#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/02/2013 21:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λίστα Λαγκάρντ: «Βιαστείτε γιατί δεν θα πάρουμε ευρώ τσακιστό»Τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι άνω των 2.000 μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ θα τη «γλιτώσουν», εάν δεν γίνουν άμεσα διεξοδικοί έλεγχοι για τα πρόσωπα και τις εταιρίες που περιλαμβάνει η λίστα, έκρουαν εδώ και αρκετούς μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, σε «άκρως απόρρητη» και «κατεπείγουσα» επιστολή προς το σημερινό υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου, εκπρόσωπος της οποίας, όπως είναι γνωστό, μετέβη τον Δεκέμβριο του 2012 στο Παρίσι για να ξαναπάρει τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, υπογράμμιζε στις 22 Νοεμβρίου 2012: «Η υπηρεσία μας, η οποία συμμετέχει στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την ελβετική πλευρά για τη σύναψη ειδικής φορολογικής συμφωνίας, έχει δέσμια αρμοδιότητα και σαφή υποχρέωση, εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή στην επιτακτική ανάγκη εσπευσμένης εκκίνησης φορολογικού ελέγχου για καθένα από τα περιλαμβανόμενα στην επονομαζόμενη λίστα HSBC φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και λοιπές νομικές οντότητες, όπως domiciliary companies/ societes domiciles, trusts foundations κ.λπ., ώστε σε περίπτωση υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας αυτά τα πρόσωπα ή οι οντότητες να μην ενταχθούν επ’ ουδενί στο πεδίο εφαρμογής της τακτοποίησης».

Κοντολογίς, η Διεύθυνση του υπουργείου τονίζει ότι σε περίπτωση υπογραφής της σχετικής συμφωνίας με την Ελβετία, υπάρχει ο κίνδυνος να «παραγραφεί» οποιοδήποτε φορολογικό αδίκημα των περιλαμβανόμενων στη λίστα προσώπων και εταιριών και να μην εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Ως γνωστόν, άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.λπ.), που πήραν αντίστοιχες λίστες με μεγαλοκαταθέτες τους, εισέπραξαν πολλά δισ. ευρώ, αφού προηγουμένως είχαν κάνει τους σχετικούς ελέγχους και είχε διαπιστωθεί ότι πολλοί εκ των μεγαλοκαταθετών δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Εκτός αυτού, από τις επισημάνσεις της Διεύθυνσης προκύπτει ένα μείζον ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την απαράδεκτη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ από τους υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Το γεγονός, δηλαδή, ότι επί δύο χρόνια η λίστα έμεινε αναξιοποίητη στα συρτάρια των αρμοδίων, τη στιγμή μάλιστα που διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για το θέμα των ελληνικών καταθέσεων στη χώρα, αφήνει έντονες υπόνοιες ότι υπήρχε πολιτική απόφαση ώστε το θέμα να παραπεμφθεί στις «ελληνικές καλένδες», να ξεχαστεί και άρα να μη γίνει έλεγχος για όλους τους μεγαλοκαταθέτες. Εφόσον, δε, υπογραφόταν η σχετική συμφωνία με την Ελβετία, το θέμα θα έκλεινε χωρίς «ν’ ανοίξει ρουθούνι». Κάτι που αφενός βαραίνει τους τότε αρμόδιους υπουργούς, αφετέρου τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που ήταν ενήμερα για τη λίστα ή και την κατείχαν.

Από την επιστολή της Διεύθυνσης προκύπτει και ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο: ότι πολύ απλά και απολύτως νόμιμα, βάσει μάλιστα διακρατικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, η χώρα μας, και ειδικότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα μπορούσε το 2010 να πάρει από το Παρίσι τη λίστα. Αντίθετα, οι ισχυρισμοί που ακούγονται εδώ και πολλούς μήνες από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι ότι έπρεπε να γίνουν άτυπες επαφές με την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι μεσολάβησε παρασκηνιακά ακόμα και η ΕΥΠ ή ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα ως προϊόν συνδιαλλαγών μεταξύ μυστικών υπηρεσιών.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Βάσει της διακρατικής σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η Αθήνα έλαβε τον Δεκέμβριο του 2012 για δεύτερη φορά τη λίστα από το Παρίσι. Το ίδιο ακριβώς θα έπρεπε να γίνει το 2010. Ωστόσο, εάν το 2010 ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, βάσει της σύμβασης, τότε ουδεμία δικαιολογία έχουν Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος να λένε ότι η λίστα ήταν ένα «παράνομο προϊόν» και, ως εκ τούτου, μη εκμεταλλεύσιμο.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης, η σύμβαση, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει τα εξής: «Με τη διάταξη του άρθρου 23 θεσπίζεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αρμόδιων αρχών των συμβαλλόμενων κρατών για τους σκοπούς της βεβαίωσης και της είσπραξης φόρων και για την εφαρμογή της εσωτερικής νομοθεσίας για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Η εν λόγω διάταξη θεσπίζει ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να λαμβάνει χώρα κατόπιν αιτήσεως ή αυτεπαγγέλτως. Επίσης, η διάταξη καθιερώνει τον απόρρητο χαρακτήρα των πληροφοριών». Και προσθέτει η Διεύθυνση: «Σημειώνουμε εμφατικά ότι η γαλλική φορολογική διοίκηση, διά του υπουργού της (Πιερ Μοσκοβισί), έχει προφανέστατα επιδείξει καλή πίστη και πιστή τήρηση των συμπεφωνημένων στην εξεταζόμενη περίπτωση (σ.σ.: να ξαναστείλει τη λίστα)».

