#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2013 11:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβερνητικό μέτωπο κατά των απολύσεων



Δύο κρίσιμες συναντήσεις της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση, και φυσικά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, θα κρίνουν εν πολλοίς την έκθεση των τροικανών για την Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Τα δύο θέματα που «καίνε» τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και το ενδεχόμενο νέων μέτρων όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τις ενστάσεις της τρόικας (και όλων εδώ που τα λέμε) με την απόδοση των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Στα ραντεβού αυτά θα γίνει προσπάθεια να πεισθούν οι τροικανοί ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση των πολιτών θα σημάνει αυτόματα κοινωνική έκρηξη και αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής. Το δίλημμα που θα θέσουν στην τρόικα και τους προϊσταμένους τους είναι ένα: Θέλετε να πέσει η κυβέρνηση και να προκληθεί κοινωνικό χάος ή θέλετε μια πιο ήπια προσαρμογή με ανοχή στις παθογένειες του ελληνικού κράτους, αλλά με δέσμευση ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις;

Μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μανιτάκη, έμεινε η εντύπωση ότι οι ξένοι τηρούν στάση αναμονής και μελετούν τα στοιχεία από το σχέδιο για την κινητικότητα που κατέθεσε ο υπουργός. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα που θα έλυναν μεγάλο μέρος του προβλήματος. Αν και κανείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, εντούτοις εκτιμάται ότι υπάρχουν 7.000 εργαζόμενοι που θα μπορούσαν άμεσα να απομακρυνθούν, είτε απευθείας είτε μπαίνοντας σε καθεστώς αξιολόγησης. Πρόκειται για τους επίορκους υπαλλήλους και όσους κρίνονται ανεπαρκείς και πρέπει να επαναξιολογηθούν. Εφόσον το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρήσει άμεσα στο σχέδιο αυτό, μαζί με την κινητικότητα στο Δημόσιο μπορεί να πετύχει εξορθολογισμό των δομών και εξοικονόμηση δαπανών χωρίς «να ματώσει μύτη». Ωστόσο, παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κάτι που έκανε και τον Γ. Στουρνάρα να αφήσει αιχμές για τον κ. Μανιτάκη. Όπως είπε από τις Βρυξέλλες δεν είναι στο χέρι του αυτή τη φορά η εκταμίευση της δόσης αλλά πρόκειται για εφαρμογή προαπαιτούμενων που αφορούν άλλα υπουργεία.

Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την εκπεφρασμένη στάση και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός μετώπου κατά των ομαδικών απολύσεων χωρίς λόγο, σχεδιασμό και με μια «τυφλή» σύγκρουση που θα οδηγήσει χιλιάδες κόσμου στους δρόμους.

Αν, όμως, δεν είναι για τον κ. Στουρνάρα, δικό του πρόβλημα οι απολύσεις, είναι σίγουρα βραχνάς τα φορολογικά έσοδα. Άλλωστε, τα δύο παραπάνω θέματα συνδέονται με ένα πολύ βασικό τρόπο. Αν η Ελλάδα είχε τους φορολογικούς μηχανισμούς να εισπράξει αυτά που της χρωστούν σε φόρους τότε δε θα χρειάζονταν καν να γίνουν απολύσεις.

Το ραντεβού με την τρόικα, παρόντος πλέον και του Πολ Τόμσεν, θα είναι κρίσιμο διότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να πείσει ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τρέχει να πάρει όσα περισσότερα από τα ληξιπρόθεσμα. Πράγμα δύσκολο, όμως, αφού τα στοιχεία για τα έσοδα των δύο πρώτων μηνών του έτους είναι απογοητευτικά.

Δεν είναι τυχαίες, πάντως, οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου να ξεκινήσει ελέγχους στους «ελεγκτές» εφοριακούς, να ξεσκονίσει τα πόθεν έσχες και να κάνει  φύλλο και φτερό εφορίες και τελωνεία.

Στη συνάντηση, πάντως, εκτιμάται ότι ο κ. Στουρνάρας θα ξαναθέσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα δώσει και στοιχεία του ΣΕΤΕ ο οποίος χθες ανέφερε ότι μια τέτοια μείωση  θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων στον κλάδο κατά 1 δις την ώρα που τα έσοδα από το 23% δεν είναι παραπάνω από 60 εκατ.

