#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/07/2010 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κόπηκε» η ΑΤΕ στα τεστ αντοχήςΟι περισσότερες τράπεζες της ΕΕ πέρασαν τα τεστ αντοχής, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των stress test που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Επτά ιδρύματα απέτυχαν, ανάμεσά τους μία γερμανική.

Στα τεστ απέτυχε και η ελληνική ATEBAnk, όπως αναφέρει το Reuters, όπως και πέντε περιφερειακές ισπανικές.

Ανάμεσα στις τράπεζες που δεν πέρασαν τα τεστ ήταν και η γερμανική Hypo, όπως αναμενόταν, η μοναδική από τα 14 γερμανικά ιδρύματα που δεν απέτυχαν. Τα τεστ έδειχναν ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίων της θα έπεφτε κάτω από το 6% σε δύο από τα σενάρια.

Ο δείκτης της Deutsche Βank πέφτει στο 9,7% στο σενάριο «κραχ» και της Commerzbank στο 9,1%. Οι βρετανικές και οι γαλλικές τράπεζες πέρασαν επίσης τα τεστ, όπως και οι πορτογαλικές.

Tα τεστ έγιναν υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), η οποία και έδωσε λεπτομερώς στη δημοσιότητα. Συνολικά στα τεστ υποβλήθηκαν 91 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ (όχι μόνο στις χώρες της Ευρωζώνης). Η Ισπανία μετρά τα περισσότερα ιδρύματα που εξετάστηκαν (με 27 τράπεζες και ταμιευτήρια), με τη Γερμανία να ακολουθεί με 14.

Βασικό σενάριο η μείωση 3% του ΑΕΠ

Στα σενάρια συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης με απομείωση των κρατικών ομολόγων: Τα τεστ αντοχής προβλέπουν συνολική μείωση 3% της οικονομικής δραστηριότητας για το 2010 και το 2011 --κατάσταση «υποθετική, που είναι σχεδόν απίθανη» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Στην περίπτωση των τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος και το επόμενο, σωρευτικά, είναι 3% χαμηλότερη απ' ό,τι αναμενόταν», προσέθεσε ο Ζ.Μπαρόζο.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, είπε ακόμα και κατέληξε λέγοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υπό έλεγχο στην ευρωζώνη και πως το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα.

Οι τράπεζες αποτυγχάνουν στο τεστ εάν δεν εκπληρώνουν το κριτήριο για δείκτη βασικών κεφαλαίων Tier 1 στο 6% για κάθε σενάριο ξεχωριστά, σημειώνει το Reuters. Τα τεστ υποθέτουν επίσης ότι η αξία του διαθέσιμου προς πώληση (AFS) μετοχικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών υποχωρεί κατά 20% το 2010 και το 2011, μία σωρευτική πτώση της τάξης του 36%. Η αξιολόγηση των τιτλοποιημένων προϊόντων των τραπεζών υποβαθμίστηκε κατά 4 βαθμίδες στο σύνολό τους, σύμφωνα με την CEBS.

«Ναι» Κομισιόν σε επέκταση των μέτρων στήριξης

Πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση των μέτρων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των «τεστ αντοχής».

Η Επιτροπή «επέκτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 την έγκρισή της (...) για τα ισπανικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης την επέκταση των πορτογαλικών μέτρων τραπεζικών εγγυήσεων και ένα παράλληλο σύστημα για ανακεφαλαιοποίηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 23/07/2010 19:45:59

  Ante na eksigiseis stous vlakes me ta master oti i agrotikh trapeza einai trapeza eidikou skopou i gia na to poume me tous orous tous Special Purpose Bask(S.P.B). :P:P:P (To sxolio einai eirwniko :))

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 23/07/2010 19:48:09

  Μόνο η ΑΓΡΟΤΙΚΗ! Άντε ορμάτε κοράκια.

