#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/01/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση της πλουτοκρατίαςΈρμαια των εργοδοτών που επικαλούνται την οικονομική κρίση για να κατακρεουργήσουν τους μισθούς, βρίσκονται εκατομμύρια υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ και οι άλλοι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους εργαζόμενους και οδηγούν τον πρόθυμο κ. Παπαδήμο, στα δικά τους νερά. Γενναίο «κούρεμα» του 13ου και 14ου μισθού ή ακόμη και κατάργησή του, πάγωμα των αυξήσεων που προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις, καταργήσεις ωριμάνσεων και άλλων επιδομάτων στο βωμό της οικονομικής κρίσης.

Κι όταν μετά από λίγο καιρό αποδειχθεί ότι η τρόικα δεν είχε θέσει ποτέ τέτοιο θέμα για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ήταν παρεμβάσεις των εργοδοτών, να δούμε ποιος θα φάει το πολύ ξύλο.

Η ουσία είναι ότι από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι εργοδότες, επιβεβαιώνεται προηγούμενη ανάρτηση μας ότι ο Λ. Παπαδήμος συντάσσεται πλήρως με τους επιχειρηματίες και τους πλουτοκράτες που βρήκαν την ευκαιρία να γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι.

Διότι όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν τρελά κέρδη, όταν έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου μέσω της φούσκας του Χρηματιστηρίου, τα δισεκατομμύρια αυτά δεν τα έκαναν επενδύσεις, ούτε τα μοίρασαν στους εργαζόμενους. Ο λαϊκό καπιταλισμός που έλεγαν ήταν ένα πρόσχημα για να δουλεύουν περισσότερο τα κορόιδα και τα αφεντικά να «παντελονιάζουν» κέρδη, τα οποία σήμερα έχουν βγάλει στις τράπεζες της Ελβετίας.

Χαρακτηριστικό του σχεδιασμένου κόλπου της εργοδοσίας είναι το γεγονός ότι μέχρι πριν μερικές ημέρες ο ΣΕΒ έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα για τα δώρα και επιδόματα. Σήμερα όμως προτείνει πλαφόν, δηλαδή γενναίο μαχαίρι σε 13ο και 14ο μισθό. Λέει ουσιαστικά ότι όσο μισθό και παίρνει κάποιος το δώρο δε θα ξεπερνά το μισθό ενός πρωτοπροσλαμβανόμενου, δηλαδή 750 ευρώ.

Υπάρχει κι άλλη πρόταση για συνέχιση της πληρωμής δώρων και επιδομάτων αλλά μόνο σε εκείνους που έχουν κάποιο συγκεκριμένο μισθό, να κοπεί δηλαδή σε υψηλόμισθους (πάνω από τη συλλογική) και στελέχη.

Και μια τρίτη πρόταση κάνει λόγο για πληρωμή 13ου και 14ου μισθού σε επιχειρήσεις που δεν είναι ζημιογόνες (αστεία πράγματα, ποια δεν έχει ζημιές) ή έχει υψηλή παραγωγικότητα.

Προφάσεις εν αμαρτίαις δηλαδή.

"Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι".

Αυτά είπε ο κ. Δασκαλόπουλος και μετά βγήκαν οι... καλικάντζαροι. Και η κυβέρνηση φαίνεται να σκύβει το κεφάλι στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών χωρίς να σκέφτεται πώς θα ζήσουν χιλιάδες οικογένειες, αν θα καταρρεύσει η αγορά και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο όνομα της δήθεν αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Xenios avatar
  Xenios 10/01/2012 10:24:32

  Ο κος Δασκαλόπουλος, ο σπουδαίος κος Δασκαλόπουλος, ο ανεπάγγελτος βιομήχανος, αυτός που ξεπούλησε την περιουσία που δημιούργησε ο Πατέρας του εκ του μηδενός.

  Ο κάργα σοσιαλιστής Πασόκος κος Δασκαλόπουλος, που θα μας πει αυτός πότε θα γίνουν εκλογές, που συμβουλεύει την τρόικα για να επιβάλει εργασιακές σχέσεις του μεσαίωνα.

