#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2010 10:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση – εργοδοσία μειώνουν το εργατικό κόστος με πρόσχημα το ΜνημόνιοΜέσα στον ορυμαγδό των απαιτήσεων από την πλευρά της Τρόικας, αυτό που φυσικά ξεχώρισε -αφού ενδιαφέρει πολύ κόσμο- είναι το αίτημα για μείωση των μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι τροικανοί φέρονται να επιθυμούν να μειωθεί δραστικά το εργατικό κόστος διότι θα γίνει δήθεν ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, εδώ μιλάμε για μισθούς πείνας κι όχι για μισθούς που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Όλες αυτές τις ημέρες γίνεται λόγος για 592 ευρώ, για 600 ή 700 ευρώ λες και αυτοί είναι μισθοί που εμποδίζουν την οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Είναι όμως έτσι, ή μήπως η κυβέρνηση κάνει πλάτες σε ορισμένους εργοδότες με τους οποίες έχει συνάψει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι;

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί μια δήλωση που φέρεται να έχει κάνει αξιωματούχος του ΔΝΤ η οποία λέει «σιγά μην ενδιαφέρεται ο Στρος Καν για τους μισθούς των καμαριέρων», τότε εδώ έχουμε να κάνουμε με καραμπινάτη συμμαχία κυβέρνησης – νταβατζήδων παντός είδους με σκοπό να ξεκληριστούν κατακτήσεις δεκαετιών στο όνομα δήθεν την τρόικας και της κρίσης.

Οι πρώτοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των κλαδικών και θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς είναι, όλως τυχαίως, οι τραπεζίτες, οι εργολάβοι, επικεφαλής μεγάλων εταιρειών και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλαφούζος στον Σκάι έκοψε εν μια νυκτί το 10% των μισθών και απειλεί με επιχειρησιακές συμβάσεις δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς. Ούτε είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες εταιρείες καλούνται οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν μείωση μισθών αλλιώς θα μπουν σε πρόγραμμα απολύσεων. Και φυσικά η ανακοίνωση της Πειραιώς για εθελούσια άδεια με μειωμένες αποδοχές, προς αυτή την κατεύθυνση είναι.

Όλοι αυτοί, με πρωτεργάτη φυσικά τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ πατούν πάνω στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με όρους εθνικής κυριαρχίας και περηφάνιας. Φαίνεται να έχουν οι ίδιοι αναλάβει το ρόλο του διαπραγματευτή με τη ΔΝΤ και βολεύονται με την αδιαφορία της τρόικας σ’ αυτό τον τομέα. Ποσώς τον ενδιαφέρει τον κ. Τόμσεν αν η καμαριέρα στο Μ. Βρετάνια που διαμένει θα παίρνει 1.000 ευρώ ή θα πέσει στα 700 ευρώ. Μήπως έτσι θα μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος της χώρας; Αστεία πράγματα.

Όπως άλλωστε έχουμε γράψει, το πρώτο Μνημόνιο που συντάχθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης έκανε λόγο για δυνητική ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Η αναθεώρηση του καλοκαιριού, πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης, έδιωξε το δυνητικό και έφερε την καθολική ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι δήθεν μάχες που δίνει η κ. Κατσέλη για όρους και προϋποθέσεις που θα ισχύουν είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Το ζήτημα είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα, και μαζί και ορισμένα μικρά όπως οι έμποροι και οι εμποροβιοτέχνες, αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να βγάλουν πολύ χρήμα μέσω της μείωσης των μισθών και επιδομάτων και της εγκαθίδρυσης εργασιακού Μεσαίωνα. Ολο αυτό το νταβατζιλίκι που κυβερνά εδώ και χρόνια τη χώρα, είδε φως και μπήκε και μπορεί πλέον να επιχαίρει ότι και επίσημα κυβερνά αφού κάνει το ίδιο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η τελευταία απλά βάζει πλάτη στους εργοδότες, εργολάβους, τραπεζίτες, mediάρχες γιατί θα τους χρειαστεί στα χρόνια που θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν είδατε πώς παρουσιάζουν οι εφημερίδες τις 10 εντολές της τρόικας. Ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ανατροπές που έπρεπε να έχουν γίνει, επανάσταση που θα αναδιαρθρώσει το δημόσιο κυρίως τομέα κι άλλα τέτοια όμορφα λόγια. Δε λένε στον κόσμο τι πραγματικά τον περιμένει.

Όλα είναι δούναι και λαβείν με την τρόικα. Εμείς σας αβαντάρουμε κι εσείς βάζετε πλάτη για να διαλύσουμε τις ελάχιστες εγγυήσεις για το μισθό, την υγειονομική ή την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζόμενων.

