#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/08/2010 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λίφτινγκ στο μνημόνιο για να περάσουν τα σκληρά μέτραΗ γενικευμένη αντίδραση για τις επιβαρύνσεις που έφερε το μνημόνιο αλλά και τα σημάδια αναζωπύρωσης της κρίσης στις διεθνείς αγορές οδηγούν την κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με στόχο να «διορθωθούν» ή να αναβληθούν τουλάχιστον εννέα σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και να υλοποιηθεί χωρίς προσκόμματα και μεγάλες αντιδράσεις το υπόλοιπο «πακέτο» και οι αριθμητικοί στόχοι που θέτει, αναφέρει ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη νέα αύξηση στο ΦΠΑ, το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές, τις επικουρικές συντάξεις, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, των οποίων η ουσιαστική κατάργηση περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.

Οι αγορές

Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε να περάσουν δεκάδες άλλα μέτρα τα οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οικονομική εξυγίανση ΔΕΚΟ και δήμων) αλλά και να επανέλθει η χώρα στις διεθνείς αγορές για δανεισμό το 2011.

Κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι η αλλαγή στάσης της Ε.Ε. (και το γεγονός ότι πλέον συζητά προσαρμογές στο σχέδιο) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το άρθρο του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν. Εκανε λόγο για «αναγέννηση» της χώρας υπερασπιζόμενος την επιτυχία του ελληνικού εγχειρήματος και την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους.

Οπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος θα «χρεωθεί» στην ίδια την Κομισιόν αλλά και ευρύτερα στην ευρωζώνη. Το μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης θα έχει αποτύχει, η ικανότητά της θα αμφισβητηθεί ανοιχτά και η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα κρίση χρέους.

Οι «ξένοι» έχουν θορυβηθεί από την επιδείνωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές και η οποία αποτυπώνεται με αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα των «αδύνατων» κρατών. Στην Ιρλανδία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, το spread (διαφορά απόδοσης) έναντι του γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε στις 344 μονάδες βάσης (3,44%).

Στην Πορτογαλία, η έκδοση 6ετών και 10ετών τίτλων έκλεισε με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,37% και 5,31% αντίστοιχα, υψηλότερα έναντι προηγούμενων εκδόσεων. Οι εξελίξεις επηρέασαν και τους ελληνικούς τίτλους, με το spread του 10ετούς ξεπερνά τις 900 μονάδες βάσης.

Μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται κάθε τρίμηνο εξηγούν ότι ο δημοσιονομικός στόχος παραμένει μεν αδιαπραγμάτευτος (μείωση του ελλείμματος στα 18,5 δισ. ευρώ φέτος ή στο 7,8% του ΑΕΠ), αλλά υπάρχει το περιθώριο για «παρεκκλίσεις» σε επί μέρους θέματα της ατζέντας ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις. Αλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από τη στάση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες τοποθετήθηκε κατ' επανάληψη «κόντρα» στο μνημόνιο: Δήλωσε στην ΓΣΕΕ ότι «στηρίζουμε τις κλαδικές συμβάσεις», μίλησε για ισχυρό κρατικό πυλώνα στις τράπεζες και για σχέδιο αναβολής της μετάταξης προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Αλλαγές

Οι παραπάνω δηλώσεις αποδεικνύουν ότι η «αναθεώρηση» του μνημονίου (η οποία πλέον είναι σαφές ότι θα γίνεται ανά τρίμηνο, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2013 που λήγει η ισχύς του) μπορεί να είναι... αμφίπλευρη. Ενδέχεται δηλαδή να οδηγήσει σε πιο επώδυνα μέτρα, όπως συνέβη τον Αύγουστο με τη δέσμευση για περικοπή επενδυτικών δαπανών αν υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, μπορεί όμως αναθεώρηση (που θα λάβει χώρα ξανά τον Οκτώβριο) να οδηγήσει και σε «αναπροσαρμογή» κάποιων παρεμβάσεων που θεωρούνται άδικες ή αντικοινωνικές από την κυβέρνηση, πάντα όμως με το «αζημίωτο». Δηλαδή με ανταλλάγματα εκφρασμένα σε άλλες πηγές εσόδων ή σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Μέρα με τη μέρα προστίθενται όλο και περισσότερα μέτρα που μπαίνουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης:

*Η απαίτηση για επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που θα υπερισχύουν των κλαδικών (δηλαδή πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις).

*Η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό (11%) στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) για την αναβολή της οποίας, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως εναλλακτικά μέτρα.

*Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε περίπτωση που τα ευρήματα των δύο αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται δείξουν ότι στο μέλλον η αύξηση των δαπανών για συντάξεις θα ξεπεράσει το 2,5% του ΑΕΠ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης με δήλωσή του απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι λύση αναζητείται με την... αναβολή της ολοκλήρωσης της μελέτης.

* Ως «αντάλλαγμα» για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το «κόψιμο» των δημόσιων επενδύσεων προωθούνται φορολογικές διευκολύνσεις (π.χ. μείωση του φόρου στα μερίσματα) κυρίως για τις επιχειρήσεις.

*Αναζητούνται εναλλακτικές πηγές εξοικονόμησης δαπανών ώστε να μην περικοπεί το επίδομα ανεργίας και να μην εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στις υπόλοιπες παροχές (π.χ. προς πολύτεκνους).

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=197309

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 29/08/2010 11:51:40

  Τα έχουν κάνει κουλουβάχατα και πανικόβλητοι προσπαθούν να περισώσουν ότι δεν κατέστρεψε η βλακεία τους.
  Όμως το νερό κυλάει μακρυά και δεν θα καταφέρουν μόνο από το να διαλέξουν τρόπο θανάτου.

