#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2010 10:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λέτε τα «κλειστά» επαγγέλματα να ανοίξουν τον δρόμο για τις εκλογές;

[caption id="attachment_77182" align="alignnone" width="600" caption="Λεζάντα "Ε": Κάτι τρέχει και δεν βιάζεται"][/caption]

Μετά τις γιορτές θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τα κλειστά επαγγέλματα, την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα τυχερά παιχνίδια, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο

Eνώ δηλαδή αρχικά στόχος ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, φέρνοντας ενώπιον της Βουλής βροχή νομοσχεδίων, αποφασίστηκε χθες να... χαλαρώσουν οι ρυθμοί, ειδικά για το θέμα του σχεδίου νόμου «σκούπα» για τα κλειστά επαγγέλματα. Ως αιτία προβάλλεται απο την κυβέρνηση η ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων απο τους «θιγόμενους» φορείς, οι οποίοι έχουν πολύ ισχυρά ερείσματα και εντός της Βουλής. Οι φαρμακοποιοί απειλούν ήδη με απεργίες, ενώ την προσπάθειά τους κλιμακώνουν και τα υπόλοιπα «θιγόμενα» επαγγέλματα (νομικοί, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κ.λπ.). Οι κλάδοι όμως αυτοί αποτελούν μόνο την κορυφή του «παγόβουνου», καθώς στην κλίνη του Προκρούστη θα τεθούν εκατοντάδες επαγγέλματα, από τα αρτοποιία και τα βενζινάδικα έως το εμπόριο και τον τουρισμό, κορυφώνοντας τις αντιδράσεις. Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε σε κλίμα έντασης, καθώς υπουργοί ζήτησαν να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός διάλογος.

Το νομοσχέδιο θα περάσει ξανά από υπουργικό συμβούλιο στην πλήρη μορφή του τον Ιανουάριο και θα λάβει τη μορφή νόμου-πλαισίου. Σημειώνεται όμως ότι, βάσει του Μνημονίου, ο χρόνος έγκρισης του νομοσχεδίου «τελειώνει» τον Δεκέμβριο. Δηλαδή ορίζεται ρητά ότι πρέπει έως τότε να ψηφιστεί ο νόμος για τα επαγγέλματα του Μνημονίου (συμβολαιογράφοι, νομικοί, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί) και έως το τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις τους. Ολα αυτά είναι πρόκριμα για την εκταμίευση της 4ης δόσης του Μαρτίου.

Οπότε, σημειώνουν αρμόδια στελέχη, όποιες και να είναι οι αντιδράσεις, το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί στην αρχή του 2011 και το όλο θέμα πρέπει να λήξει έως τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει μία ενιαία ρύθμιση, με την οποία όλα τα επαγγέλματα θεωρούνται ανοιχτά.

Καταργούνται δηλαδή οι ελάχιστες αμοιβές και όλοι οι διοικητικοί περιορισμοί στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Από εκεί και πέρα τα συναρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις ή προεδρικά διατάγματα καθορίζοντας το νέο λειτουργικό πλαίσιο ορίζοντας παράλληλα ποιοι περιορισμοί παραμένουν όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Επιπρόσθετα για τα έξι επαγγέλματα το σχέδιο προβλέπει:

Για τους δικηγόρους κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Πιθανότατα θα αντικατασταθούν από ενδεικτικές αμοιβές, προκειμένου να εισπράττονται οι εισφορές. Θα αρθούν οι περιορισμοί στη διαφήμιση και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.

Για τους συμβολαιογράφους κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και της απαγόρευσης διαφήμισης αλλά και άρση των γεωγραφικών περιορισμών. Οι εκπρόσωποί τους αναφέρονται στον δημόσιο χαρακτήρα του επαγγέλματος και επικαλούνται την οδηγία «Μπόλκενσταϊν» που τους εξαιρούσε από την απελευθέρωση και έγινε νόμος του κράτους σχεδόν μαζί με το μνημόνιο.

Για τους ορκωτούς λογιστές περιορισμό της ελάχιστης αμοιβής που λαμβάνουν και φτάνει στα 44 ευρώ την ώρα.

Για τους φαρμακοποιούς θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προτείνει την άρση της δυνατότητας να μεταβιβάζουν την άδεια λειτουργίας όταν αποσύρονται, ενώ στο μνημόνιο γίνεται αναφορά για μείωση του περιθωρίου κέρδους από το 35% στο 15% με 20%.

Ενστάσεις και προειδοποιήσεις

Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και γενικότερα του κώδικα αμοιβών σχεδιάζεται για μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Ομως υπάρχουν αντιδράσεις και προβάλλεται το επιχείρημα πως έτσι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών. Μάλιστα αναφέρεται πως στο γερμανικό μοντέλο προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές.

«Παρέλαση» ειδικοτήτων στο υπουργικό

Πλήθος κλειστών επαγγελμάτων... παρέλασε από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Επειδή στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει λίστα με συγκεκριμένα επαγγέλματα όπου υπάρχουν διοικητικοί περιορισμοί στην άσκησή τους ή οριοθετούνται με νόμο οι αμοιβές, έγιναν αναφορές με παραδείγματα από τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι τα εποπτεύουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μίλησαν για τους γεωπόνους, τους γεωλόγους, τους ιχθυολόγους, τους κτηνιάτρους, τις ιδιωτικές κλινικές, τους συντηρητές ανελκυστήρων, τους ταξιτζήδες, τις σχολές χορού, τα ωδεία, τους συντηρητές έργων τέχνης, τους μηχανικούς έργων, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους μεταφραστές, τους μεσίτες, τους οδοντοτεχνίτες.

Επίσης έγινε αναφορά σε οδηγούς λιμουζινών αλλά και στα υπεραστικά λεωφορεία. Για τις δύο τελευταίες επαγγελματικές ομάδες γίνεται μνεία και στο μνημόνιο και ζητείται η ρύθμισή τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Απο το ΕΘΝΟΣ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 22/12/2010 10:48:49

  Άλλο ένα τέχνασμα του ΔΝΤ. Τα κλειστά επαγγέλματα είναι η προστασία μας απέναντι στην εισβολή των πολυεθνικών. Όπως και να είναι, ποτέ και πουθενά δεν πρόσφεραν στην ανάπτυξη (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2248.aspx ). Δυστυχώς όμως, οι εχθροί είναι εντός των συνόρων, όως το ΙΟΒΕ που σχυρίζεται ατεκμηρίωτα οτι θα προσφέρουν 12% στο ΑΕΠ!!

  • man8os avatar
   man8os @ Panagiotis anagnostopoulos 22/12/2010 13:53:38

   Μυρισανε τα νυχια τους και πεταξαν νουμερακια πανω στο χαρτι. Σε παω στοιχημα.

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ Panagiotis anagnostopoulos 22/12/2010 15:20:25

   Πες τα να αγιασει το στομα σου φιλε!!!!!