Η ιδιότυπη αυτή «συμφωνία» μεγαλοσυμφερόντων στην Ελλάδα με την τρόικα και την κυβέρνηση παρατηρητή θα φανεί ξεκάθαρα τους επόμενους μήνες. Όταν θα δούμε μισθούς πείνας στο όνομα της επιβίωσης μιας επιχείρησης, εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, καταβαράθρωση της συνδικαλιστικής δράσης και πάλης.

Σε λίγο καιρό θα φωνάζουμε Ελλάς Ελλήνων Εργοδοτών αφού κατάφεραν να συμμαχήσουν με το διάβολο (βλέπε ΔΝΤ) προκειμένου να πετύχουν ότι δεν μπορούσαν από τη μεταπολίτευση και μετά.

Να μειώσουν δηλαδή το εργασιακό κόστος και να αυγατίσουν αυτοί τους

τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία κι αλλού.

Κι όλα αυτά με πρόφαση την κρίση και τη σωτηρία της χώρας. Λες και ο… λαντζέρης στο εστιατόριο ή η καθαρίστρια θα σώσει την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 26/11/2010 10:31:54

  ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΕΡΕΣ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ...ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ
  1. ΟΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ,
  2. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ,
  3. ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ?

 2. Johny avatar
  Johny 26/11/2010 10:33:52

  Μήπως ζούμε σε κομουνιστική κοινωνία και δεν το ξέρουμε; Καπιταλισμός είναι παιδάκια και ολλα αυτά που περιγράφετε έκπληκτοι είναι στους κανόνες του παιχνιδιού.

 3. Κάποιος avatar
  Κάποιος 26/11/2010 11:33:56

  Ετσι είναι!
  Στον καπιταλισμό το κυρίαρχο αγαθό και ο αντικειμενικός στόχος είναι το ιδιωτικό κέρδος και όχι η ευδαιμονία του κοινωνικού συνόλου και του πολίτη ατομικά.
  Μια διαστροφή της ανθώπινης φύσης, η ανάγκη για συσσώρευση χρημάτων (η εικόνα του Σκρουτζ που ηδονίζεται μόνο όταν κολυμπάει στα δολάρια του χρηματοκιβωτίου του) έχει αναχθεί σε υπέρτατο ατομικό και κρατικό αγαθό (κεφαλαιοποίηση,καταναλωτική δύναμη).
  Περαιτέρω κριτική δεν χρειάζεται να κάνω.Τις επιπτώσεις τις ζούμε ...
  Μια επιχείρηση κερδίζει πολύ περισσότερα, όταν οι μισθοί των εργαζομένων είναι στο μίνιμουμ και οι ανάγκες τους στο μάξιμουμ.

 4. Misha avatar
  Misha 26/11/2010 11:48:51

  Το «μοντέλο Koύνεβα» παντού.
  Ημερησιες συμβάσεις με 20 ευρω μεροκάματο και σε όποιον αρέσει.
  Κάτι σαν τα μπλοκάκια των δημοσιογράφων.
  Μια κοινωνία όπου κυβερνά ο νόμος του νταβατζή.
  Κοιτάξτε γυρω σας : κέτερινγκ και συνεργεία καθαρισμών στα νοσοκομεία,
  σεκιουριτάδες και «Κούνεβες» σε Μετρό και ΗΣΑΠ ...

  Νομος είναι το «δίκιο» του εργολάβου....σε όλα τα επίπεδα...
  Κολλιγοποίηση , επιστροφή στη φεουδαρχία και στην «καλύβα του μπαρμπα Θωμά». Αυτή είναι η ανάπτυξη και η «νέα εποχή» τους.

 5. Johny avatar
  Johny 26/11/2010 12:59:49

  Καπιταλισμός λοιπόν! Και η ιδέα "μήπως πρέπει να σκεφτούμε κάτι καλλίτερο" εμφανίζεται τώρα, που διαπιστώνουμε οτι ΔΕΝ είναι δυνατόν στο εν λόγω σύστημα να περνάμε όλοι καλά. Γιατι μέχρι τώρα, είτε τρώγοντας χρεωνόμενοι, είτε ελπίζοντας ΕΜΕΙΣ, να πιάσουμε την καλή(εις βάρος των άλλων), αναπτύξαμε για τα καλά την εγωκεντρικότητά μας και χάσαμε την αλληλεγγύη μας. Μακάρι η κρίση αυτή να μας κάνει περισσότερο ανθρώπινους.

