#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2010 11:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Λαθρομετανάστην δε Ελλήνω και ‘Ελληναν λαθρομετανάστη εξισούσθαι»Πλάτων: «- και καταδύεσθαι γε, ήν δ' εγώ, ώ φίλε, είς τε τάς ιδίας οικίας καὶ τελευτάν μέχρι των θηρίων την αναρχίαν εμφυομένην. - Πώς, ή δ' ός, το τοιούτον λέγομεν; - Οίον, έφην, πατέρα μέν εθίζεσθαι παιδί όμοιον γίγνεσθαι καί φοβείσθαι τούς υείς, υόν δέ πατρί, και μήτε αισχύνεσθαι μήτε δεδιέναι τούς γονέας, ίνα δή ελεύθερος ή· μέτοικον δε αστώ και αστόν μετοίκω εξισούσθαι, και ξένον ωσαύτως…»

Και στα νεοελληνικά: «Και θα διεισδύσει η αναρχία στα ίδια μας τα σπίτια και θα μεταφερθεί ακόμη και στα ζώα . Πως; Κατά τον ίδιο τρόπο, που ο πατέρας ανέχεται να γίνεται όμοιος προς το παιδί και να φοβάται τα παιδιά του, το παιδί να παίρνει την θέση του πατέρα του και ούτε να σέβεται ούτε να ντρέπεται τους γονείς του, για να είναι δήθεν ελεύθερο. Ο μέτοικος (μετανάστης) να αποκτά ίδια δικαιώματα (εξισούσθαι) με τον πολίτη και ο ξένος παρομοίως... »

Ο Λυσίας και ο «της ημετέρας παιδείας» Ισοκράτης

Στην Αθήνα του 403 π.Χ. έγινε η πρόταση να παραχωρηθεί στον ισοτελή μέτοικο Λυσία το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη. Ο Συρακούσιος στην καταγωγή Λυσίας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, είχε χάσει τον αδερφό του και μια τεράστια περιουσία στην προσπάθειά του να αποκατασταθεί η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Οι Αθηναίοι πολίτες, παρά την εκτίμησή τους στον Λυσία, καταψήφισαν την πρόταση. Ανάμεσα στους Αθηναίους υπήρχε και κάποιος Ισοκράτης. Ο «της ημετέρας παιδείας» Ισοκράτης. Ο τριαντατριάχρονος τότε Ισοκράτης δεν έβγαλε κιχ. Ούτε έγραψε έστω και μισή αράδα για το ζήτημα έκτοτε.

Γιατί ψήφισαν κατ αυτόν τον τρόπο οι Αθηναίοι;

Ίσως διότι ο Αθηναίος πολίτης θεωρούσε την έννοια του συμπολίτη-συμπατριώτη κάτι βαθύτερο από τσιτάτα του τύπου: «μόνη πατρίδα, τα παιδικά μας όνειρα» κρατικά επιχορηγούμενων ΜΚΟ και αποφοίτων του DEREE. Ίσως  πάλι δεν θεωρούσε την ιδιότητα του πολίτη ως αναλώσιμο προϊόν προς άγρα ψήφων σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Ίσως απλά ο Αθηναίος πολίτης δεν ήταν αρκούντως γελοίος ώστε να παριστάνει τον πολίτη του κόσμου αλλά στην πρώτη δυσκολία να ομνύει στον πατριωτισμό των ομοεθνών του με στόχο την τσέπη και τα δικαιώματά τους προκειμένου να γεμίσει ένα ταμείο που δεν διαχειρίστηκαν οι ομοεθνείς του αλλά αυτός ο ίδιος (κατά ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον).

Γιατί ο «της ημετέρας παιδείας» Ισοκράτης σιώπησε;

Ίσως γιατί υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «καλείσθαι» που χρησιμοποιεί και στο «εισί(ν)» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Και από ότι ξέρω, ο Ισοκράτης γνώριζε καλά ελληνικά.

Εκείνοι τα κατανοούσαν όλα αυτά. Εμείς πότε θα κατανοήσουμε το εξής απλό;

Τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα ισχύουν ανεξαρτήτως της ιδιότητας του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Η εφαρμογή και προστασία αυτών είναι γενική και ουδόλως αφορά την πολιτική ιδιότητα της «ιθαγένειας».

ΥΓ1. Ο Λυσίας ουδεμία κακία κράτησε στην Αθήνα. Δραστηριοποιούμενος μέσα στο περιβάλλον της πόλης μπόρεσε να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του, χαίροντας της εκτίμησης των Αθηναίων ως το τέλος του βίου του.

ΥΓ2. Προς aristera δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ: «Η πάλη του προλεταριάτου ενάντια στην αστική τάξη, αν όχι στο περιεχόμενο, στη μορφή είναι κατ' αρχήν εθνική. Φυσικά, το προλεταριάτο κάθε χώρας πρέπει να ξεμπερδέψει πριν απ' όλα με τη δική του αστική τάξη».(Μαρξ, Κομμουνιστικό Μανιφέστο). Φαίνεται τελικά ότι για αυτά τα «χρυσά παιδιά» του πράσινου συστήματος εξουσίας ισχύει το: ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΑΡΞ, ΜΟΝΟ ΣΟΡΟΣ.