Φυσικά, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, με φόντο τις εντολές της τρόικας (εμμέσως και αμέσως) για μείωση του κατώτατου μισθού, κάτω από τα 586 ευρώ, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Γ. Βρούτσης.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα είναι δύσκολη και θα κρίνει πολλά και για την κυβέρνηση. Αν υπάρξει πίεση της τρόικας για νέα μέτρα τότε οι ξένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το πολιτικό και κοινωνικό χάος που θα επικρατήσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 06/03/2013 11:31:22

  Οι Έλληνες πολιτικοί είναι απίθανοι! Δεν τους φτάνει που εισέπραξαν εισιτήριο ( το οποίο καρπώθηκαν αυτοί) κατά την είσοδο στην πλαζ του δημοσίου από ένα εκατομμύριο ανεκδιήγητους Έλληνες τώρα θέλουν σαν άλλος Χατζηχρήστος να εισπράξουν και εξιτήριο. Εδώ κύριοι είναι η πλαζ του δημοσίου, έχει πάντα ήλιο και τα ποτά είναι τζάμπα. Δεν θα σας αφήσουμε να βγείτε στο δρόμο έτσι. Θα το διαπραγματευτούμε το πράγμα. Δεν θέλουμε να σας χάσουμε από πελάτες. Αν σας διώξουμε θα μας βρίζετε για όλη σας τη ζωή. Όχι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της λαϊκής δεξιάς αγαπούνε αυτά τα κορόι....συγγνώμη αυτόν τον τόπο.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Δεξιόχειρας 06/03/2013 12:46:58

   ...Άσε που περιμένει και ο ''εκβιαστής'' Αλέξης που θα υποσχεθεί την άμεση επαναπρόσληψη!!! Θα αλλάξουν εύκολα ... αφέντη τα πελατάκια.
   Μιλάμε, ανάρπαστοι γίνονται οι πλέον δημιουργικοί, παραγωγικοί, χρήσιμοι και μορφωμένοι πολίτες ετούτης της χώρας.

 2. Σοφία avatar
  Σοφία 06/03/2013 11:54:37

  Μπορει οπως λες αν τους διωξουν να τους χασουν απο πελατες, ομως αν ΔΕΝ διωξουν θα χασουν εμας τους υπολοιπους.
  Διαλεγουν και παιρνουν. Ας υπολογισουν ποιοι ειναι περισσοτεροι.

  • Μπούμστος avatar
   Μπούμστος @ Σοφία 06/03/2013 15:26:13

   Εσύ τι ακριβώς είσαι συστηνόμενη ως "υπόλοιποι" ;

   Ρουσφέτια μόνο στο δημόσιο υπήρξαν ;

   Γνωρίζεις πως και σήμερα συνωστίζονται στα τρικομματικά πολιτικά γραφεία για μια θέση σε σούπερ μάρκετ η έστω σε μια βιομηχανία που δεν έχει μετακομίσει στο εξωτερικό ;

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Μπούμστος 07/03/2013 13:28:05

    Εεεε, σόρρυ που επεμβαίνω αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι ο επιχειρηματίας ξοδεύει δικά του λεφτά, άρα ας προσλάβει όποιον θέλει, όπως θέλει; Το δημόσιο όμως ξοδεύει δικά μου και δικά σας λεφτά...

    • Μπούμστος avatar
     Μπούμστος @ MAYRO XABIARI 07/03/2013 15:06:47

     Το θέμα δεν είναι τίνος είναι τα χρήματα ,αν και στον κρατικοδίαιτο ελληνικό ιδιωτικό τομέα σηκώνει κουβέντα αυτό το ζήτημα ,αλλά η συνδιαλλαγή πολιτικών δυνάμεων με τους λεγόμενους ιδιώτες επιχειρηματίες .
     Σίγουρα την εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση του ρουσφετιού του πολιτικού ο ιδιώτης δεν θα την κάνει για την ψυχή του παππού του ,υποκρύπτονται άλλου είδους σχέσεις ,ο νοών νοείτω.

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/03/2013 11:58:47

  Περιμενω ν ακουσω τα ισοδυναμα...

 4. tpe avatar
  tpe 06/03/2013 12:11:04

  Ποιος κάθεται και επεξεργάζεται αυτά τα "πειραγμένα" σενάρια;
  Είναι σοβαροί οι άνθρωποι; Έχουν 7000 έτοιμους επίορκους και δεν τους κουνάνε;
  Δεν καταβαλαβαίνω. Στο κάτω κάτω της γραφής, ας στήσουν 5-10 δικαστήρια να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις μέσα στο εξάμηνο να τελειώνουμε.

