Κυβέρνηση δικαστών...
25/06/2014 05:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση δικαστών...

...που οδηγεί ταχύτερα στη φθορά το πολιτικό σύστημα

Νέα δεδομένα στην ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή, δημιουργούν οι αποφάσεις των δικαστών για σειρά θεμάτων που αφορούν μνημονιακές υποθέσεις. Τα τελευταία 24ωρα μοιάζει η Ελλάδα να μην έχει κυβέρνηση πολιτικών αλλά κυβέρνηση... δικαστών. Τα πάντα κινούνται γύρω από τα έδρανα κάποιου δικαστηρίου.

Την ατζέντα την επιβάλλει κάποια σύνθεση δικαστηρίου και τα υπουργεία μοιάζουν να είναι κομπάρσοι στο δικαστικό παιχνίδι που παίζεται. Τα πάντα ανατρέπονται και όλοι μένουμε άναυδοι αλλά και με απορία αν τελικά οι αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, είναι καλές ή κακές. Και εξηγούμαστε:

Οι σοβαροί άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα δεν αμφέβαλλαν, ούτε και αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και μόνο τα δάνεια από τους ξένους την κρατούν ακόμη όρθια. Πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, έχουμε Yγεία και Pαιδεία (αυτή που έχουμε τέλος πάντων) επειδή έρχονταν και συνεχίζουν να έρχονται τα χρήματα με καραβιές κι αεροπλάνα.

Και το τίμημα αυτής της στήριξης ήταν τα σκληρά μέτρα, οι απίστευτες θυσίες που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται οι Έλληνες πολίτες. Πολλά από τα μέτρα των Μνημονίων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλά άλλα ωστόσο ήταν ανάλγητα, έξω από κάθε λογική, αντισυνταγματικά και βεβαίως εκβιαστικά. Μας τα επέβαλαν με το μαχαίρι στο λαιμό, με το πιστόλι στον κρόταφο. Πόσες και πόσες φορές δεν μας απείλησαν ότι θα μας πετάξουν σαν τα σκυλιά έξω από την Ευρώπη, θα μας οδηγήσουν εκτός ευρώ και σε απόλυτη χρεοκοπία; Υπό το βάρος μιας οδυνηρής περιπέτειας που αυτή της Κύπρου θα ωχριούσε και οι εικόνες της Αργεντινής θα ήταν πιο κοντινές, η παρούσα κυβέρνηση και ο Σαμαράς αναγκάστηκαν να αποδεχθούν ακόμη και τους παραλογισμούς της τρόικας. Αλλά θυμηθείτε και πόσοι άλλοι παραλογισμοί ανακόπηκαν την τελευταία στιγμή. Όmως θυμηθείτε και πόσα μέτρα επιβλήθηκαν επειδή διάφοροι «κουκουλοφόροι» μεγαλοεπιχειρηματίες τα έλεγαν στην τρόικα κι αυτή τα απαιτούσε από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν είχε πολλά περιθώρια καθώς έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο χάος και στην προσπάθεια για να σταθεί η χώρα στα πόδια της μέχρι να αποφασιστεί η συνολική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Και μέχρι να έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης του χρέους.

Όμως, πολλές φορές κατηγορήθηκε η κυβέρνηση για υποχωρητικότητα και οι επικριτές της έχουν δίκιο. Άλλωστε την υποστήριξαν και την ψήφισαν γιατί περίμεναν διαφορετική πολιτική. Και αν δεν τα κατάφερε κακό του κεφαλιού της. Ίσως φοβήθηκε το σενάριο της απόλυτης χρεοκοπίας; Ίσως δεν υπήρχαν ικανοί άνθρωποι να κάνουν σωστότερη διαπραγμάτευση; Όπως και να είναι ο λαός απογοητεύτηκε και το έδειξε και στις πρόσφατες εκλογές δίνοντας την πρωτιά σε ένα κόμμα που δεν έχει κανένα προσανατολισμό και υπόσχεται από μόνο του το χάος.

Και ξαφνικά η ΝΔ εμφανίζεται να είναι η κακή της υπόθεσης και όλοι οι άλλοι να το παίζουν αντιμνημονιακοί και κοινωνιστές. Όμως, πλέον έχουμε νέα δεδομένα.

Οι δικαστές, αργά αλλά σταθερά ξηλώνουν τα μνημόνια, είτε για λόγους εκδίκησης, είτε γιατί ωφελούνται οι ίδιοι, είτε γιατί η ανοχή στους αντισυνταγματικούς νόμους έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αυτό που δεν κατάφεραν τέσσερα χρόνια τώρα οι πολιτικοί, το καταφέρνουν οι δικαστές. Να μας γυρίσουν στα προ... μνημονίων επίπεδα και να βγάλουν εκτός νόμου τις αποφάσεις που πήραν οι κυβερνήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο.

Τώρα, όμως, τι γίνεται; Που θα βρει η κυβέρνηση 1 δισ. ευρώ και πλέον για να καλύψει τις δικαστικές αποφάσεις; Που θα βρει πολλά περισσότερα αν εκδοθούν κι άλλες ανάλογες αποφάσεις; Τι θα κάνει αν κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι στα σπίτια; Τι θα κάνει αν ζητηθεί η επιστροφή χρημάτων σε γιατρούς και πανεπιστημιακούς; Τι θα κάνει αν όλοι οι συνταξιούχοι απαιτήσουν και δικαίως να πάρουν πίσω όσα τους έφαγαν τα μνημόνια; Διότι άλλο οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος, άλλο ο περιορισμός της σπατάλης ενός άθλια δομημένου δημόσιου τομέα κι άλλο τα τυφλά «ψαλίδια» σε μισθούς και συντάξεις που φτωχοποίησαν έναν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

Η τρόικα καραδοκεί και θα απαιτήσει πλέον από την... κυβέρνηση των πολιτικών κι όχι των δικαστών να βρει λεφτά. Πώς; Με νέους φόρους, νέες μειώσεις και με την απειλή της στάσης πληρωμών. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Η κυβέρνηση θα αναγκάζεται να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, ο προϋπολογισμός θα τινάζεται στον αέρα και η επιβολή έστω κι ενός ακόμη μέτρου θα οδηγήσει σε εκλογές. Μήπως όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο;

