02/04/2009 15:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιθάνθρακας και άλλα διηγήματα


__________________________________________________________________________________________
Τον περασμένο έτος έντονες ήταν διεργασίες για την κατασκευή πέντε εργοστασίων που θα έκαιγαν λιθάνθρακα ως πρώτη ύλη. Προ μερικών εβδομάδων ο ΥΠΑΝ έδωσε τέλος σε αυτές τις κινήσεις. Τι παιζόταν όμως στο παρασκήνιο και δεν καταγράφηκε;

Καταρχάς είναι ενδιαφέρον να δούμε τον υποψήφιο για την ανάληψη των -λίαν προσοδοφόρων- μεταφορών και της εμπορίας του προϊόντος αυτού, που εισάγεται κατά κύριο λόγο από τη Βραζιλία, Ουκρανία και τη Νότιο Αφρική: Η εταιρία Glencore, αξίας 10 δισ. και τζίρου 60 δισ. ευρώ, του Βέλγο-Αμερικανό-Εβραίου Marc Rich και άλλων.

H εταιρία είναι κορυφαία στις μεταφορές ενεργειακών προϊόντων και την παραγωγή πολύτιμων μετάλλων. Για την ακρίβεια είναι μεγαλύτερη Ε.Π.Ε στο κόσμο αφού αυτό είναι το νομικό καθεστώς της και συνεπώς τα ακριβή οικονομικά της στοιχεία δεν είναι γνωστά.


_____________________________________________________________________________________________
Ο Rich κατέφυγε στην Ελβετία από τις HΠA το 1983, όταν καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη για τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου (με το Ιράν). Εάν και Εβραίος και Αμερικανός πολίτης, δεν δίστασε να σπάσει το εμπάργκο με το Ιράν προκειμένου να βγάλει γύρω στο 1 δις. Δολάρια της τότε εποχής. Θεωρείται ως μέγα παίκτης στο παγκόσμιο εμπόριο πρώτων υλών και πολλές ελληνικές βιομηχανίες συναλλάσσονται μαζί του. Τη δεκαετία του '90 ανέπτυξε στενές σχέσεις με Ρώσους "επιχειρηματίες" και με επίκεντρο τη Βιέννη επεξέτεινε τις επιχειρήσεις του στα Βαλκάνια. Οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι ορισμένες μεγάλες δουλειές εκεί είναι δικές του με άλλους -και Έλληνες- ως βιτρίνες.

Το 2000 πήρε χάρη από τον Πρόεδρο Kλίντον -μια απόφαση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο-, επειδή η σύζυγός του υπήρξε μεγάλος χρηματοδότης του κόμματος των Δημοκρατικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε έμενε στο Ζουγκ της Ελβετίας σε αλεξίσφαιρη έπαυλη με περίπου 100 σωματοφύλακες όλοι τους πρώην επίλεκτα στελέχη των ειδικών δυνάμεων της Γερμανίας και της Ελβετίας. Η ζωή του απειλούνταν από αναρίθμητους εχθρούς και κυβερνητικές αρχές.

H εταιρία του έχει, κατά καιρούς, είχε κατηγορηθεί για δωροδοκίες αξιωματούχων του OHE στο Ιράκ, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, και συμμετοχή σε παράνομες ιδιωτικοποιήσεις στη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημόσιος κατήγορος του Rich τη δεκαετία του ‘80 ήταν ο γνωστός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Tζουλιάνι, και βασικός συνήγορός του ο Λίους Λίμπι. Ο Λίμπι υπήρξε προσωπάρχης του Λευκού Oίκου επί Mπους του Νεότερου και καταδικάστηκε για την αποκάλυψη του ονόματος της πράκτορα της CIA, Valery Plame, η οποία χρησιμοποιούσε ως κάλυψή της την ιδιότητα του συμβούλου ενεργειακών θεμάτων! Η τελευταία όπως θα θυμούνται οι προσεχτικοί αναγνώστες έκανε το πρώτο "τουρ" της στην Αθήνα όπου ήταν υπεύθυνη για την συλλογή πληροφοριών για την ακροαριστερή τρομοκρατία και την σχέση αυτής με τη Μέση Ανατολή.