 2. Greg avatar
  Greg 22/12/2010 12:29:07

  Τα κλειστά επαγγέλματα αποτελούν κάστες στα πρότυπα της Ινδίας. Προστατεύονται συγκεκριμένοι επαγγελματίες, σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.
  Φαρμακείο σε ημιορεινή περιοχή της Αττικής, να καθαρίζει 3 χιλιάρικα στη διανυκτέρευση;
  Να το δεχτούμε, για να μη λέμε για "την κατσίκα του γείτονα".
  Να πάει, όμως, η άδεια κληρονομικά;
  ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ;
  Σαν να πρόκειται για στέμμα; Αιδώς αργείοι.
  Ζευγαράκι να πηγαίνει χέρι-χέρι σε δικηγόρο για συναινετικό διαζύγιο και να σκάει 800 ευρώ για μιάμιση Α4;
  800 ευρώ για μιάμιση Α4;
  800 ευρώ, ούτε καν για ένα νομικό κείμενο, μόνο για μια τυπική φόρμα με τα στοιχεία των νυμφευμένων;

  20.000 ευρώ κόστισε σε μια φτωχή οικογένεια, το "μπλέξιμο" ενός μέλους της σε δικαστική περιπέτεια, για ένα θέμα της πλάκας. Χρεώθηκαν σε κάρτες, σε τοκογλύφους, πούλησαν το σπίτι τους και μένουν σε τρώγλη.
  Μια οικογένεια να ξεκληριστεί για να πληρώσει το διθέσιο του δικηγόρου;
  20.000 ευρώ για ένα θέμα της πλάκας;

  Οι ελάχιστες αμοιβές στους μηχανικούς προστατεύουν, λένε, την ποιότητα των οικοδομών. ΤΡΙΧΕΣ.
  Φίλος μου έχτισε σπίτι, το οποίο ο ίδιος σχεδίασε, ο υπάλληλος του μηχανικού πέρασε απλά το σχέδιο στο ότο κατ. Ο μηχανικός έπρεπε να ήταν παρών στα μπέτα. ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ.
  8 χιλιάδες ευρώ για μια τζίφρα;
  8 χιλιάδες για μια υπογραφή;

  Λοιπόν, ας τελειώνει το παραμύθι με την "κατσίκα του γείτονα". Κανείς δεν θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Το εντελώς αντίθετο.
  Οι προνομιούχες κάστες δεν έχουν κάνενα πρόβλημα να ψοφήσουμε εμείς οι ίδιοι, αρκεί να βόσκουν αμέριμνα οι δικές τους κατσίκες.

  • EMP avatar
   EMP @ Greg 22/12/2010 14:26:04

   Φίλε Greg αναφορικά με τις αμοιβές των μηχανικών να σε διορθώσω σε μερικά σημεία:
   - Το γεγονός πως ο φίλος σου σχεδίασε το σπίτι δεν λέει απολύτως τίποτα. Στατική επίλυση δεν ξέρει να κάνει κοινώς δεν μπορεί να υπολογίσει φορτία, οπλισμούς, σκυρόδεμα ώστε να μην του έρθει η πλάκα στο κεφάλι.
   Ο υπάλληλος δεν το σχεδίασε στο autocad. Το autocad και κάθε autocad, δέχονται παραμέτρους οι οποίοι καθορίζονται από τον μηχανικό και απλά υλοποιούνται από το πρόγραμμα.
   Επίσης αγνοεί τελείως το γεγονός πως με την υπογραφή που βάζει ο μηχανικός για την έκδοση της οικοδομικής άδειας έχει ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, για όλη του τη ζωή.
   Τα 8χιλιάδες ευρώ που έδωσε για μία τζίφρα όπως λες επιμερίζονται σε 23% ΦΠΑ (υπέρ δημοσίων ταμείων) και 10% φόρο μισθωτών υπηρεσιών (υπέρ και πάλι δημοσίων ταμείων), ώστε να έχουμε λεφτά στα ταμεία. Αν βάλουμε και το υπόλοιπο 3% των κρατήσεων (υπέρ ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ) προκύπτει πως στην τσέπη του μηχανικού καταλήγουν 8.000 - (8.000*36%)=5120 ευρώ.
   Άσε που για να εγκριθεί η άδεια ο μηχανικός πρέπει να πάει τουλάχιστον 4 φορές στην πολεοδομία για ελέγχους, φορολογικά, ΙΚΑ κλπ. Ξέρεις και αυτά εργατοώρες είναι πρέπει να πληρώνονται.
   Ο μηχανικός για να είναι παρόν στα μπετά πληρώνεται επιπλέον για την επίβλεψη. Μήπως ο φίλος σου δεν ήθελε να δώσει αυτή την αμοιβή;
   Με τα 8χιλιάδες ευρώ της άδειας φαντάζομαι πως έκτισε ένα σπίτι γύρω στα 100 - 120 τετραγωνικά μέσα. Το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται στα 1500 - 2500 ευρώ ήτοι κατ' ελάχιστο 150.000 - 250.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως θέλει και ΑΑ κατηγορίας υλικά το κόστος αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τις 300.000 ευρώ. Αν βάλουμε και την επίπλωση (τελευταία λέξη της μόδας πάντα εισαγωγή από Ιταλία) το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
   Άρα το κόστος της άδειας στην συνολική αξία της ολοκλήρωσης της οικοδομής προσεγγίζει το 3% με 4% του συνολικού κόστους.
   Αλλά δεν είδα όμως ούτε εσένα ούτε τον φίλο σου να διαμαρτύρεστε για τα ακριβά οικοδομικά υλικά. Ούτε φυσικά να θέλετε να κάνετε εκπτώσεις στην ακριβή επίπλωση...

   • Ενας Αλλος ΕΜΠ avatar
    Ενας Αλλος ΕΜΠ @ EMP 22/12/2010 16:54:01

    Φίλε ΕΜΠ
    είπαμε να βλογάμε τα γένια μας αλλά όχι και έτσι!
    *ΦΠΑ και ΦΜΥ πληρώνουν όλοι οι "ελευθέριοι" και όχι μόνο. Μην κλαίγεσαι, λοιπόν, μόνος σου.
    *Η στατική επίλυση δεν είναι πιά με τον λογαριθμικό κανόνα, αλλά μέσω ΗΥ. Μπορεί και να πήρε μια ώρα, σε άδεια των 8000Ε.
    *Θεωρητικά, κάθε επαγγελματίας είναι υπόλογος "για όλη του τη ζωή". Πόσοι καταδικάστηκαν, ξέρεις;
    *Στην Πολεοδομία μπορείς να πας και με υπάλληλο των 300Ε ή και ασκούμενο των 0 Ε.
    *Το κόστος κατασκευής οικοδομής, που "σχεδιάζει και επιβλέπει ο ιδιοκτήτης μόνος του" και η άδειά της είναι 8000 Ε, είναι 300000 και πάνω; Κάτι τέτοιες εκτιμήσεις μας έφεραν τώρα στην ανάγκη για "εσωτερική υποτίμηση". Όπως και τα ολιγοπώλια στα υλικά και ο νεοπλουτισμός στα έπιπλα, που αναφέρεις.
    Ένας άλλος ΕΜΠ

