#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιβύη: Ο δυναμικός τουρκικός παράγοντας και η ανυπαρξία της Ελλάδας.

[caption id="attachment_95498" align="alignleft" width="600" caption="Πανό τουρκικής ΜΚΟ στο “στρατηγείο” των επαναστατών στη Βεγγάζη. "][/caption]
(Από την Λιβύη για το Antinews) Τις τελευταίες εβδομάδες στην “πρωτεύουσα της εξέγερσης”, Βεγγάζη, εμφανίστηκαν κατ' επανάληψη πλακάτ διαδηλωτών κατά της Τουρκίας, με συνθήματα όπως “Κύριε Εντογκάν αποφασίστε με ποιούς είστε: Με τους επαναστάτες ή με τους δικτάτορες”. Γενικότερα, το κλίμα στην ανατολική, th nεξεγερμένη Λιβύη, δεν είναι θετικό υπέρ της Τουρκίας. Το εντυπωσιακό όμως, είναι ότι οι Λίβυοι δεν είναι ούτε αρνητικοί απέναντι στην Άγκυρα. Μάλιστα, η ατμόσφαιρα στα ευρεία λαϊκά στρώματα, περισσότερο είναι εις βάρος της Ελλάδας, παρά κατά της Τουρκίας.

 

Πως τα κατάφερε έτσι, για μια ακόμη φορά η ηγεσία της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος, να πατάει με τα δύο πόδια σε δύο βάρκες, και να μην εισπράττει τη δυσαρέσκεια που θα έπρεπε να υπάρχει απέναντί της; Και πως -αντίθετα- η Ελλάδα, η οποία δραστηριοποιείται θεαματικά λιγότερο απ' ότι η γειτονική μας χώρα στην περίπτωση της λιβυκής κρίσης, εισπράττει μόνον αρνητικά σχόλια; Οι Τούρκοι, απλά, έχοντας ως βασική συνισταμένη της τακτικής τους τη διγλωσσία και τη λογική του ανατολίτικου παζαριού, φρόντισαν και τον Καντάφι να στηρίζουν και παράλληλα να δείχνουν ότι βρίσκονται στο πλάϊ των εξεγερμένων της ανατολικής Λιβύης. Το γεγονός όμως, ότι παρά τους ακροβατισμούς της, η Τουρκία δεν συγκέντρωσε τόσο όσο θα έπρεπε τα πυρά της λιβυκής αντιπολίτευσης, δείχνει το ειδικό βάρος, το οποίο έχει αποκτήσει πλέον η Αγκυρα στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου. Το συγκεκριμένο δεδομένο, σε συνδυασμό με την θετική προβολή σε αρκετές περιπτώσεις της τουρκικής διπλωματίας από το “παναραβικό όργανο” προπαγάνδας-πληροφόρησης, τον καταριανό τηλεοπτικό σταθμό, Al Jazeera, μειώνει τις αντιδράσεις, στην προκειμένη των “ανατολικών” Λίβυων, εναντίον της Τουρκίας.

 

Αντίθετα, το συγκεκριμένο κανάλι, το οποίο θεωρείται πλέον (και από τον Καντάφι και από τους αντιπολιτευόμενους) ως “όργανο” κατά του καθεστώτος Καντάφι και σαν ανεπίσημο Μέσον προπαγάνδας των “ανατολικών”, επανειλημμένως εστράφη κατά των -υπαρκτών ή και ανύπαρκτων- χειρισμών της ελληνικής διπλωματίας στην λιβυκή κρίση. Να σημειωθεί πως οι εξεγερμένοι στη Λιβύη, όπως πίνουν νερό στο όνομα του Σαρκοζύ, του Ομπάμα και του Κάμερον, το ίδιο κάνουν και για το Κατάρ. Οι ίδιοι επίσης, δεν πληροφορούνται παρά μόνο το αραβόφωνο πρόγραμμα του Al Jazeera (δευτερευόντως πιά βλέπουν το Al Arabiya), και ό,τι λέγει αυτό το κανάλι το θεωρούν ως δεδομένο. Ακόμα κι αν σε πολλές περιπτώσεις έχει πέσει έξω.