Αυτό σημαίνει ότι η ειδικότητα της ήταν πολιτική και όχι οικονομική με ότι αυτό σημαίνει η λεγόμενη έρευνα για ενεργειακά θέματα...Άλλωστε εάν και αναζητούσε υλικό για λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών, οι χώρες ενδιαφέροντος ήταν η Λιβυή, το Ιράκ και το Ιράν. Όλως τυχαίως και οι τρεις διατηρούν άριστες εμπορικές σχέσεις με τις εταιρείες του Marc Rich. Εάν αυτό συνδυαστεί με την έντονη φημολογία ότι τους τελευταίους 12 μήνες μεγάλα Ιρανικά κεφάλαια έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τότε ίσως μια ευκρινέστερη εικόνα σχηματίζεται για την Ελλάδα ως "Σταυροδρόμι πολιτισμών και ...πλυντηρίων".

O Έλληνας δημοσιογράφος Γιώργος Φιντικάκης ανέφερε σε άρθρο του (περιοδικό Energy Point, Νοέμβριος 2007, σελ. 33) ότι η κρατική εταιρία ΛAPKO «συνεργάζεται από παλαιά με την Glencore και η ΔEH σκέφτεται να αναθέσει σε αυτήν τις μεταφορές λιθάνθρακα, όταν κατασκευάσει τα εργοστάσιά της». Οι συνολικές εισαγωγές που δύνανται να απαιτηθούν εάν επιχειρηθεί παραγωγή λιθάνθρακα στην Ελλάδα προσεγγίζει, τουλάχιστον, το 1 δις. ευρώ, με μέγιστο όρο ζωής του κύκλου εργασιών αυτών των εργοστασίων τα 50 έτη. Έτσι, τα μέγιστα κέρδη είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά...πέρα από τις ετήσιες προμήθειες λιθάνθρακα, η εισαγωγή νέας τεχνολογίας επιφέρει και αλλαγές προμηθευτών, ανταλλακτικών, κτλ.

Τέλος λόγω του ότι η ΕΕ έχει και τον λιθάνθρακα στις μορφές ενέργειας που εντάσσονται στο σχεδιασμό για διαφοροποίηση (Βλ. απεξάρτηση από Ρώσους, Άραβες και Αμερικάνους), θα υπήρχαν και επιδοτήσεις ενώ η εισαγωγή της Ελλάδας στην παραγωγή ενέργειας από λιθάνθρακα θα αποτελούσε και προπομπό για την ένταξη και των υπολοίπων Βαλκανικών κρατών που ακόμα το σκέφτονται.  

Τα λεφτά ήταν πολλά αλλά δεν έκατσε η δουλειά...υπάρχει η περίπτωση κάποιοι να δυσαρεστήθηκαν σφόδρα...όπως και με το λιμένα της Θεσσαλονίκης (Άλλη ιστορία αυτή);

Σίγουρα ένα κουίζ για δυνατούς λύτες.

Ιωάννης Μιχαλέτος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IM avatar
  IM 02/04/2009 15:19:08

  Υ.Γ Ο Marc Rich κατηγορήθηκε τη δεκαετία του '80 ως συμμετέχων στην "αμαρτωλή" διεθνή τράπεζα BCCI. Συγκεκριμένα το δεξί χέρι του γνωστού Παλαιστινίου Αμπού Νιντάλ, ο Ιρακινός Samir Najmeddin ήταν συνεργάτης του Rich σύμφωνα με τον Πακιστανό Πρόεδρο της BCCI τον Qassem...


  Τρεις πολύ σημαντικές επισημάνσεις εδώ

  1) Ο Samir Najmeddin ήταν και άτομο του Σαντάμ Χουσεΐν και διεξήγαγε λαθρεμπόριο όπλων με Ευρωπαϊκές χώρες, τα κέρδη του οποίου τα τοποθετούσε στην BCCI

  2) Η BCCI είχε ως ανταποκρίτρια τράπεζα στην Ελλάδα την τράπεζα Κρήτης επί Κοσκωτά

  3) Το 1988-89 η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην Μαλακάσα όπως και η κατάσχεση εξαρτημάτων πυροβολικού στο λιμάνι της Πάτρας, αποδόθηκε σε λαθρεμπόριο όπλων στο Ιράκ...  Η ιστορία γράφεται μια γενιά μετά και ενίοτε επαναλαμβάνεται ως φάρσα