    • EMP avatar
     EMP @ Ενας Αλλος ΕΜΠ 22/12/2010 18:06:37

     Πάμε πάλι για να δούμε πόσο εύκολα μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.
     1. Τα 8000 της αμοιβής δεν βγαίνουν από το σύστημα του ΤΕΕ; Βγαίνουν. Σε αυτά τα 8000 δεν συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ; Συμπεριλαμβάνεται.
     Με βάση το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ δεν βγαίνει η εντολή πληρωμής για να γίνει η κατάθεση της αμοιβής στην Εθνική Τράπεζα; Βγαίνει. Πας λοιπόν στην εθνική οπού καταθέτεις 2 διπλώτυπα ένα της αμοιβής (που βάζεις και το ΦΠΑ) και ένα για κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ, ΤΣΜΔΕ, ΕΜΠ Χαρτόσημο.
     Στην εφορία δεν πας για το 10% του ΦΜΥ των 8000 ευρώ; Πας διότι αν δεν προσκομίσεις το αντίγραφο για τον ΦΜΥ και το διπλότυπο της τράπεζας φάκελο άδεια δεν καταθέτεις.
     Τον ΦΠΑ δεν πρέπει να τον καταθέσεις στο τέλος του τριμήνου και πάλι στην εφορία πρέπει. Άρα από τα 8000 ευρώ της αμοιβής τα 2900 ευρώ είναι φόροι.
     Ο φίλος greg διαμαρτυρόταν για τα 8000 ευρώ για την τζίφρα που στην τσέπη του μηχανικού δεν μπαίνουν 8000 ευρώ τελικά.
     2. Το κάθε επαγγελματίας είναι υπόλογος είναι αόριστο. Ο μηχανικός από την στιγμή που βάζει την υπογραφή του καταθέτει και μία υπεύθυνη δήλωση, μιας και είναι υποχρεωμένος από τον νόμο, αν δεν το θυμάσαι. Σε πιο άλλο επάγγελμα ισχύει αυτό (πέραν πειθαρχικών σωμάτων που έχει ο κάθε φορέας).
     3. Το αν η στατική επίλυση είναι θέμα μίας ώρας ας μην το συζητήσουμε. Γιατί πριν και μετά την στατική επίλυση έχουμε τα σχέδια όψεων κατόψεων και τομών, τα οποία πρέπει να εκτυπωθούν για να γίνει ο φάκελος. Ο οποίος φάκελος περιλαμβάνει: τοπογραφικό διάγραμμα, ξυλοτύπους, όψεις κατόψεις τομές, ηλεκτρομηχανολογικό σχέδιο, πυρασφάλεια κλπ. Τώρα πες μου αν όλα αυτά βγαίνουν σε μία ώρα. Επίσης αν στην πολεοδομία υπάρξει θέμα με τα σχέδια, τα οποία δεν ελέγχονται όλα μαζί αλλά σταδιακά πρέπει να γυρίσεις στο γραφείο και να τα αλλάξει. Αλλά αυτό μάλλον θα διαρκεί μόνο 10 λεπτά σύμφωνα με την λογική σου.
     Και ο σωστός μηχανικός πρέπει να δει και μόνος του την στατική επίλυση γιατί ξέρεις και τα υπολογιστικά προγράμματα κάνουν λάθη...
     4. Πες μου τώρα πως έχουμε στις πολεοδομίες και ασκούμενους μηχανικούς. Εκτός και αν εννοείς τους σπουδαστές ΤΕΙ οπότε είναι άλλη συζήτηση. Ασκούμενους μηχανικούς πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών ακόμα δεν έχουμε.
     5. Πάμε τώρα στο κόστος κατασκευής. Κατ' ελάχιστο το κόστος ανά τετραγωνικό δεν είναι στα 1500 ευρώ; Μία άδεια των 8000 ευρώ δεν αντιστοιχεί σε κτίριο 100 - 120 τετραγωνικών. Άρα πάμε κατ' ελάχιστο στα 150.000 με 200.000 ευρώ. Το 300.000 προκύπτει στην περίπτωση των ΑΑ υλικών όπως είπα και δη σε υλικά όπως κουζίνες, πλακάκια, κουφώματα, κλπ, κλπ, κλπ. Εκτός και αν θεωρείς πως με ΦΠΑ 23% το ελάχιστο κόστος κατασκεύης δεν είναι στα 1500ευρώ.
     6. Και το σημαντικότερο: από πότε ο κάθε πολίτης μπορεί να σχεδιάζει και να επιβλέπει μόνος του μία οικοδομή. Ξέρει να πει στον καλουπατζή που και πως να καλουπώσει, να ελέγξει την εφαρμογή του ξυλοτύπου, να πάρει δοκίμια για να ελέγξει την ποιότητα του σκυροδέματος; Ξέρει πόσο ρευστοποιητή πρέπει να ρίξει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ή ξέρει να υποδείξει στο συνεργείο του σκυροδέματος πότε πρέπει να γίνει το ξεκαλούπωμα. Ξέρει να παραλάβει σίδερα, η ξέρει πως πρέπει να τοποθετηθούν οι γραμμές των δικτύων βάσει των ηλεκτρομηχανολογικών σχεδίων. Ξέρει πως πρέπει να κάνει την μόνωση του υπογείου και της οροφής Και μην μου πεις πως οι διάφοροι εργολάβοι τα ξέρουν. Οι εργολάβοι θέλουν να κάνουν όσο πιο γρήγορα την δουλειά και το παίζουν πάνσοφοι και θεοί μπροστά στους μηχανικούς. Ξέρεις πόσα συνεργεία που ρίχνουν μπετά έχω δει να ξεκαλουπώνουν στην μία μέρα δοκάρια, ενώ πρέπει να παραμείνουν καλουπωμένα τουλάχιστον για 3 ημέρες (φαντάζομαι πως ξέρεις τον λόγο ως ένας άλλος ΕΜΠ).
     Για περισσότερα σε παραπέμπω στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ
     Αλλά όπως λέει και ο ή η deldio
     "Αυτή είναι η κατάρα πολλών Ελλήνων, αμολάει ο κάθε άσχετος την π@@@@ του και λέει ό,τι ασυναρτησία του κατέβει επειδή θεωρεί ότι δημοκρατία σημαίνει να λες ο,τι θες (για κάτι που δεν γνωρίζεις) και οι άλλοι να σε ανέχονται".

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ EMP 22/12/2010 23:51:19

      Όση ώρα εσύ έγραφες εδώ, ένας άλλος συνέταξε μια μελέτη των 8000, την έδωσε στον πεμπτοετή ή άνεργο, που έχει στο γραφείο για να μαθαίνει τη δουλειά, να την πάει παρακάτω, τσέπωσε πέντε χιλιάρικα, δήλωσε τρία και πάει για τσίπουρο. (Λέγεται ελεύθερος ανταγωνισμός).

     • EMP avatar
      EMP @ ΠΗΛΕΑΣ 23/12/2010 14:03:58

      Πηλέα από που προκύπτει το τσέπωσε 5 χιλιάρικα και δήλωσε 3 χιλιάρικα;;;Αφού για την αμοιβή κόβεις απόδειξη παροχής υπηρεσιών που την πας στην εφορία όταν καταθέτεις τον ΦΜΥ...
      Και φαντάζομαι πως δεν ελέγχει τον πεμπτοετή ή άνεργο και πως αυτοί δεν πληρώνονται έτσι;;;

  • blue nile avatar
   blue nile @ Greg 22/12/2010 14:40:52

   Υπερβολικός είσαι.
   Μηχανικός είμαι. Πολλές φορές δούλεψα και εγώ και συνάδερφοι με λιγότερα από ότι ορίζει η κατώτατη αμοιβή.
   Πολλοί φίλοι δικηγόροι το ίδιο.
   Η διαφορά είναι ότι στα αντίστοιχα ταμεία δηλώθηκε ως αμοιβή η κατώτατη οπότε εισέπραξαν και αυτά ακέραιο τον οβολό τους.
   Τώρα που θα δηλώνει ο καθένας όσο θέλει τα ταμεία θα καταστραφούν ολοσχερώς.

   Στα κλειστά επαγγέλματα συμβαίνουν απαράδεκτα όπως η μεταβίβαση άδειας φαρμακείου από γονιό σε τέκνο τα οποία πρέπει να καταργηθούν.
   Όμως από τη στιγμή που είναι παραπάνω από φανερή η απόπειρα καρτελοποίησης των πάντων χωρίς καμιά θεσμική προστασία που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των χαμηλόμισθων εργαζομένων αλλά και σε άνοδο τιμών των προσφερόμενων εταιριών.
   Θα δείτε στις μεταφορές τι θα γίνει, θα μπουν οι καρχαρίες και αρχικά με προσφορά εξευτελιστικών τιμών θα κλείσουν τους υπάρχοντες και μετά θα παίξουν μπάλα μόνοι τους. Για να στέλνουμε ένα κιβώτιο στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη θα κοστίζει δέκα ευρώ ενώ τώρα δίνουμε πέντε.