  • zackii avatar
   zackii @ πολίτης 25/07/2010 08:16:10

   Υπήρχε κανείς αφελής που πίστευε ότι θα τα περάσει? Αλλιώς πως θα τη δίναμε μπιρ παρά?

 3. TopGunZ avatar
  TopGunZ 23/07/2010 20:10:29

  Ο δεύτερος τη τάξει στην Πειραιώς αναλαμβάνει την ΑΤΕ με άγριες διαθέσεις "εξυγίανσης" και "θερίζει" μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Λίγους μήνες μετά, η ΑΤΕ "αποτυγχάνει" και η Πειραιώς οδεύει ολοταχώς προς εξαγορά της. Οκ...

  • Orestios avatar
   Orestios @ TopGunZ 23/07/2010 20:24:19

   Μα γίνονται αυτά τα πράγματα επί ΠΑΣΟΚ?

 4. ΑΙΧΜΗΡΟΣ avatar
  ΑΙΧΜΗΡΟΣ 23/07/2010 20:39:34

  και τωρα τα κορακια θα αρπαξουν τα κεφαλαια της Αγροτικης.....εις υγειαν του κυριου Σαλλα και του κυριου Βαρδινογιαννη των αρχιδιαπλεκομενων του ΠΑΣΟΚ....

 5. neos palios avatar
  neos palios 23/07/2010 21:33:52

  Πολύ ωραία ενορχηστρωμένο όπως είπατε!

  Βγαίνει το ΠΑΣΟΚ - φεύγει ο αντιπρόεδρος απο την ΠΕΙΡ και πάει διοικητής στην ΑΤΕ.

  Φτιάχνει ισολογισμό με τεράστιες προβλέψεις σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση εμφανίζοντας ζημιές και άσχημη εικόνα του ισολογισμού.

  Έρχεται ο πρόεδρος της ΠΕΙΡ ως σωτήρας γνωρίζοντας από πρίν οτι η ΑΤΕ δεν περνάει τα στρες τεστ (ενώ η υγιής κατά τα άλλα ΠΕΙΡ περνάει) και κάνει προσφορά (η προσφορά βασικά είναι για τη νύφη - το ΤΤ).

  ΤΥΧΑΙΟ? .... ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

 6. ARISTOMENIS VIGILANT avatar
  ARISTOMENIS VIGILANT 23/07/2010 22:06:54

  Η ζωή είναι αμίληκτη. Ο κος ΠΑΕΓΑΕ ( ο κος Πανταλάκη ντε) 'εκανε 4 πλάσιες προβλέψεις για να δημιουργήσει βάθρο τραπεζιταρα. και ψαλίδισε τα 'ιδια κεφάλαια (μηδένισε τα κέρδη εις νέον). Τώρα θα πρέπει οπως λένε οι χρηματιστές στην αργκο: να παει την π!π@ βόλτα. Αν τσούλαγε το χρηματιστήριο θα μας το έλυνε το πρόβλημα.
  Α ξέχασα είναι και κοντοχωριανός του Πριν...ακη.

  • ARISTOMENIS VIGILANT avatar
   ARISTOMENIS VIGILANT @ ARISTOMENIS VIGILANT 23/07/2010 23:12:13

   sorry αμείλικτη

 7. Qeqe avatar
  Qeqe 23/07/2010 22:55:18

  Συγκεκριμένα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δείχνει τη μεγαλύτερη αντοχή συγκεντρώνοντας βαθμολογία 10,1%..... H Tράπεζα Πείραιως μόλις περνάει την βάση.Από τα stess test προκύπτει οτι ο προτελευταίος μαθητής θέλει να π.... την καλύτερη μαθήτρια.Ούτε σε ταινίες πόρνο δεν έχουμε τέτοιο σενάριο.Τουλάχιστον εκεί την δουλεία την κάνει ο καθηγητές στην μαθήτρια.