 2. IM avatar
  IM 02/04/2009 15:23:41

  Παράλληλα ο Rich έχει κατηγορηθεί ως μεγαλοπράκτορας της Μοσσάντ, αλλά είναι και επιστήθιος φίλος του Βασιλέα της Ισπανίας όπως και πολλών Βρετανών βιομηχάνων. Με απλά λόγια είναι το πρόσωπο κλειδί για πάμπολλες εξελίξεις στον πλανήτη. Αυτός άλλωστε εφεύρε το "Spot Market" του πετρελαίου τη δεκαετία του '70 και έκτοτε η τιμή του μαύρου χρυσού καθορίζεται από μια πολύ κλειστή κάστα ανθρώπων μακριά από την λογική της προσφοράς και της ζήτησης.

  Η όλη υπόθεση δένει από τις καταγγελίες που έκανε η ίδια η CIA εναντίον του Ρίτς με κατάθεση στοιχείων στην Αμερικανική δικαιοσύνη μετά το 2001, για να επακολουθήσει η αποκάλυψη του ονόματος της πρακτόρισας που μέχρι στιγμής αποδίδεται στο το ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ, χωρίς να παρουσιάζεται και η άλλη πτυχή του, του πολέμου δηλαδή διαφορετικών συμφερόντων μέσα στις ΗΠΑ με σκοπό των έλεγχο των μεταφορών ενέργειας και χρυσού, διαμέσου αφανών όπλων όπως αυτό της τρομοκρατίας

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 02/04/2009 16:08:36

  Ι. Μιχαλέτος
  Πώς, όλως τυχαίως, πίσω από κάθε, μα κάθε, οικονομική βρωμιά συμβαίνει να βρίσκονται Εβραϊκής καταγωγής άτομα; (Ρητορική ερώτηση)
  Και με συνδέσεις με τον σκληρό πυρήνα του Σιωνισμού, μυστικές υπηρεσίες και Λικούντ.
  Πως όπου "ανοίγονται" επενδυτικές ευκαιρίες, αμέσως θα σπεύσει επιχειρηματικό ενδιαφέρον εβραϊκών καταβολών;
  Όπως και στη Ρωσσία. Οι ΗΠΑ στήριξαν το μεθύστακα, αυτός έφερε τους Chicago boys για οικονομικούς συμβούλους, οι "σύμβουλοι" επέβαλαν "αποκρατικοποιήσεις" και τις εκποιούμενες επιχειρήσεις άρπαξαν για ψίχουλα οι Εβραϊκής καταγωγής ληστές Μπερεζόφσκι, Χοντορκοφσκι, Αμπράμοβιτς και σια.

 4. ataktos avatar
  ataktos 02/04/2009 16:10:10

  και ο Τακης της ΔΕΗ ς ΥΠΟΠΡΑΚΤΟΡ καλο !!!

 5. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 02/04/2009 16:31:58

  Μετα την υποθεση του εμπαργκο με Ιραν,ο Μαρκ Ριτς εβγαλε τρελλα χρηματα, με εγγυητικες που προσεφερε, σε αφρικανικες ιδιως χωρες,για αγορα διαφορων αγαθων,αλλα προφανως και για παρανομο πλουτισμο των κυβερνωντων.

  Αυτες οι εγγυητικες-εκει ειναι και το δαιμονιο του-ειχαν ως καλυψη τα μελλοντικα εσοδα των αφρικανικων αυτων χωρων απο την πωληση πετρελαιου την οποια βεβαια αναλαμβανε ο ιδιος να διεκπεραιωσει!

  Μονα-ζυγα δικα μας...

  Τον Μαρτιο 2008 η Ελβετικη εισαγγελια απεφανθη τελεσιδικα οτι δεν συντρεχει λογος διωξης για το προγραμμα φαγητο εναντι πετρελαιου στο Ιρακ το 2ο νομικο προβλημα που προεκυψε μετα το θεμα με το σπασιμο του εμπαργκο του Ιραν...

