#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2012 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λίστα με τα δημόσια ακίνητα εντός μίας εβδομάδας ζήτησε ο ΣαμαράςΈπρεπε να χρεοκοπήσει το κράτος και να προσπαθεί να κόψει από παντού δαπάνες, προκειμένου κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία για την καλύτερη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ευτυχώς, φαίνεται να το τολμά ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στους υπουργούς να καταγράψουν σε μια εβδομάδα και να παραδώσουν έκθεση με τα ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους. Η επιστολή από τον γραμματέα της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί σε 7 ημέρες έτσι ώστε να γνωρίζει η κυβέρνηση από πού θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα μέσω της αξιοποίησης δημόσιων κτιρίων στα οποία θα μπορούσαν να μετακομίσουν κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει επίσημα στη Βουλή, το 2009, το δημόσιο πλήρωσε συνολικά για ενοίκια το ποσό των 178,16 εκατ. ευρώ ενώ το 2010, έδωσε 169,7 εκατ. ευρώ. Πέρυσι  δόθηκαν 155,77 εκατ. ευρώ για ενοικιάσεις κτιρίων. Σύμφωνα με έγγραφο του Ευ. Βενιζέλου, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, τα μισθώματα κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιες οικονομικές και κτηματικές υπηρεσίες, ανήλθαν στα 27,2 εκατ. ευρώ ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες, ενοίκια ύψους 37 εκατ. ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε… λεφτά υπάρχουν για να πληρώνουμε από τις τσέπες ενοίκια για το κράτος, την ίδια στιγμή που η ελληνική πολιτεία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα με καταγεγραμμένα ακίνητα άνω των 80.000.

Εκατοντάδες είναι τα κτίρια στην Αθήνα που αραχνιάζουν αντί να αξιοποιούνται. Κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα για παράδειγμα γιατί το κτίριο του Κεράνη στου Ρέντη, 45.000 τ.μ. που κόστισε 70 εκατ. ευρώ, είναι άδειο από το 1998.

Κανείς δεν μας λέει γιατί το παλιό Εφετείο στην Ομόνοια είχε γίνει καταφύγιο μεταναστών αν και στα άνω των 8.000 τ.μ. γραφεία του θα μπορούσαν να στεγαστούν υπηρεσίες.

Γιατί το παλιό ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια δεν αξιοποιείται; Γιατί 2.500 τ.μ. στη Σταδίου που ανήκει στο ΤΕΑΔΥ είναι άδεια; Γιατί 2.500 τ.μ. στην οδό Ιουλιανού που ανήκει στο Ταμείο Αστυνομικών, δεν έχει αξιοποιηθεί;

Την ίδια στιγμή, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δε θέλουν να χάσουν τη βόλεψή τους και αρνούνται να μετακομίσουν από τα κτίριά τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση των Ανεξάρτητων Αρχών που στεγάζονται σε ολοκαίνουργια κτίρια καταβάλλοντας 5 εκατ το χρόνο. Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη πληρώνει 1,2 εκατ. ευρώ στη Μονή Βατοπεδίου για κτίριο επί της οδού Χατζηγιάννη Μέξη..

Η έρευνα που ξεκίνησε ο οικονομικός εισαγγελέας που βρίσκεται άραγε;

Ελπίζουμε ότι η εντολή Σαμαρά θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να δουν κάποιοι τον ανεκμετάλλευτο θησαυρό της κρατικής ακίνητης περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nestrom avatar
  nestrom 17/07/2012 19:13:58

  Σε όλα τα πλάνα συνεννοήσεων με τους συνεργάτες του ο Σαμαράς έχει ένα ύφος "που πάω με αυτούς τους άχρηστους..."