   • EMP avatar
    EMP @ blue nile 22/12/2010 15:23:33

    Καθόλου υπερβολικός. Και εσύ και συνάδελφοί σου δουλέψατε με χαμηλότερη από την ελάχιστη αμοιβή στην συνδιαλλαγή σας με τον πελάτη και όχι στην καταβολή ΦΠΑ και ΦΜΥ. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά τα χρήματα αυτά τα καταβάλατε κανονικά στην εφορία απλά εσείς προτιμήσατε να κάνετε έκπτωση και ουσιαστικά να επιστρέψετε χρήματα στον πελάτη αφού το πόσο της κατάθεση της αμοιβής στην εθνική τράπεζα παραμένει κλειστό για 10 ημέρες.

    Όσο για το κόστος της κατασκευής το θεωρείς υπερβολικό;
    Δεν νομίζω ότι είναι και αν δεις πόσο έχουν αυξηθεί τα οικοδομικά υλικά του τελευταίους 2 μήνες θα δεις πως το πρόβλημα δεν είναι η αμοιβή του μηχανικού. Αλλά για αυτού του τύπου τα "κλειστά επαγγέλματα - καρτέλ" δεν μας βλέπω να διαμαρτυρόμαστε. Μόνο πως θα ρίξουμε την αμοιβή μας ως μηχανικοί μας νοιάζει. Και φυσικά δεν συμπεριέλεβα το κόστος του οικοπέδου, οπού και εκεί οι αξίες είναι παράλογα υψηλές και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Αλλά και πάλι δεν μας νοιάζει που κάποιοι πάνε να θησαυρίσουν στην αγοραπωλησία γης.
    Ούτε φυσικά διαμαρτυρόμαστε για τις αμοιβές των εργατών και μαστόρων της οικοδομής που πολλές φορές υπερβαίνουν τις αμοιβές των μηχανικών και συχνά είναι μαύρες. Αλλά και πάλι με τις αμοιβές των μηχανικών έχουμε πρόβλημα.
    Και δεν νομίζω να υπερβάλω αναφορικά με τα σούρτα φέρτα στην πολεοδομία, ούτε για το γρηγορόσημο για να προχωρήσει γρήγορα ο φάκελος...

    Συνάδελφε το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο.
    Το γεγονός πως εσύ και κάποιοι συνάδελφοι αποφασίσατε να σπάσετε την κατώτατη αμοιβή για να έχετε δουλειά είναι σοβαρό ζήτημα. Και η ουσία του προβλήματος δεν είναι η κατώτατη αμοιβή αλλά ο τρόπος λήψης και διατήρησης της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος. Διότι στην Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία δίνεις σκληρές εξετάσεις για να πάρεις την άδεια εξάσκησης και επανεξετάζεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έχουν βγει πολλοί μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί στην αγορά που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν βγει. Αν πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε σοβαρά αναφορικά με τα κλειστά επαγγέλματα είναι όχι το επίπεδο της αμοιβής αλλά το πως αποκτάται και διατηρείται η άδεια εξάσκησης είτε όσων ιδιωτεύουν είτε όσων είναι στο δημόσιο και ελέγχουν. Γιατί δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα των 10.000.000 κατοίκων να μπαίνουν στην αγορά κάθε χρόνο 1500 πολιτικοί μηχανικοί (900 από ελληνικά πολυτεχνεία και 600 από έξω) και στην Γαλλία για παράδειγμα των 65.000.000 κατοίκων μόλις 1000.

   • Ενας Αλλος ΕΜΠ avatar
    Ενας Αλλος ΕΜΠ @ blue nile 22/12/2010 17:12:31

    Αγαπητέ συνάδελφε,
    αντίθετα με όσα λες, η καρτελοποίηση μπορεί να γίνει μόνο όταν η τεχνογνωσία ή ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός είναι δυσπρόσιτα. Στο θέμα των μεταφορών, ούτε η τεχνογνωσία είναι απρόσιτη (μέχρι και αγράμματους φορτηγατζήδες έχουμε) ούτε το να αγοράσει κανείς ένα μεταχειρισμένο φορτηγό κοστίζει τίποτα. Ίσα, ίσα, που η ακριβή άδεια και το κλειστό επάγγελμα έκαναν ακριβές τις μεταφορές.
    Αν ήμουν φορτηγατζής θα ήμουν ο πρώτος που θα αξιοποιούσε το άνοιγμα των μεταφορών, αφού θα μπορούσα να μετατρέψω την τεχνογνωσία μου σε πυρήνα μεγάλης και cost-effective μεταφορικής εταιρείας. Θα αγόραζα επιπλέον φορτηγά, ποικίλων τύπων, για να έχω πάντα το ελάχιστο κόστος για την δεδομένη μεταφορά και θα ανοιγόμουν αμέσως σε άδειες αγορές μεταφοράς (ξέρεις πόσα μέρη της Ελλάδας λυμαίνονται "αποκλειστικοί -λόγω του κλειστού επαγγέλματος- μεταφορείς;). Οι μεγάλες εταιρείες έχουν μόνο μειονεκτήματα σε τέτοιες επιχειρήσεις, που απαιτείται άμεση προσωπική συμμετοχή του επιχειρηματία -ιδιοκτήτη του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.
    Τώρα, το τι θα κάνουν οι σημερινοί "μεροδούλι-μεροφάϊ" φορτηγατζήδες... ας όψεται η τύφλα τους!
    Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι οι μεταφορές θα φτηνήνουν λόγω του ανοίγματος.
    Για το επάγγελμα του φαρμακοποιού, βέβαια, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εκεί, ναι, θα ευνοηθούν οι αλυσίδες (αυτό που λες καρτέλ).

  • vassilis avatar
   vassilis @ Greg 22/12/2010 15:50:50

   Μερικα πραγματα δεν αντεχουν στη λογικη και πολλοι πεφτουν στην παγιδα της παραπληροφορησης.Αν θελει ανοιχτο το επαγγελμα του φαρμακοποιου η πολιτεια μπορει καλιστα να καταργησει τα μετρα και τα πληθυσμιακα κριτηρια .Οταν μπαινει θεμα κληρονομικοτητας του φαρμακειου σημαινει οτι η πολιτεια δεν ανοιγει το επαγγελμα ,το προστατευει και ως εκ τουτου δεν μπορει να παρει την αδεια ο απογονος αλλα θα μπει στη λιστα αναμονης.Να ξερουμε τι λεμε δηλαδη !

 3. ataktos avatar
  ataktos 22/12/2010 12:46:43

  Συμπεριλαμβάνετε σε αυτά τα «κλειστά» επαγγέλματα και .....η πρωθυπουργική καρέκλα ???

  • man8os avatar
   man8os @ ataktos 22/12/2010 13:54:39

   Σωστος!!!!

