Κυβερνητικό φιάσκο στη διαπραγμάτευση που δείχνει και… κάλπες καλοκαιριάτικα
15/06/2015 13:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβερνητικό φιάσκο στη διαπραγμάτευση που δείχνει και… κάλπες καλοκαιριάτικα

Όλα συνηγορούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες

Όλα συνηγορούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Ήδη από την Παρασκευή γράφαμε ότι είναι πολύ πιθανές κάλπες τον Ιούλιο και παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού το Σάββατο δύο μόλις 24ωρα μετά το πολιτικό κλίμα και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς επιβεβαιώνει ότι είναι καθοριστική η πολιτική παράμετρος στην αδυναμία εξεύρεσης λύσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας Ελλάδας και δανειστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών με την οποία καταλογίζει πολιτική σκοπιμότητα στους εταίρους στην αδυναμία εξεύρεσης λύσης αλλά και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη που δεν θα ήθελαν τον Τσίπρα πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία και προτείνει μέτρα τα οποία δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά να σηκώσει το κόστος, αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές και ουσιαστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον έναν ή άλλο τρόπο θέτουν το θέμα των εγγυήσεων για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας βρίσκεται προ πολύ μεγάλων διλημμάτων που συγκεντρώνονται στο ερώτημα νέα κυβερνητική πλειοψηφία από αυτή τη βουλή ή εκλογές;

Οι εξελίξεις είναι ανοιχτές σε κάθε ενδεχόμενο, η κυβέρνηση την ώρα που ξορκίζει τη ρήξη δείχνει ότι παράλληλα φλερτάρει μ’ αυτή και προσπαθεί να φορτώσει όλο την ευθύνη για το αδιέξοδο στην απέναντι πλευρά με κύριο επιχείρημα ότι ΔΝΤ και ΕΕ έχουν διαφορετικές θέσεις και πως κοινός τους τόπος είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή όχι αναδιάρθρωση χρέους και επιπλέον σκληρά μέτρα. Ουσιαστικά σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου αξίζει κανείς να παρατηρήσει ότι ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών δεν ήταν κατηγορηματικά απορριπτικός όπως άλλες φορές, λέγοντας ότι ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για εντολή τετραετίας αλλά από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προσπαθεί να σεβαστεί τη λαϊκή εντολή και τους κανόνες της ΕΕ χωρίς να τη φοβίζει η προσφυγή στο λαό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί εναγωνίως να δείξει ότι έχει πρόθεση για περαιτέρω υποχωρήσεις προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα, τα οποία ωστόσο από διαπραγματευτική άποψη καταλήγουν σε φιάσκο όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο και μάλιστα κορυφαίοι υπουργοί της μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καταλήγουν να συνομιλούν με τεχνοκράτες και υπαλλήλους της τρόικας στους διαδρόμους των Βρυξελλών όταν κατά τ’ άλλα επαίρονται ότι έδιωξαν την τρόικα από την Αθήνα και η διαπραγμάτευση γίνεται στη λογική «οι πολιτικοί με τους πολιτικούς και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες». Μιλάμε για το απόλυτο δούλεμα, προκειμένου να κρυφτεί η αποτυχία και η αμηχανία των κυβερνητικών στόχων της κυβέρνησης σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.