  • abc avatar
   abc @ nestrom 17/07/2012 23:14:58

   Αγαπητέ nestrom,
   Οι επισημάνσεις σου είναι πραγματικά καταπέλτης.
   Με δυό λόγια γράφεις διδακτορικό. Οχι τώρα αλλά κάθε φορά εδώ και 1,5 χρόνο που σε παρακολουθώ...
   Αυτή ακριβώς είναι ΟΛΗ η ανάλυση της σημερινής κατάστασης σήμερα.
   Σε 7 ημέρες λοιπόν θα πάρει τις επιστολές (όχι όλες λόγω κωλυμάτων) με πολλά κενά και ατέλειες και θα τους ξαναστείλει τελεσίγραφο, "Αυτή τη φορά να απαντήσουν ΟΛΟΙ και οι απαντήσεις να είναι πλήρεις."
   Στό τέλος, επειδή πάλι δεν θα είναι πλήρεις, θα συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη μέχρι και μεταμεσονύχτια. Τον Σεπτέμβριο, αν επιμείνει, θα έχει μια αρκετά καθαρή εικόνα για τα ακίνητα των υπουργείων.
   Μετά θα αρχίσει τα τελεσίγραφα ζητώντας προτάσεις αξιοποίησης των ακινήτων προκειμένου να γίνουν οικονομίες...