 4. Rotarmist avatar
  Rotarmist 22/12/2010 13:07:03

  Δηλαδη θελετε ολοι οι επιστημονες που ξεσκιστηκαν να παρουν το διπλωμα να αμοιβωνται οσο και τα γκαρσονια που δεν εχουν τελειωσει ουτε το Δημοτικο;

  • Greg avatar
   Greg @ Rotarmist 22/12/2010 13:41:56

   Όχι, βέβαια, αλλά τίθεται θέμα ψαλίδας. Δηλαδή, πόσο περισσότερο να αμοίβονται από το γκαρσόνι, x2, x5, x10, x100;
   Επίσης, ο απόφοιτος φαρμακευτικής σχολής, με μπαμπά-μαμά φαρμακοποιό, είναι πιο "επιστήμονας" από τον απόφοιτο φαρμακευτικής, με μπαμπά-μαμά δασκάλους;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Rotarmist 22/12/2010 21:59:06

   Θέλεις να σου πω κατηγορίες επιστημόνων και με διδακτορικό και επιστημονικό έργο που παίρνουν λιγότερο και από γκαρσόνια αποφοίτους δημοτικού;

 5. man8os avatar
  man8os 22/12/2010 13:59:19

  Πρεπει να υπαρξει μερικο ανοιγμα, υπο ορους χωρις απαξιωση των ελευθερων επαγγελματιων, για να μην δινετε πατημα στις πολυεθνικες. Ο τροπος με τον οποιο παει να γινει η δουλεια μυριζει χοντρη μασα. Σαν να τα πηραν καποιοι υπουργοι απο στελεχη πολυεθνικων προκειμενουν να αρθει καθε περιορισμος για ανοιγμα φθηνων γραφειων δικηγορων. μηχανικων κλπ. Πρεπει να μειωθουν αρκετα οι ελαχιστες αμοιβες, αλλα να μην καταργηθουν ωστε να εξασφαλιζουν ενα ικανο εισοδημα στους επαγγελματιες .

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ man8os 22/12/2010 16:15:16

   @ man8os

   Μιλάς σωστά. Πάντοτε ο ζητούμενος τρόπος είναι ο κανόνας του μετρού. Αυτή η αρχή της ελληνικής φιλοσοφίας, με την οποία προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση αυτοί που μας κυβερνούν αλλά και οι εντολείς τους, είναι αυτή που θα πρέπει να διέπει το "άνοιγμα" των επαγγελμάτων. Για να μην μας ρουφήξουν οι πολυεθνικές αλλά και οι εγχώριες μεγαλοεταιρείες νομικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών.

   Επειδή είμαι νομικός θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

   Οι δικηγόροι ορθώς αντιδρούν στα περισσότερα σημεία που αφορούν το “άνοιγμα” του επαγγέλματός τους. Πρώτον, το επάγγελμά τους δεν είναι “κλειστό”. Είναι ορθάνοιχτο, τόσο που μόνο η Αθήνα έχει 15.000 δικηγόρους !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα αριθμού. Επίσης, δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί σε όλα τα δικαστήρια με εξαίρεση τα πολιτικά στα οποία όμως και πάλι, ένας ντόπιος δικηγόρος μπορεί να νομιμοποιήσει κάποιον συνάδελφό του από άλλη περιφέρεια με ένα μικρό ποσό που δεν υπερβαίνει την ελάχιστη αμοιβή η οποία κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ περίπου ανά υπόθεση. Αυτό είναι το μοναδικό θέμα που θα μπορούσε να καταργηθεί χωρίς να υποβαθμιστεί το επάγγελμα του δικηγόρου, δηλαδή να μην χρειάζεται η νομιμοποίηση του ντόπιου δικηγόρου και έτσι να εξοικονομείται κάποιο μικρό ποσό για τον πελάτη.
   Όμως, η θρυλούμενη κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, είναι ως πρόταση ανόητη. Για τον απλό λόγο ότι έτσι δεν θα υπάρχει ένα μίνιμουμ ανά υπόθεση για να φορολογήσει το κράτος, επομένως εγώ ως δικηγόρος θα δηλώνω ότι για μία αγωγή αμείφθηκα δήθεν με 100 ευρώ (αντί για 800 ευρώ που θα είναι η πραγματική μου αμοιβή) και έτσι θα χάσει το κράτος σε επίπεδο ΦΠΑ, φόρου ελευθέρων επαγγελματιών (ΦΕΕ), κρατήσεων υπέρ συντηρήσεως δικαστικών κτηρίων, θα χάσει κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Αυτά που ακούγονται για "ενδεικτικές" αμοιβές για την είσπραξη εισφορών είναι ανεφάρμοστα διότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν δικηγόρο να πληρώνει μη αναλογικές (δηλαδή αυξημένες) εισφορές σε σχέση με την δηλωθείσα αμοιβή του. Για μ@κάκες ψάχνουν; Άσε που είναι και αντισυνταγματικό να εισπράττει το κράτος εισφορές που δεν συνδέοονται με το δηλωθέν εισόδημα έστω και εν μέρει.

   Αν το κράτος, λοιπόν, δεν θέλει να αυτοκτονήσει φορολογικά και εισφοροασφαλιστικά, θα πρέπει να δεχτεί τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών των δικηγόρων και αν νομίζει ότι κάποιες από αυτές είναι μεγάλες ας τις μειώσει λελογισμένα.

   • man8os avatar
    man8os @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/12/2010 17:11:38

    Επισης μπορει να μπει μια πολυεθνικη η οποια θα αναλαμβανει την υποθεση με 100Ε. Εκει δεν θα μπορεις να την συναγωνιστεις με τιποτα. Ειναι ντροπη να μην τιθεται κατωτατη αμοιβη.

 6. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 22/12/2010 15:01:58

  Ολοι αυτοι που συστηνονται ως Δικηγοροι-Πολιτικοι Μηχανικοι-Φαρμακοποιοι και γενικως "ανησυχουντες" για το μελλον τους το επαγγελματικο (το εως τωρα παντελως ανυπαρκτο ειδικοτερα οι νεοτεροι), καλα ειναι να αρχιζουν να ετοιμαζονται σιγα-σιγα για:
  1.Στολη Γεωργου (προμηθεια γαλοτσας, καπελου για τον ηλιο και τα συναφη).
  2.Οι διαμενοντες πλησιον θαλασσιων περιοχων, να αρχιζουν να μαθαινουν κοντα στους παλαιους ψαραδες το επαγγελμα του Ψαρα-Ιχθυπωλη.
  3.Οι Δικηγορινες (και δη αυτες των μεγαλων Αστικων Κεντρων) να ξεχασουν τις πολυπληθεις τηλεοπτικες εμφανισεις τους (αν θα μεινουν 2, 3 καναλια), αφου ηδη ξεχασαν την "ουσια" της δικηγοριας την οποια ουδεποτε ουτως η αλλως εξασκησαν.Να ετοιμαζονται για Κοπτογαζωτριες στις κατα τοπους "ανατελλουσες" Βιοτεχνιες (αν δεν χρειαστει να βαλουν "μεσο" για να προσληφθουν).Υπαρχουν προς "συλλογη" Βαμβακια, Ντοματες και λοιπα προιοντα, αν προτιμουν πραγματικη--επι της Ελληνικης Γης--εργασια!!!
  4.Τα κοστουμακια και τα φρου φρου και αρωματα με καρτες, δανεικουλια και γηραιους θαυμαστες για τις νεαρες και αλλοπαρμενες δικηγορινες, ανηκουν στην παλαι ποτε εποχη της "ευημεριας"...
  5.Καποιοι ενδεχομενως, να θεωρουν οτι οσα γραφω δεν τους αφορουν γιατι "αντεχουν" ακομη οι τσεπες των γονεων τους.Αλλα και αυτες συν τω χρονω, εξαντλουνται.

  Τα επαγγελματα και βεβαια θα ανοιξουν.Και ορθως θα ανοιξουν.Και δεν "δυνανται" να πληξουν στις ηδη πολυπληθεις επιστημονικες ομαδες τους παλαιοτερους και καταξιωμενους.Θα πληξουν τις "στρατιες" των νεοτερων, που ουτως η αλλως δεν εργαζονταν εδω και χρονια...Αερα "κοπανιστο" και οποιος ¨τσιμπησει" πουλουσαν.Και ασφαλως ΟΧΙ ΑΔΙΚΑ.Κατι επρεπε να κανουν για να "προφυλαξουν" αχρηστους τιτλους που η ΑΓΟΡΑ δεν "χωρουσε" για να απσχολησει επικοδομητικα.Στα χωραφια, στην κτηνοτροφια και στις Βιοτεχνιες λοιπον.Απο εκει που θα ερθει το αναστασιμο για την εργασιακη Ελλαδα, πραγματικο φως.