 5. akenaton avatar
  akenaton 06/03/2013 12:13:02

  Η μπαλάντα των Δημοσίων Υπαλλήλων
  Μη στεναχωριέστε πελατάκια μας.
  Ούτε έναν σας δεν θα διώξουμε.
  Ούτε καν τους επίορκους.
  Ούτε καν τους κλέφτες.
  Ούτε καν τους τεμπελχανάδες.
  Ούτε καν τα κομματόσκυλα.
  Ούτε καν τα βύσματα του κερατά.
  Για να σας πληρώσουμε, μαζεύουμε τις οικονομίες των μικρομεσαίων.
  Μαζεύουμε φόρους και χαράτσια ακόμη κι από τους ανέργους.
  Αν δεν φτάσουν, θα πέσουμε στις μικρο - καταθέσεις τους.
  Αν πάλι δεν φτάσουν, θα πάρουμε τα ακίνητά τους.
  Αν χρειαστούν κι άλλα, θα τους πάρουμε αμάξια, σπίτια, μαγαζιά, χωράφια.
  Μέχρι και σώβρακα θα τους ξαφρίσουμε.
  Εσείς μονάχα μην φοβάστε αγαπημένα μας παιδιά.
  Κανείς δεν θα σας ακουμπήσει.
  Μονάχα εσείς θα επιβιώσετε από την κρίση.
  Αρκεί να μας ψηφίζετε.
  Εσείς και τα «μεγάλα αφεντικά» που τα ’χουν μαζεμένα και καλά κρυμμένα.
  Αρκεί να μας χρηματοδοτούν.
  «Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος»1….

  Οι πολιτικοί σας ταγοί
  1 Διονυσίου Σολωμού: «Εις Φραγκίσκα Φραίζερ»

 6. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 06/03/2013 12:39:23

  Υπάρχουν 300 υψηλόμισθοι επίορκοι εντός κεντρικού κρατικού κτιρίου των Αθηνών.
  Μπορούν να απολυθούν ΑΜΕΣΑ και άνευ δικαιώματος σύνταξης!

  • Μπούμστος avatar
   Μπούμστος @ Svart Drottning 06/03/2013 15:38:37

   Έτσι ,Επίορκος αυτός που καταπατά τον όρκο του ,πόσοι από δαύτους καταπάτησαν τον όρκο τους προς την χώρα και τους πολίτες της και εξωφρενικά μας συστήνονται και ως σωτήρες ;

   Ας ξεκινήσουν από τους εαυτούς τους γιατί πάντα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

   Ο κάθε Δ.Υ που έχει διοριστεί χωρίς εξετάσεις να ονοματίσει και αυτόν που τον διόρισε ώστε να διωχθεί και αυτός ως Επίορκος !

 7. 1kris avatar
  1kris 06/03/2013 12:46:26

  Δεν ειδα δακρυα για τους ανεργους στον ιδιωτικο τομεα,που θρεφουν κυριολεκτικα τους υπολοιπους.Δεν ειδα δακρυα που εκλεισαν χιλιαδες επιχειρησεις και βρεθηκαν στον δρομο τοσοι ανθρωποι,και να τους ζητανε να πληρωσουν και φορο.και το κρατος της βουλης της ΕΡΤ,1,2,3 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ,ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΣΕ ΔΣ οργανισμων,τραπεζων ιδρυματων να μην τους ακουμπα τιποτα.οχι λοιπον παιδια και αποπαιδια,να ξερουμε και τι λεμε.

  • B.Q avatar
   B.Q @ 1kris 06/03/2013 14:06:51

   Δεν τα είδατε τα δάκρυα, γιατί ...στέρεψαν από τον σπαραγμό για τα λατρεμένα κομματικά τους παιδιά. Δεν περισσεύει ο καημός. Δε φτάνει για όλους η ευσπλαχνία.