 2. tasos1 avatar
  tasos1 17/07/2012 19:39:27

  Κύριε πρωθυπουργέ, Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα, από όσα ίσως θέλει η πολιτική να καταλάβουν. Φυσικά δε μιλάμε για τους Έλληνες αυτούς, που ξεφωνίζουν ή παραληρούν ενώπιον των κομματικών σημαιών ή των ποδών των πολιτικών αρχηγών τους, συμπεριφερόμενοι ως οιονεί δερβίσηδες σε μια χώρα, που από το σύμπλεγμά της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κράτησε στο πλήρωμα του χρόνου και όταν κατά τον Κολοκοτρώνη «ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του και δεν υπήρχε περίπτωση να την πάρει πίσω», τη λατρεία των εικόνων και τη νοοτροπία του αγά, την οποία απόκτησε από το … πρότυπό της, τους αγάδες! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στις λαϊκές ρήσεις οι αγάδες προσδιορίζουν και το κοινωνικό αλλά και το εργασιακό προφίλ του Έλληνος αλλά και τις αξίες της ζωής του. Εκτός δε τούτου πρέπει να θυμόμαστε καλά πως «αγάς» και «μπέης» ήταν το τίμημα του προσηλυτισμού στο Ισλάμ, και της αλλαγής της πίστης, «σπορ» στο οποίο μετά μανίας έχουν επιδοθεί διαχρονικά οι Έλληνες.
  Πέρα από τη μακρά αυτή εισαγωγή θέλουμε να πούμε πως το … απάνθισμα αυτού του λαού, οι πολιτικοί του, είναι ό,τι χειρότερο παράγει αυτός ο τόπος και δεν είναι διαπίστωση την οποία κάνουμε εμείς σήμερα, επειδή μας ήρθε έτσι ξαφνικά… Όχι ! Χρόνια τώρα φωνάζουμε για την πολιτική και τους πολιτικούς που απώλεσαν κάθε έννοια προσδιορισμού της ιδιότητάς των και κάθε αντίκρισμα αξιοπιστίας απέναντι στον παραπαίοντα και αφημένο στην τύχη του λαό. Θεωρούμε, αν όχι στο σύνολο, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία και την πολιτική και τους πολιτικούς αλληλένδετα ως επικίνδυνη κατάσταση για τον τόπο. Τους θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο εμπόδιο για την ομαλή πορεία της εξέλιξης του τόπου. Τους θεωρούμε ως ελαχιστότατους από πλευράς δυνατοτήτων, μηδενικούς από πλευράς αξιοπιστίας και εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς το μέλλον. Τους θεωρούμε ύποπτους για ότι κακό συμβαίνει στη χώρα και μάλιστα θα τολμούσαμε να πούμε μια φράση την οποία ο συντάκτης αυτού του κειμένου συνέλεξε, μειράκιο, από τους σοφούς συγχωριανούς του: «Μας βλέπει ο Θεός» κι αν ο Θεός μας «βλέπει», υφιστάμεθα τις τιμωρίες του προς χάρη των πολιτικών μας και της πολιτικής τους. Κι αν δε θέλετε τη «Θεία» συμμετοχή στα Ελληνικά δρώμενα, ότι υφιστάμεθα, ότι περνάει αυτός ο λαός, προς «χάρη» και εξ αιτίας των πολιτικών του τα περνάει.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως η έννοια πολιτική εν Ελλάδι είναι ανυπόστατη, δεν έχει στοιχεία και παραμέτρους που θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν και να την προσδιορίσουν. Εκτιμούμε πως ούτε η Πολιτική Επιστήμη μπορεί να την προσδιορίσει και να την κατατάξει ως είδος, με κύριο δεδομένο το απρόβλεπτο, που είναι και το μοναδικό στοιχείο αναφοράς και προσδιορισμού της. Η πολιτική στην Ελλάδα, παραδομένη σε μια διαρκή ανυποληψία, δεν προσφέρει πλέον τίποτα, δεν έχει οραματισμούς, φιλοσοφία, διεργασίες, τάσεις. Δεν έχει ούτε το ελάχιστο απαιτούμενο υπόβαθρο ζύμωσης των ιδεών, που με τη σειρά τους στερεύουν!
  Για τη ζημιά της πολιτικής, υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί, οι κατά τα άλλα θεματοφύλακές της! Οι οποίοι και όπως είπαμε σχεδόν στο σύνολό τους δεν τη βλέπουν ως τη γενεσιουργό αιτία της ύπαρξής τους αλλά σαν μια κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπέρ αυτών! Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα πέρα από το πολιτικό κόστος και προκειμένου να διατηρήσουν τα αξιότιμα κουφάρια τους ενεργά, απομυζούν κάθε ίχνος ικμάδας της –ας πούμε- πολιτικής, της χώρας, της κοινωνίας. Οι σημερινοί πολιτικοί δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από καλοβαλμένους ανθρωπάκους, που αναπαράγει το έωλο και σαθρό πολιτικό σύστημα της χώρας, που δεν διακρίνεται κι αυτό για τη φαντασία του και τα ιδανικά του. Κανένας από αυτούς τους «τρεχαντήριδες» στα δρώμενα της κοινωνικής ζωής (με ιδιαίτερη προτίμηση στις «τελευτές») δεν έχει ιδέες να καταθέσει, ιδανικά να υπερασπίσει, στόμα να φωνάξει και να αρθρώσει λόγο. Κοντολογίς στην Ελλάδα η πολιτική είναι ένα ναυάγιο ανάμεσα στα τόσα και οι πολιτικοί τίποτα περισσότερο από δυστυχισμένους ναυαγούς, που παριστάνουν τους θαλασσομάχους!
  Επαναλαμβάνουμε πως μόνο για τον τόπο και τους ανθρώπους ενδιαφερόμαστε… Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε τα πολιτικά «άμφια» ούτε κάθε είδους φωτάκια θέσης, που δεν αξίζουν περισσότερο από όσο το σύστημα που κουβαλούν οι πυγολαμπίδες πάνω τους. Δεν μπορεί όμως ούτε να βλέπουμε ούτε να αντιλαμβανόμαστε ούτε να πορευόμαστε με τα «δείγματα» εκείνα της πολιτικής, τα οποία μέχρι χθες δεν είχαν ψωμάκι να φάνε και ξαφνικά και χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ τους, βρέθηκαν με γεμάτες τσέπες και το χειρότερο με απύλωτα στόματα.
  Κύριε Πρωθυπουργέ, Αντώνη Σαμαρά, προστατέψτε αυτόν το λαό που σας εμπιστεύεται και που σας θεωρεί και σας βλέπει ως την τελευταία του ελπίδα… Ότι κάνετε, θα το κάνετε για το λαό και για τη χώρα…