  • SAVAS avatar
   SAVAS @ ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 22/12/2010 17:56:26

   Ιδεολογικά το άνοιγμα των επαγγελμάτων έχει να κάνει με τον αχόρταγο καπιταλισμό. Προφανώς όλοι εσείς θεωρήτε ότι στην Ελλάδα, τη χώρα της αξιοκρατίας και της νομοτυπίας όλοι μπορούν να κάνουν ισάξια μια νέα αρχή προς την επαγγελματική τους καταξίωση χωρίς να παίζει σημασία τι έχει μέσα η τσέπη του. Εγώ δηλαδή με 16,5 ευρώ στη τσέπη θα ανταγωνιστώ την εταιρεία του τάδε "που δεν ξέρει τι έχει" και μάλιστα προσφέροντας καλύτερες τιμές (διότι έχω το περιθώριο να αντέξω να δουλεύω χωρίς κέρδος για πολύ καιρό!!! με τόσα χρήματα) με αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής (προϊοντων και υπηρεσιών) να απολαμβάνει μια απίστευτη αγοραστική ουτοπία πάνω απο το σάπιο κουφάρι μου. Και όταν τότε, εγώ θα έχω εξαφανιστεί, οι εναπομείναντες "αόρατες εταιρείες" θα κάνουν ανταγωνισμό (ανεβάζοντας αρχικά τις τιμές) προσφέροντας στους Έλληνες αυτό που τους άξιζε εξαρχής. Το μονοπώλιο!!!! της ελεύθερης αγοράς.

   Αφήστε λοιπόν το άνοιγμα να το πιπιλάνε μονάχα οι πολιτικοι. Τα επαγγέλματα αν παρουσίαζουν προβλήματα ευθύνεται το κράτος (οι πολιτικοί που κυβέρνησαν) που δεν ελέγχει τίποτα και είναι ανίκανο να κυβερνήσει τόσα χρόνια. Στόχος τους δεν είναι να λύνουν τα προβλήματα των πολιτών αλλά να μην χάνουν τις θέσεις τους και να αποδίδουν στις επαγγελματικές εντολές των "εργοδοτών" τους .

   Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη των ανθρώπων (και όχι των αριθμών που αφορά τους πολιτικούς) με το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων όταν το άνεργο δυναμικό της χώρας είναι τεράστιο μαζί με ανοιχτά σύνορα. Ο ανταγωνισμός για να καταλαβαίνουμε τι λέμε θα αφορά τους μισθούς και όχι τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

 7. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/12/2010 16:18:02

  φίλε, έχεις κανένα κόμπλεξ με αυτούς που σπούδασαν;

 8. deldio avatar
  deldio 22/12/2010 16:51:41

  Αυτή είναι η κατάρα πολλών Ελλήνων, αμολάει ο κάθε άσχετος την παπάρα του και λέει ό,τι ασυναρτησία του κατέβει επειδή θεωρεί ότι δημοκρατία σημαίνει να λες ο,τι θες (για κάτι που δεν γνωρίζεις) και οι άλλοι να σε ανέχονται. Φίλε ΜΑΝΩΛΗ Μ. ματαιοπονείς, όσο και να εξηγήσεις σε κάποιους ότι απελευθέρωση του δήθεν κλειστού δικηγορικού λειτουργήματος δεν είναι ο ανταγωνισμός και η πτώση των τιμών αλλά (κυρίως) η είσοδος των κεφαλαιουχικών εταιριών και η μονοπώληση της αγοράς δεν θέλουν να σε καταλάβουν, διότι ακριβώς επειδή είναι ημιμαθείς πιστεύουν ότι κατέχουν την πλήρη αλήθεια. Μην ασχολείσαι άλλο. Μόνο και μόνο η πρόσφατη εμπειρία αποδεικνύει τί σημαίνει απελευθέρωση της αγοράς, την οποία παρεμπιπτόντως υποστηρίζει και η (ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ) ΝΔ.

 9. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 22/12/2010 17:33:16

  ΠΡΟΣ:ΜΑΝΩΛΗ Μ @ deldio.,
  Αν, σας φαινομαι για ανθρωπος --ανευ σπουδων και γνωσεων--, ειναι απολυτο δικαιωμα σας να πιστεψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ.Αν παλι, δεν προτιθεστε να "ακουσετε" αληθειες., ειναι εξισου δικο σας αναφαιρετο δικαιωμα.Ευχομαι οι επερχομενες (και δη περαν του δεοντως "συντομες" εξελιξεις), να δικαιωσουν εσας τους "περισπουδαστους" και διολου εμενα....Αν παλι "θιγεστε" γιατι το Κρατος δεν επρεπε να σας "προσκυνα" για καποιον τυχαρπαστο τιτλο ΣΠΟΥΔΩΝ (και να σας βολευει η στο ΔΗΜΟΣΙΟ), η, η Κοινωνια συσσωμη να σας "αποδιδει" ενεκα σπουδων μεροκαματο, τοτε κοιταξτε την καθημερινοτητα σας.Δεν επιδιωκω "κοντρες" με τα οσα κατα καιρους γραφω σε αυτο το φιλοξενοτατο site.
  Επιδιωκω, απλη "αποδοση" πραγματων που ισχυουν (η και θα ισχυσουν στο αμεσο μελλον), προς "βοηθεια"--ετσι τουλαχιστον την πιστευω--, ανθρωπων νεοτερων μου.Αν παλι θελετε να λοιδωρειτε και να ειστε "αγγυλωτικα ερμαια" καποιων πτυχιων ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ και Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ, ειναι αποκλειστικο σας και αναφαιρετο (ως προεγραψα) δικαιωμα.Καμια ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ."Μεινετε" εκει που ειστε.Επαναλαμβανω.Μακαρι να δικαιωθουν οι αποψεις σας.

  • EMP avatar
   EMP @ ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 22/12/2010 18:15:55

   Θα δεχόμουν την κριτική που ασκείς σε όλους εμάς τους περισπούδαστους Χρήστο αν πρώτα ασκούσες σοβαρή κριτική στο σύστημα και δη στην οικογένεια. Που ανέχεται τους αιώνιους φοιτητές, που ανέχεται αυτοί οι αιώνιοι φοιτητές να παίρνουν πτυχίο μετά από αιώνες σπουδών, που θέλει πάση θυσία τα παιδιά να σπουδάσουν και να διοριστούν στο δημόσιο.
   Σε ενημερώνω όμως πως δεν είμαστε όλοι οι περισπούδαστοι έτσι. Δεν θέλουμε όλοι μία θέση στο δημόσιο. Δεν είμαστε όλοι με άχρηστα χαρτιά και γνώσεις. Αρκετοί από εμάς έχουμε αποκομίσει τεράστιες γνώσεις και εμπειρίες από τις σπουδές μας, που όταν κληθήκαμε ως νέοι στην περιβόητη πιάτσα να τις αποδείξουμε αφήσαμε άναυδους πολλούς παλιούς και καταξιωμένους.
   Και δεν είμαστε "αγγυλωτικά έρμαια" πτυχίων αλλά πολύ καλοί επιστήμονες.
   Αλήθεια αν αρρωστήσεις σοβαρά δεν θα πας σε "αγγυλωτικό έρμαιο" του πτυχίου του γιατρό ή θα προτιμήσεις την "κυρά μας την μαμή" με τα ματζούνια;