 8. akenaton avatar
  akenaton 06/03/2013 16:24:10

  Δεν μιλώ για τα προηγούμενα της κρίσης "εύκολα" χρόνια.
  Όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κι ενώ ένα μέρος του ελληνικού λαού έχει κυριολεκτικά εξαθλιωθεί, ΔΕΝ έχει τιμωρηθεί ΕΝΑΣ φοροφυγάς και ΔΕΝ έχει απολυθεί ΕΝΑΣ δημόσιος υπάλληλος. ΈΝΑΣ έστω για δείγμα. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες του ιδιωτικού τομέα έχουν καταλήξει κατά 50% άνεργοι και κατά 80% οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
  Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αυτό δεν είναι δυνατόν να το καταπίνει πια ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα. Νομίζω πως η ώρα που θα οργανωθεί πολιτικά, εφόσον εξακολουθεί να μην εκφράζεται από τα υπάρχοντα κόμματα, μπορεί και να πλησιάζει. Ίσως αυτή να είναι η επόμενη πολιτική ανατροπή ουσίας που θα ζήσει η χώρα, αν και την αντεύχομαι, επειδή κατά τη γνώμη μου θα είναι προάγγελος δυσάρεστων καταστάσεων. Δεν βλέπω όμως κανείς να κάνει και τίποτε για να την αποφύγουμε.

  • Μπούμστος avatar
   Μπούμστος @ akenaton 07/03/2013 12:05:29

   και ΔΕΝ έχει απολυθεί ΕΝΑΣ δημόσιος υπάλληλος. ΈΝΑΣ έστω για δείγμα.

   Έχουν απολυθεί χιλιάδες stage και συμβασιούχοι και τώρα απολύονται μέσω της διαθεσιμότητας η αορίστου χρόνου αλλά μόνο οι Δ.Ε.

   Για τους μόνιμους δεν είναι τόσο εύκολο λόγω Συντάγματος ,θα μου πεις τουλάχιστον τους αποδεδειγμένα κλέφτες τους έχουν απολύσει ; Δεν ξέρω,αν όχι, γιατί;

   • akenaton avatar
    akenaton @ Μπούμστος 07/03/2013 12:52:24

    Οι stage και οι συμβασιούχοι αγαπητέ δεν απολύθηκαν! Απλώς έληξαν οι συμβάσεις τους και δεν ανανεώθηκαν. Αυτοί δε που μπήκαν τώρα σε διαθεσιμότητα, έχει ανακοινωθεί πως δεν θα απολυθούν αλλά θα "ανακυκλωθούν". Εγώ απόλυση δεν είδα ούτε καν αυτών που έκλεψαν, τα "πήραν" ή έχουν να πατήσουν στη δουλειά τους από πέρισυ τα Χριστούγεννα! Υπάρχει ΔΥ που έχει βάλει στο χέρι το ταμείο που διαχειριζόταν, καταδικάστηκε πρωτοβαθμίως και εξακολουθεί να βρίσκεται στην θέση του! Αυτά ούτε στην Ουαγκαντούγκου δεν γίνονται....

 9. Απορών avatar
  Απορών 06/03/2013 16:51:01

  Αγαπητέ akenaton, από ότι βλέπω οι διαχειριστές διόρθωσαν την κατάσταση αλλά έβαλαν την απάντησή σας στον υποτιθέμενο εμένα εδώ πέρα. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ήμουν εγώ αυτός που έγραψε το σχόλιο το οποίο ευτυχώς σβήστηκε και στο οποίο απαντήσατε... κάποιος έκανε μια παιδιαστική προβοκάτσια...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απορών 06/03/2013 20:56:17

   ?

 10. euagelos avatar
  euagelos 07/03/2013 09:14:26

  και ένα ακόμα (ειδικό) για τους επίορκους πολιτικούς, σύνολο: 6-11

 11. Απορών avatar
  Απορών 07/03/2013 10:41:45

  Αγαπητέ akenaton, κάποιος χρησιμοποίησε το nick που χρησιμοποιώ εδώ και έγραψε κάτω από την μπαλάντα σου ένα άθλιο σχόλιο το οποίο δεν είχε καν συνοχή κτλ. Εχθές έστειλα καμμιά 10αριά μηνύματα δίνοντας εξηγήσεις αλλά δημοσιεύτηκε μόνο το παραπάνω. Ευτυχώς οι διαχειριστές τώρα αφαίρεσαν το ψευδεπίγραφο σχόλιο.
  Δεν ήμουν εγώ αυτός που το έγραψε, αλλά επρόκειτο για μια παιδιάστικη προβοκάτσια, ανθρώπου που υποθέτω για κάποιο λόγο τον ενοχλούν οι απόψεις μου... Ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση αν και δεν ευθύνομαι εγώ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.