Ίσως η κυβέρνηση των δικαστών να επιταχύνει τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Ίσως να οδηγήσει ταχύτερα στην κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Ίσως πάλι να φέρει μεγάλες ανατροπές στην οικονομική πολιτική. Τελικά, ίσως στα έδρανα των δικαστηρίων να δικάζονται τα σωστά και τα λάθη των κυβερνήσεων. Και η απόφαση να είναι καταδικαστική για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. my way avatar
  my way 25/06/2014 07:04:12

  Δηλαδή, η αντιπρόταση ποια είναι; Να δικάζουν ερήμην του Καταστατικού Χάρτη; Να το κουρελιάσουν το Σύνταγμα; Αυτά τα πράγματα μπορεί να γίνονται σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όχι στην Ελλάδα, όχι σε κράτος δικαίου. Όλη την ευθύνη την έχουν οι προχείρως νομοθετούντες και κουρελιάζοντες το Σύνταγμα κι αυτό επειδή οι ίδιοι δεν πείθουν -είτε επειδή δεν μπορούν είτε δεν το καταφέρνουν ή ακόμα δεν το προσπαθούν καν- τους δανειστές για τα αυτονόητα, για το ότι μ' αυτόν τον τρόπο που μας υποδεικνύουν και μας εφαρμόζουν, το πρόβλημα δεν λύνεται.

  • Τhe Camel avatar
   Τhe Camel @ my way 25/06/2014 10:13:22

   Ποιός καταστατικός χάρτης και παραμύθια; Αποφάσεις για την τσέπη τους είναι όλες αυτές. Για να μην δακτυλοδείχνονται που οι ίδιοι (μισθοδικείο) αποφασίζουν για την τσέπη τους βάζουν και άλλα ειδικά μισθολόγια μέσα αλλά τους ξέφυγε ο λογαριασμός. Τώρα θα τον πληρώσουμε εμείς οι υπόλοιποι με φόρους και περικοπές. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ευρωπαική χώρα που οι δικαστές μπορούν να αποφασίζουν για τους μισθούς τους. Πάντως, η επίκληση απίθανων δικαιολογιών για να στηρίξουν την απόφασή τους-όπως την διάβασα στο Τύπο- παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς ευνοεί κάποιες οργανωμένες ομάδες έναντι του κοινωνικού συνόλου. Μπανανία.

   • my way avatar
    my way @ Τhe Camel 25/06/2014 19:19:24

    Την ουσία της δεύτερης παράγραφου του σχολίου μου, θέλεις να την αντιληφθείς ή όχι;

 2. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 25/06/2014 07:08:45

  Έχετε δίκαιο. Μάλλον δεν πάει άλλο. Ξαφνικά αποκτήσαμε "τζάμπα μάγκες" που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το προσωπικό τους συμφέρον και τα μπάνια του λαού με ξένα χρήματα. Εντός και εκτός κυβέρνησης. Εμείς, ως λαός ελάχιστα παράγουμε και δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι οι αγελάδες και αδυνάτισαν και λιγόστεψαν. Καμιά εποικοδομητική πρόταση για το που και πως θα βρεθούν χρήματα δεν άκουσα ούτε διάβασα στον δημόσιο διάλογο. Ούτε εδώ μέσα στο Antinews. Μόνο γκρίνια, μιζέρια και υψηλή κριτική από ανθρώπους, εντός και εκτός Ελλάδας, που μάλλον δεν τους άγγιξε η κρίση και έχουν άφθονο χρόνο να κρίνουν, να επικρίνουν και να κατακρίνουν. Αν τον χρόνο που σπαταλούν με τον τρόπο αυτό τον μετέτρεπαν σε " χρήμα" θα είχαμε λύσει τα οικονομικά μας προβλήματα τουλάχιστον, ώστε με την ίδια ορμή να λύναμε και τα πολιτικά και πολιτιστικά μας προβλήματα. Ή θα έπρεπε μάλλον να ασχοληθούμε περισσότερο με τα τελευταία Για την ώρα οι μόνοι που υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης είναι οι 1.5 εκαιομ. άνεργοι του ιδιωτικού τομέα και γι΄αυτούς γίνονται μόνο γενικά σχόλια και αφορισμοί. Για να τους δώσει κανείς περισσότερη σημασία θα πρότεινα να μεταταχθούν στο "δημόσιο", όπου υποπτεύομαι ότι ανήκουν οι περισσότεροι των σχολιαστών
  Ο Σαμαράς πρέπει σύντομα να πάρει την απόφαση να "σπάσει τ΄αυγά" Και τα μέσα και τα έξω

  • Η άλυτη εξίσωση avatar
   Η άλυτη εξίσωση @ Σωκράτης 25/06/2014 11:43:10

   {'' Ο Σαμαράς πρέπει σύντομα να πάρει την απόφαση να "σπάσει τ΄αυγά"} Γιατί τόσον καιρό τι άλλο κάνει απ΄το να σπάει αυγά; Μόνο που σπάει τ΄αυγά-ζωές, των πλέον ''ακίνδυνων'' και ανυπεράσπιστων, μονίμως προστατεύοντας πιστά τα συμφέροντα του κοινωνικοπολιτικοοικονομικού status που δυστυχώς στηρίζει και στο οποίο στηρίζεται..... Η ματωμένη.... ομελέτα με την οποία ''τρέφονται'' όλοι αυτοί οι καλοβολεμένοι υποκριτές, αποτελείται από τις σάρκες των μονίμως προσφερόμενων και απαθών θυμάτων. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν, όσο τους επιτρέπουμε να...μαγειρεύουν.