 8. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/07/2010 23:05:22

  Στις Ελληνικές τράπεζες υπολόγισαν αυξημένες απώλειες από στεγαστικά, επειδή εδώ η πτώση τιμών στα ακίνητα μόλις έχει αρχίσει (ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία ή Ιρλανδία - με πτώση τιμών της τάξης του 30 - 40 % - έχει ήδη εν μέρει αποτυπωθεί στα βιβλία η απομείωση των υποθηκών).
  Αυτό μάλλον δυσκόλεψε την Πειραιώς, που πέρασε οριακά το 6% στη σκληρή version του τέστ. Δεν είναι και τόσο υγιής όσο υπολόγιζαν κάποιοι (και δεν θα είναι τόσο εύκολο το παιχνίδι των συγχωνεύσεων για την Πειραιώς).
  Η ΑΤΕ έχει δυσκολία κυρίως λόγω κακής αναλογίας χορηγήσεων προς καταθέσεις.
  Ο Τρισέ και η παρέα του στην ΕΚΤ έκαναν καλή διαχείρηση του τέστ. Άλλαξαν τελευταία μέρα ξαφνικά προς το σκληρότερο τα κριτήρια για να μή γίνει "μαγείρεμα" επί τόπου σε κάθε χώρα. Έβαλαν επίσης ιδιαίτερα κριτήρια σε κάθε χώρα (π.χ. ειδικά στην Ελλάδα, πρόβλεψη για μελλοντική πτώση τιμών στα ακίνητα 30% και αντίστοιχο ποσοστό μή εξυπηρετούμενα στεγαστικά, δεδομένου ότι εδώ πολύ λίγη πτώση έχει ήδη συμβεί).
  Η Πειραιώς, ή ήξερε ότι είναι οριακή και πρότεινε εκ των προτέρων συγχωνεύσεις για να εντυπωσιάσει ότι είναι δυνατή - παίρνοντας και το ΤΤ ως "δυναμωτικό". Ή δεν πρόβλεψε τα κριτήρια του τέστ και καθώς είναι οριακή, θα δυσκολευτεί να πείσει. Ο κριτής της θα είναι στην πραγματικότητα πάλι ο Τρισέ και η ΕΚΤ.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Sic transit gloria mundi 23/07/2010 23:39:48

   κωμωδια..αγαπητε STGM,
   ετσι οπως εξελιχθηκαν τα πραγματα το θεατρο ειναι απαραιτητο για ολους, εντος/εκτος συνορων

   αντικειμενικα οι Ελληνικες τραπεζες μπορουσαν να ανταποκριθουν σε εξεζητημενα μακρο-σεναρια (σχετικα αυστηρα στανταρντ χορηγησεων, οχι καουμποιλικια κλπ..)
   δεν ηταν ομως προετοιμασμενες να αντιμετωπισουν εσωτερικο σαμποταζ της χωρας απο την κυβερνηση ΓΑΠ

   (*) τα στρες τεστ δεν συμπεριλαμβαναν σαμποταζ χωρας

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 23/07/2010 23:51:03

   Τα προπέρσινα δικά τους καουμποιλίκια (υποθήκες με 10.000 το τετραγωνικό μέτρο, όχι κατανάγκην στις πρώτες περιοχές), τώρα τα τρέμουν οι golden, μη πέσουν και τους πλακώσουν. Άν μάθουν ότι εργολάβος με πολλά απούλητα ρίχνει πολύ τις τιμές για να πουλήσει, τον γράφουν σε ανεπίσημο παρα-Τειρεσία. Τόσο φοβούνται την κυκλικότητα των τιμών.

