23/07/2010 16:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόβουν με νόμο τις αυξήσεις

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, η αναμενόμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα ακυρώνονται αυτοδικαίως, όσες διαιτητικές αποφάσεις χορηγήσουν αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί μετά την ημερομηνία ισχύος του νόμου προσαρμογής στο Μνημόνιο (6/5/2010) και δίνουν αυξήσεις σαν τις παραπάνω, υπόκεινται σε έφεση εντός 15 ημερών, είτε εκ μέρους των μερών, που συμμετείχαν στην εκάστοτε συλλογική διαφορά, είτε εκ μέρους του ίδιου του υπουργού Εργασίας, ενώπιον των διαιτητών του ΟΜΕΔ.

O κ. Λοβέρδος επανέλαβε χθες ότι πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση αποφάσεων της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που δίνουν για φέτος μισθολογικές αυξήσεις 1,5% και 3%. Σημειώνεται ότι ανάλογο μέτρο είχε ληφθεί στη διετία 1985- 1987 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών που οδήγησε στη διάσπαση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ). Μια τέτοια παρέμβαση πάντως εκτιμάται ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αφού θα σημαίνει κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας. Τη «γραμμή Λοβέρδου» για πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς το 2010 επικαλέστηκαν χθες οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη συνάντηση που είχε με την ΟΤΟΕ, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της ΟΤΟΕ, η πλευρά των τραπεζών στην αρχή της συνάντησης αντιμετώπισε με προκλητική διάθεση το πλαίσιο των αιτημάτων της ΟΤΟΕ επισημαίνοντας ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις. Παράλληλα έθεσε θέματα ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων τόσο για τις αμοιβές όσο και την απορρύθμιση ωραρίων και κανονισμών που αφορούν μετακινήσεις, τοποθετήσεις εργαζομένων και ζήτησε να συζητηθούν και άλλα θέματα που αφορούν δικές τους απόψεις. Επειτα από αντίδραση της ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι των τραπεζών αναγνώρισαν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του πλαισίου των διεκδικήσεων δεχόμενοι ότι αυτό αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και σοβαρότητα τη δύσκολη συγκυρία.

Αναφορικά με την αναδρομικότητα και τα όριά της, για την οποία, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «κάποιοι προσπάθησαν να σχολιάσουν σε βάρος μας», τόνισε ότι είναι μια έννοια «την οποία γνωρίζουμε και σεβόμαστε». «Ολα θα πάνε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, θα πάνε σωστά», υπογράμμισε και σημείωσε ότι εκείνο που πάει λάθος είναι ότι ενώ «βάζουμε τα δυνατά μας, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, ώστε στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο τα πράγματα να πάνε κατά το δυνατόν καλύτερα σε αυτή την τραγική περίσταση, κάποιοι επιμένουν να κάνουν τον πονηρό, να μην καταλαβαίνουν ποια είναι η συγκυρία και δρουν εκτός ιστορικού χρόνου». Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος και αφού χαρακτήρισε τη «συμπεριφορά κάποιων που δεν στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια» ως «υπονόμευση» και «εμπαιγμό» επεσήμανε ότι «αυτή η ιστορία θα τελειώσει».

«Εχει συντονιστεί με τους εργοδότες»

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Ανδρέα Λοβέρδου για κατάργηση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας) καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Η δήλωση του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου περί νομοθετικής παρέμβασης για ακύρωση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό». Η θέση της ΓΣΕΕ είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη για την απαρέγκλιτη ισχύ των τριών σταδίων της διαβούλευσης, της μεσολάβησης και της διαιτησίας».

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αλλάξει το τρίπτυχο αυτό. Ο υπουργός Εργασίας αποδεικνύει ότι είναι εναντίον του θεσμού του ΟΜΕΔ, εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος με τους εργοδότες».

«Απροσχημάτιστη και αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει τη νομοθετική κατάργηση, και αναδρομικά και για το μέλλον, τού συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Διαιτησίας ο εργατολόγος Δημ. Περπατάρης. Χαρακτηρίζει μάλιστα ανοίκειους τους υπαινιγμούς του υπουργού Εργασίας για κάποιους «καθόλου έξυπνους αλλά ιδιαιτέρως πονηρούς», αφού σε πολλές των περιπτώσεων και οι μεσολαβητές και οι διαιτητές έχουν οριστεί με κοινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

TA NEA

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 23/07/2010 11:32:13

  Όπως πάει η δουλειά θα μας πουν ότι θα απαγορευτεί για το καλό μας η κυκλοφορία στους δρόμος μετά τις 10 το βράδυ.

 2. ataktos avatar
  ataktos 23/07/2010 11:38:25

  καλα αυτοι ΟΛΟΙ τους ...εδωσαν ορκο στο Συνταγμα ..η στον ΓΑΠ και αρχιεπισκοπο Αθηνων ...ΧΙΧΧΧΙ

 3. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 23/07/2010 11:38:39

  Κανένα νόμιμο δικαίωμα δεν έχει το κράτος να παρεμβαίνει στις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μπορούν κάλιστα να γίνουν συμβάσεις και συμφωνίες χωρίς καν να ενημερώνονται τρίτοι. Ομως δεν πρόκειται απλώς για "αλα καρτ φιλελευθερισμό", αλλά για καθεστώς ολοκληρωτισμού, αφού το ΔΝΤ παρεμβαίνει για να ρυθμίσει όλες τις σχέσεις στην κοινωνία, μέχρι το ...κάπνισμα.

