16/07/2009 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόμματα και μπλόγκερςΔιαβάζουμε στοpolitis-gr, το  http://orfni.blogspot.com/ και άλλα μπλογκς και sites

«Ένας ολόκληρος μηχανισμός που θυμίζει... εργοστάσιο δουλεύει στην Ιπποκράτους γύρω από τα ιντερνετικά μέσα, το διαδίκτυο, τα μπλογκ και τις ιστοσελίδες, προκειμένου να παρακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανά πάσα στιγμή τι γίνεται, τι λέγεται, τι διαμορφώνεται, τι κλίμα δημιουργείται, καθετί που διακινείται στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Καθημερινά στα... γραφεία του ΠΑΣΟΚ οι επιτελείς που χειρίζονται τα ψηφιακά μέσα ενημερώνουν σε διάφορα επίπεδα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο, ακόμη και όσα διακινούνται ... υπό μορφή ψιθύρου...

 

Η δουλειά που γίνεται είναι μοιρασμένη και εμπλέκονται πολλοί τομείς, επικοινωνίας κυρίως, το γραφείο του προέδρου υπό την Τίνα Μπιρμπίλη, ο Γιώργος Πετρουλάκης, που παρέχει τις γνώσεις και την τεχνική επιμέλεια, αλλά και άλλοι τομείς και πολλά άλλα στελέχη. Όλοι εργάζονται σ' έναν οργανωτικό σκελετό κάθετα και οριζόντια, ώστε η ενημέρωση να παρέχεται σε χρόνο dt.Ύστερα, γύρω-γύρω από την Ιπποκράτους, σαν ένας άλλος ιστός αράχνης, έχει απλωθεί ένα δίκτυο φίλων, εθελοντών και μελών του κόμματος που όταν ανιχνεύσουν κάτι παρεξηγήσιμο σε κάποια ιστοσελίδα ακόμα και βουλευτού ή στελέχους αμέσως βαράνε συναγερμό, στέλνουν μηνύματα, κάνουν chat, ειδοποιούν το ΠΑΣΟΚ..

 

Επίσης, για ό,τι τους φαίνεται ασυνήθιστο, τους έχει κάνει εντύπωση, ένα γεγονός στην πόλη όπου ζούνε το οποίο τους παραξενεύει, ενημερώνουν αμέσως το Κίνημα. Από τέτοια στο ΠαΣοΚ ουκ ολίγα...Και επειδή όλοι κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς διαδικτύου, οι ειδικοί έχουν ανά πάσα στιγμή ανοιχτό το laptop τους. Τι θέλουν να δούνε; Εξετάζουν τις συνέπειες μιας είδησης, αν είναι σκόπιμη, αν εξυπηρετεί κάποιους ή κάποιον, αν είναι αληθής, αν κρύβονται πίσω από αυτήν συμφέροντα και ποια, αν πρόκειται για κάτι που δεν ήταν γνωστό και τώρα αποκαλύπτεται, αν μια είδηση σε κάποιο μπλογκ συμπαρασύρει και δημιουργεί γεγονότα και αντιδράσεις και φυσικά αν προκαλεί αρνητικό ή θετικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ.

 