 10. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 22/12/2010 18:54:51

  ΦΙΛΕ EMP.,

  Με τιποτα δεν θα ημουν εναντιον σου με αυτο το πραγματικο ευρος των αποψεων που εκφερεις.Περι τις 4 απογευματινης, εξεφρασα, καποιες αποψεις που χρονια ΠΙΣΤΕΥΩ.Δε τα εβαλα με κανεναν.Και εγω ειμαι εναντιον του Συστηματος και των αδικιων του.Αλλα επ΄αυτων (ενας ανθρωπος των 39 "Μαιων"), "σιχτιριζεται", για να μην πω ΟΤΙ ΤΡΕΛΛΑΝΕΤΑΙ, οταν διαβαζει αποψεις νεοτερων του (και αυτο δια του γραπτου λογου ειναι απολυτα ΕΜΦΑΝΕΣ), οτι δηλαδη προασπιζονται επαγγελματα που ΟΝΤΩΣ δεν εξασκουν...Οσοι μπηκαν και εδω και χρονια στην "πιατσα" κατεχουν (ποιοι ειναι οι εν τοις πραγμασοι κατεχοντες των υπο απελευθερωση επαγγελματων) και ποιοι γραφουν για να γραφουν...Σε αυτους απαντησα.Διχως την απειροελαχιστη δοση μεμψιμοιριας, με ανθρωπινο σεβασμο και κατα το "ελληνικοτατον" προς γνωση και συμμορφωση.Τιποτα περαιτερω.

 11. deldio avatar
  deldio 22/12/2010 19:10:11

  Πώς είναι Χρήστο κλειστό επάγγελμα ο δικηγόρος όταν δεν υφίσταται κλειστός αριθμός και δικηγόρος γίνεται, μετά την αποφοίτηση από τη Νομική και την 18μηνη πρακτική άσκηση, όποιος θέλει;
  Από πού προκύπτει ότι η απελευθέρωση θα ρίξει τις τιμές; Αυτό δείχνει η έως τώρα εμπειρία;
  Ο δικηγόρος είναι ο φυσικός σύμμαχος κάθε διωκόμενου, αδικημένου, κατατρεγμένου ανθρώπου στο δικό μας δικαιικό σύστημα. Θα συμβαίνει το ίδιο και με τους δικηγόρους κεφαλαιουχικών εταιριών;
  Αέρα κοπανιστό για όποιον τσιμπήσει (όπως λες) πουλάνε τόσα χρόνια οι νέοι δικηγόροι; Γνωρίζεις τις γνώσεις τους, τα ωράριά τους, τις συνθήκες εργασίας τους και τις αμοιβές τους;
  Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός στην άσκηση της δικηγορίας; Ούτως ή άλλως στα ποινικά δικαστήρια δεν υπάρχει περιορισμός ομιλούμε μόνο για τις αστικές υποθέσεις. Εάν π.χ. τα μεγαλογραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν στο εξής όλες τις σημαντικού αντικειμένου υποθέσεις της επαρχίας πώς θα επιζήσουν οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι της επαρχίας; Με τις απλές καθημερινές υποθέσεις όμως, όπως είναι π.χ. η σύνταξη ενός πληρεξουσίου ή η έκδοση διαταγής πληρωμής δεν θα βγαίνουν οικονομικά και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Αυτές τις απλές υποθέσεις όμως δεν θα τις αναλαμβάνουν τα μεγαλογραφεία Αθηνών-Θεσσαλονίκης διότι θα είναι ασύμφορες οικονομικά. Τότε πώς θα εξυπηρετείται ο πολίτης της επαρχίας;
  Όπως βλέπεις, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που προπαγανδίζουν αδιάντροπα τα νεοφιλελεύθερα πασοκικά και νεοδημοκρατικά παπαγαλάκια για να παραπαλανήσουν τον κόσμο, μην τσιμπάς τόσο εύκολα και μην αναπαράγεις κλισέ που δεν ισχύουν.

  • Ioustinianos avatar
   Ioustinianos @ deldio 22/12/2010 20:23:23

   Το μεγάλο πρόβλημα τώρα όμως είναι, ότι όλα αυτά τα πολύ σωστά λέγονται πολύ αργά.
   Η τρόικα που κυβερνά δεν διαβάζει sites, δεν συμμετέχει σε "διαλόγους κοινωνικών φορέων"(τρομάρα τους) και στο φινάλε δεν τη ΝΟΙΑΖΕΙ αν θα ζήσει ο επαρχιώτης δικηγόρος, ή ο νέος δικηγόρος, η ο ασκούμενος τέτοιος κλπ.
   Δυστυχώς δεν μπορούμε να σώσουμε τίποτα από αυτά που έως το Μάιο ίσχυαν, γιατί από το Μάιο που μας πέρασε ισχύει πλέον στην Ελλάδα η περίφημη "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" των ΚΛΕΙΣΤΩΝ επαγγελμάτων. Η ουσιαστικά ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ της ΜΕΣΑΙΑΣ τάξης της Ελλάδας.

   • Ioustinianos avatar
    Ioustinianos @ Ioustinianos 22/12/2010 20:26:25

    Στο Μνημόνιο που υπογράφηκε το Μάιο, προβλέπεται ΡΗΤΑ η εφαρμογή της περίφημης Κοινοτικής οδηγίας. Συνεπώς ήδη το άνοιγμα των επαγγελμάτων είναι νόμος του ελληνικού κράτους, απλά μένει η εξειδίκευσή του, κάτι που θα γίνει έως το Μάρτιο του 2011, αν και είχαμε περιθώριο εφαρμογής του έως το τέλος Ιουνίου 2011. Διαβάστε λίγο και το Μηνμόνιο βρε παιδιά.....

    • anticanoeing avatar
     anticanoeing @ Ioustinianos 23/12/2010 01:09:06

     Οι περιορισμοί που προβλέπονται κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο για την άσκηση των "κλειστών επαγγελμάτων" πράγματι σε πολλες περιπτώσεις αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πράγματι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο πρεπει να καταργηθούν. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να εισάγεις αποσπασματικά ρυθμίσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων χωρίς ταυτόχρονα να έχεις προβλέψει τη θεσμική κατοχύρωσή τους και να έχεις δημιουργήσει την υποδομή για την προστασία τους, όπως ακριβώς έχει συμβεί στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι το θέμα και για αυτό η όλη συζήτηση. Αυτοί που μας κυβερνούν είτε γιατί είναι ανίκανοι είτε είναι επικίνδυνοι.

