#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύριοι της κυβέρνησης: Βγείτε από τα ζεστά γραφεία σας, αφουγκραστείτε τον κόσμοΛένε πως το πιο πηχτό σκοτάδι τόχει η νύχτα λιγάκι πριν να ξημερώσει. Είμαι βέβαιος πως όλοι μας και περισσότερο η κυβέρνηση, εύχονται να είναι αλήθεια αυτό και πράγματι, μετά από τον χειμώνα που περνάμε να φανεί το πρώτο πραγματικό φως στην άκρη του τούνελ. Το κακό είναι και για εμάς και (πολύ περισσότερο) για την κυβέρνηση, πως αυτόν τον δύσκολο χειμώνα δεν θα τον βγάλουμε «καθαρό» ΟΛΟΙ μας, αν η ίδια η κυβέρνηση δεν σκύψει πραγματικά και αποτελεσματικά πάνω στα δυσβάστακτα προβλήματα του φτωχού και άπορου κομματιού της κοινωνίας μας.

Είναι αλήθεια πως ολόκληρο το «παιχνίδι» της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανακούφισης των δοκιμαζόμενων από την κρίση κοινωνικών στρωμάτων, έχει αφεθεί στα χέρια της Εκκλησίας (κάνει ό,τι μπορεί), των Δήμων (οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες) και των ΜΚΟ (πολλές εκ των οποίων κουβαλούν στην πλάτη τους τις μυριάδες «αμαρτίες» του πρόσφατου παρελθόντος). Όλοι μας όμως αντιλαμβανόμαστε, πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς τα προβλήματα οξύνονται όλο και περισσότερο και είναι φανερό πως πλέον απαιτούν κεντρική και θεσμική αντιμετώπιση. Συντονισμό από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πρόσφατες δυστυχείς περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους από μαγκάλια(!) και οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κεριά(!) και γκαζόλαμπες(!) σε σπίτια φτωχών συνελλήνων που τους έχει κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, οφείλουν να χτυπήσουν όχι απλά καμπανάκια, αλλά θεόρατες καμπάνες, αληθινό συναγερμό κοινωνικής ευαισθησίας στην μεριά της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξακολουθεί να είναι απούσα από την σκληρή και απάνθρωπη καθημερινότητα μεγάλου μέρους του λαού μας, ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος της στην «υψηλή» εξωτερική πολιτική και την ατέλειωτη διαπραγμάτευση – διελκυστίνδα με την τρόικα και προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις θεότρελες απαιτήσεις και τις ακατανόητες εμμονές (κάποιες φορές) των εταίρων και δανειστών μας. Πρέπει να πάψει, λοιπόν, όλη αυτή η επικοινωνιακή μπαρούφα σχετικά με την έλευση της τρόικας. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα για τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα και τους άλλους υπουργούς.

Το έχουμε ξαναγράψει. Αν γινόμαστε ουρά της τρόικας, πότε θα έρθει, πότε θα βήξει, πότε θα φτύσει ο Τόμσεν τότε χάνουμε το παιχνίδι της καθημερινότητας. Υπάρχει ένα κομμάτι συμπατριωτών μας, ένα κομμάτι που δυστυχώς δεν έπαψε ακόμη να αυγαταίνει λόγω της κρίσης, που δεν αντέχει άλλο, που έχει ήδη ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του. Αυτό το κομμάτι του κόσμου οφείλει να στηρίξει και να δια-σώσει η κυβέρνηση, δρώντας αποφασιστικά, γρήγορα, οργανωμένα και κυρίως θεσμικά και αποενοχοποιημένα, ακόμη και αν χρειαστεί να πάει κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας και των εταίρων μας στην ευρωζώνη. Ευχής έργο θα ήταν φυσικά αν κατάφερνε να τους πείσει πως αυτές οι αυτονόητες ενέργειες είναι απαραίτητες, αδιαπραγμάτευτες και επιτακτικές για την σωτηρία πλέον ανθρώπινων ζωών και την διατήρηση του ελάχιστου απαραίτητου κοινωνικού ιστού ώστε να μην καταρρεύσει η κοινωνία. Ακόμη όμως και αν δεν πειστούν, ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να αναληφθούν ΕΤΣΙ κι ΑΛΛΙΩΣ.

Ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες, άλλωστε, λίγο πολύ τις ξέρουμε. Προστασία των αδύναμων, στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης μέσα στην κρίση. Καλύτερη υγεία, θέρμανση για τους περισσότερους ώστε να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα. Πάνω απ’ όλα, όμως, κι επειδή δεν μπορούν να γίνουν όλα όπως παλιά μέσα σε μια ημέρα, αυτό που απαιτείται είναι να βγει η κυβέρνηση στους δρόμους, στα σπίτια, στις πλατείες. Να αφήσουν τα μεγαλοστελέχη τις ζεστές καρέκλες τους και τα ευρύχωρα γραφεία τους και αφουγκραστούν από κοντά την έκκληση του κόσμου. Όσοι μείνουν… κυριλέ θα αντιμετωπίσουν την μήνιν του λαού. Όσοι περιμένουν από τους άλλους να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν αυτοί, τότε έχουν χάσει το παιχνίδι.