Μάλιστα ορισμένες ειδήσεις γράφονται στα μπλογκ και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κάτι που συνέβη βρίσκεται γραμμένο εκεί ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ και για τον ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ .Μέχρι και οι ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης καταγράφονται στα μπλογκ, καθώς γνωρίζουν ότι έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές που έχουν πιάσει το νόημα και αντιλαμβάνονται ότι το κλίμα που δημιουργείται συμπαρασύρει τα πάντα, δημοσιεύουν στο διαδίκτυο τις ερωτήσεις εκείνες που ξέρουν ότι θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων Μέσων Ενημέρωσης ώστε να πάρει διάσταση η καταγγελία ή η αποκάλυψη.Συχνός... πελάτης των μπλογκ είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης και όσοι βουλευτές υπογράφουν μαζί του κείμενα ερωτήσεων για μίζες, προσλήψεις στο Δημόσιο, κακοδιαχείριση, σπατάλες, παρασκήνια και πολλά άλλα.Το «Αυτί και το Μάτι» του ΠαΣοΚ είναι, με δυο λόγια, το διαδίκτυο και καθημερινά δεκάδες άτομα εργάζονται ώστε η ηγεσία του Κινήματος να γνωρίζει τι κινείται και τι αναπνέει στην μπλογκόσφαιρα. Όλα αυτά τα αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα «Το Παρόν».Και φυσικά το διαδίκτυο είναι και το «Στόμα» του κόμματος, αφού όπως κατά καιρούς έχει γραφεί στα ψιλά ορισμένων εφημερίδων μόνο για τα ...συντροφικά μπλoγκ ( για την συντήρηση τους ) η Ιπποκράτους δαπανά μηνιαίως 30.000 Ευρώ. Όλος αυτός λοιπόν ο μηχανισμός που έχει στηθεί αποτυπώνεται στα επιμέρους ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στις νεανικές και μεσαίες ηλικίες με σημαντική διαφορά. Κυριαρχεί δηλαδή στις ηλικίες του διαδικτύου. Στην Ιπποκράτους θεωρούν το διαδίκτυο το ανερχόμενο μέσο πληροφόρησης που έχει σιγά-σιγά υποκαταστήσει σημαντικό κομμάτι του παραδοσιακού τύπου. Κινούνται λοιπόν τόσο στο προσκήνιο , όσο και στο...παρασκήνιο.

 

Το politis-gr και το apneagr συμπληρώνει και την σημείωση του taxalia που λέει: Δεν είναι κακός ο "μηχανισμός" και τον έχουν όλα τα κόμματα, αλλά και επιχειρηματίες, μεμονωμένοι πολιτικοί κλπ. Μόνο που ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι της πλάκας, παιδική χαρά, μπροστά στο μηχανισμό άλλου μικρότερου κόμματος, που δεν "σκανάρει" απλά, δεν αποδελτιώνει μόνο, ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο, αλλά δημιουργεί: blogs, άρθρα, σχόλια κλπ, σε ρυθμό πολυβόλου. «Φακελώνοντας» bloggers και κάνοντας "πεσίματα" (απειλητικά σχόλια, εκφοβισμούς, κυβερνοτρομοκρατία κλπ). Και το κάνει εδώ και 10 χρόνια !!! Όταν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ δεν ήξεραν τι σημαίνει i.p.!!!"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 16/07/2009 22:00:24

  Οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι επικοινωνίας του Γιωργάκη (που πληρώνονται μόνο απο τα επίσημα έσοδα του ΠΑΣΟΚ!),καλά θα κάνουν να του υπενθυμίζουν κάθε τόσο αυτό που λένε στη πατρίδα του.
  You can fool some people for some of the time, but you cannot fool all the people for all of the time.
  Αλήθεια, τις εγκαταστάσεις, ποιός τις έκανε?
  Η SIEMENS, ή κάποιος καινούργιος σπόνσορας?

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/07/2009 22:19:16

  μα γιατί είναι κακό αυτό; ο Ομπάμα τις εκλογές τις πήρε με το διαδίκτυο, είναι απαραίτητο εργαλείο καταγραφής του παλμού της κοινωνίας, και μάλιστα τόσο άμεσα, με τέτοια ταχύτητα που καμία ανάγνωση εφημερίδων, καμία ακρόαση ραδιοφώνου, καμία παρακολούθηση τηλεόρασης (και όχι μόνο ...) δεν μπορεί να συναγωνιστεί,
  άλλο είναι το επίκαιρο θέμα με τα blog, όχι αυτό,
  το επίκαιρο θέμα είναι η επιδίωξη να τους περάσουν γκέμια,
  αλλά όταν η τρίτη συχνότερα χρησιμοποιούμενη γλώσσα στο διαδίκτυο είναι τα περσικά, όταν δηλαδή στο Ιράν είναι εκατομμύρια οι νεαροί bloggers και δεν μπορούν να τους φρενάρουν, θα τους φρενάρουν στην Ελλάδα;