  Το γιαουρτάκι σας κύριε Δασκαλόπουλε, πως το θέλετε; πρόβειο ή αγελάδας; Την ντοματούλα πως την θέλετε, ώριμη ή άγουρη;

 2. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 10/01/2012 10:28:13

  "Κι όταν μετά από λίγο καιρό αποδειχθεί ότι η τρόικα δεν είχε θέσει ποτέ τέτοιο θέμα για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ήταν παρεμβάσεις των εργοδοτών, να δούμε ποιος θα φάει το πολύ ξύλο."

  Το πολύ ξύλο θα το φάει για ακόμα μια φορά ο... Φούφουτος, δηλαδή κανένας από τους υπεύθυνους όπως και έχει καθιερωθεί.

 3. ΑΖ avatar
  ΑΖ 10/01/2012 10:28:42

  Στις επερχομενες εκλογες κανετε και εσεις την ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, διοτι σας διδεται η ΕΥΚΑΙΡΙΑ να τους οδηγησετε σε ΚΡΙΣΗ. Σκεφτειτε τι θα τους πονεσει και εκτελεστε τους δια της ψηφου σας.

  ΑΖ

  • avanti avatar
   avanti @ ΑΖ 10/01/2012 11:13:44

   Σωστά, πολύ σωστά, ας τους οδηγήσουμε σε ΚΡΙΣΗ με την ψήφο μας. Αλλά πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε ότι δεν θα υπάρξει νοθεία? Εχω αρχίσει να πιστεύω ότι κάτι κακό, πολύ κακό θα μαγειρέψουν.

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/01/2012 10:48:16

  Τελικά, αυτός ο άεργος ροκανιστής της πατρικής περιουσίας, είναι προφανές ότι βρήκε έργο για να συμπληρώνει το χρόνο που του απομένει (από το "έργο" του εμπλουτισμού της προσωπικής του πινακοθήκης): να εκπροσωπεί, άνευ βιομηχανίας ων, τους βιομηχάνους!

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/01/2012 10:51:52

  Και επειδή ο ΠαπαδήμΙος εκβιάζει ότι το πετσόκομμα των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα θα περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να θυμίσουμε εδώ ότι τέτοιες πράξεις πρέπει -βάσει του συντάγματος- να κυρώνονται ΚΑΙ από τη Βουλή εντός διμήνου το αργότερο. Λοιπόν; Θα κυρώσει η επόμενη κυβέρνση της ΝΔ έναν τέτοιο κατάπτυστο νόμο; Να μας πει ΞΕΚΑΘΑΡΑ εκ των προτέρων τι θα κάνει, για να ξέρουμε!

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Αυριανιστής 10/01/2012 11:40:38

   Τετοιες ΠΝΠ για μισθους και συνταξεις μονο το ΠΑΣΟΚ εχει εμπειρια οπως αυτη η ΠΝΠ του 1986 του αι..να μην πω τιποτα αρχιλαικιστη ΑΓΠ πατρος του ΓΑΠ οποτε ξερει ο Παπαδημος πια πλειοψηφια θα την περασει στην τωρινη Βουλη !Το θεμα ειναι τι θα κανουν οι αρχ..ΠΑΣΟΚΟΙ της ΓΣΕΕ Παναγοπουλος ,Μουταφης ,Ανεστης κλπ διοτι εκει θα πεσει το ξυλο της αρκουδας !