 

Σε αντίθεση λοιπόν, με την Ελλάδα, η οποία παρουσίασε μια αλλοπρόσαλλη εικόνα στην εξωτερική πολιτική (τι περίεργο!) σε σχέση με τη Λιβύη, η Τουρκία, αν και εμμέσως πλην σαφέστατα στήριζε τον Καντάφι, φρόντιζε να χρυσώνει το χάπι και στους εξεγερμένους. Έτσι, έστελνε συνέχεια ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πρόσφατα μετέφερε με καράβι βαριά τραυματίες από την σκληρά βομβαρδιζόμενη από τους κανταφικούς, Μισράτα, και τη Βεγγάζη, στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είχε κλείσει ιδιαίτερα μεγάλες δουλειές με τον Καντάφι κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ στη Λιβύη έμεναν πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στη Βεγγάζη, η Τουρκία διατηρεί μεγάλο προξενείο, το οποίο πιάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Αυτές τις ημέρες μάλιστα, είχαν σταλεί μονάδες Τούρκων κομάντος για να το φυλάνε. Την ίδια στιγμή βέβαια, ενώ οι μπίζνες της Τουρκίας αυξάνονταν, μειώνονταν οι ελληνικές. Η επίσημη παρουσία της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι ανύπαρκτη, ενώ προ ετών έκλεισε και το εκεί ελληνικό προξενείο. Οι δε, λίγοι Έλληνες που μένουν μονίμως εκεί, είναι, ως επί το πλείστον υπάλληλοι και στελέχη μεσαίων και μεγάλων ελληνικών εταιρειών. Προηγουμένως, επί Καντάφι, όπως όλες οι ξένες εταιρείες, είχαν σχέσεις δούναι και λαβείν, με μπαχτσίσια, με το καθεστώς, ενώ τώρα προσπαθούν να πλασαριστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ανατολική Λιβύη.

 

Σήμερα λοιπόν, παντού στη Βεγγάζη οι Τούρκοι κυκλοφορούν φορώντας γιλέκα με τα σήματα των ΜΚΟ τους Τούρκοι “ακτιβιστές” (πολλοί προέρχονται από τις ΜΚΟ του “πλοίου για τη Γάζα”), έχουν κατεβάσει τζιπάκια, ενώ έχουν στείλει ακόμα και ένα λεωφορείο που είναι ειδικά διαμορφωμένο σαν κινητός φούρνος, για να φτιάχνει ψωμί, όπως λένε, για τους επαναστάτες, όπου κι' αν  πάνε οι μονάδες τους. Κοντολογίς, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται σαν τους πάλαι ποτέ αποικιοκράτες που πουλούσαν χάντρες στους ιθαγενείς. Όμως, ακόμα και αυτές οι κινήσεις τους λειτουργούν θετικά σε έναν πληθυσμό, ο οποίος έχει ανάγκη από αλληλεγγύη. Η Ελλάδα, ωστόσο, ούτε ένα καράβι με  “ανθρωπιστική” βοήθεια δεν έστειλε. Όχι ότι η ανατολική Λιβύη έχει ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια. Άλλωστε, και φάρμακα υπάρχουν και γενικότερα  δεν υφίστανται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Όμως, η αποστολή κάποιων ελληνικών ΜΚΟ (γιατί χρηματοδοτούνται άραγε αυτές;) θα εξισορροπούσε τις εντυπώσεις. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία με κάθε τρόπο, και με την πολιτική και την “ανθρωπιστική” διπλωματία της φροντίζει να κρατάει ανοικτή την πόρτα και στον Καντάφι και  στους αντικαθεστωτικούς. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος για τη χώρα μας είναι ότι ελληνικό πλοίο, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Βεγγάζης γεμάτο σιτηρά και έμεινε εκεί για δέκα ολόκληρες μέρες, δεν είχε καν υψώσει την ελληνική σημαία.

Le canard

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/04/2011 09:46:23

  αλλοπρόσαλλη = αλλος - προς - αλλην(ον)
  με λιγα Πρασινα λογια... αλλου γι αλλου, ευμεταβλητος!!
  ΜΑ ΣΕ ΟΛΑ !...
  τι ΓΑΠ ειναι αυτο επιτελους? ενα λεξικο για παρτη του θελουμε.

  ΠΠ

 2. Blut und Tränen avatar
  Blut und Tränen 08/04/2011 09:58:28

  Οι ελληνικές ΜΚΟ ασχολούνται με τους μαροκινούς της Κρήτης. Και οι ελληναράδες του σκυλάδικου είναι κανταφικοί. Και η εξωτερική πολιτική γίνεται και αυτή μάλλον με ελληνικές δημοσκοπήσεις και εξισορροπήσεις ανάμεσα στην Μέρκελ, στον Σαρκοζί και στον Ομπάμα.