Ας δούμε όμως ορισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση όσον αφορά την κοινωνική πολιτική της:

Η εξασφάλιση στέγης προς όλους τους πολίτες έχει δύο προαπαιτούμενα: πρώτον, αντιμετώπιση όσων είναι ήδη άστεγοι με την χρησιμοποίηση κρατικών ακινήτων προς τούτο και δεύτερον, αποφυγή δημιουργίας καινούριων στρατιών αστέγων με την εξεύρεση της κατάλληλης φόρμουλας στο θέμα των πλειστηριασμών των (αυστηρά) πρώτων και μοναδικών κατοικιών (ασχέτως με το τι ζητά η τρόικα), τόσο όσων χρωστούν προς τις τράπεζες, όσο και όσων χρωστούν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπρόσθετα, το μέτρο της προσωποκράτησης θα πρέπει να λαμβάνεται με εξαιρετική φειδώ.

Το θέμα της τροφής είναι ίσως απλούστερο από όλα στην λύση του καθώς το μόνο που απαιτεί είναι κάποια έξτρα κονδύλια κυρίως ως επιχορηγήσεις προς τους Δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν να μοιράσουν τα απαραίτητα στους δικαιούχους μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών. Φυσικά, το αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει γίνει, όταν καταστεί πραγματικότητα η πτώση των τιμών των βασικών διατροφικών αγαθών και αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης.

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να κόβεται το ρεύμα ενός φτωχού νοικοκυριού, που αποδεδειγμένα δεν έχει να πληρώσει τον λογαριασμό. Δουλειά του κράτους είναι να βρει τα απαραίτητα κονδύλια και να καθορίσει πόσα και ποια είναι αυτά τα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και το ύψος του επιδοτούμενου λογαριασμού.

Στο θέμα της ζέστης επίσης, θα πρέπει να μειωθεί πάραυτα ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να πέσει η τιμή του αύριο κιόλας κάτω από τα 70 λεπτά το λίτρο, άσχετα με όσα επιτάσσει η τρόικα επίσης. Είναι απίστευτα σκληρό να υπάρχουν οικογένειες στην Ελλάδα του 2013 που να κινδυνεύουν από το κρύο!

Τέλος, στο μεγάλο θέμα της υγείας, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα ρέστα της. Ο όρος «ανασφάλιστος υγειονομικά πολίτης» θα πρέπει να εξαφανιστεί από το πολιτικό της λεξιλόγιο. Και η σκέψη ακόμη πως κάποιος δεν έχει πρόσβαση λόγω ασφαλιστικού στάτους σε υπηρεσίες υγείας ή στα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα, θα πρέπει να εξοβελιστεί αμέσως από τα μυαλά των κυβερνόντων. Είναι αλήθεια πως προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα με το κουπόνι ανασφαλίστων για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και την επιβολή 25 ευρώ εισιτηρίου στα νοσοκομεία για όσους δύνανται να το πληρώσουν υπέρ των ανασφαλίστων, αλλά δεν αρκούν. Επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι πόρτες όλων των βαθμίδων της υγείας για κάθε Έλληνα πολίτη ανεξάρτητα από την ασφαλιστική του κατάσταση.

Και φτάνουμε τέλος στην ταμπακιέρα: όλα αυτά θα χρειαστούν χρήματα και που θα τα βρούμε; Δύο είναι οι πιθανές πηγές αυτών των κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα:

Η πλήρης εκμετάλλευση των πόρων από την ΕΕ που πολλές φορές λιμνάζουν και χάνονται ανεκμετάλλευτοι. Κυρίως στην κοινωνική πολιτική, αυτοί οι πόροι μπορούν βραχυπρόθεσμα να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα.

Η θεσμοθέτηση απόδοσης ενός ποσοστού των προστίμων και προσαυξήσεων για φορολογικές παραβάσεις για την ανάληψη δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα (σε κάποιες περιπτώσεις και βραχυπρόθεσμα καθώς έχει προχωρήσει ο έλεγχος), θα μπορούσε να αποδώσει η εκμετάλλευση όλων των λιστών που έχουν «χαθεί» στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ και του ΣΔΟΕ με πρώτη την λίστα Λαγκάρντ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aether avatar
  Aether 09/12/2013 06:53:08

  Σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε τρόπους με τους οποίους θα καλύψουμε μόνοι μας σα χώρα τα κενά που δημιουργήθηκαν από πολιτικές προγραμμάτων της ΕΕ!...

