εδώ: http://www.newscientist.com/article/dn23448-how-to-stop-excel-errors-driving-austerity-economics.html

     Στην μελέτη αυτή, υπήρχε από την αρχή ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα. Οι "επιστήμονες" δεν δημοσίευαν για πολύ καιρό τα "δεδομένα" στα οποία στηρίχθηκαν ...
     Για να "μικρύνω" λίγο το post μου, τελικά αποδείχθηκε ότι είχαν κάνει "παιδαριώδη λάθη" στην στατιστική ανάλυση των δεδομένων τους.

     Κλασσική περίπτωση, οπου πρώτα "βγάζεις το συμπέρασμα σου" και μετά "τακτοποιείς" τα δεδομένα σου ...

 2. Νίκος Δραγασιώτης avatar
  Νίκος Δραγασιώτης 10/05/2013 12:32:25

  Νὰ σὲ κάψω, Γιάννη,
  νὰ σ᾿ ἀλείψω λάδι...

 3. B.Q avatar
  B.Q 10/05/2013 12:53:55

  Πραγματικά με λανθασμένα στοιχεία έπαιξε το ΔΝΤ κι οι άχρηστοι μας...στοιχειώσανε !! (Ο τίτλος του άρθρου αν και από... λάθος, σωστός!!)

 4. Sceptic avatar
  Sceptic 10/05/2013 13:09:09

  Οποιος ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν με λάθος δεδομένα να σχεδιάσεις ένα σωστό αποτέλεσμα είναι ένας επικίνδυνος βλάκας και μισός!

  Αυτό που αναρωτιέμαι είναι το πως ονομάζεις αυτόν που επιμένει να εφαρμόζει το λάθος αποτέλεσμα ενώ γνωρίζει ότι τα δεδομένα ήταν λάθος...

  • fe avatar
   fe @ Sceptic 10/05/2013 17:24:41

   Λογια μεγαλων αντρων:

   "Δεν μπορω να συμφωνησω με το λαθος.Αλλα και αν συμφωνησω θα παψει να ειναι λαθος;"

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 10/05/2013 13:10:18

  Οπως προκύπτει από τίς καταγγελίες τού Στήγκλιτς καί τής Κάρεν Ηούντ (Karen Hude) κατά τής Παγκόσμιας Τράπεζας, ΔΝΤ, μόνο γιά λάθος δέν πρόκειται αλλά κανονική καί συστημική (καί συστηματική καί παλαιότατη, προσθέτω) συνομωσία πού ΗΡΘΕ ΠΛΕΟΝ στό φώς, συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση, άν δέν έχει τό κότσι νά μετέχει τών καταγγελιών καί νά τούς διαολοστείλει, καλά θά κάνει νά τό παίξει κατενάτσιο μέχρις δευτέρας παρουσίας αντί νά ξεπουλάει τά ακριβοπληρωμένα από τόν ελληνικό λαό "ασημικά" γιά πενταροδεκάρες καί νά σώζει (δήθεν, αφού κανείς δέν τίς εμπιστεύεται πιά) κλεφτοτράπεζες.