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/07/2010 23:21:53

  Η Γερμανική Hypo Real Estate (HRE), που έχει στην πραγματικότητα κρατικοποιηθεί de facto για να μη χρεωκοπήσει, "κόπηκε" επίσης λόγω της χθεσινής σκλήρυνσης του τέστ (με το "σενάριο του κράχ"). Το περίμεναν, είναι η κρατικοποιημένη που μαζεύει όλα τα τοξικά. Δύο άλλες Γερμανικές, η Nord/LB και το εκεί Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Postbank), πέρασαν οριακά, όπως η Πειραιώς.
  Οι 5 Ισπανικές που κόπηκαν είναι περιφερειακά Ταμιευτήρια (η Ισπανία είναι Ομοσπονδιακή χώρα), επιβαρυμένα από "κοκκινισμένες" υποθήκες ακινήτων. Τα 5 ταμιευτήρια χρειάζονται 16,2 δις Ευρώ για να είναι βιωσιμα.
  Πολύ καλά αποτελέσματα έβγαλαν ιδίως Δανικές, Σουηδικές, μια Πολωνική, αλλά και οι ...κρατικοποιημένες Βρετανικές (μετά τις βιταμινούχες "ενέσεις Γκόρντον Μπράουν") και Ουγγρικές (αυτές πρόλαβαν και πήραν "βιταμίνες ΔΝΤ").
  Όλα τα τέστ εδώ: h**p://www.spiegel.de/flash/flash-23950.html

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/07/2010 23:38:02

  Εντύπωση κάνει, πόσο υπερσυγκεντρωμένος είναι ο τραπεζικός κλάδος όχι μόνον στη Βρετανία, αλλά και στη Γαλλία. Τερατώδη μεγέθη των μεγαλύτερων, π.χ. των Γαλλικών BNP Paribas και Credite Agricole και των Βρετανικών HSBC, Barclays, Lloyds και της κρατικοποιημένης RBS. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες της Ευρώπης.
  Οι Γερμανικές λόγω του Ομοσπονδιακού συστήματος είναι πολλές, αποκεντρωμένες και μικρότερες. Ακόμη και η (μεγάλη) Deutsche Bank, μπροστά στην Γαλλική Paribas και στην Βρετανική HSBC, φαίνεται μικρή σε ίδια κεφάλαια.

 11. palios neos avatar
  palios neos 24/07/2010 00:20:08

  Πάντως η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις καθυστερήσεις είναι μούφα. Κυρίως στα επαγγελματικά δάνεια - χορηγήσεις οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δείχνουν στους ισολογισμούς τους. Πέφτει πολύ μαγείρεμα στο τέλος κάθε τριμήνου.
  Τώρα, μόλις ισχυροποιηθούν κεφαλαιακά με ΑΜΚ και συγχωνεύσεις θα αρχίσουν και οι υπόλοιποι να κάνουν αυτό που έκανε η ΑΤΕ (στον φετινό ισολογισμό) δηλ. υψηλές προβλέψεις - διαγραφές δανείων.

 12. denkserotipota avatar
  denkserotipota 24/07/2010 09:51:04

  Βλέπω μαθαίνουμε γρήγορα.

  Στην αρχή όλοι ψελλίζαν τη λέξη σπρεντς και δώσε άγχος στον κοσμάκη μην ανέβουν.
  Τώρα τέστ αντοχής και δώσε νέο άγχος στον κοσμάκη.
  Τον άλλο μήνα δεν ξέρω τι νέο θα μάθουμε και πόσο άγχος και φόβο θα φορτώσουν στον απλό και λογικά "αδαή" κοσμάκη.

  υ.γ "κοσμάκη" το λέω με την καλή έννοια. Εννοώ τον απλό άνθρωπο.