  Τα θεμελιώδη δικαιώματα
  http://www.nis.gr/npimages/docs/FundamentalRights_GR.pdf
  προφανώς δεν τυγχάνουν σεβασμού. Συνεπώς κάτι λάθος κάνουμε στην εικόνα της Ιερής Αγελάδας που έχουμε στο μυαλό μας και λέγεται ΕΕ. Αν η ίδια δεν σέβεται όσα θέτει ως προϋπόθεση για την ύπαρξή της, τότε το πρόβλημα δεν λύνεται από μπαλώματα του εκάστοτε υπουργού ή την Εκκλησία. Ακόμα και ο Ιερώνυμος ζήτησε να γίνει μνεία στην ανθρωπιστική κρίση.

  Είναι λύση να γίνει ο ΠΘ ζητιάνος στην ΕΕ για να ζητήσει μερικά ευρώ μήπως και τη βγάλουν αυτό το χειμώνα κάποιοι από τους υποφέροντες; Όχι.

  Θα μπορούσε να πει στην Γερμανία "Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να απέχουμε στωϊκά από την αξιοποίηση του 1,3 τρις που μας χρωστάτε από τους 2 προηγούμενους πολέμους. Παρακαλούμε όπως μας τα καταβάλετε σήμερα. Αν δεν μπορείτε, πάρτε δάνειο από τις αγορές αλλιώς θα σας το δώσει η ΕΕ αλλά θα μπείτε σε μνημόνιο. Θα στείλουμε την Έφη Θώδη στο κλιμάκιο για να ελέγχει την πρόοδό σας." Ευχάριστα, φιλικά, ήρεμα.

  Τόσο στυγνά και τραγελαφικά μάς συμπεριφέρονται. Καιρός να πράξουμε το ίδιο. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Aether 09/12/2013 12:18:20

   Πλάκα πλάκα,ἡ Ἔφη Θώδη θά μποροῦσε νά γίνει ὁ θηλυκός Τόμσεν...

   • Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής avatar
    Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής @ Κυθήριος 09/12/2013 14:15:22

    Πραγματικά. Δεν υπάρχει πιο σοβαρή για ν΄αντιμετωπίσει τη Δωροθέα. Αφήστε που τα κουτσοκαταφέρνει και με τις ξένες γλώσσες.... Την άκουσα να τραγουδάει σε τσελιγκοεγγλέζικα, μια χαρά!

 2. Φανούριος Αττάρδ avatar
  Φανούριος Αττάρδ 09/12/2013 06:55:46

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. AkriAkri avatar
  AkriAkri 09/12/2013 07:13:36

  '' Ευχής έργο θα ήταν φυσικά αν κατάφερνε να τους πείσει πως αυτές οι αυτονόητες ενέργειες είναι απαραίτητες, αδιαπραγμάτευτες και επιτακτικές για την σωτηρία πλέον ανθρώπινων ζωών...''
  Τι είναι αλήθεια αυτό που σας ωθεί να πιστεύετε οτι την τρόϊκα και τους ...ετέρους, τους ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και ειλικρινά το βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές; Μήπως τελικά παραμένουμε επικίνδυνα αφελείς, ασυγχώρητα ''καλόπιστοι'' και ανεξήγητα ''διαλλακτικοί'' με τους αδίστακτους σφαγείς μας;
  ''Να αφήσουν τα μεγαλοστελέχη τις ζεστές καρέκλες τους και τα ευρύχωρα γραφεία τους και να αφουγκραστούν από κοντά την έκκληση του κόσμου.''
  Μπααααα.....Καλύτερα να μην κουνήσουν ρούπι αυτή την εβδομάδα από τη ζεστασιά των γραφείων τους, γιατί ο καιρός επιδεινώνεται και σέρνονται και πνευμονίες. Μη μας πάθουν και τίποτε οι υπερπολύτιμοι και δεν προλάβουνε να σώσουν την πατρίδα! Πάνω απ΄όλα οι πολυχρονεμένοι μας σωτήρες.
  Μήπως είναι πολύ αργά να τους παρακαλάμε όλους αυτούς τους χοντρόπετσους και άχρηστους παρτάκηδες να μας ...αφουγκραστούν; Μήπως είναι καιρός ν΄αρχίσουνε να μας φοβούνται;
  Όσο βελάζουν τα πρόβατα, ουρλιάζουνε οι λύκοι.....

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ AkriAkri 09/12/2013 12:21:29

   Οἱ πνευμονίες πού σέρνονται εἶναι γιά ὅλους,πώς νά βγοῦν καί τά καϋμέχολα τά πρόβατα γιά νά βελάξουν;...

   • AkriAkri avatar
    AkriAkri @ Κυθήριος 09/12/2013 14:22:53

    ...Δεν αρκεί όμως πια, να ...βελάζουν ασκόπως τα ζωντανά στο Σύνταγμα. Πρέπει αυτομάτως να μεταλλαχθούν σε επιθετικά σαρκοβόρα, αν θέλουν να έχουν πιθανότητες επιβίωσης.

