#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2013 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαβρόφ: Μια σημαντική επίσκεψη γεμάτη ερωτηματικάΑναμφισβήτητα, ο Σεργκέϊ Λαβρόφ, είναι ίσως ο σημαντικότερος σήμερα σε όλο τον κόσμο υπουργός Εξωτερικών. Εικόνα, την οποία του χαρίζουν οι επιτυχημένοι χειρισμοί του σε μείζονα διεθνή ζητήματα, όπως η Συριακή κρίση, το Ιρανικό θέμα, κ.λ.π. Από αυτή την άποψη, το γεγονός ότι αποφασίζει, μέσα στο πολύ σφιχτό πρόγραμμά του, να κάνει μια -έστω και μικρή- επίσκεψη στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση (2009), αρνείται συστηματικά να έλθει στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών. Ο λόγος είναι ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις, με ευθύνη της Αθήνας, όπως πιστεύουν διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα, χειροτέρευαν. Τη μια οι θέσεις Παπανδρέου κατά της ελληνορωσικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα,  την άλλη -παλαιότερα- οι φιλοαμερικανικές θέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για την ονομαζόμενη “αντιπυραυλική ασπίδα”, και τέλος η άσχημη περίοδος στις διμερείς σχέσεις την τελευταία τριετία, έριχναν “πάγο” στις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα, και ανέβαλαν την επίσκεψή του.

Συναντήσεις

Τι άλλαξε τώρα όμως, και έρχεται στην Ελλάδα; Κατ' αρχήν, η επίσκεψή του είναι πολύ σύντομη. Έρχεται αργά τη νύκτα της 29ης και φεύγει την επομένη αργά το απόγευμα. Σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και βέβαια με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Η μια είναι πολιτιστική συμφωνία (τι δουλειά έχει εδώ το ΥΠΕΞ;) για να γίνει το 2016 “Έτος Ελλάδας” στη Ρωσία και η δεύτερη για να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Να σημειωθεί ότι το “Έτος της Ελλάδας” ήταν προγραμματισμένο να είναι το 2014, αλλά η έλλειψη χρημάτων, λόγω κρίσης, όπως υποστηρίζουν στην Αθήνα, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Μια αστεία δικαιολογία, βέβαια, δεδομένου ότι στη Ρωσία υπάρχει πολύ μεγάλη “πελατεία” σε τουρίστες και σε πιθανούς εμπορικούς εταίρους, και άρα η διαφήμιση της Ελλάδας στη Ρωσία, θα είχε ανταποδοτικά οφέλη.

Ατζέντα

Ο Λαβρόφ, τυπικώς, έρχεται στη χώρα μας για επαφές με την κυβέρνηση, και για να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια (ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν και υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας). Η ατζέντα της επίσκεψης, λοιπόν, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, δεν δικαιολογεί το ταξίδι του σημαντικότερου -ίσως- υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. Άρα, για ποιό λόγο έρχεται; Μήπως, η επίσκεψή του σηματοδοτεί κάποια καλυτέρευση στις σχέσεις Μόσχας-Αθήνας; Το στίγμα το έδωσε πρόσφατα ο ίδιος ο Πούτιν που εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια της Ελληνίδας πρέσβεως στο Κρεμλίνο. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη Μόσχα, ο αποκλεισμός της Γκαζπρόμ από την ΔΕΠΑ, εξελήφθη με ιδιαιτέρως αρνητικό τρόπο.

Σίγουρα, η επίσκεψη έχει να κάνει με προσπάθειες που καταβάλει η Μόσχα για να σπάσουν οι πάγοι στις σχέσεις των δύο χωρών. Και εννοείται ότι συνδέεται με τις αλλαγές που συντελούνται στην κοντινή γειτονιά μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και, κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται η ρωσική πλευρά να ζητήσει ορισμένες διευκολύνσεις στην Ελλάδα για ναυτικές δυνάμεις της που κινούνται στην περιοχή. Επίσης, κομβικό σημείο για τη Μόσχα σήμερα, είναι η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν είναι στο χέρι του εκάστοτε προεδρεύοντος της ΕΕ, να καθορίζει την πολιτική της Ευρώπης, ωστόσο ελπίζει ότι -και- η Ελλάδα ως έναν βαθμό θα προωθήσει κάποια νευραλγικά ζητήματα για τη Μόσχα. Όπως για παράδειγμα, το θέμα της κατάργησης της βίζας ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία, καθώς και σειρά άλλων θεμάτων.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως, το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις ιδιωτικοποιήσεις. Και, αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (πακέτο). Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες, στην Ελλάδα λέγεται ότι θα βρεθεί και ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων, Γιακούνιν. Ένα πρόσωπο που φέρεται να έχει μεγάλη δύναμη στη Ρωσία, όχι μόνον σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό. Επίσης, διαθέτει πολύ στενές σχέσεις με ηγετικούς πολιτικούς, αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους.