 6. Geros avatar
  Geros 10/01/2012 11:11:38

  Να υπενθυμίσω ότι στο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός -καλώς η κακώς δεν είναι της παρούσης- ο ιδιοκτητης ενός εργοστασιου δεν έχει καμία υποχρέωση να μοιραστεί τα κέρδη του με τους εργαζομένους , έχει κάθε δικαίωμα να αγοράσει ένα νησί στην Καραϊβική ή να τα παίξει και να τα χάσει στον ιππόδρομο.
  Τα κέρδη αυτά οι εργοστασιάρχες έχουν κάθε νομικό δικαίωμα να τα πάνε σε όποια χωρα τους καπνίσει, το ότι διαλέγουν Ελβετία και όχι Ελλάδα δείχνει πόσο κακή για τις επενδύσεις είναι η Ελλάδα και όχι ποσο κακοί είναι οι εργοστασιάρχες.
  Τέλος νομίζω ότι υπάρχει αντίφαση , από την μια προσπαθεί ο αρθρογράφος να αποδείξει ότι είναι μια οργανωμένη προσπάθεια να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και στο τέλος του άρθρου παραδέχεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα λόγο κρίσης είναι ζημιογόνες . Αποφασίστε , αν ισχύει το πρώτο δεν μπορεί να ισχύει το δεύτερο , πως θα γίνω πλουσιότερος αν έχω μια ζημιογόνα επιχείρηση?
  Θέλουμε ζημιογόνες η κερδοφόρες επιχειρήσεις σε αυτή την χωρα?
  Αν είναι μια εταιρεία κερδοφόρα δεν μας αρέσει γιατί κερδίζει ο ιδιοκτητης , αν είναι ζημιογόνα δεν μας αρέσει γιατί πάει για κλείσιμο. Η προφανής λύση είναι να μην κερδίζει κανεις , να είναι μη κερδοσκοπική , δηλαδή κρατική (μια και οι περισσότεροι ιδιώτες έχουν την κακή συνήθεια να μην δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους). Για άλλη μια φορα μετά την ανάγνωση του άρθρου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τον κρατισμό στην Ελλάδα δεν τον γέννησε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία , είναι γέννημα της Ελληνικής ψυχής και ιδιοσυγκρασίας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Geros 10/01/2012 13:04:06

   Δηλαδή, σε όσες (καπιταλιστικότατες) χώρες ισχύουν τα δώρα, επικρατεί κι εκεί "κρατισμός" ως "γέννημα της ψυχής και ιδιοσυγκρασίας" των λαών των χωρών αυτών;

   Ή μήπως έχεις την προσδοκία να καθίσουν οι Έλληνες υπάλληλοι να σφαγιαστούν για να μην τους χαρακτηρίσουν "κρατιστές" κάποιοι νεοφιλελεύθεροι, που νόμισαν ότι θα βρουν την ευκαιρία για να οργιάσουν;

   • Geros avatar
    Geros @ Αυριανιστής 10/01/2012 18:12:43

    Τα δώρα είναι παντελώς άσχετα με το θέμα , κανείς εργοδότης δεν μετράει τον μισθό των υπαλλήλων του χωρίς τα δώρα , μετράει το σύνολο του μισθολογικού του κόστους.
    Έχω την προσδοκία οι Έλληνες υπάλληλοι να προσπαθήσουν να σώσουν τις θέσεις εργασίας τους σε μια συρρικνούμενη αγορά , ζητάω μάλλον πολλά ....

  • sceptic avatar
   sceptic @ Geros 10/01/2012 14:29:15

   Οχι κύριέ μου απλώς δεν μας αρέσει η ιδιωτικοποίηση των κερδών και η κοινωνικοποίηση της ζημιάς του κυρίου εργοδότη...δεν είμαστε και ηλίθιοι....

   • Geros avatar
    Geros @ sceptic 10/01/2012 18:18:56

    Συμφωνούμε απόλυτα , ούτε και σε εμενα αρέσει η κοινωνικοποίηση της ζημιάς. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αν κρατικοποιούμε επιχειρήσεις η αν έχουμε κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι ζημιές θα κοινωνικοποιούνται αυτόματα , σε μια οικονομία με ελεύθερο ανταγωνισμό η κοινωνικοποίηση των ζημιών γίνεται απείρως δυσκολότερη.

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ Geros 10/01/2012 15:01:53

   Για άλλη μια φορά μετά την ανάγνωση του σχολίου καταλήγω στο συμπέρασμε οτι την Ασχετοσύνη στην Ελλάδα δεν την γέννησε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία, είναι γέννημα της ψύχης κάποιων.

   Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα που ζητάει κύριε ο ΣΕΒ, ο Δασκαλόπουλος και εκβιάζει σιγοντάροντας ο Δοτός ψευτοπρωθυπουργός είναι πριν από όλα παράνομες και αντισυνταγματικές. Την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την προστατεύει το Ελληνικό Σύνταγμα και όλο το Ευρωπαικό Δίκαιο.
   Με τα αίσχη δε της Μνημονιακής Παράταξης , δηλαδή με την άγρια επίθεση στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων έχουμε παραβιάσει τη μισή ευρωπαική νομοθεσία και είμαστε σαν χώρα έκθετη.
   Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας(θεσμός που προφανώς αγνοείς και τον τρέμουν όλοι στην Ευρώπη) κατήγγειλε το Μνημόνιο ως παράνομο και αντιτιθέμενο σε βασικές ευρωπαικές συμβάσεις , ο δε Όλι Ρεν κατάπιε τη γλώσσα του όταν του επέστησαν την προσοχή στις παρανομίες που οι μνημονιακές διατάξεις επέφεραν.

   "Παρέμβαση στην τρόικα και στις Βρυξέλλες για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, αποφάσισε το ανώτατο ειδικό κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), που με επικεφαλής τον κ. Guy Ryder, εκτελεστικό διευθυντή του ILO, βρίσκεται από σήμερα (Δευτέρα) στην Ελλάδα, και νωρίτερα είχε συναντήσεις με την ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας.

   Η Συνομοσπονδία ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της ότι η εφαρμογή «των άδικων και αντικοινωνικών μέτρων» του μνημονίου έχει οδηγήσει σε παραβίαση σειράς διεθνών συμβάσεων, που έχει επικυρώσει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα της αμοιβής, όσο και στον τομέα των όρων εργασίας"
   http://www.tovima.gr/society/article/?aid=420581

   Είναι βέβαια δύσκολο να τα καταλάβει αυτά κανείς.
   Όσο δύσκολο είναι να είναι κανονικός ευρωπαιστής, όταν στην πραγματικότητα είναι ημιμαθής ευρωλιγούρης.

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 10/01/2012 12:33:22

  Χόρτασε η ψείρα και βρήκε τον χαρτογιακά.

 8. Xenios avatar
  Xenios 10/01/2012 12:40:19

  Η μείωση της αγοραστικής αξίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οδηγεί στην τεράστια ύφεση και στο έλλειμμα που θα είναι 10.2% το 2011, το επιβεβαιώνει.

  Συνέχιση αυτής της ίδιας αποτυχημένης πολιτικής, θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, που ούτε PSI ούτε τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει.

  Αντώνη Σαμαρά, τώρα είναι η στιγμή για το μεγάλο όχι. Βγες μπροστά και θα δεις πόσοι θα σε ακολουθήσουν. Θα τρίβουνε τα μάτια τους.

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/01/2012 23:29:50

  Αν η προσδοκία των νεοφιλελεύθερων, είναι οι εργαζόμενοι να "σώσουν" τις θέσεις εργασίας τους αποδεχόμενοι τη βουλγαροποίησή τους, τότε ναι, ζητάτε πολλά.

 10. Ανατολή avatar
  Ανατολή 11/01/2012 00:15:38

  Συνεχίστε το πετσόκομα μέχρι την ημέρα που θα δίνεται μισθούς πείνας σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. (για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, να μειωθεί το χρέος και άλλα παπάρια μάντολες). Και τότε να δούμε ΠΟΙΟΣ θα αγοράζει τα προιόντα που παράγετε και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, κύριοι καπιταλιστές;
  Ο Φούφουτος; Θα έρθουν καταναλωτές Σαουδάραβες, βαλκάνιοι μαφιόζοι, εξωγήινοι;
  Ποιος διάολος θα αγοράζει τα προιόντα που ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ παράγετε;
  Πού θα βρούμε λεφτά για λειτουργήσει ο κυριότερος πυλώνας της Οικονομίας: η κατανάλωση;
  Θα τα γεννήσουμε;
  ΖΩΑΑΑ!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.