 4. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 09/12/2013 08:34:15

  !!!!!!!!!!!!!!
  Τα χρήματα θα τα βρούμε από την μείωση των ωρών θέρμανσης των γραφείων της κυβέρνησης...Ας φορέσουν κάτι πιο ζεστό όταν "εργάζονται"...Για να μην μιλήσουμε για τα έξοδα, όπως η μεταφορά οικοσκευής της κ. Μπιρμπίλη, που φορτώνουν στον κρατικό προϋπολογισμό...Τζάμπα μάγκες και μάγκιισσες...

 5. Giorgis avatar
  Giorgis 09/12/2013 08:53:10

  Παιδιά μην μπερδεύουμε τη νόσο με την αγωγή. Είναι άδικο τι περνάμε σαν Έλληνες αλλά μην κυνηγάμε το γιατρό για το καρκίνο. Θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλο δρόμο, και να ήμασταν χειρότερα, και ίσως τον πάρουμε και αυτόν τελικά;

 6. anarcholiberal avatar
  anarcholiberal 09/12/2013 08:54:12

  Αμ τα λέμε κάποιοι, όχι τώρα, από το καλοκαιρι τα λέμε! Ότι θαρθει ο χειμώνας και θα γινει της ποπαρας με τους συνανθρώπους μας που δεν μπορουν να ζεσταθουν. Τωρα ειν αργα, αγαπητε... Πολύ αργά...

 7. DHMHTRHS avatar
  DHMHTRHS 09/12/2013 09:15:04

  ΤΟ antinews δε μας εχει συνηθισει σε τετοια αρθρα..ελπιζω να το διαβασει ο πρωθυπουρεγος και ο υποικ, ισως αντιληφθουν την πραγματικοτητα πλεον της κοινωνιας και πολιτευτουν υπερ αυτης και οχι υπερ των ολιγων οπως παντα

  • daresome avatar
   daresome @ DHMHTRHS 09/12/2013 14:19:48

   Ναι αμέ πώς ! Θα το διαβάσουν, θα πάθουν κρίση συνείδησης και θα σπεύσουν να δράσουν ....
   Για την ώρα πάντως αφήνουν τον ανεκδιήγητο Ταμήλο να λέει τις σαβουροπαρόλες του, για τις οποίες τον πληρώνουμε κι αυτόν και τους ομοίους του ένα σκασμό λεφτά, ότι και καλά δεν φταίει η κυβέρνηση για τα μαγκάλια, αλλά οι πολίτες (!!!) Λες κι είχαν όρεξη οι πολίτες να ανάβουν μαγκάλια και να καίνε κεριά και άλλωστε αυτό έκαναν πάντα, δεν φταίει η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε που ήρθαν σ΄αυτήν την κατάσταση....
   Καλά έγραφε κάποιος σχολιαστής κάπου : "όλο ακούω να λένε "ας φάνε παντεσπάνι, ας φάνε παντεσπάνι", το "χραπ" δεν ξέρω πότε θα ακουστεί ... " !!

 8. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 09/12/2013 09:15:46

  Ο όρος «ανασφάλιστος υγειονομικά πολίτης» αφορά μόνον τον «ανασφάλιστο υγειονομικά ΈΛΛΗΝΑ πολίτη» γιατί ο όρος «ανασφάλιστος υγειονομικά ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ πολίτης» δεν υφίσυαται. Με την ακόμα και τυχαία, για ασήμαντη αφορμή εισαγωγή του σε Ελληνικό νοσοκομείο του χορηγείται, ακόμα και αν δεν το ζητήσει, βιβλιάριο απορίας, με φροντίδα της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου

  • ΟΤΙ ΝΑ
   ΟΤΙ ΝΑ 'NAI @ Σωκράτης 09/12/2013 10:19:09

   Μ'αρέσει που σε λένε και Σωκράτη. Δεν υπάρχει ανασφάλιστος υγειονομικά πολίτης (Έλληνα ή αλλοδαπός). Υπάρχει ανασφάλιστος υγειονομικά άνθρωπος. Ή ανασφάλιστο υγειονομικά δίποδο. Διαλέγεις και παίρνεις. Ανάλογα με την ανθρωπιά του καθενός. Και λέγετε ανθρωπιά γιατί μιλάμε για ανθρώπους και όχι ζώα. Αλλά η υποκρισία στο μεγαλείο της.

   • anarcholiberal avatar
    anarcholiberal @ ΟΤΙ ΝΑ 'NAI 09/12/2013 12:19:52

    Οχι φίλε μου, υπάρχει "ανασφάλιστος πολιτης" διότι, καλώς η κακώς, υπάρχουν αναγνωρισμένες οντότητες που τις αποκαλούμε Κράτη, εντός των οποίων κατοικουν πολίτες, οι οποίοι, προηγούνται σε εξυπηρέτηση από αυτούς που δεν είναι πολίτες. Αν θέλεις εσύ να μιλάς περί του παγκοσμίου ανθρωπισμού, κλπ κλπ δικαίωμά σου ασφαλώς, πλην το γεγονός ότι κάποια άλλα Κρατη (Πακισταν Αφγανισταν, Μπαγκλαντες κοκ) δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους πολίτες τους τα αυτονόητα δικαιώματά τους δεν σημαίνει ότι θα πρέπει το δικό μας να τα αντικαταστήσει. Άνθρωποι είναι, ναι και ασφαλώς δεν θα τους πετάξεις στον δρόμο, όμως τούτο δεν σημαίνει ότι το δικό μας το δεν Κράτος δαπανά τούτη τη δύσκολη στιγμή μεγάλα κονδύλια για τους συγκεκριμένους.