 13. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/07/2010 12:06:09

  Από χθες που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του τεστ περιδιαβαίνω στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και δεν βλέπω βρε παιδιά σχολιασμό για το γεγονός:
  πως η τελευταία Ελληνική Τράπεζα, με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, θέλει να αγοράσει την πρώτη.
  Αλλά ξέχασα είναι η ανεξάρτητη και αδέσμευτη ενημέρωση των 20.00.
  Περίμενα ένα σχολιασμό από τα έντυπα αλλά μετά θυμήθηκα τις τελευταίες δανειακές τους υποχρεώσεις
  Περίμενα μια ανακοίνωση από τα κόμματα αλλά θα φτάσει τους 41 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα που να τους ξυπνάμε...
  Μετά θυμήθηκα ότι από το ανώνυμο διαδίκτυο άρχισε η πάλι η αντίδραση για την πρόταση της Πειραιώς ... οπότε κατανόησα πόσο δίκαιο έχουν οι πολιτικοί ταγοί της χώρας για την επιθυμία τους του ελέγχου μέσο νομοσχεδίων των ...πληκτρολογίων.
  Οι βολεμένοι πάντα ενοχλούνται στο διάβα της ιστορίας από τις αποκαλύψεις της γύμνιας του εκάστοτε βασιλιά.
  Αλλά έτσι ήταν ανέκαθεν η ανθρώπινη ιστορία διαμορφωμένη: άλλοι προσκυνάνε τα ρούχα του βασιλιά και προσκυνάνε το ... κέντρο σώματος του, θαυμάζοντας την μεγαλοσύνη του πρόσκαιρου δεσπότη και απολαμβάνοντας την θαλπωρή της αυλής γεμίζοντας τις τσέπες του εγώ τους, άλλοι είναι όρθιοι και λένε την γνώμη τους.
  Τι να κάνουμε δεν είναι όλοι γραικύλοι στην χώρα...

 14. thouthou avatar
  thouthou 24/07/2010 20:54:12

  Και το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ....
  Η Goldman Sucks, και τα άλλα καλόπαιδα, δίνουν μετρητό για να πάρει η Πειραιώς ΑΤΕ και ΤΤ...
  Και σχετικά με τα τέστ, κανένας δεν ανέφερε ότι αυτό το τεστ ήταν ουσιαστικά θρίαμβος για την ΑΤΕ.... Μια τράπεζα, που τις φορτώνεις όλα τα βαρύδια του κράτους, όλη την σαβουροδουλειά του κράτους που δεν θέλει καμιά άλλη τράπεζα, που έχει ανοίγματα δεκαετιών και την πετάς στην αγορά λέγοντας "βγάλτα πέρα", αυτή η τράπεζα απέτυχε στο τέλος στο σενάριο κραχ... Με έλλειμμα 240 εκ... Πιο πολλά δίνει η ΑΤΕ σε διαφημίσεις στα επιλεγμένα κανάλια.... Μόνο να σταματήσει να στηρίζει τον ισολογισμό της ΕΡΤ, τα έβγαλε τα λεφτά αυτά...
  Θέλω να δώ πόσο θα "αποτιμηθεί" η ΑΤΕ... Το "Καστρί" πόσο θα αποτιμηθεί; 15 στρέμματα, με το ιστορικό ξενοδοχείο, και ένα εκπαιδευτικό κέντρο-κόσμημα; Σίγουρα θα βγάλουν την ΑΤΕεξέλιξη ως βαρύδι...
  Ευτυχώς που είναι η Goldman να μας σώσει από τα βαρύδια...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ thouthou 24/07/2010 20:55:46

   Που τη διάβασες την είδηση αυτή; Μας δίνεις το λινκ;

   • thouthou avatar
    thouthou @ αλλενάκι 25/07/2010 01:25:23

    Το διάβασα σε οικονομική εφημερίδα. Αξία; Θα σε γελάσω, δεν θυμάμαι. Το έχουν και στο νετ, αλλά ως απλό ΑΜΚ. Αυτό που θυμάμαι είναι που έλεγε το άρθρο ότι η Πειραιώς εξασφάλισε 1-1,5 δις για να χρηματοδοτήσει τις κινήσεις της. Το είπε και το Μέγκα στο δελτίο. Και ονοματιζόταν η Goldman... Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το διάβασα σε 3-4 ξεχωριστά άρθρα μέσα στην ίδια εφημερίδα... Άρα κάτι ήθελε να περάσει.... Πολύ...