 12. EMP avatar
  EMP 22/12/2010 19:42:16

  Χρήστο,
  το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το σύστημα που η ίδια δόμησε. Το σύστημα της ελάσσονος προσπάθειας, του χαβαλέ, του καφέ, του όλοι σπουδάστε, του για να σπουδάσετε όλοι ρίχνω το επίπεδο της παιδείας και την κάνω εκπαίδευση, των μη υποχρεωτικών παρακολουθήσεων στα πανεπιστήμια, του αριθμού των εισακτέων και της απαξίωσης επαγγελμάτων όπως του ψαρά - ιχθυοπώλη και του γεωργού και του προκλητικού τρόπου ζωής (συμπεριλαμβανομένων και των κουστουμιών από ορισμένους), του τρόπου απονομής αδειών εξάσκησης επαγγέλματος, της παντελούς έλλειψης επανελέγχου της διατήρησης της άδειας εξάσκησης και πάνω από όλα της νοοτροπίας του "τα ξέρουμε όλα τα κάνουμε όλα".
  Σταδιακά, μεθοδευμένα και συστηματικά το σύστημα καθιέρωσε τα παραπάνω.
  Θα συμφωνούσα μαζί σου αν στηλίτευες και κατέκρινες πρωτίστως το σύστημα.
  Και πίστεψε με υπάρχουν πολλά νέα φωτισμένα μυαλά που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια μας και μπορούν να σταθούν στα επαγγέλματα. Και μιας και δεν είμαστε σε μεγάλη ηλικιακή απόσταση (33 οι Μάϊδές μου) αν κάτι πρέπει να γίνει σε αυτή την χώρα είναι να επενδύσουμε στους νέους επιστήμονες και να χρησιμοποιήσουμε την πείρα και τις εμπειρίες των παλιών και καταξιωμένων.
  Όπως πρέπει να επενδύσουμε στους νέους που δεν μπορούν να σπουδάσουν (δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες στο επίπεδο της μαθησιακής ικανότητας) ώστε να σταθούν επάξια στον εργασιακό στίβο στα επαγγέλματα του γεωργού, του ψαρά, του οικοδόμου, του υδραυλικού. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτές τις δουλειές να τις θεωρούμε "κατώτερες" και δουλείες μεταναστών. Μόνο αν επενδύσουμε στο εύρος των δυνατοτήτων που έχουμε ως λαός θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τούνελ.
  Και να απομονώσουμε όσους απαξιώνουν διάφορα επαγγέλματα, υποβαθμίζουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μας και αυτοπροσδιορίζονται μόνο βάσει του τίτλου σπουδών τους. Αυτοί έχουν κάνει το μεγαλύτερο κακό και ίσως σε αυτούς να οφείλονται ορισμένες από τις απόψεις σου.
  Λύση λοιπόν δεν είναι η ισοπέδωση των πάντων, λύση δεν είναι η απαξίωση των πάντων, λύση κατά την άποψή μου είναι η αναδόμηση του συστήματος και ο περιορισμός (ή ακόμα καλύτερα ο εκμηδενισμός) των στρεβλώσεων του.

 13. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 22/12/2010 19:58:29

  Ολοι οσοι γραφουμε εδω, ειμαστε ΔΕΞΙΟΙ.Βαθυτατα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ, και ας, επι τριαντα χρονια λοιδωρηθηκαμε επι του ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ.ΕΜΕΙΣ Η ΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ--Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΣΙΑ ΔΕΞΙΑ--ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΑΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ.Παιδια, οτι σας εγραψα, ειναι για το ΚΑΛΟ ΣΑΣ.Εχετε σε πολλα ΔΙΚΑΙΟ.Σε αλλα τοσα, εχετε εξισου ΔΙΚΑΙΟ να αισθανετσε αδικημενοι.Αυτο δεν σημαινει, οτι πρεπει να ειστε αγγυλωτικοι!!!Δειτε τις ευκαιριες (καθε μια οικονομικη κριση "γεννα" ευκαιριες), οπωσδηποτε, μην αναλωνεστε στην παρωδικη "απαξιωση"ενεκα του ισχυοντος Συστηματος του Πτυχιου σας, και θα δειτε οτι λιαν συντομως τιποτα δεν θα παει χαμενο απο τους κοπους σας!!!Απλως ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, μεχρι να "στρωσουν" τα πραγματα...Πριν γινετε (ανευ λογου) "αρτηριοσκληρωτικοι" ενεκα του γεγονοτος οτι ειστε τιτλουχοι, "κυλησουν" τα χρονια, και αδυνατειτε να κανετε την οποιδηποτε ΔΟΥΛΕΙΑ...Γι'αυτο και πλειστες φορες-απευθυνομενος καθαρα σε νεοτερους-γραφω ειλικρινα απο καρδιας, σε αυτο το site.

  • EMP avatar
   EMP @ ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 22/12/2010 20:48:44

   Χρήστο,
   σε αυτό σου το σχόλιο θα συμφωνήσω απόλυτα...
   Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε πως θα εξασκούνται σωστά τα επαγγέλματα, πως δεν θα πέσουν στα δόντια μεγάλων πολυεθνικών και ελλήνων μεγαλοπαραγόντων επαγγέλματα όπως του μηχανικού, του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, του μηχανικού που απώτερο σκοπό έχουν την εξασφάλιση απίστευτων κερδών οδηγώντας σε εξαθλίωση τους πραγματικά καταρτισμένους επιστήμονες, πως δεν θα δημιουργηθεί ακόμα ένα καρτέλ - επιστημονικό αυτήν την φορά.
   Και το βασικότερο πως θα δομηθεί εκείνο το σύστημα παιδείας, όπου πραγματικά θα βγαίνουν στην αγορά εργασίας όσοι το αξίζουν και θα παραμένουν σε αυτήν.

 14. SAVAS avatar
  SAVAS 22/12/2010 23:58:58

  Εύκολα λέτε όλοι να πάμε να δουλέψουμε..... Ωραίο αυτό... Δεν είναι ένα παιχνίδι που θα παίξουμε και τέλος. Πρέπει να καταλάβουμε πως πλέον οικογένειες κινδυνεύουν να καταστραφούν και το μεγάλο πρόβλημα είναι το μέλλον. Δεν υπάρχει μέλλον με το σκεπτικό των κυβερνήσεων. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, όχι άλλες "αλλαγές", φάγαμε πολλές . Φτάνει πια. Χρειάζεται αλλαγή απο το λαό. Αυτή η αλλαγή θα έχει να κάνει με αυτό που θέλει πραγματικά. Τα βασικά πρώτα και πάμε στα επόμενα. Τι τα θές τα λούσα αν δεν έχεις να φάς. Άρα κανονίζουμε πρώτα τα βασικά. Προστατεύουμε το φτωχό και μετά δίνουμε βάζουμε χέρι στο πλούσιο. Δεν υπάρχει καπιταλισμός πουθενά στο κόσμο. Αυτό που συμβαίνει και εδώ στη χώρα μας είναι απλά πλασματική πραγματικότητα. Νομίζουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο καπιταλισμός μπορεί να λειτουργήσει όταν αφετηριακά όλοι είναι ίσοι, άλλα απο τη δομή του και μόνο οδηγεί σε τέλος. Δεν έχει μέλλον το σύστημα αυτό. Όσο ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί ότι αυτό το σύστημα θα τον οδηγεί στην ολοκλήρωση τόσο θα καταστρέφει το παρόν του αλλά και το μέλλον του. Θα ανακυκλώνει τη καταστροφή του. Μην με ρωτήσετε εμένα ποιό σύστημα θα πρότεινα, αυτό το ερώτημα να το κάνετε στον εαυτό σας, τι θα θέλατε να υπήρχε. Βάλτε κάτω τις ανάγκες σας.... και δείτε τι χρειάζεστε εσείς και τα παιδιά σας.....

  Δείτε πως μπορεί ένα κράτος να σας τα προσφέρει......... χωρίς να "φάτε" το συνάνθρωπο σας, το συμπολίτη σας.

  Ολοκληρώνοντας, τα κλειστά επαγγέλματα δεν μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργούν αξιοκρατικά για όλους σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Είναι άδικο να ζητάμε απελευθέρωση αλλά στην άκρη του μυαλού μας το μόνο που ζητάμε είναι να βγάλουμε το μάτι του συμπολίτη μας.

  Και μια ειλικρινή συμβουλή προς όλους, που συνεχώς δείνω και στον εαυτό μου. "Ας αποβάλουμε τη αίσθημα της δουλείας απο μέσα μας, και ας αποκτήσουμε λιγάκι εγωισμό, μας αξίζουν πολλά περισσότερα απο αυτά που κατέχουμε και απειλούμαστε να χάσουμε, και αυτοί που μας κυβερνάνε (όχι δεν μπορούν) αλλά δεν θέλουν να μας δώσουν."

 15. tasos avatar
  tasos 17/01/2011 20:51:05

  ΑΓΑΠΗΤΕ "Ενας Αλλος ΕΜΠ" ΕΓΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΗΛΗΘΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΜΟΥ , ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΛΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ???

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.