04/09/2009 13:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λίγες σκέψεις για τη ΔΕΘ και το ρόλο που πρέπει να έχει η ΘεσσαλονίκηΟι πρωτοετείς φοιτητές Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστήμων, που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες τις σπουδές τους θα μάθουν, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, πως οι κοινωνίες διαχρονικά συγκροτούνται στη βάση των οικονομικών σχέσεων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, το οικονομικό και σε επέκταση και το κοινωνικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στην διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή της πόλης του Θερμαϊκού ως έδρα της Έκθεσης από τον εμπνευστή της, Ν. Γερμανό. Ανέκαθεν η πόλη, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε χώρος δυναμικών εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές, οι οποίες μάλιστα ενσωμάτωναν πολυπολιτισμικές και πολυπολιτιστικές τάσεις, είχαν σαν φυσική συνέπεια τη μεταφορά αυτών των ιδιότυπων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στο επίπεδο της συγκρότησης των κοινωνικών δομών. Στην Θεσσαλονίκη, μόλις 100 χρόνια πριν, ζούσαν και δραστηριοποιούνταν οικογένειες χριστιανικών, εβραϊκών και μουσουλμανικών πληθυσμών. Το πλαίσιο αυτό, αποτελεί την αιτία προσδιορισμού της πόλης στην συνείδηση του κόσμου ως «Διεθνούπολης», «Βαλκανικής Μητρόπολης», «Διαμετακομιστικού Κέντρου», «Πύλης της Βαλκανικής» και άλλων χιλιοειπωμένων παρόμοιων εκφράσεων που κυριαρχούν ακόμη και σήμερα.

Η Διεθνής Έκθεση, που θεσμοθετείται περίπου 15 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στην Ελλάδα, αντικατοπτρίζει ακριβώς την προσπάθεια αποκατάστασης αυτού ακριβώς του πλαισίου που μόλις παραπάνω περιγράφηκε. Ένα πλαίσιο το οποίο διαταράχτηκε αρκετές φόρες από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων έως και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1920, όπου επανασταθεροποιείται το οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον της πόλης. Πράγματι η ΔΕΘ, στα εβδομήντα τέσσερα χρόνια παρουσίας της, κατάφερε να καθιερωθεί ως χώρος συνεύρεσης και συνδιαλλαγής του εμπορικού και οικονομικού κόσμου της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκάνιων, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ ισχυρό brand name.

Στις μέρες μας, είναι κοινά αποδεκτό γεγονός πως η εμπορευματική παραγωγή δεν είναι πλέον η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Αντίθετα, όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές συγκεντρώνει η λεγόμενη αυλή οικονομία. Επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Θεσσαλονίκη, με προμετωπίδα τη Διεθνή Έκθεση, να επαναπροσδιορίσει και να προγραμματίσει το χαρακτήρα και τον ρολό της στην μεταβατική εποχή που διαμορφώνεται από τις οικονομικές συνθήκες διεθνώς αλλά και τις γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, η διεθνής κρίση χτύπα δυνατά την πόρτα και οι Βαλκανικές χώρες, συνεχώς εισρέουσες στην ΕΕ, προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν οικονομικά αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τις δικές τους παραγωγικές δομές και επενδυτικές δυνατότητες.

Στο σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται η ΔΕΘ, χωρίς να απολέσει τον εμπορευματικό της χαρακτήρα, φαίνεται να προσπαθεί να ενσωματώσει εντός της μια ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και μεταφορών, η συγκέντρωση σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, η ύπαρξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, οι σημαντικές ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές, οι σημαντικοί φυσικοί, εδαφικοί και υδάτινοι πόροι καθώς και οι αξιόλογοι τουριστικοί πόροι είναι εκείνοι οι συντελεστές που με την προσεκτικά σχεδιασμένη προβολή και αξιοποίησή τους θα αναβαθμίσουν τη Θεσσαλονίκη σε σύγχρονη μητροπολιτική εστία και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας.

Στην πόλη, άλλωστε, γίνεται τελευταία μια οργανωμένη προσπάθεια, ώστε να αναδειχθεί με αξιώσεις η παραγωγή γνώσης και καινοτομίας μέσα από την δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, αλλά και ιδιωτικών θερμοκοιτίδων. Μελετώντας μάλιστα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που φιλοξένησαν ζώνες καινοτομίας, παρατηρούμε πως η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

Το υπάρχων πλούσιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό δυναμικό, αποτελεί εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί η καινοτομία. Νέες θέσεις εργασίας, προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων είναι μερικά από τα οφέλη που συνοδεύουν την επιτυχή ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσπάθειας.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει μεγάλα έργα υποδομών, όπως αυτά του Μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Η ολοκλήρωση των εργασιών θα ενισχύσει επιπλέον τον συγκοινωνιακό ιστό της πόλης, ενώ η Εγνατία Οδός, που φέρνει πλέον πιο κοντά τη Θεσσαλονίκη σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Το λιμάνι τέλος, μέσω της καλύτερα δυνατής αξιοποίησης, μπορεί να ενισχύσει επιπλέον το χαρακτήρα ενός πραγματικού εμπορικού κόμβου, ο οποίος θα ανταγωνίζεται με αξιώσεις άλλα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου.

Αρκετές οικονομίες σήμερα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και να περάσουν στη φάση της ανάκαμψης, χρειάζονται την οργάνωση και υλοποίηση εφαρμόσιμων πολιτικών που να στηρίζουν παραγωγικές και αναπτυξιακές διεργασίες και διαδικασίες. Η Θεσσαλονίκη, με «όχημα» την Διεθνή της Έκθεση, μπορεί άμεσα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Α.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.