28/07/2009 13:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόλαφος για τις τράπεζες ο Συνήγορος του Καταναλωτή«Με την παράνομη συμπεριφορά τους, οι τράπεζες έγιναν αδικαιολόγητα  πλουσιότερες εις βάρος της περιουσίας των καταναλωτών-δανειοληπτών, του  ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας».

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της ετήσιας  έκθεσης του Συνήγορου του  Καταναλωτή η οποία παραδόθηκε χθες  στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.
 
Η Αρχή καταλογίζει παράνομη συμπεριφορά στις τράπεζες, διαπιστώνοντας ότι η διακύμανση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων από το 2003 και μετά δεν ακολούθησε τη διακύμανση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
 
Σύμφωνα με την έκθεση, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί πριν από το 2003 και έληγαν μεταγενέστερα παρέμεναν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα ευρωπαϊκά έπεφταν.
 
Το πιο σοβαρό θέμα εντοπίζεται στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων που επιδοτούνταν από το ελληνικό δημόσιο και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. 
 
Η έκθεση αναφέρει ότι τα ποσά των τόκων υπολογίστηκαν καταχρηστικά με επιτόκια ανώτερα των νόμιμων. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει δεχθεί επίσης πολλές αναφορές σχετικά με τις αμφισβητούμενες χρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, βάσει των δικαστικών αποφάσεων περί καταχρηστικότητας των Γενικών Όρων Συναλλαγών σε τραπεζικές συμβάσεις.
 
Η έκθεση αναφέρει ότι το 2009 δέχθηκε συνολικά 5.197 αναφορές, με ιδιαίτερα αυξημένες όσες σχετίζονται με ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες (αύξηση 186% και 368% αντίστοιχα). Λιγότερο αυξημένες ήταν οι αναφορές για υπηρεσίες τουρισμού και ταξιδιών, λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών.
 
Από το σύνολο των αναφορών που έχουν επεξεργαστεί, το 88% έχει λυθεί υπέρ του καταναλωτή και μόλις το 3,1% υπέρ του προμηθευτή.

Σημειώνεται ότι την  προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν να καταργήσουν τους όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί από τη Δικαιοσύνη καθώς και να συμμορφωθούν και σε αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να λάβουν σύντομα αμετάκλητο χαρακτήρα.

http://www.protothema.gr/home.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/07/2009 13:31:37

  Με όλο το σεβασμό στον Συνήγορο του Καταναλωτή, που συγχαίρω για το κουράγιο του, δεν υποάρχουν νόμια και παράνομα επιτόκια, ή χαμηλά ή ψηλά επιτόκια. Υπάρχουν φιξαρισμένα επιτόκια, συμπεριφορά καρτέλ, έλεγχος του συστήματος από 2-3 ιδιωτικές με όμηρο και καμμιά φορά εξαναγκαζόμενο συνεργό την ημιδημόσια ΕΤΕ. Πίστεψέ με Συνήγορε, η ΕΤΕ μπορεί, με κέρδος της, να αυξήσει τα καταθετικά επιτόκια και να μειώσει τα χορηγητικά, αλλά δεν την αφήνουν οι πολιτικοί της προϊστάμενοι γιατί αυτό θα έβλαπτε τους ιδιωτικούς "χορηγούς" με την "μεγαλύτερη πολιτική δύναμη" από τον εκάστοτε διορισμένο Διοικητή, είτε είναι ο Μίρκος, είτε ο Αράπογλου.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ archaeopteryx 28/07/2009 14:29:31

   Αρχαίε, οι χρηματοπιστωτικοί όροι δεν επενεργούν στον ψυχισμό και στον γνωσιακό ορίζοντα του πολίτη, διότι δεν τους καταλαβαίνει, ούτε στην Κυβέρνηση, διότι είτε δεν την συμφέρει είτε δεν τους γνωρίζει.
   Ενώ με τους όρους νόμιμα και παράνομα όλο και κάποιοι θα τσιμπήσουν.

 2. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 28/07/2009 14:08:48

  Τσ-τσ-τσ-τσ. Τι μεγαλειώδες συμπέρασμα!!!!! Και πόσο χρονικό διάστημα χρειάσθηκαν για να το διαπιστώσουν;;;; Εδώ η αγορά βοά και βογκάει και εκείνοι ανακάλυψαν τον τροχό.

  **....τράπεζες αποδέχθηκαν να καταργήσουν τους όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί από τη Δικαιοσύνη καθώς και να συμμορφωθούν και σε αποφάσεις,..**
  Είδες οι μεγαλοψυχία οι τράπεζες. Μας κάνουν την χάρη και ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ να ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.

 3. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 28/07/2009 14:18:00

  Δε μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις χρεώσεις των τραπεζών στην Ελλάδα αν δε λάβουμε υπόψιν μας και τις χρεώσεις των τραπεζών στα κράτη της Ευρωζώνης. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι οι προμήθειες και οι χρεώσεις σε πολλά κράτη της Ευρωζώνης αλλά και στην Αγγλία είναι υψηλότερες από αυτές των Ελληνικών τραπεζών.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ανώνυμος 28/07/2009 14:35:57

   ίσως μερικοί να έχουν inside information... Το σκάνδαλο δεν είναι οι προμήθειες ή τα επιτόκια των πιστωτικών, αλλά το spread, το εκάρ, η βασική διαφορά πίστωσης και χορήγησης. Σκάνσδαλο επίσης είναι η χρήση του ΧΑ για κάλυψη αμαρτιών (προς όφελως της τράπεζας-αναδόχου και σε βάρος της θείας μου της Ζαχάρως που πήγε η χαζή και αγόρασε --- (βάλτε την αγαπημένη σας μαϊμού εδώ)

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ archaeopteryx 28/07/2009 14:53:23

    Βρε..... παλιοφτερούγα πολλές θείες μας παρουσιάζεις. Πω-πω πολύ μεγάλο σόι είσαστε.. χε-χε-χε.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 28/07/2009 15:05:03

    μπα, αυτή είναι παλιά...

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 28/07/2009 22:35:00

  Τους έκανε τη μούρη κρέας.

 5. βαγγελης avatar
  βαγγελης 29/07/2009 06:51:19

  οι διαπιστωσεις δεν ειναι κατι που εχει αναγκη αυτος ο τοπος... ακομα και οι κυβερνωντες πολιτικοι διαπιστωσεις κανουν. Σε λιγο και οι δικαστες διαπιστωσεις θα κανουν... αυτο που απαιτειται απο τους εχοντες εξουσια κ ισχυ ειναι η δραση....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.