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ Η άλυτη εξίσωση 25/06/2014 13:10:22

    Ωραία λόγια.. μιας άλλης εποχής. Δίκαιο έχεις ότι την κρίση την πληρώνουν αδιάκριτα οι αδύνατοι όχι οι "ακίνδυνοι". Δυστυχώς η ομελέτα δεν ξαναγίνεται ..αυγά. Όταν λοιπόν αποφασίσει ο Σαμαράς να σπάσει τ΄αυγά των καλοβολεμένων υποκριτών θα πρέπει να τον στηρίξουμε. Δεν το έχει προσπαθήσει ακόμα. Τα λόγια μονο δεν φέρνουν λεφτά για τους αδύναμους Αν έχεις θετικές προτάσεις να το συζητήσουμε

    • Η άλυτη εξίσωση avatar
     Η άλυτη εξίσωση @ Σωκράτης 25/06/2014 13:21:16

     Οι αδύναμοι, είναι και ...''ακίνδυνοι'' για την εξουσία και την καθεστηκυϊα τάξη... Τα λόγια δεν ανήκουν σε εποχές. Εκφράζουν διαχρονικά, τις πραγματικότητες. Δεν χρειάζεται να κάνω εγώ ... προτάσεις. Ξέρει πολύ καλύτερα εκείνος. Ας θυμηθεί τα 18 σημεία, τα Ζάππεια και ΟΛΕΣ τις όμορφες προεκλογικές του δεσμεύσεις. '' Όταν λοιπόν αποφασίσει ο Σαμαράς να σπάσει τ΄αυγά των καλοβολεμένων υποκριτών...'' Πολύ αργά φοβάμαι.... Τώρα, μόνο να συνεχίσει να τους χαϊδύει έχει πια περιθώριο. Το ποιά....αυγά δε θα έσπαζαν, ποιά κοινωνικά στρώματα θα θυσιάζονταν (χωρίς τη συναίνεσή τους) στο βωμό της συνέχισης της ευζωϊας συγκεκριμένων άλλων, υπήρξε ψυχρή επιλογή. Δεν ήταν λάθος, ούτε κι ατύχημα. Λυπάμαι.

 3. ΜΜ avatar
  ΜΜ 25/06/2014 07:52:25

  Μας τελείωσαν. Μας εκτέλεσαν.Μας διέλυσαν.Τέρμα η Ελλάδα της Ευρώπης Πίσω στην μικρή μοραΐτικη νονοοτροπία του κράτους μικρού κράτους για τους λίγους. Γι αυτούς που έχουν τους νόμους και τα σώματα ασφαλείας. Ποιός απλός Έλληνας δεν θα αρχίσει από σήμερα αντάρτικο στις πληρωμές του; Μας τελείωσαν. Κρίμα. Εκλογές συντακτική συνέλευση και αλλαγή συντάγματος.Γρήγορα.Να τελειώνουμε με αυτούς που θεωρούν την θέση τους υπεράνω των πάντων. Να χρεοκοπήσουμε μεν αλλά να την πληρώσετε εσείς την νύφη. Αίσχος ντροπή σας.μας τελειώσατε. Αυτοί που βλέπουν λίγο μακρύτερα καταλαβαίνουν ότι τώρα πια δεν μας σώζει τίποτα!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΜΜ 25/06/2014 08:30:14

   Πώς μπορεί ο απλός Έλληνας να αρχίσει αντάρτικο στις πληρωμές του; Τρέχοντας στα Δικαστήρια; Με τι λεφτά;

 4. NikosP avatar
  NikosP 25/06/2014 08:09:35

  Το συνταγμα λεει οτι ο προεδρος του αρειου παγου πρεπει να παιρνει τα ιδια με τους βουλευτες. Αυτο το ηξεραν οι πολιτικοι. Εαν ηθελαν να κανουν ΝΟΜΙΜΑ τις μειωσεις στους δικαστικους θα επρεπε να τις κανουν και στον εαυτο τους. Τερμα τα ψεμματα. Ο Αδωνις και ο Κυριακος (αυτος δεν εχει αναγκη) θα βιωνουν τον πονο πρωτα στο μισθο τους οταν παιρνουν μετρα.

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 25/06/2014 08:33:07

  Μια αφελή απορία έχω και θέλω να την εκφράσω: Γιατί περίμεναν οι δικαστές να περάσουν 5 χρόνια σκληρής μνημονιακής λιτότητας για να σηκώσουν το μπαϊράκι τους; Τώρα διαπίστωσαν ότι δέν πάει άλλο;

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Κυθήριος 25/06/2014 09:09:14

   +++ Αυτή είναι η πρώτη σωστή ερώτηση!...οι άλλες έπονται...

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/06/2014 09:16:22

  φάκτορα, λες τα πράγματα με το όνομά τους και έτσι πρέπει να κάνουμε πάντα. (πιθανόν) η κυβέρνηση (να) θέλει να εξαγοράσει τι;ς συνειδήσεις τους όταν η νέμεσις αφιχθεί στο κατώφλι των τωρινών γαλάζιων και πράσινων ολετήρων,

 7. oldwine6 avatar
  oldwine6 25/06/2014 09:27:29

  Στην Ολλανδία έχουν μια παροιμία που λέει ότι χώρες ότι χώρες που προοδεύουν αμείβουν τους δασκάλους και τους καλλιτέχνες, ενώ χώρες υπανάπτυκτες αμείβουν τους εισαγγελείς και τους χωροφύλακες. Μήπως αυτό μας λέει τίποτα για την σημερινή Ελλάδα;

 8. sender avatar
  sender 25/06/2014 09:46:04

  Το παράλληλο σύμπαν του δημοσιο-υπαλληλικού τομέα. Οτι αυτές οι αποφάσεις προκαλούν,διχάζουν και δίνουν κάποια πολιτικά συνθήματα,δεν τους απασχολεί.Εχετε δίκιο,όταν αναφέρεστε στην ασυλία και αποθέωση του δημοσίου.Θα βρούμε μεγάλο μπελά μ'αυτό.Ρίχνει και ανεβάζει κυβερνήσεις.

 9. Ρηνα avatar
  Ρηνα 25/06/2014 09:50:22

  Δεν τους παω γιατι τα τελευταια χρονια ασχοληθηκαν υπερμετρα με τα αναδρομικα τους και τη διατηρηση των προνομιων τους εχοντας το μαχαιρι και το πεπονι. Ομως σιγα σιγα απαξιωνονται ολες οι θεσμικες δομες της χωρας. Σειρα τωρα φυσιολογικα πρεπει να εχουν οι στρατιωτικοι που φροντισαν να τους βαλουν εμπροσθοφυλακη οι δικαστες. Για τους πολιτικους δε λεω ειναι προ πολλου καταδικασμενοι στη συνειδηση του λαου. Τι σημαινουν ολα αυτα; Οτι ο καθενας κοιταει την παρτη του και στη δυσκολη στιγμη θα βρεθουμε σκορποχωρι...Καποιοι το μεθοδευουν αυτο.

