#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2010 14:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ ότι «αναγκάστηκε» να προσφύγει σο ΔΝΤΑπόσπασμα από την χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα:

Λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ όταν υποστηρίζει ότι «αναγκάστηκε» να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν αναγκάστηκε! Το επέλεξε και το κατέστησε αναπόφευκτο.

Κι έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι έγινε. Όπως έχει απόλυτη ευθύνη για ό,τι θα συμβεί από δω και μπρος.

Διέπραξε όλα τα σφάλματα που μπορούσε να κάνει κι είπε όλα τα ψέματα που μπορούσε να πει.

Παρέλαβε μια κρίση ελλείμματος, παρόμοια με εκείνη που υπήρχε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική σε όλο τον κόσμο κρίση δανεισμού.

Αυτή η κρίση δανεισμού που τώρα μας έφερε στον ασφυκτικό έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «αποκλειστικό» κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ. Πολύ θλιβερό «κατόρθωμα»…

               Το ΠΑΣΟΚ πίστεψε ότι θα άφηνε να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009 που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκρατήσει. Κι ύστερα θα το «φούσκωνε» κι άλλο. Για να φορτώσει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να την πλήξει εκ των υστέρων.

               Δεν υπολόγισε, όμως, τις διεθνείς αγορές, που αποδοκίμασαν αυτό το σχέδιο. Είδαν στην Ελλάδα πια, τον «αδύνατο κρίκο» της ευρωζώνης και οδήγησαν στο σημερινό ναυάγιο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβε καν γιατί ανεβαίνουν τα spreads επί τέσσερις μήνες τώρα...

Δεν κατάλαβε γιατί ανέβηκαν, αντί να αποκλιμακωθούν, μετά την εξαγγελία του μηχανισμού στήριξης την 25η Μαρτίου. Όταν, θυμίζω, πανηγύριζε όλη η Κυβέρνηση, λες και μας είχαν σώσει από τη χρεοκοπία και τους κηδεμόνες που χθες μόνον αναγκάστηκε ξαφνικά να αναγνωρίσει ο κ. Παπανδρέου.

Ούτε κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ γιατί εξακολούθησαν τα spreads να ανεβαίνουν μετά την διευκρίνιση του μηχανισμού στήριξης πριν δύο εβδομάδες.

Ούτε κατάλαβε γιατί το «πιστόλι στο τραπέζι των κερδοσκόπων», στράφηκε τελικά εναντίον της ίδιας της Ελλάδας και «εκπυρσοκρότησε» στα χέρια της κυβέρνησης.

Δεν κατάλαβε ποτέ ότι οι αγορές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Γιατί δεν τη θεωρούν σοβαρή. Δεν τη θεωρούν αξιόπιστη. Την τιμωρούν για τα ψέματα που είπε κι εξακολουθεί να λέει. Την τιμωρούν για τα σφάλματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει. Την αποδοκιμάζουν κάθε μέρα, σε κάθε ευκαιρία και με πρωτοφανή τρόπο.

Δεν ήταν το έλλειμμα και το χρέος που τρόμαξε τις αγορές. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα, αλλά δεν έχει υψηλά spreads. Πριν λίγα χρόνια τo Βέλγιο είχε πολύ υψηλότερο χρέος από ό,τι έχει η Ελλάδα σήμερα και κατάφερε να το μειώσει δραστικά. Η Ιρλανδία έχει σήμερα έλλειμμα πολύ κοντά στο Ελληνικό. Κι όμως τα spreads της είναι πολύ χαμηλότερα.

Δεν ήταν το έλλειμμα και το χρέος που εκτόξευσε τα spreads. Ήταν η αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης που μετέτρεψε μια συνηθισμένη κρίση ελλείμματος σε μοναδική κρίση δανεισμού.

Υπάρχουν χώρες με χρέος πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, όπως η Ιαπωνία, με 180% του ΑΕΠ της, μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το Ελληνικό! Που δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα διεθνούς δανεισμού. Γιατί είναι ανταγωνιστικές.

Κι υπάρχουν χώρες με χρέος πολύ μικρότερο από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης κι όμως χρεοκόπησαν επειδή έχαναν ταχύτατα σε ανταγωνιστικότητα. Όπως η Αργεντινή, που όταν χρεοκόπησε είχε χρέος μόλις 50% - χαμηλότερο ακόμα κι από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.           

 Εκείνο που οδηγεί μια χώρα σε κρίση δανεισμού, είναι πέρα από το χρέος και το έλλειμμά της, δύο ακόμα παράγοντες:

* Η ανταγωνιστικότητά της, δηλαδή η ικανότητά της να παράγει προϊόντα και να κερδίζει αγορές διεθνώς.

* Και η αξιοπιστία της, δηλαδή η ικανότητά της να διαχειρίζεται τους πόρους της, ώστε να μειώσει βαθμιαία τα ελλείμματα και να περιορίσει το χρέος.

Σήμερα το πολιτικό μας σύστημα ανακάλυψε ξαφνικά το μεγάλο χρέος και το έλλειμμα της Ελλάδας.

Τη συνεχή κατάρρευση της ανταγωνιστικότητάς της ακόμα δεν την έχει ανακαλύψει. Και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτήν….

Ενώ τώρα μόλις ανακαλύπτουν την απόλυτη ανικανότητα που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση να διαχειριστεί το έλλειμμα.