Επίσης, ο κ.Λαβρόφ πολύ πιθανώς θα συναντηθεί και με την κ.Μπακογιάννη, επειδή, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, αυτή είναι αρμόδια της ομάδας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ευρώπης για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Κάτι που η Μόσχα ρίχνει βάρος, διότι με την παραμικρή ευκαιρία η Ευρώπη το χρησιμοποιεί σαν μοχλό πίεσης προς το Κρεμλίνο. Ως γνωστόν, πρόσφατα, και το Νο3 της ρωσικής κυβέρνησης, η Ματβιένκο (πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα), συναντήθηκε μαζί της.

Ακόμα και με αυτή τη μικρή ατζέντα, λοιπόν, μόνο και μόνο η παρουσία του Λαβρόφ στην Ελλάδα, είναι μεγάλης σημασίας. Πέραν του πως θα εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τις συναντήσεις και φωτογραφήσεις μαζί του οι Έλληνες πολιτικοί, είναι μια καλή ευκαιρία για να αρχίσουν να σπάνε οι πάγοι με τη Ρωσία. Αρκεί να έχει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greg avatar
  Greg 28/10/2013 12:03:35

  Μια επίσκεψη μεγάλης σημασίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα διαλύσουμε για μια ακόμη φορά τις όποιες ελπίδες συνεργασίας με τη μοναδική, εναλλακτική της Γερμανίας, δύναμη στην Ευρώπη. Εξάλλου τα κοινά συμφέροντα με τη Γερμανία είναι ελάχιστα, ενώ με τη Ρωσία μας συνδέουν τόσο ο κίνδυνος από το Μουσουλμανικό τόξο, όσο και η ενέργεια, αλλά και ο κίνδυνος που πηγάζει από την εν δυνάμει ενίσχυση της Γερμανίας στο μέλλον. Η προσέγγιση με τη Ρωσία ήταν το μοναδικό επίτευγμα της πρόσφατης Καραμανλικής περιόδου το οποίο εσπευσμένα διέλυσε ο δημοψηφισματάκιας Φόρεστ Γκαμπ, ο επονομαζόμενος και ΓΑΠ.

  • ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
   ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ @ Greg 28/10/2013 12:39:55

   +10000000000000

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Greg 28/10/2013 12:46:49

   Στήν διεθνή σκακιέρα τού μέλλοντος η Ρωσία παίζει, εκ τού ασφαλούς, μέ δυό βασίλισσες, τή Δύση καί τήν Ανατολή καί, όσον αφορά τά δικά μας, έχει ήδη δείξει καταθέσει τίς προθέσεις της στήν Ανατολική Μεσόγειο καί, βεβαίως, στόν υποθαλάσσιο πλούτο της.
   Η εξέλιξη τής ευρασιατικής οικονομικής ένωσης, η "πτώση" τού αμερικανοτραφή Σακασβίλι στή Γεωργία, τό αδιέξοδο τής "δυτικής" Ουκρανίας, οι άριστες σχέσεις Ρωσσίας-Ατζερμπαϊτζάν, οι κακές Τουρκίας-Ισραήλ καθορίζουν εν πολλοίς τό πλαίσιο τής συζήτησης καί, ίσως, τήν μέθοδο μεταφοράς τού Φ.Α.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Greg 29/10/2013 04:31:05

   Ξεχνας και τη προσεγγιση με τη Κινα, με ΚΟΣΚΟ , και αλλα πολλα. Τεσπα, υγεια και καλα να ειμαστε.