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/06/2014 09:56:42

  Το μεγαλύτερο μέρος του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου θα ξυλωθεί μόλις χαλαρώσουν οι δανειστές με οποιαδήποτε κυβέρνηση.Όχι γιατί δεν είναι καλό αλλά γιατί στην Ελλάδα επικρατούν άλλες αντιλήψεις. Όλοι το ξέρουν αυτό.Εκείνο που ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει είναι οι οικονομικοί περιορισμοί.Κανείς δεν θα ξαναδανείσει την Ελλάδα χωρίς ερωτήσεις και όλες οι κυβερνήσεις από εδώ και πέρα θα πρεπει να προσέχουν. Τα ....δικαστικά έξοδα είναι αρκετά μικρότερα από το 'κοινωνικό μέρισμα" που προέκυψε από το πλεόνασμα.

 11. Seagull avatar
  Seagull 25/06/2014 10:20:42

  Η κυβέρνηση με την υπέρμετρη αισιοδοξία των τελευταίων μηνών έδωσε το έναυσμα στους δικαστές αφού ακούνε για success stories, για πλεόνασμα, για κρατικά μερίσματα, για έξοδο στις αγορές και πάει λέγοντας και είπαν κι αυτοί να πάρουν πίσω το χαμένο μερίδιό τους. Η κυβέρνηση δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να εμφανίζει ότι η χώρα τάχα βγήκε από την περιδίνηση της ύφεσης και του χρέους, γιατί στην ουσία δεν βγήκε .... μόνο ένα μικρό νοικοκύρεμα των δαπανών έγινε κι αυτό με χίλια βάσανα . Ενδεχομένως ακόμη πολλοί συμπατριώτες μας ακόμη δεν κατάλαβαν ότι η χώρα χρεοκόπησε, οι τράπεζες χρεοκόπησαν... οι κυβερνώντες αλλά και η αντιπολίτευση οφείλουν να τους το εξηγήσουν και να σταματήσουν να χαϊδεύουν αυτιά ! Ετσι σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των διαφόρων ομάδων στο εσωτερικό και την αδιαφορία των εταίρων από την άλλη που μας λένε ε, αφού καλά τα πάτε συνεχίστε έτσι, πάρτε κι άλλα μέτρα και .... κάποια στιγμή θα το ξοφλήσετε και το χρέος.

  • Η άλυτη εξίσωση avatar
   Η άλυτη εξίσωση @ Seagull 25/06/2014 13:41:08

   ''Ενδεχομένως ακόμη πολλοί συμπατριώτες μας δεν κατάλαβαν ότι η χώρα χρεοκόπησε, οι τράπεζες χρεοκόπησαν... οι κυβερνώντες αλλά και η αντιπολίτευση οφείλουν να τους το εξηγήσουν και να σταματήσουν να χαϊδεύουν αυτιά !'' Αλήθεια όμως, τι παράδοξο! Όοοολοι χρεοκοπήσαμε εκτός από τους κυβερνώντες, τους αντιπολιτευόμενους, τους κολλητούς, τους συνεργάτες, τους μεγαλοκαρχαρίες φοροφυγάδες και τις παρατρεχάμενες ορδές των αχρήστων κρατικοδίαιτων παρασίτων που μας πίνουν το αίμα .... Ένα περίεργο πράγμα! Και πως να πείσεις άραγε τον ...πτωχευμένο οτι οφείλει να έρπει για το υπόλοιπο της ζωής του (για το καλό της ...πατρίδας), μιλώντας του εσύ μέσα από τη θωρακισμένη BMW και τη θωρακισμένη ζωή σου, ντυμένος τ΄Αρμάνι και φουμέρνοντας τα πούρα σου; Με τη σεβαστή σου οικογένεια στο απυρόβλητο (διορισμένη συνήθως στο ...αμαρτωλό Δημόσιο), με την περίθαλψη, τη σύνταξη, το επίπεδο ζωής σου απόλυτα προστατευμένο, ποιός να σε πάρει στα σοβαρά και γιατί τάχα σου χρωστάει να σε πιστέψει; Τα ψέματα τελείωσαν. Πολλά και άδικα τα ...μέτρα τους και τα σταθμά τους. Τυχεροί μάλλον είναι, που ο κόσμος -ακόμη-, τους αντιμετωπίζει ψύχραιμα.

 12. Η άλυτη εξίσωση avatar
  Η άλυτη εξίσωση 25/06/2014 10:53:23

  Εγώ πάντως δεν ξέρω τι λέτε, πολύ χαίρομαι, γιατί καταλαβαίνω οτι επι τέλους άρχισαν να .... πως το είπε ακριβώς; Να ...''επουλώνονται οι πληγές'' και ''να διορθώνονται οι αδικίες'' που υπέστησαν τόσον καιρό οι Έλληνες πολίτες. Φυσικά ξεκινάμε όπως πάντα και όπως προστάζει η ηθική μας (βεβαίως βεβαίως), από τους πλέον ...ειδικούς …αδικημένους υψηλόμισθους και κρατικοδίαιτους. Ποιός νοιάζεται τώρα για τους άθλιους...βαστάζους του Ιδ.Τομέα, για τους ανέργους και για τους βαρετούς συνταξιούχους; Καλώς υφίστανται όλοι αυτοί τα πάνδεινα. Τους αξίζει. Εξάλλου αποφάνθηκαν και τα σοφά Δικαστήρια, ότι δικαίως σ΄ετούτους επιβλήθηκαν οι γενναίες περικοπές και οι δυσβάσταχτες θυσίες. Τις απαιτεί ο ...οργανισμός τους. Οι στρατοί μας και οι επικίνδυνοι αξιωματούχοι που μπορούν πιθανά να μας βλάψουν, προέχει να προστατευτούν-χαϊδευτούν-αμειφθούν, για την …αρμονική συνεργασία-ομερτά και την πολύτιμη συνενοχή.... Μιλάμε σίγουρα, για μία Νέα Ελλάδα. Όχι γι αστεία.... Τη βλέπω ήδη. Νέα γριά, το ίδιο σάπια, άδικη και προορισμένη να βυθιστεί, έτσι όπως άξιζε και στην παλιά.

