«Κόκκινα δάνεια» και ρευστοποίηση στο τραπέζι σύσκεψης στο Μαξίμου
09/07/2014 21:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κόκκινα δάνεια» και ρευστοποίηση στο τραπέζι σύσκεψης στο Μαξίμου

Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των δανείων επιχειρήσεων που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, επιθυμεί η κυβέρνηση

Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των δανείων επιχειρήσεων που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, επιθυμεί η κυβέρνηση και είναι σε σχετικές συζητήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει να υπάρξουν άμεσα λύσεις και σε αυτή την κατεύθυνση έγινε και η χθεσινή μακρά συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τόσο σε διαχειριστικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι η όλη προσπάθεια να αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.

Ως εκ τούτου, έχει ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και το έχουν αποδειχθεί οι τράπεζες να εξεταστούν μία -μία οι επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα βήματα που γίνονται είναι πολύ προσεκτικά, καθώς η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει, όπως μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, την θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία και στις αγορές και επιμένουν ότι αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και σε όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας

Στο σημείο αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Η αντιμετώπιση άλλωστε των προβλημάτων ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήταν ο βασικός άξονας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Υπό αυτό το φως συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι προοπτικές του στη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι συζητήσεις θα είναι πιο συχνές, με στόχο οι τράπεζες με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών» ανέφερε κυβερνητική πηγή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπ.Οικ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα τραπεζών να βοηθήσουν την οικονομία και πως, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από λίγο καιρό, για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο και συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες, και ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες και προανήγγειλε νέα «εργαλεία» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 10/07/2014 08:38:52

  Οι τράπεζες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν ευθύνες γιά τα κόκκινα δάνεια , αλλά κανείς δεν τους ζήτησε να τις αναλάβουν . Από την άλλη έχουν πολύ βαρείς όρους γιά τους συνεπείς δανειολήπτες , πολλαπλάσιους των ευρωπαϊκών με αποτέλεσμα ουδείς να θέλει να εμπλακεί σε ακριβά επιτόκια , τεράστιες προσημειώσεις και αδιαφανές φορολογικό και πολιτικό σκηνικό . Ακόμα το κράτος συνεχίζει να πολεμάει την οικοδομή , ενώ είναι η μόνη που μπορεί να ξεκινήσει την ανάκαμψη , αφού δίνει δουλειά σε 400 επαγγέλματα .

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 10/07/2014 11:41:40

  Πάμε για χαρίσματος χρεών σε εταιρίες αμφιβόλου ηθικής με κριτήριο των αριθμό εργαζομένων (too big to fail). Ένισχυση της υγιους και ανταγωνιστικής απασχόλησης! Για γέλια είμαστε.

  • Seagull avatar
   Seagull @ Jimakos 10/07/2014 12:02:22

   Δεν είμαστε για γέλια, για κλάματα είμαστε. Να δω αν θα αποφύγουμε το μεγάλο μπαμ.

 3. Nikos avatar
  Nikos 10/07/2014 15:56:15

  Το Mega το skai o antenna και οι λοιποί χρεοκοποιμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί εμπίπτουν στα κριτήρια του πρωθυπουργου; Κάτι μου λέει πως ναι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.