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ ΟΤΙ ΝΑ 'NAI 09/12/2013 13:41:02

    Απλά έκανα copy paste αυτούσιο το σχετικό κειμενο από την ανάρτηση για να δείξω που αναφέρομαι.
    Υ.Γ. απλη διευκρινηση για τους λοιπούς αναγνώστες.
    Χωρίς σχόλια για το δικό σου "σχόλιο"

  • κωστας Π. avatar
   κωστας Π. @ Σωκράτης 09/12/2013 10:24:03

   Σωκράτη σοφή ιδέα έριξες. Πετάμε έξω απ' τα νοσοκομεία τους αλλοδαπούς και στη θέση τους βάζουμε Ελληνες άστεγους για να ξεχειμωνιάσουν. Δεν είναι βέβαια και τόσο Ευρωπαική λύση, αλλά τι να κάνουμε? Ισως έτσι συγκινηθεί το Ευρωιερατείο...

 9. Χάρης Χ. avatar
  Χάρης Χ. 09/12/2013 09:16:57

  Το άρθρο είναι σωστό, αλλά δείχνει να είναι καθαρή ειρωνεία λίγο χρόνο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει αδρά τους μεγαλοεργολάβους για τις καθυστερήσεις τους στην κατασκευή (μάλλον κωλυσιεργία είναι ο σωστός όρος) των αυτοκινητοδρόμων και να επιτρέψει αύξηση πέρα από κάθε λογική των διοδίων (ο αποπληθωρισμός εδώ δεν είναι στόχος φαίνεται).
  Θα δανεισθεί και πάλι ο ελληνικός λαός για να πάρουν κάποιοι και άλλα χρήματα για Ελβετία και λοιπούς φορολογικούς παραδείσους (και Αλβανία, Πακιστάν κλπ από πλευράς εργαζομένων), για να τα ξεχρεώσει μελλοντικά ο αδύναμος Έλληνας στον οποίο κάποιοι τότε θα κουνάνε πάλι το δάκτυλο ότι "μαζί τα φάγαμε".
  Αλήθεια όλοι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι (και προφανώς βολεμένοι) και Τροϊκανοί που θέλουν να κλείσουν π.χ. την αμυντική βιομηχανία της χώρας επειδή είναι ζημιογόνα, μπορούν να μας πουν γιατί θα έπρεπε να πληρώνουμε έστω και ένα Ευρώ φόρο εαν όλες οι δράσεις και ενέργειες του Δημοσίου ήταν κερδοφόρες; Και πως εξηγούν το ότι όσο προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις εδώ και χρόνια τόσο αυξάνονται οι φόροι και τόσο αυξάνεται το ποσοστό πλούτου στα χέρια των ολίγων; ΔΝΤ και προστασία των αδυνάτων δεν συνυπήρξαν πουθενά στον κόσμο. Αντίθετα οι "κρίσεις" έτσι όπως στήνονται μεταφέρουν χρήματα από τους πτωχούς στους πλούσιους.

 10. θηραία avatar
  θηραία 09/12/2013 09:19:39

  ...και το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στις μονοδιάστατα ορισθέντες ευπαθείς ομάδες. Το πρόβλημα υπάρχει και κυριαρχεί στην δακτυλοδυκτούμενη αποδιοπομπαία ευγενή τάξη των κατόχων ακινήτων... εκεί να δείτε απόγνωση!

 11. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 09/12/2013 09:22:27

  Μην τους βάζεις δύσκολα ,αφού ακόμη και ο Κεφαλογιάννης ,ο Βενιζέλος και άλλα χορτάτα τέτοια πολιτικά υποκείμενα εχουν πει δημόσια ότι γνωρίζουν τι τραβάει ο μικρισυνταξιούχος , ο άνεργος ,ο άστεγος κ.λ.π. Το παίζαν σε ηλεκτρονικό παιχνίδι.
  ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

 12. George avatar
  George 09/12/2013 09:57:39

  Όταν το κράτος έχει μεγαλύτερες δαπάνες σαν ποσοστό του ΑΕΠ από τις σκανδιναβικές χώρες και παράλληλα δεν μπορεί να καλύψει τα στοιχειώδη ενώ τρέχει να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω τραπεζών, δεη κτλ τότε υποψιάζεσαι, αν είσαι τελείως καχύποπτος και αντιδραστικός, ότι ίσως τελικά να μην έφταιγε ο γιαλός :-)

 13. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 09/12/2013 10:32:10

  Όλα δείχνουν πως φτάνουμε λίαν συντόμως σε μία κατάσταση του μη περαιτέρω. Ο λαός σίγουρα θα αντιδράσει με διάφορους τρόπους.