 13. Λακης avatar
  Λακης 25/06/2014 12:04:04

  Δεν θα ασχοληθω με το θεμα των δικαστων αλλα μονο στο σημειο οπου λετε οτι με τα δανεικα που παιρνουμε πληρωνονται μισθοι και συνταξεις. Ακομα δεν εχετε πληροφορηθει οτι απο τα ποσα που εχουμε ηδη λαβει στο ελληνικο δημοσιο πηγε ενα ελαχιστο ποσο της ταξης του 3-4%, ενω τα υπολοιπα πηγαν για αποπληρωμη τοκων προγενεστερων δανειων -που εληφθησαν πισω απο την πλατη του ελληνικου λαου- ή τα αρπαξαν οι τραπεζες, λογω της περιφημης "επανακεφαλαιοποιησης" απο την οποια ωφεληθηκαν μονο οι μετοχοι τους;

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Λακης 25/06/2014 12:50:21

   Ε, να μη κάνουμε και την προπαγάνδα μας με την ευκαιρία?

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Λακης 25/06/2014 13:21:57

   Όσο δεν υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα, από τα δανεικά πληρώνονταν "μισθοί και συντάξεις" αγαπητέ μου. Και τώρα με το... πρωτογενές πλεόνασμα όμως, χωρίς την κανονική αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων, η οικονομία θα καταβαραθρώνονταν, άρα και τα έσοδα, συνεπώς θα επανερχόμασταν σε πρωτογενές έλλειμμα και αδυναμία πληρωμών "μισθών και συντάξεων".

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ βαγγέλας 25/06/2014 17:16:50

    Όπως το λες ακριβώς! Όλα γίνονται για τους "μισθούς" και τις "συντάξεις" που πληρώνει το κράτος! Σε ποιους πληρώνει "μισθούς" το κράτος, ξέρουμε όλοι... Σε ποιους πληρώνει συντάξεις άνω των 500 Ευρώ το κράτος, το ξέρουμε όλοι... Σε ποιους πληρώνει 70-100 χιλιάρικα μαζεμένα το κράτος, το ξέρουμε όλοι...

 14. Wolf avatar
  Wolf 25/06/2014 12:55:31

  Απλά είναι τα πράγματα. Το δικαστικό σύστημα έχει αποφασίσει ότι θα πάρει το "αίμα" του πίσω από το πολιτικό σύστημα. Σε λάθος χρόνο το κάνουν βέβαια, γιατί τώρα στο τέλος της πιο βαθιάς κρίσης που περάσαμε, αυτοί επιλέγουν να βάλουν το χεράκι τους να μας τραβήξουν πίσω στο βούρκο. Είτε το κάνουν μόνοι τους, είτε κατά παραγγελία τρίτων.

 15. πολίτης avatar
  πολίτης 25/06/2014 13:10:37

  Tι νόημα είχε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων; Η μείωση του εργασιακού κόστους; Βελτιώθηκε κάτι και δεν το έχω πάρει χαμπάρι; Τα ελαστικά ωράρια, η πλήρης αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, βοήθησαν σε τίποτα; Και η ανεργία δε βελτιώθηκε και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σηκώνουν σταυρό και τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν. Να και οι ελεύθερες απολύσεις προσεχώς.... Αν όλα αυτά οι δικαστές τα έκριναν νόμιμα με εξαίρεση τη διαιτησία προσφάτως, τι να πω.....ντροπή.. Έπρεπε να έχουν σηκώσει ανάστημα από την αρχή. ΄Οχι κατόπιν εορτής.

 16. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/06/2014 13:18:17

  Το Ευρωπαικό Σύμφωνο Σταθερότητας βάζει μόνιμη οροφή στις δαπάνες. ¨Οτι παίρνουν επιπλέον κάποιοι κλάδοι με θεσμική ικανότητα να αυτοεξυπηρετούνται, θα το παίρνουν απο κάποιους άλλους. Δηλαδή η πρόσθετη δαπάνη θα εξυπηρετείται είτε με μείωση μισθών κάποιων άλλων, είτε με αυξημένους φόρους. Όμως το Σύνταγμα (στις βασικές - μη τροποποιήσιμες - διατάξεις) απαιτεί αναλογικότητα και ένα "ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης" για ΚΑΘΕ πολίτη. Με τόση ελαφρότητα, ταξικό μίσος και συντεχνιακή εμμονή, εισάγονται ανεπίλυτες αντιφάσεις στον πυρηνα του συντάγματος. Φορτία ολόκληρα μπαρούτι ξεφορτώνονται στο υπόγειο του δημοκρατικού οικοδομήματος, και μάλιστα απο αυτούς που πρέπει να περιφρουρούν τις πηγές νομιμοποίησης. Η νομιμοποίηση της εξουσίας και στους τρείς κλάδους (νομοθετική-εκτελεστική-δικαστική) γίνεται εξαιρετικά σαθρή. Νομικός δεν είμαι. Ξέρω όμως ότι οι μέν δύο πρώτοι, μπορούν να ανακτήσουν νομιμοποίηση μέσω εκλογών, αλλά η δικαστική εξουσία δεν έχει αυτή τη "δεύτερη" (και τρίτη) ευκαιρία. Μόνον έκτακτες εξουσιοδοτήσεις του Κυρίαρχου (οι πολίτες), δηλαδή εκλογή Αναθεωρητικής ή Συντακτικής Βουλής μπορούν να επανορθώσουν νόμιμα τέτοια ρωγμή νομιμοποίησης. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτο το οικοδόμημα δεν αντέχει χωρίς τις έκτακτες συντακτικές εξουσιοδοτήσεις. Διαφορετικά, άς πάμε σε πιο βαθειά επιτροπεία, όπως γίνεται σε κάθε failed state. Αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι "επίτροποι" θέλουν να αναλάβουν τέτοια καθήκοντα.