  • md avatar
   md @ αλλενάκι 16/07/2009 23:08:33

   η τρίτη συχνότερα χρησιμοποιούμενη γλώσσα στο διαδίκτυο είναι τα περσικά, όταν δηλαδή στο Ιράν είναι εκατομμύρια οι νεαροί bloggers και δεν μπορούν να τους φρενάρουν, θα τους φρενάρουν στην Ελλάδα;

   Ποια είναι η προέλευση αυτού του στατιστικού δεδομένου; Τα περσικά απέχουν πολύ (παρασάγκας!) από άλλες γλώσσες σε αριθμό ομιλητών και ως ένα βαθμό και σε αριθμό ομιλητών-χρηστών στο Ίντερνετ, πχ από τα ισπανικά ή τα χίντι ή τα αραβικά. Επίσης: αλήθεια είναι εκατομμύρια οι μπλογκερ στο Ιράν; Το νούμερο είναι τεραστιο για να είναι πραγματικό για μία χώρα μόνο, δύσκολα θα το πίστευα και για μεγάλη δυτική χώρα (πχ από Ισπανία και πάνω σε *πληθυσμό*)

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ md 16/07/2009 23:25:30

    σου δίνω ένα λινκ worldandpeople(.)wordpress(.)com
    εκεί το είδα και εγώ, γράφει για την τρίτη δημοφιλέστερη είναι αλήθεια, 700.000 χιλιάδες bloggers ιρανοί,
    σε κάθε περίπτωση είναι το ακραίο παράδειγμα που δείχνει τη δυναμική των blogs, ακόμα και σε αυτές τις θεοκρατικές και καταπιεστικές χώρες, Ιράν, Κίνα.
    κόπι πέιστ από κεί:
    "Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης οι νέοι του Ιράν κατέπληξαν τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι, παρά τις απαγορεύσεις, επικοινωνούν μέσω facebook, twitter και youtube. Η περσική γλώσσα είναι η τρίτη δημοφιλέστερη στα μπλογκ μετά την αγγλική και την κινεζική και σήμερα λειτουργούν πλέον των 700.000 μπλογκ στα περσικά. Πρόκειται για ένα τεράστιο δίκτυο πληροφόρησης, το οποίο πολύ δύσκολα θα χαλιναγωγηθεί"

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ md 16/07/2009 23:27:24

    χτύπα στο γκουγκλ: "η περσική γλώσσα είναι η τρίτη δημοφιλέστερη στα μπλογκ μετά την αγγλική και την κινεζική"

    και θα το βρεις, γιατί έστειλα το λίνκ, αλλά περιμένει

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ md 16/07/2009 23:28:48

    και έδωσα αυτό το ακραίο παράδειγμα γιατί δείχνει τη δυναμική της κατάστασης, όταν σε χώρες καταπιεστικές και θεοκρατικές υπάρχει αυτή η έκρηξη

 3. md avatar
  md 16/07/2009 23:48:39

  Ο αριθμός των 700.000 χιλιάδων υπάρχει και στη Wikipedia [λήμμα Blogging in Iran] και είναι από το 2005. Δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ενώ λέει και ότι το 10% είναι ενεργό, άρα 70.000, και δεν διαχωρίζει του εντός και εκτός Ιράν Ιρανούς ή έστω Ιρανόφωνους.

  Αριθμούς κοντά στις 60.000 -70.000 δίνει το http__opennet.net_research_profiles_iran (αντικατάστησε με /) που επικαλέιται έρευνα του Harvard από το 2008 (http++cyber.law.harvard.edu+publications+2008+Mapping_Irans_Online_Public). Αυτοί οι αριθμοί μου φαίνονται λογικοί (είναι πιο πρόσφατοι, τουλάχιστον) αν και δεν παραβλέπω τη δυναμική του μέσου στη χώρα παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Βεβαίως να μην τους χρεώσουμε/πιστώσουμε όλους στην αντιπολίτευση. Μέχρι και ο πρόεδρος έχει το μπλογκάκι του (www_ahmadinejad_ir) αν και έχει καιρό να το ανανεώσει.