  • Μάστορας avatar
   Μάστορας @ Γεώργιος 09/12/2013 13:04:38

   Μπαααα μη το λες, εδώ για να γίνει επανάσταση χρειαστήκαν 400 χρονια. Έχουμε ακόμα χρόνο. Τελικά ο Έλληνας, ούτε "ηρωικός' λαός είναι ούτε τίποτα. Λαός γερόντων που θα υποστούν τα πάντα μη τυχόν και χάσουν τη "συνταξούλα" τους.

 14. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 09/12/2013 10:42:53

  Η κοινωνία θέλει έναν αυθεντικό λόγο σε αυτούς τούς αγενείς πού στέλνουν τα e-mails υποσκάπτοντας την σταθερότητα αλλά και την ενότητα . Αραγε από πού παίρνουν εντολές ;

 15. blue nile avatar
  blue nile 09/12/2013 10:54:24

  Σωστό άρθρο.
  Να προσθέσω ότι οι αυξήσεις του πετρελαίου βασανίζουν πολύ περισσότερο την Βόρεια Ελλάδα. Πήγατε ποτέ στη Φλώρινα που τα καλοριφέρ πρέπει να καίνε από
  αρχές Οκτώμβρη μέχρι μέσα Μαίου;
  Όσο για το που μπορούν να βρεθούν τα χρήματα...
  Εντός του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών κάθε χρόνο μαζεύονται δις λογιστικών τόκων που πληρώνουν οι κεντρικές τράπεζες κάποιων χωρών σε κάποιες άλλες.
  Κάθε φορά που εισάγουμε από τη Γερμανία το ποσό του εισαγόμενου αγαθού φεύγει από κάποια ελληνική τράπεζα και πάει σε κάποια γερμανική.
  Αυτό το ίδιο ποσό εγγράφεται στην Εθνική τράπεζα ως παθητικό και στην Bundesbank ως ενεργητικό.
  Για αυτό το παθητικό η Εθνική τράπεζα πληρώνει τόκο στην ΕΚΤ η οποία μαζεύει τους τόκους που φτάνουν πολλά δις μια φορά το χρόνο τα διανείμει στις τράπεζες που έχουν ενεργητικό.
  Απίστευτη ανοησία της ευρωζώνης η οποία ουσιαστικά ορίζει ότι αφενός ενισχύουμε την οικονομία της Αυστρίας φερειπείν όταν αγοράζουμε ένα αυστριακό προιόν και αφετέρου προικοδοτούμε με κάποιους τόκους την αυστριακή κεντρική τράπεζα.
  Εντάξει ας συνεχιστεί αυτή η ανοησία μόνο που τα ποσά που συγκεντρώνει η ΕΚΤ αντί να τα δίνει στις κεντρικές τράπεζες των εξαγωγικών χωρών να τα επιστρέφει πάλι πίσω στις χώρες που τα έδωσαν υπό τον όρο να διατεθούν για κοινωνική πολιιτκή.
  Έτσι θα βρεθούν αρκετοί πόροι για να περιορίσουμε κάπως την ανθρωπιστική Κρίση που βιώνουμε.

 16. sender avatar
  sender 09/12/2013 11:50:41

  Το πλεόνασμα,που με τόσες αιματηρές θυσίες δημιουργήθηκε,ήταν πολύ απλό να βρεθεί,και μάλιστα πολλαπλάσιο, από την φορολόγηση των ληστών των λιστών.Γιατί αυτή η ιστορία,αυτό το βαρίδιο,δεν αντιμετωπίζεται ριζικά;Εμείς οι απλοί πολίτες απορούμε για το αυτονόητο.Κι'αν δεν είναι αυτονόητο αναμένουμε πειστικές εξηγήσεις.

 17. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 09/12/2013 12:37:20

  Συμφωνῶ ἀπόλυτα μέ τό ἄρθρο.
  Μιά παρατήρηση μόνο:'Ὅπως ἀντιλαμβάνομαι ἡ οὐσία τῶν προτάσεων τῆς ἀνάρτησης εἶναι ἡ προτροπή γιά ἀνυπακοή σέ ὁρισμένα κολλήματα τῆς τρόϊκας,δηλαδή σέ ὀρισμένα ζητήματα ἐπιβίωσης τῶν ἀσθενέστερων(τροφή,θέρμανση),νά μή λάβει καθόλου ὑπόψιν της ἡ κυβέρνηση τίς θέσεις τῶν τροϊκανῶν καί νά κάνουν αὐτό πού πρέπει καί νά βοηθήσουν δραστικά τόν κόσμο.
  Τό ἐρώτημά μου εἶναι,μπορεῖ ἡ κυβέρνηση νά πράξει μέ αὐτόν τόν τρόπο; Τί εἶναι πιό δύσκολο τελικά,νά βρεῖ τούς πόρους,τά χρήματα γιά νά βοηθήσει,ἤ νά ξεπεράσει τό παγόβουνο ττῆς τροϊκοσυμμορίας;
  Γιατί,ἐμένα τελικά πιό εὔκολο μοῦ φαίνεται ὅτι μπορεῖ νά γίνει τό πρῶτο παρά τό δεύτερο...