 17. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 25/06/2014 16:29:53

  Τότε όμως προκύπτει το συμπέρασμα πως οι αποφάσεις που παίρνει η Εκτελεστική Εξουσία υπό το βάρος των πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών, οφείλει να αποτελεί παράμετρο του τρόπου με τον οποίο αποφασίζει η Δικαστική. Όσο πρόβλημα κι αν δημιουργούν οι δικαστές στις διαπραγματεύσεις, δεν βρίσκω καθόλου φρόνιμη την αξίωση οι δικαστές να οφείλουν να έχουν οποιαδήποτε σκασίλα για το τι συμφέρει ή δεν συμφέρει τον τόπο σε επίπεδο διακυβέρνησης, παρά μόνο να δικάζουν όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Τι πάει να πει «κράτος δικαστών», φυσικά και η πολιτική οφείλει να υπακούει στην δικαιοσύνη και όχι το αντίστροφο –τα νομοθετήματα της οποίας ψηφίζουν οι ίδιοι οι πολιτικοί. Και ασφαλώς βέβαια, οι δικαστές να μην εφαρμόζουν τις επιταγές της δανειακής σύμβασης με διαφορετικό τρόπο στους εαυτούς τους από ότι σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Βασίλης Β. 25/06/2014 16:38:56

   Ούτε οι δικαστές μπορούν να παραβιάζουν (ή να ερμηνεύουν κατα το δοκούν) θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος. Η ισονομία και η αναλογικότητα είναι τέτοιες. Οι διαπραγματεύσεις είναι πολιτικά διαχειρίσμο μέγεθος. Οι θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις όχι. Με συντομία: Από την άποψη της νομιμοποίησης, η Ελλάδα είναι νοητό να γίνει φτωχή χώρα ως όλον. Δεν είναι νοητό όμως, συνταγματικά, να επιστρέψουμε απο το 1791 σε Λουδοβίκεια πολιτική και νομική τάξη πραγμάτων. Την ισονομία δεν την αγγίζεις εντός κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, σε πλούσια ή φτψχή χώρα, με μνημόνιο ή χωρίς. Αγγίζοντάς την είσαι ήδη σε τροχιά "εκτός".

   • Βασίλης Β. avatar
    Βασίλης Β. @ Uncle Stgm 25/06/2014 17:47:53

    ακριβώς

  • sender avatar
   sender @ Βασίλης Β. 25/06/2014 16:46:38

   Τότε,το παρόν σύνταγμα χαρίζει στους δικαστικούς και πολιτική εξουσία.Αν γίνει αναθεώρηση Συντάγματος πρέπει να καθορίζει τα όρια μεταξύ δικαστικής και πολιτικής εξουσίας.Γιατί τώρα με την ασάφεια των αρμοδιοτήτων(στην σημερινή Ελλάδα του χάους),η επίπτωση στην εθνική υπόθεση είναι καταλυτική.Τους δικαστικούς δεν τους ψηφίζουμε.

 18. Marcelos avatar
  Marcelos 25/06/2014 17:29:56

  Για τους δικαστές πρέπει να ισχύσει ότι και για το υπόλοιπο δημόσιο. Τουτέστιν, 600-700 μισθός μηνιαίως, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξιμα. Τέλος! Ούτε επιδόματα, ούτε εφάπαξ ούτε λοιπές "ανδρεοπαπανδρεϊκές" και "τσοβολικές" εφευρέσεις... Άντε έβαλα και δύο κατοστάρικα παραπάνω από τον ιδιωτικό τομέα αν και θα έπρεπε να είναι το ίδιο... Και όποιος θέλει... Όποιος δεν θέλει, σπίτι του! Δεν μπορεί να είναι δύο εκατομμύριο κόσμος (εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι) ενός ανώτερου Θεού και τα υπόλοιπα οχτώ εκατομμύρια ενός κατώτερου Θεού... Με αυτή τη νοοτροπία αποβλάκωσαν δύο ολόκληρες γενιές και έβλεπες (και βλέπεις ακόμα) παλληκάρια και κοπέλες στα 18 τους που έχουνε όλη τη ζωή μπροστά τους να έχουνε φιλοδοξία και όνειρο ζωής να προσληφθούνε στην ΕΥΔΑΠ και στην ΔΕΗ...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Marcelos 25/06/2014 17:39:40

   Μη πάμε στο άλλο άκρο. Αναλογικότητα, μέσα στα πλαίσια της ισονομίας. Το λειτούργημα του δικαστή δεν είναι εύκολο. Έχει αυξημένη ευθύνη και ειδικές απαιτήσεις. Αλλά και το λειτούργημα του δασκάλου που διδάσκει το παιδί μου δεν είναι εύκολο, έχει αυξημένη ευθύνη και ειδικές απαιτήσεις. Συμπέρασμα: Χάθηκε η μπάλα. Δεν πρέπει να πάμε απλώς πίσω στον αββα Σιεγιές και στη Γαλλική επανάσταση. Αλλά πολύ πιό πίσω: Στον Αριστοτέλη. Από μελέτη (στοιχειώδους) ηθικής και (απλής) λογικής έχουν ανάγκη - και νομοθέτες και δικαστές.

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ Uncle Stgm 25/06/2014 19:38:39

    Θείο, αν το πάμε έτσι, τι μισθό πρέπει μετά να πάρει ο Πυροσβέστης που πηδάει μέσα στη φωτιά για να με βγάλει εμένα και τα παιδιά μου από το φλεγόμενο σπίτι;;;;;; Δεν μπορεί να έχουμε "ηθικά" κριτήρια ούτε να "δωροδοκούμε" εμείς τους δικαστές για να μην τους "δωροδοκήσουν" άλλοι... Για αυτό, ενιαίο μισθολόγιο για τους πάντες στο Δημόσιο και πάντα σε συσχετισμό με τον ιδιωτικό τομέα! Όταν θα κάνεις αίτηση ή θα δίνεις εξετάσεις για να προσληφθείς στο Δημόσιο, θα ξέρεις ότι ο μισθός θα είναι την πρώτη δεκαετία 600 Ευρώ, την δεύτερη δεκαετία π.χ. 700 Ευρώ, την τρίτη δεκαετία π.χ. 800 Ευρώ κτλ. Θα το ξέρεις από την αρχή και τέλος! Μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένσημα για σύνταξη! Ούτε επιδόματα, ούτε εφάπαξ! Όπως ακριβώς σε όλες τις ευημερούσες και πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορεί δικηγόρος με πτυχίο νομικής και 1-2 μεταπτυχιακά να προσλαμβάνεται στον ιδιωτικό τομέα με μισθό 650 Ευρώ σε κάποια εταιρία σαν σύμβουλος και άλλος δικηγόρος με πτυχίο νομικής χωρίς μεταπτυχιακά (ή και με τα ίδια) να προσλαμβάνεται σύμβουλος οργανισμού στο δημόσιο με μισθό 3.500 Ευρώ! Δεν μπορεί η καθαρίστρια στα ΙΚΕΑ ή στο JUMBO να έχει μισθό 380-400 Ευρώ και η καθαρίστρια στα υπουργικά κτίρια να έχει μισθό 1.000 Ευρώ! Δεν μπορεί ο φύλακας σε εταιρία security να έχει μηνιαίο μισθό 400 Ευρώ για 8ωρο για να φυλάει τη νύχτα αποθήκες στον Ασπρόπυργο, να τρέμει το φυλλοκάρδι του στην ερημιά και να θέλει και 150 Ευρώ βενζίνη πηγαινέλα και από την άλλη ο σχολικός φύλακας στο σχολείο της γειτονιάς του να παίρνει 1.000 Ευρώ για να πάει 4-5 ώρες το πρωί να πίνει καφέ στο γραφείο των καθηγητών! Αυτά πρέπει να τελειώσουν!!! Όλοι 6-7 κατοστάρικα στο Δημόσιο σε οποιαδήποτε θέση και όποιος θέλει... Και πάντα φυσικά με απώτερο σκοπό να μείνουμε με 350.000 δημοσίους υπαλλήλους συνολικά!