Που αυτή η ανικανότητα μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.

Προσέξτε:

Οι αγορές δεν ανησύχησαν τον Οκτώβριο, κι ας γνώριζαν πολύ καλά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών μας. Δεν ανησύχησαν ούτε ως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε το διψήφιο έλλειμμα του 2009. Μέχρι τότε τα spreads διακυμαίνονταν ανάμεσα στους 130 και τις 170 μονάδες βάσης. Δηλαδή κάτω από το ένα τρίτο απ’ εκεί που βρίσκονται σήμερα! Όλοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να διαχειριστεί το έλλειμμά της. Δεν είχε ακόμα κρίση δανεισμού.

Τα spreads εκτοξεύθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση έδειξε ότι ούτε καταλάβαινε τι έπρεπε να κάνει, ούτε μέτρα έπαιρνε, για την ακρίβεια έκανε τα αντίθετα απ’ όσο έπρεπε να κάνει. Κι ύστερα άρχισε να φλερτάρει με το ΔΝΤ. Και οι αγορές τελικά την «έστειλαν» στο ΔΝΤ.

Ο κ. Παπανδρέου μας προκάλεσε προχθές κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για την πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009: Από το 12,7% στο 13,6%...

Απαντάω: Το ΠΑΣΟΚ ξεχνάει ότι έχει ακέραιες τις ευθύνες για τους τρείς τελευταίους μήνες του 2009. Ακούστε:

-- Τα δύο τρίτα της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρη την περσινή χρονιά σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, όταν κυβερνούσε πια το ΠΑΣΟΚ. Στη δική του διακυβέρνηση και εξ αιτίας του…

-- Το ίδιο αυτό τελευταίο τρίμηνο ακύρωσαν εισπράξεις του δημοσίου ή τις μετέθεσαν για την επόμενη χρονιά, το 2010: Όπως συνέβη με τους ημι-υπαίθριους χώρους, τα τέλη κυκλοφορίας και τα σκάφη αναψυχής.

-- Ακόμα στο ίδιο διάστημα του 2009 αύξησαν απότομα τις δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να εξοικονομήσουν πληρωμές από το επόμενο χρόνο, το 2010.

-- Τέλος, από τη πρώτη τους στιγμή παρέλυσαν ολόκληρο  τον κρατικό μηχανισμό με τις απίστευτες καθυστερήσεις διορισμού Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία. Κυρίως όμως διέλυσαν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Κι ύστερα αναρωτιούνται τι τους φταίει που το έλλειμμα έκλεισε ακόμα υψηλότερα από εκεί που το είχαν αρχικά υπολογίσει…

Σίγουρα δεν τους φταίει η Νέα Δημοκρατία…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΑΝΤΙ avatar
  ΓΑΝΤΙ 26/04/2010 14:16:52

  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ,ΔΙΟΤΙ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΕΙΑ ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ,ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ.
  ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

  • διηνεκης avatar
   διηνεκης @ ΓΑΝΤΙ 26/04/2010 22:58:41

   Δεν το ειπε ακριβως ετσι ο ισοκρατης αλλα σε γενικες γραμμες μεσα πεφτης

 2. Lewnidas avatar
  Lewnidas 26/04/2010 14:17:07

  πολυ ομορφο το αρθρο χωρις να χρειαστει να παμε ποιο πισω οπου το μεριδιο ευθυνης που τους αναλογει ειναι τεραστιο.

  ειπαμε ο λαος δεν ξεχνα τη σημααινει (του πασοκ) η δεξια.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Lewnidas 26/04/2010 14:29:43

   Επειδη αγαπητε Λεωνιδα,
   ο λαος δεν ξεχνα και τι σημαινει της ΝΔς η δεξια, γι αυτο και προχωρα στον σχηματισμο μιας Πατριωτικης προοπτικης με ευρωπαικο προσανατολισμο υπο την ηγετικη φυσιογνωμια του Αντωνη Σαμαρα!!!!

 3. πολίτης avatar
  πολίτης 26/04/2010 15:29:06

  Καλό, λιτό, περιεκτικό, κατανοητό. Αν το άκουγε και κανένας άλλος πλην των στενών κομματικών, θα ήταν και πιο αποτελεσματικό. Στην tv παιζουν μόνο το σημείο με την κρίση δανεισμού, χωρίς να το αναλύσουν, και το συνοδεύουν με τα σχόλια των μισθοφόρων τους για την ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Πάντα με αντικειμενικό τρόπο.
  Παρατηρώ πάντως πως επιλέγει να μην αναφέρεται στα ομόλογα και τα καταγγελθέντα από τον Ελευθερο Τύπο. Θα γίνει κάτι με αυτήν υπόθεση; Υπάρχει κάνα νεότερο;

 4. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 26/04/2010 19:16:59

  Γιατι πατε στους αλλους? Και ο Ριζος σημερα στον "Αδεσμευτο" του γραφει στον υποτιτλο του κυριου θεματος της πρωτης σελιδας οτι (ο Σαμαρας) "παραδεχτηκε και τα λαθη της δικης του κυβερνησης"! - για τον εκδοτη του"Αδεσμευτου" (και υποστηρικτη της γνωστης κυριας) δεν εχει την παραμικρη σημασια το οτι ο κυριος Σαμαρας δεν ειχε ποτε ειχε "δικη του" κυβερνηση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.