Λαγός του Τσίπρα ο Λαφαζάνης;
16/07/2015 21:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαγός του Τσίπρα ο Λαφαζάνης;

Μαξιλαράκι διαρροών οι αντιφρονούντες βουλευτές;

Μήπως θυμάται κανείς τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, στον οποίο είχε αντιδράσει η Αριστερή Πλατφόρμα «η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις:

1. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

2. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 3 του Κανονισμού της Κ.Ο.

Τώρα όμως τι συμβαίνει ; Γιατί ο κ. Τσίπρας, που πήρε πάνω του όλο το παιχνίδι της πειθούς προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δε ζητάει τις παραιτήσεις τους; Αναμένουμε βέβαια τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής -που αναμένεται επεισοδιακή- αλλά σε κάθε περίπτωση προκαλεί αίσθηση η συναινετική προσπάθεια επικράτησης ενός κλίματος πολιτικής ισορροπίας και εφησυχασμού που δεν συνάδει με τους υψηλούς τόνους και τα εκβιαστικά διλήμματα που σαφώς έθετε η ομιλία του Τσίπρα προς τους βουλευτές του κόμματός του. Που εξαφανίστηκε άραγε το “ή όλοι μαζί μένουμε ή όλοι μαζί φεύγουμε;”

Που πήγε το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς των Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουν αποδοκιμάσει την πολιτική της κυβέρνησης 39 βουλευτές, μεταξύ των οποίων πρωτοκλασάτοι υπουργοί;

Ακόμα και με τον ανασχηματισμό κάτι μας… βρωμάει. Τι έχουμε λοιπόν;

Η πρώτη θεώρηση πως οι “αντιφρονούντες” θα σχηματίσουν άλλο κόμμα, ως μαξιλαράκι διαρροών προς τα Αριστερά, απορρίπτεται μιας και όπως φαίνεται, το ΚΚΕ -λόγω κυρίως της ουδέτερης στάσης του στο δημοψήφισμα- δεν καρπώνεται κόσμο. Προσοχή, δεν υποστηρίζουμε, εάν ήταν πολιτικά ορθή -με όρους αριστεράς- η στάση του. Υπογραμμίζουμε όμως πως όταν σε συνθήκες δημοψηφίσματος δεν παίρνεις ξεκάθαρη θέση, τότε δυστυχώς, απομονώνεσαι. Από την άλλη τα περιθώρια διαρροών προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι όντως σημαντικά και ενδεχομένως ικανά να την βάλουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές. Σημαντική όμως πρέπει να είναι και η διαρροή των ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία - από δεξιούς που επιστρέφουν- καθώς και ένα μικρό ποσοστό προς τη Χρυσή Αυγή.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως είναι ειλημμένη απόφαση οι “αντιρρησίες” να παραμείνουν. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απροθυμία του Παναγιώτη Λαφαζάνη να τοποθετηθεί χθες στο Κοινοβούλιο, γεγονός που θα συσπείρωνε ακόμη περισσότερους βουλευτές γύρω από το ΟΧΙ. Είναι αντιληπτό πως η ιστορική και κομματική βαρύτητα του λόγου του Λαφαζάνη απέχει από όλους τους υπόλοιπους. Και στο πλαίσιο αυτό μας βγάζει ως συμπέρασμα, πως ο αριθμός έπρεπε να είναι μεγάλος, όχι όμως να ξεπερνάει το κρίσιμο νούμερο 43, κάτι που θα σηματοδοτούσε το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησης (162-43=119), κάτω δηλαδή από τους 120 βουλευτές.

Αντιθέτως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επανέλαβε χτες πολλές φορές "τη στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ" που θα υλοποιήσει μια πολιτική με την οποία ο ίδιος διαφώνησε.

Ο στόχος λοιπόν είναι ένας. Να απορροφηθούν οι όποιες διαρροές εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Να δημιουργηθεί ένα μαξιλαράκι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θα ενσωματώνει τους κραδασμούς και θα ισορροπεί ανάμεσα στις αυταπάτες του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης και τις φαντασιακές ονειρώξεις για μη υφεσιακά μέτρα.

Αυτό όμως σύντροφοι δεν γίνεται. Η επανάσταση δε γίνεται με άσπρα γάντια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. λαέρτης avatar
  λαέρτης 16/07/2015 21:27:58

  οι άνθρωποι είναι ικανοί για τα πάντα!!! Εδώ αρνήθηκαν και λοιδόρησαν το Mail Χαρδούβελη ΤΩΝ 830 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ και ...φόρτωσαν τον ελληνικό λαό με χρεωκοπία στο Δ.Ν.Τ , capital control ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 12.5 ΔΙΣ ΜΕΤΡΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ...ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΛΑΘΗ!!!!??... Θα κωλώσουν στο ...πως θα φύγουν????? (εσείς είστε σίγουροι ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά ηλιθιότητας????? μακάρι να είμαι κακοπροαίρετος....)

  • George N avatar
   George N @ λαέρτης 17/07/2015 14:11:40

   Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι είχαν σχέδιο? Οποιοδήποτε σχέδιο ακόμα και κτηρίου? Το είχαν σκεφτεί και προετοιμάσει? Δεν νομίζω. Απλά κατέγραψαν ένα wish list και το είπαν "σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας" Κάποιες φορές ισχύει το προφανές.....

