16/07/2013 21:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λέξη... για την ταμπακιέρα οι δήμαρχοι

Είναι κατανοητή η προσπάθεια να κατευναστούν οι δήμαρχοι και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο. Και είναι κατανοητό η κυβέρνηση να κάνει αλλαγές προκειμένου να διορθώσει ζητήματα και αδικίες. Και στο θέμα των σχολικών φυλάκων, και των δημοτικών αστυνομικών και των εκπαιδευτικών.

Όμως, δεν μπορεί να είναι κατανοητό το «κλείσιμο στο μάτι» στους δημάρχους για τους προϋπολογισμούς τους; Η κυβέρνηση αποφασίζει να αλλάξει τις ρυθμίσεις που αποδίδουν ποινικές ευθύνες σε τοπικούς άρχοντες οι οποίοι δεν μπορούν να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μάλιστα, απαλείφεται και η διάταξη για την έκδοση ΚΥΑ η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών εκατοντάδων δήμων από τον γενικό διευθυντή Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Δηλαδή για ακόμη μια φορά οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν το... θεάρεστο έργο της κατασπατάλησης κονδυλίων χωρίς κανέναν έλεγχο; Κανείς δεν θα τους ελέγχει και δεν θα υποστούν τις συνέπειες όταν οι δήμοι τους είναι υπερχρεωμένοι εξαιτίας της ανεπάρκειάς τους; Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε δηλαδή αναξιόπιστους τοπικούς άρχοντες που δεν είναι σε θέση να βάλουν σε τάξη τα του οίκους τους;

Αλλά ακόμη και αυτές οι ευνοϊκές αλλαγές δεν ικανοποιούν τους καλομαθημένους δημάρχους. Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι "συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως προσδιορίζονται με το άρθρο 102 του Συντάγματος".

"Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για απόσυρση των παραπάνω διατάξεων και καλεί τα μέλη της, αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή" καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Δηλαδή οι δήμαρχοι συμφωνούν στην οικονομική αυτοτέλεια αλλά με ξένα κόλλυβα. Εν προκειμένου με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Θα μιλήσουν όμως για την ταμπακιέρα;

Θα μας πουν για τα εκατομμύρια θαλασσοδάνεια που πήραν με εγγυήσεις του δημοσίου;

Θα μας πουν για τα χιλιάδες ρουσφέτια που κάνουν προκειμένου να εκλεγούν; Για τα άδεια ταμεία και για τα απίστευτα χρέη προς το κράτος, τις τράπεζες και τρίτους;

Θα μας πουν γιατί διόριζαν συμβασιούχους χωρίς να υπάρχουν θέσεις να τους βάλουν.

Ή μήπως να μας πουν για τις δημοτικές επιχειρήσεις τους, εκεί όπου η δημιουργήθηκε η μαύρη τρύπα στους ΟΤΑ λόγω της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος;

Δυστυχώς δε θα μας απαντήσουν οι δήμαρχοι, πράσινοι, γαλάζιοι ή κόκκινοι για όλα αυτά. Το μόνο που ξέρουν είναι να αντιδρούν μόλις τους παίρνουν το παιχνιδάκι από τα χέρια. Δηλαδή τους ψηφοφόρους που διόριζαν χωρίς να έχουν να τους πληρώσουν.

Το διαρκές σκάνδαλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλο, με ευθύνη φυσικά και του πολιτικού συστήματος. Κι όταν κάποιος πάει να βάλει χέρι, τον λιθοβολούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 16/07/2013 22:26:31

  Τι σημαίνει "ισοσκελισμένος προϋπολογισμός" στο δημόσιο λογιστικό (των Δήμων);
  Μάλλον θα χρειαστούν καμμιά δεκαριά αποφάσεις δικαστηρίων και περίπου 10 με 20 χρόνια για να το ξεκαθαρίσουν - μιλάω για το "νομικό κομμάτι".
  Αλλωστε με το "αρχαίο απλογραφικό των δήμων", ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός τους είναι ΠΑΝΤΑ ισοσκελισμένος !!!!
  Ας πούμε όμως ότι λύνουμε τα παραπάνω ...
  Γιατί να μην έχει και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός "νομικές ευθύνες" για μη "ισοσκελισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς" ;

 2. δημης avatar
  δημης 16/07/2013 23:57:59

  ΓΙΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ...πολιτικοί;;;;;; ΛΕΞΗ ;;;;;;;
  ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ;;;;;;;;;;;;;
  ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΕΡΓΑΡΕΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ...

 3. konstantinos avatar
  konstantinos 17/07/2013 00:32:37

  Πολύ. καλά τα λες .Η κυβέρνηση δεν πρέπει. να κάνει βήμα πίσω !!!!
  Οι δήμαρχοι πρέπει να ελέγχονται.Αρκετά ελλείματα έχουν δημιουργήσει τόσα χρόνια με φουσκωμένους διαγωνισμούς , χιλιάδες
  διορισμούς κολλητών , δημοτικές επιχειρήσεις. και διορισμένος διευθυντές.
  Θέλουν να πάρουν και αρμοδιότητες πολεοδομίας για να ανοίξουν οι δουλειές τους και τα πάρε δώσε.
  Χθες έπρεπε να μπει το ΣΔΟΕ και να ελέγξει όλα τα καλά παιδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης .
  Ας σταματήσει λοιπόν η κυβέρνηση αυτό το αίσχος γιατί σε μια χρεωκοπημενη. χώρα δεν αντέχουμε οι κύριοι αυτοί να έχουν κάνει τους δήμους επιχείρηση τους με δημόσιο χρήμα. Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει και θα είναι συνεργός τους.
  Πρέπει όσους έχουν διορίσει οι δήμαρχοι με συμβάσεις και μετά κάποιους από αυτούς τους μονιποποιησαν , να απολυθούν και να γίνει διαγωνισμός του Ασεπ που θα μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί.
  Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις και πολλοί δήμαρχοι κάνουν καλή δουλειά και προσφέρουν στους δήμους καλές υπηρεσίες.Είναι όμως μειοψηφία κατά την γνώμη μου.

 4. konstantinos avatar
  konstantinos 17/07/2013 00:51:00

  Το χρέος που θα δημιουργεί καθε δημαρχος να το πληρώνει αυτός και οι δημοτικοί του σύμβουλοι μαζί και οι αντιδήμαρχοι και φυσικά ο γενικός γραμματέας του δημου.
  Περίμενα να παραιτηθούν όπως απειλούσαν κάποιοι δήμαρχοι τσάμπα μάγκες .
  Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει να συνεχίζεται η ρεμούλα αυτή στους δήμους και γενικότερα στο δημόσιο .Έτσι δημιουργήθηκε το ελειμα που τελικά πληρώνει ο απλός λαός που δεν συμμετέχει στις αρπαχτές.
  Η υπομονή μας εξαντλείται.!!!!!!

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 17/07/2013 01:49:29

  Να λοιπόν γιατί δεν θα έπρεπε να ενοχλεί και τόσο, η τοποθέτηση του κ. Παπουτσή, στην Παγκόσμια Τράπεζα,
  τη στιγμή που γίνονται βήματα οπισθοχώρησης,
  σε έναν από τους βασικούς τομείς, κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος,
  που ανιστέκεται σθεναρά, μέσω των αιρετών της ΚΕΔΕ
  ( και ουχί του συνδικαλισμού, βεβαίως-βεβαίως .... !!!) ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.