 3. panos avatar
  panos 17/07/2012 20:46:27

  Εδω παει η μιζα συνεφο απο στελεχη της κτηματικης υπηρ.σε συνδιαλαγη με ιδιωτες,ωστε να να ενοικιαζουν ακινητα για το δημοσιο. Ξερω περιπτωση στην επαρχια οπου επι ΠΑΣΟΚ στελεχος της κτημ.υπηρ. ενοικιασε για το κρατος ενα υπογειο 50 τ.μ. που οταν εβρεχε εμπαζε νερα αντι 2000 ευρω (φυσικα ο ιδιοκτητης κολητος και μελος του ΠΑΣΟΚ).

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ panos 17/07/2012 23:52:21

   Aυτό είναι το ζουμί στην υπόθεση,συμφωνώ.
   Ας ψάξουν πρώτα σε ποιους ανήκουν τα κτίρια που νοικιάζει το Δημόσιο.
   Τίποτα απολύτως δεν περιμένω σε αυτό το θέμα

 4. Βασίλης avatar
  Βασίλης 17/07/2012 21:32:11

  Θα είχε φοβερό ενδιαφέρον και μια συμπληρωματική λίστα με τα ονόματα αυτών που ενοικιάζουν ακίνητα στο κράτος. Ειδικά εκείνων που νοικιάζουν κτίρια υπουργείων θα προκαλούσαν άφθονες συζητήσεις...

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Βασίλης 18/07/2012 00:46:15

   Άραγε αυτοί οι "τυχεροί" ιδιοκτήτες που "εξυπηρετούν το Δημόσιο" , πληρώνανε κανονικά τον αντίστοιχο φόρο όλα τα προηγούμενα χρόνια , για το ενοίκιο που εισέπρατταν ; Και το πρόσφατο χαράτσι της ΔΕΗ ; Μακάρι να μαντεύω λάθος, αλλά μάλλον αν γίνουν έλεγχοι, θα προκύψουν και κρούσματα φοροδιαφυγής ! Ποτέ δεν είναι αργά, άλλωστε έσοδα ψάχνει η κυβέρνηση.

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 17/07/2012 21:36:33

  Το φοβερό είναι, οτι ενώ το κράτος έχει κάνει παύση πληρωμών προς όλους τους ιδιώτες, δεν έχει ακουστεί τίποτα για καθυστέρηση μισθωμάτων. Περίεργο δεν είναι;

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Jimakos 18/07/2012 01:27:43

   Το φοβερό είναι οτι διάβασα δήλωση για δέσμευση Μεϊμαράκη οτι δεν κλείνουν γυμναστήριο και κανάλι Βουλής.Τι να την κάνεις την οικονομία στα λοιπά κτίρια όταν το κυρίως δεν έχει πάτο;

 6. abc avatar
  abc 17/07/2012 23:17:06

  Αμ, το άλλο που οι "ενοικιαστές" δημόσιων ακινήτων δεν πληρώνουν χαράτσι,
  με απόφαση της κυβέρνησης ΓΑΠ?

 7. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/07/2012 23:46:01

  Νά ἐκμεταλλευθεῖ ἡ κυβέρνηση τά Δημόσια κτίρια πού ἀραχνιάζουν,συμφωνῶ.
  Πρέπει ὅμως πρῶτα νά συντηρηθοῦν καί χρειάζονται κονδύλια γι' αὐτό καί ἔπειτα νά βρεθοῦν αὐτοί πού θά τά ἐπινοικιάσουν...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 18/07/2012 00:26:30

   Από κάπου να ξεκινήσουμε όμως αν δε διαφωνείς Κυθήριε. Και μην είμαστε τόσο πεσιμιστές που και στα σωστά βλέπουμε αρνητικές όψεις...