 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 08/04/2011 10:05:18

  Η Τουρκία είναι χώρα ισλαμική και έχει άλλη εικόνα σε όλη την περιοχή, από αυτήν που έχει ή θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, χώρα δυτική και χριστιανική. Κατά συνέπεια η Ελλάδα καλύτερα να ταχθεί αποφασιστικά υπέρ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ώστε να έχει αξιόπιστους σύμμαχους και να αποσπά κέρδη, αφού στον αραβικό κόσμο δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνει η Τουρκία.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/04/2011 10:05:46

  Oι τουρικικες ΜΚΟ ειναι ισλαμικες και φυσικα ειναι στα μεσα και στα εξω.
  Οι ελληνικες ΜΚΟ ειναι αριστερες και απο τη στιγμη που το ΝΑΤΟ πηρε θεση υπερ των εξεγερμενων τους ξεγραψαν.
  Δεν εχει σημασια αν εχει δικιο ο Κανταφι ή οι Κυρηναιοι αλλα με ποιον ειναι το ΝΑΤΟ και βεβαια ολοι αυτοι δεν εχουν καμμια διαθεση να προβαλουν την Ελλαδα γιατι αυτο θα ηταν "εθνικιστικο".
  Μπορει στο καραβι για τη Γαζα να ηταν μαζι με τους Τουρκους αλλα οι Τουρκοι πηγαν κατα του Ισραηλ στο ονομα της ισλαμικης αλληλεγγυης και της προβολης της Τουρκιας ενω οι ελληνικες ΜΚΟ πηγαν στο ονομα μιας φανταστικης αριστερης αλληλεγγυης που δεν υπαρχει πια.Το μονο δε που ηξεραν να κανουν για το ελληνικο κρατος ηταν να του προκαλουν προβληματα και να απαιτουν τη συμπαρασταση του για την απελευθερωση τους μετα τη συλληψη απο τους Ισραηλινους.
  Δεν εχει νοημα η συγκριση των ασυγκριτων.Οσο για την επισημη κυβερνηση ηταν τοσα χρονια μαζι με τον Κανταφι για "ιδεολογικους λογους" και οχι για να προωθησει τις ελληνικες επιχειρησεις εκει.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ψυχραιμια 08/04/2011 10:19:42

   Ακριβώς, όπως τα λέτε. Στην Ελλάδα η Αριστερά θα εξελιχθεί σε ισλαμοαριστεριστές, ήδη συμβαίνει μέσω της άκριτης ξενοφιλίας. Το ελληνικό κράτος πρέπει να ταχθεί δυναμικά υπέρ της Δύσης, τουτέστιν υπέρ του μοναδικού αξιόπιστου συμμάχου στην περιοχή, του Ισραήλ.
   Τα υπόλοιπα είναι τριτοκοσμισμός και ηθικολογίες.

 5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 08/04/2011 10:24:05

  Στην εικόνα ανωτέρω η οργάνωση IHH είναι ακραία ισλαμιστική (θεωρείται τρομοκρατική στην Γερμανία και το Ισραήλ), η οποία είχε οργανώσει τον στολίσκο στη Γάζα πέρσι.

 6. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 08/04/2011 10:44:30

  Ένα νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις...

  http://www.enkripto.com/2011/04/blog-post_08.html

 7. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 08/04/2011 11:45:54

  Η Τουρκία μπορεί να έχει τα δύο πόδια σε δύο βάρκες, η Ελλάδα έχει τα δύο πόδια στο κενό και βυθίζεται στα εξωτερικά θέματα. Ο Γκαντάφη εμάς μας ήθελε για δημόσιες σχέσεις και βιτρίνα και διακοπές και την Τουρκία για οικονομικό εταίρο. Στην ΑΟΖ ήταν ευθυγραμμισμένος με την Τουρκία. Άργησε τραγικά η ελληνική εξωτερικη πολιτική να πει έναν λόγο συμπάθειας για τους εξεγερμένους της Βεγγάζης. Και μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης στην Ελλάδα έσπευσε σταδιακά να ευθυγραμμισθεί με τα φληναφήματα της κάθε αριστερής γεροντοκόρης και του κάθε μουχλιασμένου συντηρητικού ψευτόμαγκα, ότι δήθεν είναι οι εξεγερμένοι αλ κάϊντα.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 08/04/2011 15:18:39

   ή ότι τα πάντα ήταν στημένα από δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

 8. arslonga avatar
  arslonga 08/04/2011 13:23:42

  Ο ξεσηκωμός του αραβικού κόσμου πρέπει επίσης να αναγνωσθεί στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας των ΗΠΑ.