 6. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 10/05/2013 13:27:12

  Καποια στιγμη πρεπει να τελειωσει αυτο το παραμυθι με τα υποτιθεμενα "λαθη". Οποιος διαβασει το γνωστο "Δογμα του Σοκ" της Klein διαπιστωνει αμεσως οτι ολα αυτα τα προγραμματα "σωτηριας" του ΔΝΤ -και των συνενοχων πλεον Ευρωπαιων- που εχουν εφαρμοστει σε ενα σωρο χωρες, ειχαν παντοτε τα ιδια καταστρεπτικα αποτελεσματα. Γιατι βεβαιως ο στοχος δεν ηταν η "σωτηρια" των οικονομιων τους αλλα η οικονομικη εισβολη του χρηματοπιστωτικου συστηματος που καπελωνε την πολιτικη. Παντου τροκοκρατησαν και ξεγελασαν τους πληθυσμους με τα ιδια επιχειρηματα περι "υπερδιογκωμενου δημοσιου", περι αναγκης για "αυξηση της ανταγωνιστικοτητας" μεσω καταργησης των εργασιακων δικαιωματων και συρρικνωσης του κοινωνικου κρατους. Παντου ο στοχος υπηρξε η αρπαγη της δημοσιας περιουσιας των χωρων μεσω αδιαφανων -και παντοτε καταστρεπτικων- ιδιωτικοποιησεων που καλυπτονταν πισω απο το παραμυθι των "επενδυσεων" και της "απελευθερωσης της αγορας" που θα φερουν θεσεις εργασιας, κλπ, κλπ. Παντου το κολπο υπηρξε αρχικα ενας υπερδανεισμος στον οποιο συναινεσαν για εκλογικους σκοπους -αλλα και για ιδιον οφελος, λογω "μιζων"- διεφθαρμενες κυβερνησεις. Αυτος ο υπερδανεισμος παντοτε ηταν ετσι δομημενος ωστε να ειναι αδυνατη η εξοφληση του χρεους. Ετσι, το δευτερο σταδιο της εισβολης παντου εκφραστηκε μεσω της απειλης της χρεωκοπιας και της διακοπης της ροης καθε χρηματοδοτησης, με συνεπεια να εμφανιζεται στους πληθυσμους ως "μονοδρομος" η υπαγωγη της χωρας σε καθεστωτα μνημονιου. Kι επειδη παντου τα διαφορα "μνημονια" αποτυγχαναν, παντοτε επιννοουσαν ως δικαιολογια της προδιαγεγραμμενης αποτυχιας το οτι "δεν εφαρμοστηκε σωστα και πληρως το προγραμμα" !! Βαρυεμαι τωρα να απαρριθμησω τις χωρες στις οποιες παιχτηκε το ιδιο αθλιο παιγνιδι -που εξακολουθει να υποστηριζεται "θεωρητικα" απο τους διαφορους "οικονομολογους" της Σχολης του Σικαγο και του Χαρβαρντ και τα ανα την υφηλια εμμισθα παπαγαλακια τους - και που παντοτε ειχε τα ιδια καταστρεπτικα αποτελεσματα για τους πληθυσμους. Ανεργια, φτωχεια, αυξηση της θνησιμοτητας και μειωση του μεσου ορου ζωης, καταβαραθρωση της παιδειας, καταργηση δημοκρατικων κατακτησεων, ενδυναμωση του αυταρχισμου και της καταστολης των οποιων αντιδρασεων .... Φτανουν λοιπον πλεον τα παραμυθια με τα "λαθη" που εξακολουθουν να ριχνουν στακτη στα ματια στους αδαεις.

  • liapis avatar
   liapis @ Μ.Γ 11/05/2013 03:22:48

   Bravo! M. Gamma.
   Afti ine analissi me 20 grammes kimeno ipes ke ekanes katanoita ola osa eginan-ekanan se tria xronia.

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 10/05/2013 13:45:29

  Μια ο λάθος πολλαπλασιαστής, μια το λάθος "εξελόφυλλο" και το παραμύθι πάει λέγοντας.
  Όποιος πιστεύει ότι όλη αυτή η κόλαση, δημιουργήθηκε από ένα αριθμητικό λάθος, είναι άξιος της τύχης του.
  Στο κάτω κάτω, αν είναι έτσι τα πράγματα, ας το διορθώσουν!
  Πάντως, ανεξάρτητα από το "λάθος", η λιτότητα λιτότητα. Απλώς κατανεμημένη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να είναι πιο εύπεπτη και να μην υπάρξει κίνδυνος να αγριέψει ο κόσμος.

 8. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 10/05/2013 14:02:41

  Ἀναγνωρίζουν τά λάθος στοιχεῖα,ἀλλά μᾶς βλέπουν ἀκόμη ὅπως τά παιδάκια τῆς φωτογραφίας,δηλαδή ζωντανούς καί δέ τούς νοιάζει.
  Ὅταν θά μᾶς δοῦν ξαπλωταριασμένους μέ τά πόδια πλεγμένα σταυροβελονιά σάν τήν ἀγελάδα,ἴσως τότε ἐνδιαφερθοῦν...

 9. Διογένης avatar
  Διογένης 10/05/2013 14:26:08

  Το ερώτημα είναι εάν το λάθος αυτό έγινε "κατά λάθος" ή αν οι κύριοι πήραν εντολή να τα κάνουν "λάθος".

  Ας μην γελιόμαστε. Σε τέτοιο επίπεδο κερδοσκοπικών παιχνιδιών πολύ σπάνια δεν υπάρχει δόλος σε τέτοια δήθεν αθώα "λάθη".