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Κυθήριος 09/12/2013 14:15:52

   Θα είναι αδιανόητο, ακόμη και για τους τροϊκανούς να ζητούν περικοπές των παροχών προς τους αποδεδειγμένα κοινωνικά ασθενείς...Είναι σίγουρο ότι ζητάν περικοπές και επανέλεγχο παροχών ώστε να μην επωφελούνται και οι μη έχοντες ανάγκη αυτών...Είναι η εσωτερική κυβέρνηση που επιλέγει από που θα κόψει και πως (και βέβαια οι τροϊκανοί -και ελέγχονται γι΄αυτό- αν επιτευχθεί ο στόχος δεν ασχολούνται με το που και πως μπήκε το "λεπίδι")...Εμένα, περισσότερο ύποπτο, μου φαίνεται, ότι μόλις υπήρξαν θάνατοι και μεγάλωσαν οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων για το "κόψιμο" του ρεύματος οικονομικά αδύναμων, βγήκαν οι δικοί μας ταγοί "στα κάγκελα" με όψιμη λήψη μέτρων και ηρωϊκές δηλώσεις δήθεν ¨αντίσταση" της πολιτικής ηγεσίας στην κακή (αδιαμφισβήτητα) τρόϊκα...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Αιρετικός 09/12/2013 18:27:05

    Κι ὅμως,ὁ Τόμσεν δέν εἶπε γιά τούς πλειστηριασμούς τῶν σπιτιῶν τῶν οἰκονομικά ἀσθενέστερων πού θά τά χάσουν,νά φτιάξει ἡ κυβέρνηση γι' αὐτούς καταλύμματα;
    Οἱ ἄνθρωποι εἶναι ἀνάλγητοι,ἀλλά συμφωνῶ καί μαζί σου γιά τήν ὄψιμη ''ἀντίσταση'' κάποιων δικῶν μας ἐναντίον τῆς τρόϊκας...

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Κυθήριος 09/12/2013 19:56:11

     Δεν ξέρω αν πράγματι τα είπε, διάβασα για διαρροή από το ΥπΟικ....Στην "Καθημερινή" βέβαια μίλησε για την προστασία των κοινωνικά ασθενέστερων...Συμφωνούμε βέβαια, είναι πράγματι ανάλγητοι, ιδίως, αν βλέπουν μπροστά τους "κότες" προς σφαγήν...

 18. NONOS avatar
  NONOS 09/12/2013 13:18:06

  Το αρθρο επικαιρο οσο ποτε...αλλα μαλλον απευθυνεται εις ωτα μη ακουόντων...ο βομβος του ποταμιου ακουγεται μηνες τωρα κι αυτοι νομιζουν οτι κελαηδουν αηδόνια...ειναι πλεον αργα ...κι οσο για την επισημανση καποιου παραπανω οτι οσοι διαφωνούμε ειμαστε διχαστικοι πλαναται πλανην οικτραν...ο σωστος δεξιος ο πατριώτης ο νοικοκυρης που εμαθε να υπομενει και να καρτερει ενα καλυτερο αυριο γι αυτον τα παιδια του και την Πατριδα εχει φτασει πλεον στα ορια του και δεν θελει αλλους διαχειριστας θελει κυβερνητας αλλα που να τους βρει ολοι ειναι οχυρομενοι στο γυαλινο πυργο της εξουσιας και πινουν εις υγειαν των κοροιδων...ξυπνατε εκει στη Συγγρού γιατι μαλλον ειναι αργα (δεν θα ειναι ..ειναι).

 19. Const avatar
  Const 09/12/2013 13:50:09

  Στο ΑΠΘ δεν υπάρχει θέρμανση γιατί στη διαθεσιμότητα έβαλαν και τους συντηρητές!!! Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει θέρμανση γιατί κανείς δεν παίρνει μέρος στο διαγωνισμό για την προμήθεια πετρελαίου, λόγω περικοπών στα κονδύλια και επειδή ξέρουν πως δεν θα πάρουν τα χρήματά τους. Τα μαθήματα, στα παιδιά που σπουδάζετε, γίνονται στο κρύο. Αυτά είναι δύο μικρά μόνο δείγματα της "φροντίδας" του κράτους για την παιδεία σε αυτή τη χώρα που την κατάντησαν οι ίδιοι απατεώνες, μπανανία. Κατά τα άλλα βλέπετε και χωρίς ντροπή, και φως στο τούνελ. Το φως στο τούνελ θα φανεί σε τουλάχιστον 50 χρόνια και ο αγαπημένος σας ηγέτης θα γραφεί, μαζί με τον έτερο καταστροφέα συμμαθητή του, στην μαύρη λίστα και στη χλεύη της ιστορίας.

