27/02/2009 20:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων

Στο άρθρο του που είχε γράψει για το antinews.gr στις 10 Φεβρουαρίου 2009 (κλικ εδώ), το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), Σουέρζο Ντόλφ, είχε τονίσει  ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ενωθούν, να δημιουργήσουν και πάλι μια νέα PLO, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας σύντομα. Φαίνεται λοιπόν ότι επιβεβαιώνεται, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα επιτυχία του site μας

Χθες, στο Κάιρο, οι αντιπροσωπείες της Φατάχ και της Χαμάς, συμφώνησαν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικότατο βήμα που κάνουν οι δύο οργανώσεις. Να σημειωθεί ότι προ διετίας η Χαμάς εκδίωξε με βίαιο τρόπο την Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ φυλάκισε αρκετά από τα μέλη και στελέχη της δεύτερης. Το ίδιο ακριβώς έχει πράξει και η Φατάχ, με επικεφαλής τον Χαμπάς, στη Δυτική Όχθη. Μετά την σύγκρουση Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα, η Αίγυπτος, η οποία στηρίζει τον Χαμπάς, έκλεισε τα σύνορα με τη Λωρίδα, κάνοντας έτσι ασφυκτικότερο τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων της περιοχής. Κατά τη διάρκεια εξάλλου της τελευταίας εισβολής, η Χαμάς κατηγόρησε ανοικτά τον Χαμπάς για υποχωρητικότητα απέναντι στους ισραηλινούς, ενώ ο τελευταίος, εμμέσως πλην σαφώς, είχε επιρρίψει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Χαμάς.

Η κατ' αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δείχνει ότι τόσο η Χαμάς, όσο και η Φατάχ, κάνουν βήματα συμβιβασμού ή μια απέναντι στην άλλη. Η Χαμάς παρόλο που βγήκε από τον πόλεμο πολιτικά ενισχυμένη, τουλάχιστον στη Γάζα, στην πραγματικότητα είναι αναγκασμένη να συμφωνήσει με τους πολιτικούς της αντιπάλους. Επιπλέον, η ενδεχόμενη είσοδός της σε μια κοινή κυβέρνηση, ανοίγει το δρόμο για σταδιακή αναγνώρισή της από τη «διεθνή κοινότητα». Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη δεν την αναγνωρίζουν ως συνομιλητή, αλλά την θεωρούν ... «τρομοκρατική οργάνωση». Ανεξαρτήτως όλων αυτών, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα δημιουργήσει σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις για την διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού και βέβαια, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 28/02/2009 12:14:33

  Μία εξέλιξη με βαρύνουσα σημασία.
  Οι συσχετισμοί και οι ισσοροπίες θα καθορίσουν την έκβαση.
  Αυτοί που μέχρι πρόσφατα αλληλοσπαράζονταν, για τον υποτίθεται κοινό τους στόχο, αλλά με διαφορετικά κίνητρα, ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι που ξεπερνάει τις διαφορές τους και αποφάσισαν να το αντικρύσουν.
  Πόσο πίσω είμαστε, αλήθεια, εμείς εδώ.
  Φάκτορα, για άλλη μία φορά μπράβο, για την ανάδειξη θεμάτων που μας ενημερώνουν ουσιαστικά, ενώ ταυτόχρονα μας αποκαλύπτουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.