 2. Jim Beam avatar
  Jim Beam 16/07/2015 23:17:28

  ΥΠΑΡΧΕΙ πιθανότητα να παει σε εκλογές με ανοιχτές Τραπεζες, και μια σχετική οικονομική ομαλότητα, με δίλημμα ΔΡΑΧΜΗ ή Ευρώ !!?,

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 17/07/2015 05:02:06

  Όποιος περίμενε ότι ο Τσίπρας θα παραιτούνταν μετά το "θα δυσκολευτώ να παραμείνω πρωθυπουργός" έκανε μεγάλο λάθος. Το μοναδικό κριτήριο δράσης του Τσίπρα είναι η διατήρηση της πρωθυπουρίας από τον ίδιο. Σιγά να μην παραιτούνταν! Από την πρωθυπουργία ο Τσίπρας θα φύγει μόνον κυνηγημένος. Αλλά με τέτοιο εκλογικό σώμα, αυτό θα αργήσει να γίνει, όπως φαίνεται. Ωστόσο, μένει να δούμε τι θα λένε οι επόμενες δημοσκοπήσεις, τώρα που ο Τσίπρας έγινε μνημονιακός. Δεν έγινε όμως μόνον μνημονιακός. Παρέμεινε και αντιμνημονιακός. Και δίνει στον κόσμο το κουτόχορτο που τόσο έχει ανάγκη.

  • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
   ΝΙΚΟΣ Ζ. @ Διογένης 18/07/2015 11:13:55

   'Εχεις δίκιο αγαπητέ Διογένη. Και εγώ δεν πιστεύω οτι θα φύγει τόσο εύκολα ο Τσίπρας . Με τέτοιο εκλογικό σώμα, και με τέτοια διάλυση στην αντιπολίτευση αυτό θα αργήσει να γίνει, ίσως πάρει χρόνια. Και πολύ σωστά λες οτι θα δούμε στις δημοσκοπησεις πώς τα πάει, αλλά κυρίως θα δούμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αν θα απαλλαγεί οριστικά απο τους Δραχμαζάνηδες.

 4. airman avatar
  airman 17/07/2015 07:00:54

  "Γιατί ο κ. Τσίπρας .... δε ζητάει τις παραιτήσεις τους;" Το ερώτημα που ανακύπτει πλέον είναι εάν ο Αλέξης θα δαμάσει το ΣΥΡΙΖΑ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα "αποβάλει" τον Αλέξη. Με Κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" μέχρι τις επόμενες εκλογές, η εξουσία του Πρωθυπουργού είναι "ακρωτηριασμένη". Από την άλλη σύμφωνα με το καστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, η εξουσία του προέδρου είναι "ληψή". Οπότε ο Αλέξης δεν έχει την απαιτούμενη άνεση δυναμικών επιλογών ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Από την "παντοδυναμία" του 62% το βράδυ της 5/7 στον πλήρη εγκλωβισμό. Μετά το Σέλτσο στο οποίο οδήγησε τη Χώρα μαζί με τα πρωτοπαλίκαρά του, τώρα μιλάμε για το δικό του Σέλτσο ως Πρωθυπουργός. Μια κατάσταση που σαφώς έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη Χώρα, η οποία χρειάζεται το συντομότερο κανονική Κυβέρνηση και κανονικό Πρωθυπουργό.

 5. dexi_half avatar
  dexi_half 17/07/2015 07:09:07

  O Κομμουνισμός όπως και ο Σιωνισμός πάντα τρέχει με δυο άλογα.

  • ENIGME avatar
   ENIGME @ dexi_half 17/07/2015 14:39:28

   Ο ....ποιός; Ακούς εκεί έφιππος κομμουνισμός, η οπορτουνιστική μπακάλικη προχειρολογία! Χαχαχαχα

 6. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 17/07/2015 07:52:24

  Το επικίνδυνο του πράγματος είναι ότι κριτήριο επιλογών για τον Τσίπρα είναι το κόμμα του και όχι η Πατρίδα. Μη σας φανεί περίεργο να μας πάει και στη Δρεαχμή αν καταλάβει ότι δεν ελέγχει το κόμμα ή ότι απειλείται η εξουσία του.

  • ΙΑΣΩΝ avatar
   ΙΑΣΩΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 17/07/2015 11:05:46

   αγαπητέ εάν μπορούσε θα το είχε κάνει αλλά ο αμερικάνος του τράβηξε το αυτί !

 7. iconology2009 avatar
  iconology2009 17/07/2015 08:24:58

  Ο Λαφαζάνης είναι ο Παναγιωτακόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ iconology2009 17/07/2015 15:14:47

   Παναγιωτακόπουλος στο τετράγωνο, ή στον κύβο. Αν ο Παναγιωτακόπουλος ήταν μόνον το ηθικό "αριστερό" άλλοθι του ΓΑΠ, ο Λαφαζάνης εδώ γίνεται και κοινοβουλευτικό και στελεχιακό και ιδεολογικό και από όλα άλλοθι του Τσίπρα. Πολλαπλά χρήσιμος. Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από μία και την αυτή πάστα. Όποιος νομίζει ότι θα χωρίσουν εύκολα τα τσανάκια τους, θα πέσει έξω.

 8. ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ avatar
  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ 17/07/2015 16:42:28

  Αυτό το μπουλούκι των κουμουνιστοσυριζαίων δεν αφήνουν εύκολα την θέση τους.............εξηνταπέντε χρόνια περίμεναν την ρεβάνς για να διαλύσουν την ελλαδα............γιαυτο σκεφτείτε καλύτερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.