 20. οδυσσεας avatar
  οδυσσεας 09/12/2013 15:06:47

  παιδια ησυχία ...........μην μιλάτε ....................... η Ελλας ? ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!!!!!!!

 21. pariss avatar
  pariss 09/12/2013 16:03:16

  σε μια χωρα που οι πολιτες στερούνται ηλεκτρικό, νερό ,φαγητό ,θέρμανση , (σε περιοχές με θερμοκρασίες κάτω του 0') με 1 εκατομμύριο πολίτες ανασφάλιστους (χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα )με την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα με πολιτικούς κλειδομενους στα γραφεία τους να δέχονται απειλές από τοκογλυφους (μεσω email) δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον

 22. GGL avatar
  GGL 09/12/2013 18:18:31

  Kαι αν βγουν από τα γραφεία τους τι θα γίνει? Όλοι θέλουν στη δική τους περίπτωση κατά παράβαση των νόμων να πληρώνουν τίποτα και να απολαμβάνουν τα πάντα χωρίς υποχρέωση. Ας πληρώσουν οι άλλοι. Με συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και να καλύπτουμε τα κενά με δανεισμό δε γίνεται. Δεν είναι αυτό η λύση.

 23. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 09/12/2013 18:47:11

  H Xωρα πλεον χρειαζεται ανθρωπους στην πολιτικη που ηταν και επιτυχημενοι στην προσωπικη τους ζωη μεσα απο τον εργασιακο τους βιο. Αν μου πειτε εμενα ενα υπουργο -υφυπουργο κ.λ.π.(εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων) στα τοσα....χρονια που ηταν και επιτυχημενος επαγγελματικα και στη κοινωνια, τοτε γραψτε μου.....Πως περιμενουμε λοιπον απο τα παιδια....τα αδουλευτα με τα master και τα doctora και το βαρυ...ονομα που δεν εχουν δουλεψει ποτε στη ζωη τους και το λενε και οι ιδιοι οτι το επαγγελμα τους ειναι πολιτικος να αφουγκραστουν την κοινωνια και να βγουν εξω στο πεζοδρομιο....Φοβαμαι οτι μετα απο τοσα χρονια καταστροφικα για την κοινωνια καποιοι ζουν στον κοσμο τους και το μονο που τους ενδιαφερει ειναι οι επομενες εκλογες και η επανεκλογη τους, κανοντας ρουσφετακια, διορισμους και αλλα....θεληματα. Μη μου πειτε οτι δεν γνωριζετε για τις 14.0000 προσληψεις κομματοσκυλων το 2013, τη στιγμη που πρεπει να μικρυνουμε το μπαχαλο κρατος που ειναι και η μεγαλυτερη αιτια της κρισης???

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Σαρακατσανος 09/12/2013 19:07:04

   Αφού νομικά δύσκολα να αποκλειστούν, οι εξελίξεις θα τους ξεράσουν.
   Η μείωση των δυνατοτήτων του πελατειακού Κράτους θατους στερήσει τον λόγο ύπαρξης.

 24. victoria (true) avatar
  victoria (true) 09/12/2013 18:54:27

  Μια ελληνική 'task force' για τα κοινωνικά θέματα. Προτεραιότητα άστεγοι, κομμένο ρεύμα και βέβαια κανένα πεινασμένο παιδι στα σχολεία. Πόσο να κανει, δεν θα χρεωκοπήσουμε από αυτό! Μέχρι και η τρόικα μιλούσε για social budget, λοιπόν πόσο ειναι αυτό, να δοθεί μέχρι τελευταίο ευρώ και να γίνουν κ ενέργειες συνδυαστικά με εκκλησία, ερυθρό σταυρό κ.ο.κ. Όπως έγινε ταμείο Μολυβιατη για τις πυρκαγιές, ας γινει κάτι και τωρα, κινητοποίηση ομογένειας, κάποιος θα σκεφτεί κάτι καλύτερο.
  Ωραία τα δημοσιονομικά, η διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο. Συντονισμός και συγκροτημένα, όχι μόνο στα μνημονιακά. Κάποιοι πρέπει να τρέχουν για τους πολίτες σε δυσκολία, αποκλειστικά. Δεν πιστεύω ο Σαμαράς να μη θέλει κάτι τέτοιο, χρόνο δεν έχει και δεν γίνεται να τα κανει όλα ο ίδιος. Ας βρει έναν φορέα ή πρόσωπα κύρους και να το αναθέσει. Δεν το απαγορεύει κανένα μνημόνιο.
  Καλή η πρωτοβουλία για το ρεύμα προχθές, αλλά άργησε στη συνείδηση του κόσμου. Ας μην αργούμε άλλο. Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις με τα στοιχειώδη. Αλλιώς δεν θα προλάβουμε να μεταρρυθμιστούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.