Θανάσης Αργυράκης, στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 02/02/2013 22:18:30

  Φυσικά και να επισπεύσουν. Αν όμως δεν τα καταφέρουν, ίσως υπάρχουν εναλλακτικές:
  Τον τελευταίο καιρό, τίθενται σε ισχύ διάφορες εγκύκλιοι, που ενεργοποιούν διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, όπως για παράδειγμα:
  «… στις περιπτώσεις στις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων, θα πρέπει στο εξής …να κινείται η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε κατά του υπαίτιου ή των υπαιτίων υπαλλήλων αμέσως μετά την πληρωμή εκ μέρους του Δημοσίου του ζημιωθέντος τρίτου».

  Δηλαδή, όταν το Δημόσιο χάνει χρήματα εξαιτίας κακοδιαχείρισης κάποιου υπαλλήλου, διεκδικεί τα χρήματα από τον υπαίτιο υπάλληλο.
  Γιατί να μην εφαρμοστεί, κατ’ αναλογία, το σκεπτικό του υπαλληλικού κώδικα;
  Γιατί να μην αναζητηθούν (έστω και κατά ένα μέρος τους),
  τα ενδεχομένως διαφυγόντα ( λόγω κακοδιαχείρισης), δις της λίστας λαγκάρντ, από τους υπαίτιους ;

 2. Βρούτος avatar
  Βρούτος 02/02/2013 22:26:53

  "η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου, εκπρόσωπος της οποίας, όπως είναι γνωστό, μετέβη τον Δεκέμβριο του 2012 στο Παρίσι για να ξαναπάρει τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών,"

  Με άλλα λόγια ταξιδάκι αναψυχής στο Παρίσι με τα λεφτά των φορολογουμένων. Προφανώς στο υπουργείο οικονομικών δεν γνωρίζουν για ftp, email (έστω και κρυπτογραφημένο αν είναι απαραίτητο), ταχυδρομεία, courrier κ.λπ. Έπρεπε να πάει ο άλλος προσωπικά στο Παρίσι για να παραλάβει την λίστα. Πλήρωνε τώρα εσύ μακάκα φορολογούμενε.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Βρούτος 03/02/2013 08:30:32

   Πήγαν γιατί πλέον σε τέτοια θέματα δεν εμπιστευομαστε ούτε την σκιά μας!!Και γι'αυτό πήγαν 3 και όχι ενας

 3. cool avatar
  cool 02/02/2013 22:51:07

  roadrunner !εχεις πολυ χιουμορ !!! καταρχην δεν τιμωριουνται οι δημ.υπαλληλοι...κ κατα δευτερον εκτελουν εντολες .......ναι στην μαριδα ,οχι στους καρχαριες ....ειναι δυνατον να αρχισουμε να ψαχνουμε πχ τον Μπομπολα ? για τετοια ειμαστε τωρα ? απλως σε κανα 2 μηνες θα πιασουν κανα μαριδακι της λιστας κ θα πουν οτι ηρθαν τα πρωτα αποτελεσματα κατα της φοροδιαφυγης της λιστας lagard

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 02/02/2013 23:06:54

  Καθόλου δεν έπιασες το νόημα cool.
  Υπαίτιοι της κακοδιαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ είναι με βάση τα δεδομένα, ο Παπακ (ίσως και άλλοι, όσοι προκύψουν με τις έρευνες).
  Από αυτούς εννοώ να διεκδικήσει το Δημόσιο, έστω και ένα "πολύ μικρό" (αλλά συμβολικό) μέρος των διαφυγόντων εσόδων που ίσως θα έχει
  (σε περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι του αρθρογράφου, ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς, σημαίνει παραγραφή οποιουδήποτε φορολογικού αδικήματος των περιλαμβανόμενων στη λίστα προσώπων και εταιριών).