  Ειδικα στο Τζουγκ-ολες οι πολυεθνικες που σεβονται τον καπιταλισμο εκει κατοικοεδρευουν-δεν τολμα κανεις οχι να τον ενοχλησει,αλλα αν διανοηθει καποιος να τον ενοχλησει....φωτια που τον εκαψε απο τους ιδιους τους κατοικους αυτου του μικρου αλλα παμπλουτου διακριτικου καντονιου...

  Και για να μην ξεχνιομαστε οκ ολιγοι Ελληνες εχουν την εταιρεια τους στο Τζουγκ!

 6. IM avatar
  IM 02/04/2009 16:58:05

  @Προφήτης

  Εάν θεωρήσουμε το παγκόμσιο οικονομικό σύστημα ως ένα ανθρώπινο σώμα τότε οι Εβραίοι αποτελούν το αίμα του που ρέει συνεχώς σε όλες τις αρτηρίες..από αρχαιοτάτων χρόνων.

  Πέρα από τον Λιθάνθρακα που συνδέεται κα μετις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο όπως το έθεσε και ένας παραπάνω, αξίζει να σταθήτε στο πρώτο σχόλειο αυτού του ποστ και ιδιαίτερα στην εμπλοκή Rich (εμμέσως?) με το βρώμικο '89 στην Ελλάδα και το λαθρεμπόριο όπλων στο Ιράκ, την άλλη όψη του νομίσματος δηλαδή του Ιράν-Κόντρα σκανδάλου.

  Δηλαδή υπήρχαν δύο άξονες...ο ένας που φάνηκε Μπους-Ιρανοί-Νοριέγκα-Ισραηλινοί και ο άλλος που δεν φάνηκε και περνούσε και από Αθήνα.

  Και στις δύο περιπτώσεις ο Rich ήταν μπλεγμένος...άρα γιατί δεν βγήκε στη φόρα ο "άξονας" νούμερο δύο?

  Προσωπικά δεν έχω καταλήξει αλλά μια απάντηση ξεκλειδώνει πολλές εξελίξεις στη Μέση Ανατολήαπο το '89 έως σήμερα

 7. stelios avatar
  stelios 02/04/2009 19:30:53

  Kαι μερικες απο τις δολοφονιες της 17Ν σχετικες με την Πυρκαλ...

 8. Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον avatar
  Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον 02/04/2009 22:50:21

  Αν το άρθρο αληθεύει τότε φαίνεται ότι οι τοπικές αντιδράσεις χάλασαν μεγαλύτερα σχέδια απο ότι φανταζόμασταν. Βέβαια ένα τέτοιο ...μπουμπούκι και οι εγχώριοι συνεργάτες του, μπορεί να μην εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τον αγώνα. Γεγονός που μας καλεί όλους σε εγρήγορση. Τα σχέδια για τον λιθάνθρακα μπορεί να ανεστάλλησαν, δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα επανέλθουν.
  Το πανελλαδικό δίκτυο των κινήσεων πολιτών απο περιοχές υποψήφιες για λιθάνθρακα και όχι μόνο, υποστήριξε τις μεγάλες κινητοποιήσεις και συντόνισε αποτελεσματικά τον αγώνα κατά του λιθάνθρακα. Συνεχίζουμε, επειδή δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο. Το παιχνίδι με την ενέργεια μόλις άνοιξε στη χώρα μας και μέχρι σήμερα δεν μας έχει αφήσει να πλήξουμε. Τουναντίον...

 9. IM avatar
  IM 02/04/2009 23:06:28

  @Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον


  Χωρίς να θέλω να μειώσω σε καμία περίπτωση των αγώνα σας, μεγάλο ρόλο στην ματάιωση των σχεδίων για το λιθάνθρακα έπαιξαν οι Αμερικανοί, δηλαδή αυτοί οι Αμερικανοί που έχουν αντίπαλα συμφέροντα από αυτά του Rich και των συνεργατών του.

  Βεβαίως ο λιθάνθρακας αποτέλεσε και μια αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση στην Ελλάδα για το τι είδους παραγωγή ενέργειας θέλουμε.

 10. George avatar
  George 03/04/2009 00:13:12

  τΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΆ ΤΗς

 11. Apostolou avatar
  Apostolou 03/04/2009 00:54:21

  Συγνώμη για το προηγούμενο.