  • jj avatar
   jj @ http://neotera.wordpress.com 23/07/2010 12:49:22

   Και καλά κάνει αφού δεν μπορούμε μόνοι μας ... εμείς ( Η Ελλάδα ) ψηφίσαμε π.χ. νόμο για το κάπνισμα και δεν μπορούμε να τον εφαρμόσουμε ... είμστα άξιοι της μοίρας μας δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε νόμους οπότε κάποιος πρέπει να μας βοηθήσει να το κάνουμε !

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 23/07/2010 11:41:04

  Όπως καταλάβατε, όταν μπει ο λύκος στο μαντρί, τα σκοτώνει όλα τα πρόβατα. Όχι μόνο αυτό που θα φάει.
  Αυτόν τον λύκο τον σκοτώνεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

  • jj avatar
   jj @ εναςάσχετος 23/07/2010 12:51:56

   Ο λύκος δεν είναι το ΔΝΤ αλλά τα λαμόγια που τρώνε και πίνουν παραπάνω από αυτό που αξίζουν ... μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, η πλειοψηφία των συνδικαλιστών, αρκετοί πολιτικοί, σχεδόν όλοι οι επώνυμοι δημοσιογράφοι, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ ...

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/07/2010 11:57:47

  Γυψος με πολλη Αγαπη και Πονο.

  ΠΠ

  • zonitis avatar
   zonitis @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/07/2010 12:36:46

   Γυψος που τον εφεραν οι στοκοι

 6. Ρήγας avatar
  Ρήγας 23/07/2010 13:41:48

  O Economist στο τελευταίο report ανάμεσα σε άλλα βλέπει και:

  • The government’s primary focus in 2010-11 and beyond will be to rein in the budget deficit and public debt and boost competitiveness. This will involve, among other things, public- and private-sector wage cuts and tax hikes.

  • The IMF/euro zone rescue package will allow Greece to meet its debt servicing requirements over the next few years, but we believe that the Greek government and its creditors will negotiate a debt restructuring in 2012.

  Όπερ, πάλι λαγός ο Λοβαρδιάρης...

 7. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 23/07/2010 15:49:45

  Φαινεται οτι η "εκπαιδευση" που παρεχεται στην ΚΝΕ ειναι ιδιαιτερα αξιολογικη. Παραδειγμα, ο κυριος Λοβερδος με την εκπληκτικη εξελιξη(καθηγητης Συνταγματικου Δικαιου) και υπουργος που γραφει στα παλαιοτερα των υπουδηματων του (για να μην πω εκει που δεν πιανει μελανι) τα συνταγματικα δικαιωματα των Ελληνων. Αν αναλογιστουμε και αλλες παρομοιες περιπτωσεις, μπορουμε αφοβα να αναφωνησουμε: Πραγματικα, σπουδαιο και ανεπαναληπτο για την "προοδο" το σχολειο της ΚΝΕ!

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ xenitemenos21 23/07/2010 16:33:03

   Ένα απο τα θεμελειώδη αξιώματα του ΚΚΕ, είναι ότι οι "πρώην" είναι οι χειρότεροι!

 8. bgtrottel avatar
  bgtrottel 23/07/2010 22:25:44

  Μπα, stress test φαίνεται κάνουν. Να δούνε πόσες ακόμη μαλ....ς αντέχουμε.

 9. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 24/07/2010 04:39:35

  ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΟΥΣ 500.000 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΑΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑΧΕΩΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ 1,5 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ 15% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΛΟΓΩ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΠ.ΜΑΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΙΣΣΟΠΕΔΩΣΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗ ΤΟ ΕΡΓΟ.ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΑΣ.ΤΕΡΜΑ Η ΑΝΕΧΕΙΑ .ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΤΟΥ ΡΕΠΠΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΙΤΗΤΑ.ΚΡΑΝΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ .ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ.ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΚΑΘΗΚΙΑ.......

 10. bgtrottel avatar
  bgtrottel 24/07/2010 13:19:11

  Γιατί τι περιμένατε απο αποφοίτους κολεγίων ονδούρας. Οικονομική πολιτική; Αυτοί στο σύνολό τους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΑΕΠ, και αποφασίζουν για την ανάπτυξη της χώρας; Και τι σχέση έχει το Υπουργείο Απασχόλησης με την ανάπτυξη; Μόνο παρελκόμενη. Αν υπάρξει ανάπτυξη τότε θα μπορεί και το συγκεκριμένο υπουργείο να επέμβει, προς όφελος των εργαζομένων, αυτός είναι ο ρόλος του. Τώρα τι κάνει, βάζει τα εμπόδια για την ανάπτυξη. Α ρε δάσκαλε, τι τόθελες το υπουργιλίκη. Ή μήπως είναι και αυτό κανα stres test για την εισδοχή σου σε καμιά λέσχη οικονομολόγων, που δε συνάδει βεβαίως με το συνταγματικό δίκαιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.