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Marcelos 25/06/2014 20:19:27

     Ο σοφος λαος εχει μια παροιμια που ταιριαζει εδω: "εκει που εισαι ημουνα και κει που ειμαι θαρθεις...."

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ Marcelos 25/06/2014 23:42:30

     Εσύ είσαι πολύ κομμουνιστής. Όλοι ίδια ε? Εξίσωση προς τα κάτω. Δε θα κοπιάζει κανείς για το καλύτερο.

    • Xωρίς μάσκα avatar
     Xωρίς μάσκα @ Marcelos 26/06/2014 00:56:02

     Την Γαλέρα με τα κουπιά πως δεν την ανέφερες κε Marcelos;Θαρρώ πως δεν ψάχνεις απλά για δούλους,αλλά για κατάδικους στα κάτεργα,χωρίς καμμιά ελπίδα στην ζωή.Και μετά ρίχνεις στην σούπα κι ολίγην ισοπέδωση σταλινικού τύπου και ανάθεμα με και καταλαβαίνω που το πας;Πάντως αν ζούσες στο παλιό Σοβιετικό κομμουνιστικό καθεστώς,είμαι σίγουρη πως θα ήσουν στελεχάρα του κόμματος και μέλος της Νομενκλατούρας.Ελπίζω ο Σαμαράς να μην έχει συμβούλους του δικού σου μυαλού,γιατί τον βλέπω να τον τρώει οσονούπω η μαρμάγκα.Και μια ερώτηση προς τον αρθρογράφο,αλήθεια αυτές οι καραβιές με τα ΕΥΡΩ και τον χρυό και το λιβάνι που μας στέλνουν οι δανειστές μας,σε ποιανού την τσέπη καταλήγουν πάλι κι εμείς μηδέ τα βλέπουμε μηδέ τα μυριζόμαστε.Τόσα πολλά και εμείς χαμπάρι;Και μην μου πείς για μισθούς και συντάξεις γιατί δεν το χαύουμε το παραμυθάκι.Εκεί που τις καταντήσατε προπάντων τις συντάξεις δεν παίρνουμε πίσω ούτε αυτά που έχουμε πληρώσει.

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ Xωρίς μάσκα 26/06/2014 10:21:58

      Ο Σαμαράς δε χρειάζεται συμβούλους. Έχει το ανώτατο σοβιέτ της Ε.Ε.Σ.Σ.Δ. στις Βρυξέλλες (με κομισιόν, με κομισάριους, με επιτρόπους κλπ) που δίνει διαταγές στα τοπικά. Όσοι πραγματικά θέλουν φιλελευθερισμό και ταυτόχρονα είναι υπέρ της ΕΕ-ΟΝΕ ας το ξανασκεφτούν μήπως και είναι σταλινικότεροι των ντόπιων "αριστερών".

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Marcelos 25/06/2014 18:11:21

   ++++ Ο Διακστικός είναι απλά ένας δημόσιος υπάλληλος με πτυχίο όπως είναι και ένας εκπαιδευτικός ή ένας οποιοσδήποτε άλλος. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να υπάρχει τέτοια χαώδης μισθολογική διαφορά για δημόσιους υπαλλήλους με τα ίδια αντικειμενικά προσόντα. Για να μην δωροδοκηθούν; Σαν εκβιασμός μου ακούγεται! Αν οι μισθοί τους ήσαν μικρότεροι θα μπορούσαμε να έχουμε και πολύ περισσότερους δικαστές για να βγαίνει η δουλειά.

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Άπαντα Επιστάμενος 25/06/2014 20:55:13

    Χωρίς να μπαίνω καθόλου στο ζήτημα του ύψους των αποδοχών των δικαστών και όχι για να απαντήσω ειδικά στο δικό σας σχόλιο, αλλά με αφορμή το σχόλιο αυτό (που επαναλαμβάνει μια πολύ συχνή παρανόηση): O δικαστής (και ο εισαγγελέας) ΔΕΝ είναι δημόσιος υπάλληλος. Δημόσιος υπάλληλος δεν είναι όποιος παίρνει "μισθό" από το Κράτος (π.χ. δεν είναι δημ. υπάλληλος ο ΠτΔ). Η ανάπτυξη της διάκρισης μεταξύ δημοσίου "υπαλλήλου" και δημοσίου "λειτουργού" (με τη νομική, όχι την δημοσιογραφική, έννοια) είναι αδύνατη εδώ. Μια, όμως, θεμελιώδης (και εύκολα κατανοητή) διαφορά μεταξύ δικαστή και δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να σημειωθεί: O υπάλληλος, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του του, μπορεί νομίμως να δέχεται διαταγές προϊσταμένων του και, αν δεχθεί, οφείλει, κατ' αρχάς, να υπακούει σε αυτές. Ο δικαστής, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ούτε είναι δυνατό να δέχεται διαταγές, ούτε, πολύ περισσότερο, οφείλει, αν δεχθεί, να υπακούσει σε αυτές.