  κ. Μιχαλέτο,
  Τα ενεργειακά θέματα της Ελλάδας διαχειρίζονται επίσης άτομα της καταγωγής που προαναφέρατε:
  Μωυσής, Μιζάν,Μαίσης, Μαυρογόνατος κλπ με σύμμαχο και κρυφό ενεργειακό παίκτη την Αγία Οικογένεια....Ο Κυριάκος πήγε στα γραφεία της ΔΕΗ το απόγευμα της 4 Μαρτίου 2009 και συνάντησε τον Αθανασόπουλο παρόντος του Μαυρογόνατου για έργα στα νησιά , τα οποία προορίζονται για υποπόδιο της Τουρκίας στο Αιγαίο. Γιαυτό αφήνουν τα νησιά χωρίς γεννήτριες (διάβασε τη σημερινή Καθημερινή για τη νέα κομπίνα στην ανάθεση του Σταθμού στη Νότια Ρόδο) και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με ενοικιαζόμενες γεννήτριες...

  Το σενάριο ήδη υλοποιείται, οι Τούρκοι (εταιρία Zorlu) έχουν ήδη χωθεί στη Κρήτη και στη Ρόδο και συντηρούν τις τουρμπίνες της ΔΕΗ με απευθείας ανάθεση από το 2006, αντικείμενο το οποίο μπορούσε να εκτελέσει και η Ελληνική ΕΑΒ, που έχει διαπίστευση από τη General Electric , διάβασε την είδηση του Reuters παρακάτω, και προχωρούν ακάθεκτοι...

  http://in.reuters.com/money/quotes/keyDevelopments?symbol=ZOREN.IS&pn=3


  Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.S. Signs a Business Deal with Public Power Corporation-PPC
  Thursday, 29 Jun 2006
  Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.S. announced that a business deal was signed with Public Power Corporation-PPC, a Greek public electric corporation. The business deal authorized the Company to provide service to gas turbines in Crete for a period of five years.

 12. Apostolou avatar
  Apostolou 03/04/2009 01:04:42

  Οι Τούρκοι το έχουν και στο site τους

  www.zorlu.com.tr/en/grup/ene_om.asp

  Εν τω μεταξύ η προαναφερθείσα κλίκα που μεθοδεύει τις Συμβάσεις αφήνεισκοπίμως τους τεχνικούς της ΔΕΗ ανεκπαίδευτους, για να αλωνίζουν οιημέτεροι και εξ ανατολών κολλητοί...

 13. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/04/2009 02:25:31

  Τα @14 και @15 είναι το ΘΕΜΑ.

  Φακτορ θα το ανεβάσεις ;
  Η κυρία πλασάρεται για πρωθυπουργός.

 14. ataktos avatar
  ataktos 03/04/2009 08:34:41

  Πάλι η μαφία του Μαυρογoνατου στα πράγματα συνεχίζει ακάθετη ….

 15. ataktos avatar
  ataktos 03/04/2009 10:35:43

  Φαίνεται ότι πόλοι νταμαρτζήδες μαζεύτηκαν σε αυτό μαγαζί …

 16. ataktos avatar
  ataktos 03/04/2009 16:45:37

  Μήπως πίσω από την αλλαγή καύσης του λιθάνθρακα κρύβεται η πυρηνική ενέργεια....

 17. Energyinsighter avatar
  Energyinsighter 03/04/2009 20:56:16

  Σωστό, Μιζάν και Μητσοτάκης ήσαν ανακατεμένοι στο σκάνδαλο SIEMENS, η συνάντησή τους τον Ιούνιο 2008 έγινε λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο με διαφορετικούς βέβαια ρόλους...
  Ο σκοπός της συνάντησης τους ήταν τα Νησιά, τώρα τη δουλειά με την Αγία Οικογένεια έχουν αναλάβει οι Μαυρογόνατος (alter ego του Μιζάν) και ο καθ. Χατζηαργυρίου, νυν αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε., τον οποίο ο Σημίτης είχε διορίσει αντιπρόεδρο του ΚΑΠΕ ( απόδειξη πως η διαπλοκή στην ενέργεια είναι υπερκομματική, τη πληρώνει ο κοσμάκης....)

  Πίσω από την απόρριψη του λιθάνθρακα βρίσκονται επιπλέον οι μεταπράττες εισαγωγής ενέργειας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.