 6. liotsos avatar
  liotsos 26/11/2010 13:08:00

  Σε ολες τις επιχειρησεις εντασεως εργασιας το εργατικο κοστος ειναι σημαντικος παραγοντας επιβαρρυνσης του τελικου κοστους του προιοντος.
  Αυτος ειναι και ο βασικος λογος μεταναστευσης των επιχειρησεων αυτου του ειδους σε χωρες χαμηλου εργατικου κοστους των βαλκανιων.
  Εξ αλλου γι'αυτο γινεται και η μαζικη εισαγωγη πεινασμενων και απελπισμενων μεταναστων.Οταν εχεις ενα εκατομμυριο ανεργους, ανειδικευτους, αστεγους, αλλοδαπους που για να εξασφαλισουν την επιβιωση και παραμονη τους ειναι βεβαιο οτι θα εργαστουν για χαμηλοτατες αμοιβες και θα κανουν οτι εργασια τους αναθεσουν, τοτε η ελαχιστη αμοιβη εργασιας δεν εχει πατο.

 7. KARBONAROS avatar
  KARBONAROS 26/11/2010 13:47:20

  DAS KAPITAL

 8. Greg avatar
  Greg 26/11/2010 14:16:06

  Η Ιρλανδία δεν κατέρρευσε επειδή το Ιρλανδικό δημόσιο ήταν υπερχρεωμένο, αλλά επειδή είχε εγγυηθεί για τα σαπάκια των Ιρλανδικών τραπεζών. Κάτι που έχει κάνει και η Ελλάδα ήδη σε ύψος 55δις, τα οποία αργά ή γρήγορα από εγγυήσεις θα μετατραπούν σε ζεστά ολόφρεσκα χρέη του ελληνικού δημοσίου, μέσα σ’ ένα σαβατοκύριακο που ούτε καν θα προλάβετε να το πάρετε χαμπάρι (όπως Ιρλανδία). Για να θυμάστε όταν σας κόβουν το μισθό που κατευθύνεται η συνεισφορά σας στον ιερό σκοπό της διάσωσης της χώρας.

  Αυγή, 25 Νοέμβρη 2010

  • Misha avatar
   Misha @ Greg 26/11/2010 15:42:47

   Σε αυτή την παρατήρηση περιμένω την απάντηση όσων μάς λένε να μην πυροβολούμε τις «ελληνικές» ιδιωτικές τράπεζες

 9. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 26/11/2010 15:31:43

  Εγώ συμφωνάω με τις επιφυλάξεις της ανάρτησης, και με τις επισημάνσεις της.

  Αλλά φοβούμαι ότι θα εμφανιστούν πάλι μερικοί (οι συνήθεις) σχολιαστές, που θα σας αντιτείνουν ότι "αυτά που λέτε, τα λέει το ΚΚΕ". Και "δεν θα γίνει η ΝΔ, ΚΚΕ".

  Και ποιος μας σώζει από το μένος τους!

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Misha avatar
   Misha @ Θραξ Αναρμόδιος 26/11/2010 15:45:45

   Φίλε Θράκα

   Ανάγκα και θεοί πείθονται.Όπως βγηκαν στο δρόμο οι Ρουμάνοι ζητωντας συγγνωμη από τον Τσαουσέσκου, έτσι θα βγούμε κι εμείς.

   Από 700, στα 590 κι από εκεί στις ατομικές συμβάσεις....
   Να αρχισουμε να ψάχνουμε δλδ για τα δικαιώματα των δουλων στην αρχαία Αθήνα και γιατί η γυναίκα δεν πρέπει να είναι res.

 10. aengus avatar
  aengus 27/11/2010 12:09:57

  Πού πας ανθρωπάκι με τέτοιο καιρό;
  Ποτέ δεν θα λύσεις το γόρδιο δεσμό
  τον κόβει ο Αδόλφος, ο Μέγας Αλέκος
  κι εσύ Χατζηαβάτης, κομπάρσος, Νενέκος
  Κυψέλη-Παγκράτι μελίσσι βουβό
  Κηφήνες κλωσάνε φιδίσιο αυγό
  Μπορείς να δαγκώσεις τετράγωνο μήλο
  με γεύση τσουκνίδας γονίδια από σκύλο
  Αγόρια κοκόρια σε άδειο κοτέτσι
  Τρελές αγελάδες βοσκάνε γιουβέτσι
  Κορίτσια σφαγμένα χωρίς κλειτορίδες
  σε ουράνια οθόνη “Προσεχώς Κατσαρίδες”
  Που μ’ έριξες μανούλα μου μέσα σ’ αυτόν το βόθρο
  είχα όνειρα για Ντ’ Αρτανιάν και με φωνάζουν Πόρθο
  Ανάθεμα το θέαμα στην Κόλαση της Δύσης
  που κάνει ανταλακτική κάθε αξία χρήσης
  -----------------------
  Τζίμης Πανούσης

  • Misha avatar
   Misha @ aengus 27/11/2010 12:20:47

   +++++
   το υποκλέπτω

   • aengus avatar
    aengus @ Misha 27/11/2010 14:30:36

    Ο υποκλέψας του υποκλέψαντος….. :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.