  • md avatar
   md @ md 16/07/2009 23:55:03

   Διόρθωση: η σελίδα στα περσικά του μπλογκ του προέδρου μοιάζει πιο πρόσφατη. Το τρέχον περσικό έτος είναι το 1388

 4. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 17/07/2009 02:29:56

  Το συμπερασμα; Δεν μπορουν, ο,τι και να κανουν, να σταματησουν τον χειμαρρο blog που τρεχει ορμητικα και παρασυρει τα παντα, δεν μπορουν να αναχαιτiσουν την προοδο που εφερε στην ανθρωποτητα η ηλεκτρονικη. Οσο και να χτυπιουνται εκεινοι που χανουν επειδη αντι για ενημερωση προσφεραν και συνεχιζουν να προσφερουν προιοντα, μετατρεποντας το μεσο ενημερωσης, τις εφημεριδες, σε χαρτι περιτυλιγματος!

 5. Helmut avatar
  Helmut 17/07/2009 03:02:38

  Αν παρά τον τρομερό «μηχανισμό» που περιγράφετε το ΠΑΣΟΚ έχει τέτοιο έλλειμα ιντερνετικής ουσιαστικής παρουσίας (όπως και η ΝΔ άλλωστε) κρίμα τα λεφτά και τους «ειδικούς». Γιατί μιλάμε για φιάσκο, όχι αστεία.

 6. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 17/07/2009 04:49:33

  Σωστo αυτο που λεει ο taxalia για τον μηχανισμο που διαθετει καποιο κομμα, ονοματα δεν λεμε, αλλα ολοι ξερουμε ποιο ειναι. Αυτο το συγκεκριμενο κομμα διεθετε παντοτε εναν εκπληκτικο μηχανισμο για τη συγκεντρωση πληροφοριων. Μου ελεγε ο παλιος δημοσιογραφος και λογοτεχνης Χρηστος Λεβαντας, που ηταν "ανταποκριτης" (ετσι ονομαζονταν τοτε οι συντακτες που ασχολουνταν με το πειραικο ρεπορταζ) της κομματικης εφημεριδας του συγκεκριμενου κομματος οτι και μια κοτα αν πατουσε ενα αυτοκινητο στην Κοκκινια το μαθαιναμε αμεσως. Ηδη κυβερνοεπιθεσεις διαπιστωνω και εγω απο "βαλτους" (ο τονος στη ληγουσα) που δινουν με τα λεγομενα τους το στιγμα, γιατι ορισμενες επισημανσεις μου εχουν ενοχλησει ιδιαιτερα γιατι αντιλαμβανονται οτι ξερω πολλα. Ας πουμε, λογου χαρη, οτι στην Τασκενδη συζητιοταν πολυ και προκαλουσε αποριες πως ο Ζαχαριαδης βγηκε ζωντανος και υγιεστατος απο το Νταχαου, τη στιγμη που οι Γερμανοι δεν ειχαν διστασει να εκτελεσουν τον γιο του Σταλιν που ειχε συλληφθει αιχμαλωτος, οταν απετυχαν οι διαπραγματευσεις για καποια ανταλλαγη. Υπαρχουν πολλα που καποτε πρεπει να γινουν ευρυτερα γνωστα, που πρεπει επιτελους να ειπωθουν, ενδεχομενως με ενα βιβλιο το οποιο ελπιζεται οτι θα καταστει δυνατον να ειναι συντομα στη διαθεση του καθενος.

 7. kwstas avatar
  kwstas 17/07/2009 11:04:33

  afoy katafere afto to pasok eonao etoimo na kybernhsei....:)

 8. sinn avatar
  sinn 17/07/2009 12:11:21

  tiramola εσύ superstar!!!

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/07/2009 12:44:32

  xa xa xa ... !!!