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 18/07/2012 07:35:28

    Ὂχι Γιώργο,δέ διαφωνῶ,οὒτε βλέπω στά σωστά ἀρνητικές ὂψεις ὃπως λές....,ἀπλά θυμήθηκα ὃτι ζῶ στό Ἑλληνικό κράτος...,καί ὃτι χρειάζεται πολλή δουλειά νά γίνουν αὐτά.Ὀψώμεθα!

 8. Enzo avatar
  Enzo 18/07/2012 00:55:09

  Δεν σώζεται η κατάσταση . Έχουμε περάσει το point of no return εδω και καιρο . Σταγόνα στον ωκεανό είναι όλα αυτα .

  • Νατάσα avatar
   Νατάσα @ Enzo 18/07/2012 11:07:26

   Συμφωνώ. Δεν βλέπω να σώζεται για όλους η κατάσταση.

   Μόνο κάποιοι ως μονάδες (ή οικογένειες) μπορεί να επιβιώσουν, τα βαρίδια στα πόδια του κράτους είναι ασήκωτα και η διάθεση για να απαλλαγούμε από αυτά εν μια νυκτί απλά δεν υπάρχει. Διαφωνούσα πρόσφατα με φίλη νηπιαγωγό για το ότι ένα υπό χρεοκοπία κράτος δεν μπορεί να έχει τμήματα των 15-18 παιδιών και θα μπορούσε να τα συμπτύξει σε λιγότερα των 25 παιδιών (το οποίο φυσικά θα κάνει το έργο της δυσκολότερο), ενώ αυτή επέμενε πως οι περιστολές στις δαπάνες θα έπρεπε να γίνουν από αλλού. Προσπάθησα να της εξηγήσω πως με τη χώρα υπό διάλυση τα νηπιαγωγεία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά αρνήθηκε να το καταλάβει. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό μας δεν έχουμε αίσθηση του καραβιού που βουλιάζει.

   Το κακό φυσικά δεν είναι ότι το βλέπουμε έτσι το πράγμα (το τρένο να έρχεται καταπάνω μας) εσείς ή εγώ. Το βλέπει και ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας/επενδυτής και φυσικά δεν προχωρά σε κανενός είδους τοποθέτηση. Με την οριστική απόφαση της Ευρώπης περί της παραμονής μας στο ευρώ να μετατίθεται για Σεπτέμβριο, καμμία επένδυση, ή σημαντική πληρωμή οφειλομένων φόρων/εισφορών κλπ., δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τότε. Όλοι οι υποψιασμένοι θα κρατάνε στο χέρι τα ευρώ τους, ελπίζοντας πως μετά την επιστροφή σε τοπικό νόμισμα θα πληρώσουνε λιγότερα. Και τα ελλείμματα των δημοσίων ταμείων θα παραμένουν και η τρόικα θα διαπιστώνει αποκλίσεις από τους στόχους και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.

 9. abc avatar
  abc 18/07/2012 23:59:59

  Το κακό αγαπητή Νατάσσα είναι οτι το Σεπτέμβρη η απόφαση της Ευρώπης περί της παραμονής μας στο ευρώ θα μετατεθεί για Δεκέμβριο, όπότε πάλι καμμία επένδυση, ή σημαντική πληρωμή οφειλομένων φόρων/εισφορών κλπ., δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τότε.
  Εχουμε πέσει σε μια μαύρη τρύπα "το σπιράλ του θανάτου,της ύφεσης" όπως το λένε οι ειδικοί, κι όσο κατεβαίνουμε η ταχύτητα διάλυσης της χώρας αυξάνεται.
  Αν δεν αναλάβει Εθνικός Ηγέτης να πεί ενα μεγάλο ΟΧΙ πρωτίστως στους Γερμανούς, δεν υπάρχει έξοδος...Ο Τσίπρας που το τόλμησε, κόπηκε την τελευταία στιγμή αφού κατέβηκαν στην Ελληνική προεκλογική εκστρατεία μέχρι και οι Γερμανικές εφημερίδες με τελεσίγραφα στα Ελληνικά!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.