  Εντωμεταξύ οι ίδιοι άνθρωποι του ΔΝΤ εξακολουθούν να υποστηρίζουν με το ίδιο θράσος τις θέσεις τους, ωσάν να είναι αλάνθαστες. Έτσι π.χ. είχαν βάλει βέτο στη μέγκα-δόση του Δεκεμβρίου με το πρόσχημα ότι δήθεν το ελληνικό χρέος "δεν είναι βιώσιμο".

  Οι περισσότεροι Έλληνες με δυσκόλως κρυπτόμενο ενθουσιασμό υιοθέτησαν την θέση ότι "δεν είναι βιώσιμο" και άρα "θέλουμε κούρεμα του χρέους" και όποιος τυχόν έλεγε το αντίθετο έπεφταν να τον κατασπαράξουν (μιλώ για τον εαυτό μου και από όσο ξέρω, μόνον ένας ακόμη άνθρωπος περί την κυβέρνηση είχε αντίθετη άποψη και το έμαθα επειδή μια εφημερίδα τον ειρωνεύτηκε σε πρωτοσέλιδό της).

  Όμως ο ίδιος δόλος που υποκρυπτόταν στο πρώτο "λάθος" υποκρύπτεται και σήμερα.

  Η Ελλάδα πάει καλά, πολύ καλύτερα από όσο μας λένε.

 10. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/05/2013 15:00:17

  Μα αν ήταν το λάθος άδολο, μετά το πρώτο έτος δεν έπρεπε να το καταλάβουν οι "μεγάλοι οικονομολόγοι" και να χαλαρώσουν τη θηλιά; Ή έστω πέρυσι το φθινόπωρο να μην απαιτούν να είναι τόσο υψηλοί οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης; Ή έστω εφέτος την άνοιξη δεν έπρεπε οι "φωστήρες" να δεχθούν τις προτάσεις για μειώσεις στο ΦΠΑ; Θέλουν να γλυτώσουν τα δικαστήρια που θα γίνουν εναντίον τους και ζητούν συγγνώμη; Δε φτάνει! Είναι ώρα άμεσα η κυβέρνηση να ζητήσει αλλαγές ειδικά στη φορολογία που να ελαφρώσουν το βάρος στους μικρούς.

 11. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 10/05/2013 15:02:45

  Το ''νέο'' αυτό περί του λάθους της λιτότητας, στην πραγματικότητα είναι αρκετά παληό - το έγραψε και ο olivier blanchard του ΔΝΤ στην έκθεση '' World Economic Outlook'', του ΔΝΤ τον Οκτώβριο 2012., στην οποία ανάφερε ότι :

  ''The IMF and national governments forecast economic activity, public debt-to-GDP ratios and budget deficits on a regular basis. Those forecasts all require assumptions about the size and direction of the fiscal multiplier. Blanchard and Leigh compared these forecasts against what actually happened and found that "the negative short-term effects of fiscal cutbacks have been larger than expected because fiscal multipliers were underestimated."

  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

  Το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις προβλέπουν την οικονομική δραστηριότητα, το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ και το δημόσιο έλλειμμα σε τακτά διαστήματα. Ολες αυτές οι προβλέψεις χρήζουν ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ περί του ΜΕΓΕΘΟΥΣ και κατεύθυνσης του οικονομικού πολλαπλασιαστή. Οι Blanchard και Leigh συνέκριναν τις προβλέψεις με ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ, και βρήκαν ότι ' ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝ. ΠΟΛΛΑΠΑΛΑΣΙΑΣΤΕΣ' ''

  ( με 'αρνητικές συνέπειες'' πιστεύω θα εννοεί την μεγάλη ύφεση, την ανεργία και άλλες ''λεπτομερειούλες''...)

  http://www.bloomberg.com/news/2013-04-17/reinhart-and-rogoff-never-made-a-good-case-for-austerity.html

  Είδατε από τότε να έγινε καμμιά αλλαγή στο ελληνικό μνημόνιο? Εκ μερους ΔΝΤ ή Κομισιόν ή Τρόικας?

  Κι ακόμα περισσότερο, ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ?

  Μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε ότι ο πραγματικός στόχος ΔΕΝ είναι η ανάπτυξη, αλλά είναι η πλήρης φιλελευθεροποίηση της οικονομίας αρχικά- ότι κι αν αυτό συνεπάγεται ?