Mavro Kounavi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. DUSTOFROAD avatar
  DUSTOFROAD 10/03/2010 11:33:30

  Και αφού τα πλήθη επέλεξαν την Σιωπή και την Αδράνεια, ταυτόχρονα επέλεξαν και την Συνενοχή.
  Και απέμεινε σε ολίγους, γνωρίζοντας πως οι «Μήδοι θα περάσουν», να αρπάξουν την ευκαιρία να ανταμώσουν το Μεγαλείο.
  Όχι με σκυθρωπά τα βλέμματα, αλλά με χαρά, καθώς έμαθαν ότι θα πολεμήσουν υπό «σκιά».

  Και ποια ματιά θα αντιπαρατεθεί με την ΜΑΤΙΑ τους ;;
  Και ποια λόγια θα αμαυρώσουν τις ΠΡΑΞΕΙΣ τους ;;
  Ποιος μπορεί να ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙ το ΜΕΓΑΛΕΙΟ ;;


  Εδώ, στην ρωγμή του Χρόνου,
  Συναντήσαμε την Ιστορία
  Και δεν της γυρίσαμε την πλάτη

  Χαίρε, ω Χαίρε Ελευθεριά.

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 10/03/2010 11:34:40

  http://www.youtube.com/watch?v=fxHdz-1cKOo

 3. Άφατος avatar
  Άφατος 10/03/2010 11:45:58

  Έλληνι αντί Ελλήνω και Έλληνα αντί Έλληναν. Λίγο Τζάρτζανο ρε παιδιά...

  • maquis avatar
   maquis @ Άφατος 10/03/2010 15:09:29

   Σωστός! Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κόλους, έλεγε η γιαγιά μου.

 4. ange-ta avatar
  ange-ta 10/03/2010 11:47:23

  http://ange-ta.blogspot.com/2010/03/blog-post_09.html

 5. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 10/03/2010 12:13:10

  Ξεπουλάτε σοσιαλισταράδες...

 6. nikiplos avatar
  nikiplos 10/03/2010 12:13:30

  Τέτοιες μ...ες έκαναν οι Αθηναίοι, για αυτό τους έκανε ο Αλέξανδρος ... κιμά ;)
  Αντίθετα οι Ρωμαίοι που δεν είχαν τέτοια ... κωλλύματα είχαν άλλη τύχη... :)
  (έλεος πια με τη μιμητική παιδεία και τη βλακώδη αποστήθιση ρητών που δεν γνωρίζουμε αν πράγματι τα είπαν οι Αρχαίοι... )

  Για να μην παρεξηγηθώ. Ούτε εγώ είμαι υπέρ του νομοσχεδίου για πολλούς λόγους. Είναι στο πόδι γραμμένο. Δέν είμαστε Γερμανοί (μακριά από τον κίνδυνο) όπως θέλει ο κος Σαμαράς, ούτε ΗΠΑ (δλδ οργανωμένη χώρα με ισχύ ) όπως θέλει ο κος πρωθυπουργός.
  Το βέλτιστο είναι να παραδειγματιστούμε από λαούς με όμοια προβλήματα πχ Ιταλία, Ισραήλ κλπ). Αλλά κανένας από την επίσημη πολιτική σκακιέρα μας σήμερα δεν έχει τα κότσια να επιβάλει ή να προτείνει κάτι τέτοιο όπως ο Σίλβιο...

  Και για την ώρα δεν φταίνε οι μετανάστες... Θεωρούν ότι "έλληνας πολίτη" είναι τούτο το ρεμπέτ ασκέρ που μόνοι μας τόσα χρόνια έχουμε στήσει, που ο καθένας κάνει ότι γουστάρει και μόνο οι αδύναμοι έχουν υποχρεώσεις, ενώ μόνο οι ισχυροί δικαιώματα. Για να γινόμασταν οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία και θα λέγαμε πόσοι από τους μετανάστες θα ήθελαν πράγματι να γίνουν Έλληνες.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ nikiplos 10/03/2010 13:29:37

   Μα αγαπητέ αν είχαμε το Γερμανικό μοντέλο θα κάναμε κωλοτούμπες τώρα, αυτή την στιγμή είμαστε το χαμηλότερο κατώφλι στην Ευρώπη.

   Συμφωνούμε ότι εμείς πρέπει να είμαστε ακόμα αυστηρότεροι από τους Γερμανούς.

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 10/03/2010 13:41:27

  Αλοίμονο αν η αρχαία αθηναϊκή "δημοκρατία" αποτελεί κανόνα για την Ελλάδα τού 21ου αιώνα. Αν ή Ελλάδα ήταν αρχαία Αθήνα, τότε μόνο τα τζάκια τού Κολωνακίου και της Εκάλης θα είχαν την ελληνική υπηκοότητα, και όλοι οι υπόλοιποι θα ήμασταν σκλαβάκια που θα έπρεπε όλη την ώρα να δείχνουμε τα "παπίρεν" μας στην αστυνομία.