 5. Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
  Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 02/02/2013 23:58:49

  "Τότε ουδεμία δικαιολογία έχουν Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος να λένε ότι η λίστα ήταν ένα «παράνομο προϊόν» και, ως εκ τούτου, μη εκμεταλλεύσιμο."
  Ελα όμως που ο ιδιος ο Σαμαράς δεν ψήφισε στην κάλπη για την παραπομπή του Βενιζέλου και δεν έκανε και τίποτε με τη λίστα αν και την έχει 6 μήνες τώρα!
  Επομένως δικαιώνεται απόλυτα ο τίτλος του άρθρου και γινεται προφανές οτι όλοι οι συγκυβερνώντες έχουν βρώμικη τη φωληά τους...

 6. fitsoulas avatar
  fitsoulas 03/02/2013 00:17:47

  Νομίζω ότι η λύση είναι να πιάσει η ΕΛΑΣ ενδεικτικά ένα φοροφυγά και να δώσει μερικές φωτογραφίες στη δημοσιότητα όπως αυτές των συλληφθέντων στο Βελβεντό. Το πρόβλημα θα λύθεί μόνο του μετά.

 7. fitsoulas avatar
  fitsoulas 03/02/2013 01:38:06

  Η λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι η σύλληψη ενός φοροφυγά και η δημοσίευση φωτογραφιών από την ΕΛΑΣ, κατά τα γνωστά πρότυπα. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα.

 8. Νaxios avatar
  Νaxios 03/02/2013 02:12:53

  Γιατί να κουραστούν μα την λίστα Λαγκάρντ για να μαζέψουν χρήμα; Αφού υπάρχουν οι συνταξιούχοι.......ακόμη!!!!! Τους είναι πολύ πιο εύκολο.

 9. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 03/02/2013 08:34:12

  Αυτός δεν ήταν και ο αρχικός σκοπός-στόχος της λίστας;
  Να εισπράξουμε κανενα φράγκο...,όλα τα άλλα προκλήθηκαν απο τα πεινασμενα ΜΜΕ για τις λερναίες εξαδέλφες

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Μεγάλες στιγμές 03/02/2013 12:46:54

   "Αυτός δεν ήταν και ο αρχικός σκοπός-στόχος της λίστας;"
   Καμιά ενέργεια από πλευράς υπουργείου οικονομικών , δικαιοσύνης και κυβέρνησης δεν μαρτυρά ότι πραγματικά , αυτός ήταν ο σκοπός.
   Το υπουργείο στέλνει ραβασάκια για εξηγήσεις σ΄όλους αυτούς που δικαιολογούν εμβάσματα στο εξωτερικό και όλοι αυτοί που ακούγεται ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στην λίστα κυκλοφορούν ανάμεσά μας όπως τον παλιό καλό καιρό.

 10. Νικήτας avatar
  Νικήτας 03/02/2013 18:56:57

  Στην λίστα λαγκάρντ όπως και στα σκάνδαλα ζίμενς βατοπαίδι ολυμπιακοί αγώνες και τελειωμό δεν έχει φωτίζεται το μέγεθος της διάβρωσης και της σαπίλας του κομματικου κατεστημένου μαζί με την ατιμωρησία που διαπνέει το ελληνικό κράτος .
  Μην ξεχάσω και την αλληλοκάλυψη μεταξύ των .
  Πλέον χωρίς ίχνος ντροπής και μπροστά στα μάτια μας κοροιδεύουν ασύστολα καθώς ενώ μπορούν να παρουν δισεκατομμύρια έτοιμα και ζεστά καταφέρνει το ελεεινότατο σύστημα να πάει το θέμα ποιός πήρε πρώτος την λίστα , ποιός την αντέγραψε , που την πήγε και διάφορες άλλες ασχετοσύνες .
  Απο κοντά και τα μ.μ.ε που μας λιβανίζουν με την βρωμιά τους.

  Τι περιμένεις όταν συνεργάζονται για να μας σώσουν αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το χάλι με νόμους κατάπτυστους αντιδημοκρατικούς αντσυνταγματικούς που θα γελάνε στο μέλλον οι απόγονοι , όπως με την γελοιότητα περί εθύνης υπουργών που έκοψε και έραψε ο χοντρούλης συγκυβερνήτης όπου θα έπρεπε να είναι στο κάγκελο για τις εγκληματικές του ενέργειες αναφορικά με την λίστα λαγκάρντ γιανα επανέλθω στο θέμα.
  Απο κοντά βεβαίως και ο αντώνης που είναι νατον λυπάσαι έτσι που έχει μπλέξει με τους χοντρόπετσους και κοντεύουν να τον κάνουν ίδιο.

  Όμοιος ομοίω αεί πελάζει θα μου πείτε και θα έχετε απόλυτο δίκηο.

 11. Zame avatar
  Zame 04/02/2013 14:22:44

  με αλλα λογια να αγαπιομαστε..μιας & ερχοναι οι Αποκριες..θα δουμε "πραματα & θαματα"προκειμενου το πασχα να ειναι ετοιμο το "μενου της ΝΤΡΟΠΗΣ "

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.