 12. δημης avatar
  δημης 10/05/2013 15:05:48

  Όταν σου ...χαϊδεύουν τα αυτιά να είσαι προσεκτικός.
  ΑΛΛΟ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΟΛΑΚΑΣ.
  (έλεγε μία Γιαγιά )....
  Σαν πολλές κολακείες για τον Ελληνικό Λαό λένε ... τελευταία και ο Κόσμος μην έχοντας να γεμίσει το στομάχι του με ...φαγητό, με υποσχέσεις πολιτικών, με ανάπτυξη , με Ήθος και Ύφος, με περισπούδαστες αναλύσεις , με Δικαιοσύνη, με Δημοκρατία -Ανεξαρτησία των Εξουσιών ,με Παιδεία , με Υγεία κλπ.κλπ ακούει χωρίς να μπορεί επί της ουσίας να αλλάξει τη μοίρα του.
  Βλέπει δηλ στα ΜΜε σήριαλ στα οποία παίζει και αυτός και θυσιάζεται... βλέπει επίσης ΘΕΑΤΡΑ παντού ,κομάτια του παζλ τα οποία φωτίζουν επιδέξια είτε για να τον αποπροσανατολίσουν ,είτε για να τον εκμαυλίσουν πολτοποιώντας τον .
  Στα πλαίσια των παραπάνω ένα ακόμα γρανάζι , πεφωτισμένο, και ο ...μακαρίτης ΓΑΠ(κορυφαίος οικονομολόγος έλεγαν... τότε ...τώρα κλαίμε) και οι επίγονοι του , οι πληρωμένοι τηλεαστέρες , οι διατεταγμένες πένες -φωνές ,οι αρχιστοχαστές..ημεδαπής και αλλοδαπης προέλευσης Αριστεροί= Δημοκράτες , για τον Υιό (αξιοκρατια..νεποτισμός ..προίκες ...διαφάνειες το Παιδί πού ...έγινε Γιώργος ,κύριε Επίτιμε...)
  Τέλος καλά είναι να φοράμε και κανένα κράνος κλπ μέσο προφύλαξης μιας και των ...διαπιστώσεων αυτών έρχονται ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ (ηρωϊκά, Εθνικά ,για το καλό
  μας ,και...διορθωμένα).
  Και επειδή πέφτουν πάντα μέσα στις προβλέψεις οι Πεφωτισμένοι λέω να ρωτήσουμ τις Καθαρίστιες και τις εχουσες Κληρονομικό Χάρισμα.

 13. roadrunner avatar
  roadrunner 10/05/2013 15:18:19

  Το ένα "λάθος" φέρνει το άλλο, λένε.
  Λέτε να ήταν άλλο ένα παρεπόμενο "λάθος",
  η αντικατάσταση του κ. Στρος Καν από την κ. .Λαγκαρντ ;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ roadrunner 10/05/2013 15:50:14

   Ὅπως καί νά 'χει,ἄλλη καμαριέρα νά μαζέψει τά λάθη δέ διαθέτει τό μαγαζί...

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ roadrunner 10/05/2013 16:20:27

   Αν ήταν ο Στρος Καν επικεφαλής του ΔΝΤ και όχι η φραγκόκοτα, αυτή τη στιγμή θα δανειζόμασαν από τις αγορές. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση. Άλλωστε για να μας αφήσουν εκτός αγορών για πολύ καιρό, τον παγιδεύσαν και εν τέλει τον βγάλανε εκτός παιχνιδιού. Οι Γερμάνοι αγωνίζονται όπως άλλοτε για μια Νέα Τάξη Πραγμάτων...

 14. Μιχαήλ Μανωλόπουλος avatar
  Μιχαήλ Μανωλόπουλος 11/05/2013 00:17:12

  Τα λάθη τα ανακάλυψε ένας υποψήφιος διδάκτωρ ο Thomas Herndon. Για όποιον ενδιαφέρεται ο σχετικός σύνδεσμος στην lesoir του Βελγίου στα Γαλλικά:

  http://www.lesoir.be/230161/article/economie/2013-04-22/ce-doctorant-qui-fait-trembler-defenseurs-l-austerite
  Μιχαήλ

 15. Nik avatar
  Nik 11/05/2013 12:39:35

  Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε και να παραδεχτούμε όλοι ότι τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη.

 16. Λαμιώτης avatar
  Λαμιώτης 11/05/2013 15:24:24

  ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΓΩ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΠΙ ΓΑΠ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ & ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΑΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙ & ΕΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ.

 17. akis avatar
  akis 12/05/2013 09:14:00

  ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ
  ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.