 8. mavro kounavi avatar
  mavro kounavi 10/03/2010 14:15:37

  Παντελής άγνοια ... και των στοιχειωδών ακόμα ...

 9. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 10/03/2010 14:20:33

  Συμφωνοι, αλλά δεν μπορούμε να δινουμε ιθαγένειες σε όποιο Μπαγκλαντέζο βρεθεί κατά λάθος στην Ελλάδα και μας πλύνει (που λέει ο λογος) τα τζάμια του αυτοκινήτου.
  Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ορίζει σε ποιους θα δίνει υπηκοότητα κατά το συμφέρον του.
  Αν νομίζεις ότι Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί μας συμφέρουν, πάω πάσο. Πάνω από 300 εκατομμύρια πληθυσμό, απόλυτη κοινωνική καθυστέρηση, φανατισμός θρησκευτικός.
  Μας συμφέρει καλύτερα αν ΑΥΡΙΟ κιόλας ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΝΟΜΙΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ από τις δύο αυτές χώρες φύγουν από εδώ.

 10. man8os avatar
  man8os 10/03/2010 14:30:00

  Η Αρχαια Αθηνα ειχε ως δικαιο κτησης της υπηκοοτητας αποκλειστικα το δικαιο του αιματος. Αθηναιος θεωρουταν ο πολιτης του οποιου ο πατερας ηταν Αθηναιος. Μετα δε, τον Περικλη, Αθηναιος θεωρουταν οποιος ειχε και τους 2 του γονεις Αθηναιους.
  Στην αρχαια Αθηνα υπηρχε η κατηγορια των μετοικων και αυτη των ξενων.
  Μετοικος ηταν ο μονιμα διαμενοντας μεταναστης και τα παιδια αυτου ες αει,εκτος και παντρευοταν η κορη του Αθηναιο,οποτε μεχρι το νομο του Περικλη το 452 μπορουσααν τα εγγονια του να γινουν Αθηναιοι στα 18 τους.
  Αλλοιως δεν δινοταν το δικαιωμα ψηφου.
  Δικαιωμα ψηφου ειχαν ολοι οι Αθηναιοι εκτος απο τους δουλους.
  Περα απο τον μετοικο, ο οποιος ειχε καποια προνομια-δεν τα θυμαμαι αυτη την στιγμη αλλα αν καποιος ενδιαφερετε θα ανατρεξω στην σχετικη βιβλιογραφια να σας την στειλω. Οπως λεγαμε λοιπον, ο μετοικος ειχε προνομια.Αντιθετα ο ξενος δεν ειχε προνομια μεχρι να αποδειξει την συμβατοτητα του με την κοινωνια. Τελος υπηρχε η ταξη των δουλων, οι οποιοι δεν ειχαν κανενα δικαιομα και θεορουνταν ιδιοκτησια, δημοσια η ιδιοτικη. Αυτα για να ξεχωριζουμε τις διαφορετικες καταστασεις.

 11. nikiplos avatar
  nikiplos 10/03/2010 16:02:23

  Μάνθος ευχαριστούμε. Τα γνωρίζαμε πάνω κάτω. Και η σοβαρότητά τους είναι τέτοια ώστα να τα γράφουμε εκεί που γράφουμε και τους Ετρούσκους!
  Για τα καθ'ημάς τουλάχιστον, γιατί μετά από αυτούς υπάρχει και το κλέος του Βυζαντίου, που ενσωμάτωνε περίπου όπως οι σημερινές ΗΠΑ και κράτησε 1000 χρόνια περίπου. (Κάτσε να δούμε πόσο θα κρατήσουν οι ΗΠΑ). Μόνο που το Βυζάντιο (η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία) ήταν ένα πολύ οργανωμένο κράτος για την εποχή του.
  Όσο για τη Δύση, αν δεν υπήρχε το Βυζάντιο ή τα βαλκάνια να ανακόψει τον ισχυρότερο στρατό των Τούρκων, σήμερα θα φορούσαν μαντήλες και θα έστρωναν πετσέτες 4 φορές ημερισίως για την προσευχή τους στη Μέκκα.

  • mavro kounavi avatar
   mavro kounavi @ nikiplos 12/03/2010 08:28:03

   Όλοι αυτοί που μιλάνε για μη λατίνους Ρωμαίους πολίτες και Βυζάντιο έχουν άραγε την καλοσύνη να μας υπενθυμίσουν κάθε πότε οι πολίτες αυτών των κρατών ψήφιζαν; Έτσι για να το έχουμε κατα νου

 12. Άφατος avatar
  Άφατος 10/03/2010 17:22:25

  Ακόμα να διορθώσετε τον τίτλο;

 13. ευτυχια avatar
  ευτυχια 10/03/2010 23:46:53

  ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΞΥΠΝΙΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ "ΜΙΜΙΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΕΙΕΣ" ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΕΣΚΟΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ.ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΟΜΩΣ, ΓΕΜΑΤΟΙ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΘΕΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟ ΑΠΟΦΟΡΙ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ.

  • Άφατος avatar
   Άφατος @ ευτυχια 11/03/2010 00:17:19

   Μάθετε αρχαία πρώτα και μετά παίξτε το Ελληναράδες. Έλεος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.