 10. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 17/07/2009 13:46:49

  Αντίστοιχους μηχανισμούς σε κάποιο βαθμό είναι επόμενο να διατηρεί και η ΝΔ. Εξάλλου τόσο ο κ. Καρατζαφέρης όσο και ο κ. Τρεμόπουλος εκφράστηκαν για το σημαντικό κόστος που επάφεραν στους πολιτικούς τους φορείς οι παρεμβαίνοντες στο διαδίκτυο.
  Όσο αφορά την κίνηση ιδεών, τόσο στο επίπεδο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, όσο και στο επίπεδο της διακίνησης της πληροφορίας, νομίζω ότι κυρίαρχο ρόλο αποτελεί η ουσία αυτών των ιδεών και όχι η αποτελεσματικότητα του μέσου. Παρ' όλα αυτά οι δυνατότητες που άνοιξε το διαδίκτυο αποτελούν μια νέα ποιότητα, αναμφίβολα αναβαθμισμένη απέναντι στα προηγούμενα μέσα, που διακρίνεται όμως από σημαντικές ιδιαιτερότητες. Αυτές σε μεγάλο ποσοστό αποτελούν δυνατότητες, οι οποίες εάν δεν αξιοποιηθούν κατάλληλα, δεν θα αποδώσουν αποτέλεσμα.
  Κάθε νέο μέσο είναι επόμενο να ασκεί γοητεία, ιδιαίτερα σε όσους αναζητούν την επικοινωνία, τόσο στην παθητική όσο και στην ενεργητική μορφή. Η φάση την οποία διανείουμε, είναι αυτή της πρώιμης γοητείας και του ενθουσιώδους πειραματισμού, η οποία φθάνει όμως στην ολοκλήρωσή της. Είναι επόμενο στο προσεχές μέλλον οι δραστηριότητες να προσαρμοστούν στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν.
  Με αυτή την έννοια κάποιες σελίδες που κυριάρχησαν στο χώρο της ενημέρωσης είναι επόμενο να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Όσο αφορά τους χιλιάδες μπλόγκερς, που μας δόθηκε η δυνατότητα να πούμε τον πόνο μας με το νέο αυτό μέσο, θα επέλθει στην πορεία μια ωρίμανση. Κάποιοι θα αναζητήσουν μια απόκατάσταση της φυσικής επαφής εκτός της εικονικής πραγματικότητας, μεταθέτοντας εκεί τις δραστηριότητές τους. Κάποιοι θα αιστανθούν ότι οι αναζητήσεις τους ικανοποιήθηκαν βασικά, με αποτέλεσμα να ατονίσει η προβεβλημένη παρουσία τους. Κάποιοι, εκτιμώντας την αποδοτικότητα του μέσου, θα προσπαθήσουν να δώσουν στην παρέμβασή τους περισσότερο οργανωμένο χαρακτήρα. Έτσι πιστεύω ότι στο επόμενο μέλλον θα έχουμε μια πιο ευκρινή διάταξη στην μπλογκόσφαιρα, με αποτέλεσμα η σημασία της να αυξηθεί, στο ποσοστό που ο ερασιτεχνισμός προάγει δόκιμους ιστολόγους και σχολιαστές, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τους υπάρχοντες πόλους πύκνωσης στο πεδίο ροής και ζήμωσης της πληροφορίας και των απόψεων.
  Το κυρίαρχο στοιχείο θα παραμείνει όμως η ουσία όσων αποτελούν το επικοινωνιακό περιεχόμενο. Αλλά και αυτή θα ενισχυθεί από τις αναβαθμισμένες δυνατότητες του διαδικτύου, όσο αφορά την πρόσβαση στην πληροφορία και τις πηγές γνώσεις. Όμως η ποιότητα δεν διέπεται κύρια από το μέσο, αλλά από την βαθύτερη κοινωνική αναζήτηση. Με αυτή την έννοια, το κύριο ζητούμενο είναι η αναμενόμενη ποσοτική αναβάθμιση να αποκτήσει και μια καλύτερη ποιότητα, ούτως ώστε οι ζυμώσεις να μην περιοριστούν στην επιφάνεια, αλλά να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας νέας, καλύτερης ποιότητας ζωής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.