02/02/2010 16:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαφαζάνης υπέρ σύγκλισης ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ

Μια «συνάντηση» και σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ θα έδινε άλλη δυναμική στις εξελίξεις συνολικά στη χώρα δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας το ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά και πρόσθεσε: Ήρθε η ώρα, η ηγεσία του ΚΚΕ να δει με άλλο μάτι τη συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Δημοσιογράφος: Από τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε ότι υπάρχουν τρία κόμματα. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και δύο κόμματα το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι σε διαφορετική κατεύθυνση στο θέμα της οικονομίας και της αντιμετώπισης της κρίσης. Πιστεύετε ότι ο τρίτος πόλος, ο ενιαίος πόλος της Αριστεράς,  μπορεί να έχει προοπτική;

 Άμεσα έχει μεγάλες δυσκολίες να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων. Αλλά ωριμάζει όλο και περισσότερο μέσα από τις ίδιες τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Ωριμάζει μέσα από τις ίδιες τις σκέψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της Αριστεράς. Βλέπει ότι δεν είναι διέξοδος το να είμαστε δέκα κομμάτι και να αλληλοσπαραζόμαστε. Καμία αξία δεν έχει, καμία προοπτική δεν δίνει. Προβλήματα μόνο δημιουργεί. Έχει έρθει η ώρα για την ανάληψη μεγάλων, ενωτικών πρωτοβουλιών. Πρέπει να προβάλλουμε όλοι μας, ξεκινώντας από τον εαυτό μου, πρώτα το «εμείς» και μετά το «εγώ». Πρώτα τα κοινά και μετά αυτά που μας χωρίζουν τα οποία δεν είναι και άμεσα, δεν είναι και επίκαιρα ώστε να τα προτάσσουμε.

 Δημ: Λέτε ότι ήρθε η ώρα η ηγεσία του ΚΚΕ να δει με άλλο μάτι το θέμα;

 Βεβαίως. Φαινόμενα κρίσης αντιμετωπίζει και το ΚΚΕ στο χώρο του παρ’  όλο που καλύπτονται αυτή την περίοδο για τους γνωστούς λόγους. Δηλαδή, με τον τρόπο που λειτουργεί το ΚΚΕ δεν έρχονται τόσο έντονα στην επιφάνεια. Αλλά υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα κρίσης. Ο κόσμος που βρίσκεται στην επιρροή του ΚΚΕ σκέφτεται, παρακολουθεί τις εξελίξεις, αναρωτιέται, θέλει να αλλάξει τα πράγματα στην Αριστερά, θέλει να συμπορευόμαστε εκεί που έχουμε κοινά πράγματα να πούμε και κοινές απόψεις, αντιλήψεις συγκλίνουσες…Αυτά θέλει ο κόσμος σήμερα. Νομίζω όποιοι βρίσκονται σε αυτό το μήκος κύματος, είναι εναρμονισμένοι με τον κόσμο της Αριστεράς και τις απόψεις του και τη θέλησή του  και κυρίως είναι εναρμονισμένοι στο να μπούμε σε έναν άλλο πολιτικό τοπίο. Να μπούμε σε μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση. Στο να δούμε το δικομματισμό ο οποίος δεν μπορεί πλέον να δώσει καμία απολύτως απάντηση σε κανένα πρόβλημα.

 Δημ: Ποιος πρέπει κατά τη γνώμη σας να αναλάβει αυτές τις μεγάλες πρωτοβουλίες;

 Όλοι μας και κυρίως η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί σε αυτή τη λογική. Ο ΣΥΝ, οι άλλες συνιστώσες, όλοι μας πρέπει να εργαστούμε. Γιατί πρέπει  να δοθεί μία απάντηση στα μεγάλα θέματα της εποχής. Η απάντηση αυτή δεν μπορεί να προκύψει από τις δυνάμεις του κυρίαρχου πολιτικού και ιδεολογικού τόξου. Το δίλημμα που έχει τεθεί σήμερα και είναι ιστορικού χαρακτήρα, έχει τεθεί και σε άλλες εποχές με παρόμοιες μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, είναι: ή θα πάμε σε έναν βαθύτατο νέοσυντηρητικό χειμώνα και σε μια βαρβαρότητα με ημιφασίζοντα ή φασίζοντα χαρακτηριστικά. Πράγματα που τα ψηλαφούμε γύρω μας. Ή η Αριστερά θα σταθεί ικανή να ανοίξει νέους δρόμους για τις κοινωνίες, αμφισβητώντας το σημερινό σύστημα. Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα ξανάρθει στο ύψος της Αριστεράς των αρχών του 20ου αιώνα και θα αμφισβητήσει και πάλι αποτελεσματικά τον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό. Όχι με όρους υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά με όρους βιωσιμότητας, προοπτικής και επομένως με όρους βαθύτατα δημοκρατικούς, ριζοσπαστικούς και σύγχρονους. Αυτά είναι που χρειαζόμαστε κι όχι τα μικρά που μας απασχολούν, τα δευτερεύοντα, οι λεπτομέρειες που μας τυραννούν και κάνουμε αντιπαραθέσεις και τρικυμίες συχνά σε νεροπότηρο.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.