  • sempreviva avatar
   sempreviva @ Orestios 29/08/2010 18:17:31

   >>ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟ<<

   αξιοπρεπεστατη επιλογη

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 29/08/2010 12:00:34

  Ο χειμώνας με ακριβά καύσιμα θα είναι καταστροφικός για την πολιτική του μνημονίου.
  Μετά το Δεκέμβριο το δίλημμα δεν θα είναι μνημόνιο ή έξοδος από το μνημόνιο
  το δίλλημα θα είναι παραμονή ή έξοδος από την ευρωπαϊκή ένωση.
  τότε θα είναι επίκαιρη! και η παλιότερη πρόταση του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζι για σύσταση μεσογειακής ένωσης.

 3. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 29/08/2010 12:42:09

  Οι Ολι Ρεν, Τρισε και λοιποι "συγγενεις" προασπιζονται τα συμφεροντα των δανειστων, αφου προηγουμενως κατευθυναν την γραμμη "ξεφορτωματος" των Ελληνικων Ομολογων. Στα "σιωπηρα εντελως" δεχτηκαν και την αρνηση δανειοδοτησης απο την Σλοβακια, αλλα και τα ανευ λογου απαξιωτικα για την χωρα μας σχολια της Τσεχιας (οι ποιες σκορπιες δηλωσεις περι του αντιθετου για τα πεπρεγμανα της Σλοβακιας, ενισχυσαν την γενικοτερη Ευρωπαικη επι του θεματος απραξια).Δεν γνωριζω ποιοι απο εμας εχουν πεισθει για τις οντως "αγαθες" προθεσεις των Εταιρων μας, τουναντιον στην πιατσα ειναι περισσοτερο διαχυτη η αποψη οτι στα σχεδια τους ειναι οπως "ξεφορτωνονται" τα ομολογα με την ταχυτητα του φωτος (αφου υπογραφης ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ) και διατηρουν τα spread στον Θεο μηδενιζοντας ουσιαστικα τις δυνατοτητες δανεισμου μας, λιαν συντομως θα "ξεφορτωθουν" και τον Ελληνικο λαο.

 4. petros avatar
  petros 29/08/2010 14:57:52

  To πρωτοσέλιδο του Τύπου της Κυριακής τα λέει όλα
  ( http://news247.gr/newspapers/Sunday_Papers/typos_tis_kyriakis/typos_ths_kyriakhs.493053.html?dtmDate=2010-08-29 )

 5. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 29/08/2010 18:39:21

  Γραφει και κάτι άλλο η Ελευθεροτυπία σήμερα, το τρόμο τους μήπως δημιουργηθεί αντιμνημονιακό μέτωπο.
  Ας κάνουμε πράξη τον χειρότερο εφιάλτη τους

  Εμπρός για ένα μέτωπο αντιμνημονιακό στη βάση εξω απο συγκεκριμμένα κόμματα

  Που να αποτελείται από οπαδούς της αναθεώρησης των όρων του μνημονίου μέχρι αυτούς που τάσσονται υπέρ της αθέτησης του χρέους. Δεν περισσεύει κανείς

  Ψηφίζουμε υποψηφίους που προέρχονται από την ΝΔ (όχι μητσοτακικούς ή έστω φίλους των μητσοτακικών που δεν έχουν ταχθεί κατα το μνημονίου), από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτούμε από όλους να κάνουν δηλώσεις κατά του μνημονίου, δεν φοράμε κομματικές παρωπίδες.

  Μαυρίζουμε υποψηφίους που υποστηρίζει η Ντόρα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΑ. εν αναφέρομε στο ΛΑΟΣ αυτοί είναι καραγκιόζηδες προφανώς τους μαυρίζουμε όπου κατεβαίνουν μόνοι τους.

  Πάμε να ψηφίσουμε η αποχη βολεύει τους μνημονιακούς

  Κεντρικό μας σύνθημα είναι Κάθε ψήφ στο ΠΑΣΟΚ-Ντορα-ΛΑΟΣ σημαινει νέα μείωση μισθού νέες αυξήσεις στα τρόφιμα

 6. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 29/08/2010 18:55:44

  Επειδή πιάσαμε την Ελευθεροτυπία σήμερα
  Παρακολουθώ τον δημοσιογραφο Τακη Παππα ο οποιος ομολογουμένως και επιχειρήματα έχει και είναι πολύ διαβασμένος, όμως είναι πολύ ΠΑΣΟΚΟΣ και μαλιστα με τους πιο ακραίους φιλομνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ. με τόσα επιχειρηματα κ Παπα δεν κατάλαβες ότι το μνημόνιο είναι καταστροφή για την πατρίδα? Επιτέλους ας βάλουμε το κομματικό καθήκον και πιθανώς και άλλα σε δεύτερη μοίρα.

 7. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 29/08/2010 19:24:41

  Στοχος καθε πατριωτη:Η απελευθερωση της χωρας απο τα δεσμα του μνημονιου.

  • michal avatar
   michal @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 29/08/2010 19:32:42

   Patriwtikh lush, epilogh h oti allo 8es einai h meiwsh tou dhmosiou xreous.

   • panpan avatar
    panpan @ michal 30/08/2010 00:36:42

    Σαφώς η επιλογή είναι η μείωση του δημόσιου χρέους. Όχι όμως με μορφή υποτέλειας και υποθήκης της χώρας και των πολιτών της. Γι΄αυτό όχι στο μνημόνιο της υποτέλειας και της εθνικής μειοδοσίας.

 8. salmonellas avatar
  salmonellas 30/08/2010 11:25:27

  Ματαιη η προσπαθεια, η αναδιαρθρωση του χρεους ειναι αναποφευκτη και ας λενε οτι θελουν. Εξω απο το ευρω, εξς απο την ΕΕ και σε δυο χρονια θα ειμαστε μια χαρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.