  Η Αμερική έπαθε το πρώτο στραπάτσο με την χρηματοπιστωτική κρίση, που φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί με απόλυτο έλεγχο.

  Τα έθνη της Ευρώπης, που υφίστανται τη διάλυση του κράτους πρόνοιας λόγω των επιλογών των ελίτ τους που σχετίζονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τις υπαγορεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χάνουν τη σταθερότητα που τους επέτρεπε να αναπτύσσονται οικονομικά. Οι επιπτώσεις αυτής της απώλειας ειδικού βάρους στην παγκόσμια οικονομία εξασθενούν την Ευρώπη και ίσως στο μέλλον κάποια ευρωπαϊκά έθνη αμφισβητήσουν την αμερικανική ηγεμονία.

  Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι, οικονομικά και στρατιωτικά. Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία δεν κινούνται μεν μετωπικά αλλά δεν είναι οι απλοί, υπάκουοι μαθητές της Αμερικής. Η Βραζιλία και γενικότερα η Λατινική Αμερική δεν είναι η κάτω αυλή των ΗΠΑ. Στην Αφρική, ο ανταγωνισμός με την Κίνα θέτει κρίσιμα θέματα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με το Africom. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας επίγνωση των συμφερόντων τους, μπορεί να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν και να δημιουργήσουν νέες σχέσεις με την Κίνα και τις αφρικανικές χώρες. Οι επιπτώσεις του σεισμού στην Ιαπωνία θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα αμφισβητήσεις ενός μοντέλου και τρόπου ζωής.

  Η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να μπει στο περιφερειακό παιχνίδι κυριαρχίας σαν ανεξάρτητη/ανεξαρτητοποιημένη δύναμη και όχι σαν απλός εκτελεστής των εντολών της Ουάσιγκτον και παίρνει κάποιες ανορθόδοξες θέσεις, πράγμα που εισάγει ένα στοιχείο αποσταθεροποίησης στην γεωπολιτική αρχιτεκτονική των ΗΠΑ. Τα τουρκικά κόλπα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, το οποίο για πόσον καιρό και με ποιόν τρόπο θα καταφέρνει να εξισορροπεί τις τουρκικές εκκεντρικότητες όσον αφορά το Ισραήλ και τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Μπορεί να δημιουργήσουν επίσης πρόβλημα στην πολιτική της Αμερικής στην Κεντρική Ασία και στην επιρροή της στην Μεσόγειο και την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Από τους παράγοντες όμως αποσταθεροποίησης της κυριαρχίας των ΗΠΑ, η Τουρκία με το αμαρτωλό παρελθόν της πάνω στους λαούς που είχε κατακτήσει, με την σταθερά και διαχρονικά ύπουλη και ιδιοτελή στάση της και με τα εκατομμύρια του κουρδικού πληθυσμού που εκμεταλλεύεται είναι ο πιο εύκολος "σύμμαχος-αντίπαλος" για να συμμαζευτεί.

  Οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και το ρόλο τους. Θα διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους υιοθετώντας νέα πρότυπα και μεθοδολογίες η θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν το στρατιωτικό και κοινωνικό τους σύστημα και, κατά κάποιο τρόπο, να διαπραγματευθούν τη θέση τους στον κόσμο. Το ενδεχόμενο αυτό θα σήμαινε ωστόσο κρίση σε ολόκληρο το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα που αποτελεί τη βάση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στις ΗΠΑ και θα αναγκάζονταν ίσως να επιλέξουν ένα είδος διαρκούς πολέμου με κίνδυνο να προκαλέσουν χαοτικές αντιδράσεις.

  Ένα είναι σίγουρο, το μονοπολικό σύστημα της παγκόσμιας αμερικανικής κυριαρχίας έχει μπει σε νέα φάση και δοκιμάζεται η αντοχή του. Ταυτόχρονα δοκιμάζονται και οι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι των ΗΠΑ και οι πολιτικές τους. Οι πιο διορατικοί θα επιβιώσουν και ίσως βγουν και κερδισμένοι.

 9. Orestios avatar
  Orestios 08/04/2011 19:40:39

  Ο Le Canard κάποτε σχολίαζε εδώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.