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ αλλενάκι 25/07/2010 12:00:58

    Tο Μέγκα βάζει φυτίλια κάτω από την Πειραιώς; Και ο Βαρδεύς τι κάνει; Τζιτζίκια πεταλώνει εκεί μέσα;
    Δεν το πιστεύω, με τίποτα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ thouthou 24/07/2010 21:12:03

   Χα, χα, άν είναι αλήθεια αυτό, ο Τρισέ θα προτιμήσει για "σώγαμπρο" κανέναν Σαμουράι ή Κομφουκιανό μοναχό από τη Μαντζουρία, παρά να μπλέξει με Σάλλαν - Βαρδέαν, δηλαδή ένα μίγμα Ζωνιανών και Ριάντ, με "καπέλο" Μανχάταν! Απίστευτο για να είναι αληθινό, αλλά η πραγματικότητα όλα μπορεί να τα κάνει.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ thouthou 25/07/2010 12:22:57

   Πέρα από την πλάκα σιγά το έλλειμμα περισσότερα τις χρωστάνε σε δάνεια τα δύο μεγάλα κόμματα με εγγύηση τις επιχορηγήσεις τους έως το 2012 (πολύ σωστή και η αναφορά για ΕΡΤ)...
   Θέλω να δω πως θα αναδιπλωθούν τα παπαγαλάκια από την θεοποίηση της πρότασης της Πειραιώς.

 15. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 25/07/2010 12:49:55

  Προς προβληματισμόν: Στις ΗΠΑ, μετά τις χρεωκοπίες χρηματοπιστωτικών γιγάντων, υπάρχει η σκέψη να εμποδίζεται ο γιγαντισμός, επειδή οι καταρρεύσεις γιγάντων προκαλούν αναταράξεις που δεν κουμαντάρονται εύκολα. Έτσι π.χ. σκέπτονται να σπάσουν "μαμούθ" όπως η Citybank ή η Goildman.
  Εδώ έχουμε το ακριβώς αντίστροφο, πολλές μικρές που είναι ευάλωτες λόγω του μικρού μεγέθους. Χώρες Ευρωπαικές με Ομοσπονδιακό σύστημα (π.χ. Ισπανία, Γερμανία, σε αντίθεση με τις επίσης Ομοσπονδιακές ΗΠΑ) έχουν αποκεντρωμένο τραπεζικό σύστημα, με πολλές μικρές τοπικές τράπεζες και χωρίς "γίγαντες" (η Deutsche Bank, ή η Ισπανική Santander. παρά τη φήμη τους, τελικά είναι "μικρές" μπροστά στις λίγες Γαλλικές ή Βρετανικές πραγματικά μεγάλες. Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν υπεσυγκεντωμένο σύστημα, με λίγες, τεράστιες τράπεζες, τις μόνες της ΕΕ που είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις Αμερικανικές, Ιαπωνικές ή Ελβετικές.
  Κάπως έτσι, λόγω μεγέθους, εξηγείται γιατί οι Γάλλοι κατέχουν τα πιό πολλά ομόλογα χωρών "PIIGS" και όχι οι Γερμανοί. Οι Γερμανικές τράπεζες είναι μικρότερες, και οι πιό πολλές περιφερειακές, δραστησιοποιούνται κυρίως στην εσωτερική αγορά. Ο βασικός δανειστής που καλύπτει το Δημόσιο χρέος των "αδύνατων" χωρών της Ευρωζώνης είναι σήμερα το Γαλλικό τραπεζικό σύστημα (και ενδεχομένως το Ελβετικό). Έτσι εξηγούνται καλύτερα πολλές πολιτικές συμπεριφορές κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων στην Ευρωζώνη. Οι Γάλλοι κυβερνώντες από το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα στήριξαν το Ελληνικό αξιόχρεο καλύτερα από τους ομόλογους τους Γερμανούς γιατί, χρηματοπιστωτικά, Ρωμιοί και Γαλάτες είμαστε απολύτως "διαπλεγμένοι". Ο Σαρκοζύ είναι όντως Σαλονικιός και πιό καλό παιδί από τη Μέρκελ, αλλά αυτό λίγο μετράει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.