   • mpoemis avatar
    mpoemis @ Μικρασιάτης 29/10/2013 22:06:20

    Προσωπικά, δυστυχώς, δεν ελπίζω σε τίποτα. Ιστορικά ισχύει το εξωφρενικό... πως γίνεται οι δύο λαοί να είναι τόσο κοντά αλλά οι ηγεσίες τους τόσο μα τόσο πολύ μακριά. Βλέπε Ορλωφικά, Ναυμαχία Ναυαρίνου( το τυχαίο "λάθος' από το γαλλικό πλοίο έσωσε την κατάσταση γιατί Αγγλοι-καλά αυτοί...- και Ρώσοι δεν ήταν τόσο πρόθυμοι -και η φιλία αυτή κράτησε μέχρι να την γκρεμίσουν ο αλήστου και ο Σαρκόζι- η ελληνογαλλική εννοώ) Η μόνη λύση για μένα είναι να απευθυνθεί η ρωσική ηγεσία -αν το πιστεύει πραγματικά- με κάποιον τρόπο, πράξεις, κλπ στον ελληνικό λαό αλλιώς όλα τα άλλα είναι να έχουμε κάτι να λέμε. Προσωπική τονίζω άποψη με όλο το σεβασμό στους προλαλήσαντες..

 2. ΦρενοΓκάζι avatar
  ΦρενοΓκάζι 28/10/2013 18:01:11

  Μακάρι να προκύψει κάποια σοβαρή και αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία από την επαναπροσέγγιση των Ρώσων. Αν έχουνε ξεκάθαρες προθέσεις και είναι διατεθειμένοι να επιμείνουν και να πληρώσουνε τίμιο αντίτιμο, καλοδεχούμενοι.

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 28/10/2013 19:19:36

  Υπάρχει μια αίσθηση τελευταία, ότι ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ των υπερ-δυνάμεων, διεξάγεται στη βάση, αποκάλυψης στοιχείων υποκλοπών, κεντρικών κυβερνήσεων, ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται καθόλου, να είναι και η Ελλάδα. Η Ρωσία εκτός από τα αναφερόμενα στο άρθρο, διαθέτει και το υπερ-όπλο ( Σνόουντεν), μέσω του οποίου, μπορεί να έχει στη διάθεσή της, τέτοια στοιχεία που, ίσως να ευνοήσουν τη θέση της χώρας μας, στην τελική διαπραγμάτευση πριν το 2014, για έξοδο στις αγορές. Το ερώτημα είναι, αν τα έχει, αν θέλει να τα δώσει, και με τί αντάλλαγμα...

 4. Νεστορίδης ο Πύλιος avatar
  Νεστορίδης ο Πύλιος 28/10/2013 20:43:34

  Καλό είναι να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Ρωσσία, αλλά να μην τους χαρίζουμε υποδομές του δημοσίου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπάρχει και η γεωπολιτική και τα στρατηγικά μας συμφέροντα.
  Είναι προτιμότερο να δώ λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, σιδηρόδρομο, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες να πωλούνται σε 'Ελληνες άξιους επιχειρηματίες που αγαπούν αυτό τον τόπο(πχ Μακρής ο Ελληνάρας) παρά σε ξένα κρατικά μονοπώλια (ΟΤΕ, κλπ) ή σε περίεργους έμπορους όπλων (πχ Σκαραμαγκάς).
  Με αυτή την στρατηγική ωφελείται η Ελλάδα και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε απο την ξενοκινούμενη επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποίο προωθεί τα Γερμανικά συμφέροντα.

 5. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 28/10/2013 20:44:17

  Ολα καλα και αγια, αλλα οποιος ερχεται κοντα στην φωτια πρεπει να προσεχει πολυ να μην καει. Ευκαιριες για κατι καλο (λιγη ζεστασια μεσα στον βαρυ χειμωνα που περναμε) παντα υπαρχουν, αλλα και το ενδεχομενο για σοβαρα εγκαυματα δεν πρεπει ουτε να παραβλεπεται ουτε να αποκλειεται.

 6. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 28/10/2013 21:31:08

  Καθε λιγο φθανει απο τη Ρωσια με τσαρτερ μια ..ελπιδα.
  Κριμα πραγματικα που διαψευδεται συνεχως

 7. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 29/10/2013 21:37:20

  Και δεν είναι κακό, μέρες που είναι, να του θυμίσει κάποιος, ότι με ευθύνη του προκατόχου του Μολότωφ, εκκρεμεί ακόμη το θέμα της Βορείου Ηπείρου, από την συνδιάσκεψη των νικητηριών Δυνάμεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.