    • foros1 avatar
     foros1 @ Καβαλιώτης 25/06/2014 21:43:31

     ...επειδή όμως υπάρχει θέμα και με το ύψος των αποδοχών, πόσο είναι το "λογικό" ποσοστό επιπλέον αποδοχών σε σχέση πχ με έναν εκπαιδευτικό ΠΕ για την διαφορά καθηκόντων; 30%; 40%; 50%; να το δεχτεί η κοινωνία. όχι όμως τριπλάσιες και πλέον!

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ foros1 26/06/2014 10:33:01

      Στάθηκα στη διάκριση μεταξύ δικαστή και υπαλλήλου αυτή καθαυτή (και όχι ως κριτήριο για τη διαφορά των αποδοχών τους), διότι θεωρώ ότι έχει αυτοτελή αξία. Επί των αποδοχών τώρα: Οι δικαστές πρέπει να είναι, αναλογικά, "καλά" αμειβόμενοι, όπως παντού στον κόσμο. Δεν έχω τόσο προσδιορισμένη άποψη για το "λογικό" ποσοστό επιπλέον αποδοχών σε σχέση ειδικά με έναν εκπαιδευτικό, επειδή όμως η Παιδεία είναι, για μένα, το υπ' αριθμ.1 δημόσιο αγαθό, θεωρώ ότι: 1. Η υφιστάμενη διαφορά στις αποδοχές δεν είναι (καθόλου) εύλογη. 2. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να απολαμβάνουν των υψηλότερων αποδοχών μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων (μαζί, φυσικά, με ουσιαστική αξιολόγηση και εμπλουτισμό των απαραίτητων για τον διορισμό τους προσόντων με παιδαγωγικές σπουδές -η (τεράστια) ευθύνη των σχολείων θα έπρεπε να είναι, κυρίως, να "βγάζουν" συγκροτημένους χαρακτήρες και σκεπτόμενους πολίτες).

    • MCA avatar
     MCA @ Καβαλιώτης 25/06/2014 22:27:56

     Οι δικαστές είναι διορισμένοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα ήταν εάν εκλέγονταν.

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ MCA 26/06/2014 09:42:11

      Ε, αφού είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα μπορούσαν π.χ. να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας, έτσι δεν είναι? ... YΓ. Ο υπουργός (δεν εκλέγεται, διορίζεται) είναι δημόσιος υπάλληλος?

     • my way avatar
      my way @ Καβαλιώτης 26/06/2014 09:58:12

      Η κρίση κάνει πολλούς να νομίζουν -κακώς, κάκιστα- ότι εκθεμελιώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα λυθούν τα προβλήματά μας.

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ my way 26/06/2014 11:55:52

      Πρέπει, παρ' όλ' αυτά, να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε.

     • MCA avatar
      MCA @ Καβαλιώτης 26/06/2014 13:33:00

      Οι υπουργοί συνθέτουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.Τις περισσότερες φορές είναι δε και βουλευτές. Με την λογική σας ούτε οι ένστολοι, οι δάσκαλοι οι καθηγητές και οι ιατροί είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Καβαλιώτης 26/06/2014 01:04:15

     Σύμφωνοι. Αλλά και ο δικαστής είναι πολίτης. Και ως πολίτης υπόκειται στις θεμελιώδεις, μη αναθεωρήσιμες διατάξεις: Ισονομία, αναλογικότητα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Δεν γίνεται να στήνεις self service σε καθεστώς δημοκρατίας.

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ Uncle Stgm 26/06/2014 10:46:26

      Σύμφωνοι επίσης. Συμμετέχω στην κριτική προς τους δικαστές -όχι όμως στη βάση ότι πρέπει να αποφασίζουν βάσει της εξαιρετικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας (κατά τη γνώμη μου, εξέρχεται της αρμοδιότητάς τους, διότι πολύ απλά δεν προβλέπεται ως "κριτήριο" από τη Νομοθεσία, του Συντάγματος συμπεριλαμβανομένου), αλλά ότι, δυστυχώς, το έχουν ήδη κάνει πολλάκις (εισάγοντας, παντελώς αυθαίρετα, την απίστευτη μπαρούφα του ανύπαρκτου και ανυπόστατου "δικαίου της ανάγκης"), εξαιρώντας εαυτούς.

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ Καβαλιώτης 26/06/2014 10:29:28

     Φίλε καβαλιώτη, Προσωπικά δεν βρίσκω νόημα στην διάκριση δημοσίων υπαλλήλων που δέχονται διαταγές και δημοσίων υπαλλήλων που δεν δέχονται διαταγές. Μου αρκεί ότι ο εργαδότης και των δύο είναι ο ίδιος.

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ Άπαντα Επιστάμενος 26/06/2014 11:48:21

      Αν δεν κάνετε την (αυτονόητη, κατά τη γνώμη μου) σύνδεση της "ανεξαρτησίας" του δικαστή με την ταυτόχρονη (αυτονόητη, επίσης) αυξημένη ευθύνη που συνεπάγεται η "ανεξαρτησία" αυτή και αν σας αρκεί, υποκειμενικά, το γεγονός ότι αμφότεροι έχουν κοινό "εργοδότη", δεν μου πέφτει λόγος. Αυτό που προσπάθησα, όμως, να πω, είναι ότι αντικειμενικά δεν είναι έτσι τα πράγματα. ΥΓ. Κατ' αναλογία, στον χώρο των ιδιωτικών εργασιακών σχέσεων, ένας απλός ιδιωτικός υπάλληλος μιας επιχείρησης και ένας "διευθύνων υπάλληλος" ("στέλεχος") της ίδιας επιχείρησης θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν να ήταν το ίδιο, εφόσον έχουν κοινό εργοδότη. Δεν είναι όμως και γι' αυτό το εργατικό δίκαιο δεν τους αντιμετωπίζει ως τέτοιους. Πιο σωστά: To μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δικαίου (π.χ. διατάξεις περί νομίμου ωραρίου) δεν εφαρμόζεται καν στους "διευθύνοντες υπαλλήλους".

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ Καβαλιώτης 27/06/2014 01:12:25

      Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την σύγκριση με τους δύο Ιδ. υπαλλήλους, τον κατώτερο υπάλληλο και το ανώτερο στέλεχος και τι σχέση έχουν αυτοί με τους δικαστές. Και το ανώτερο τέλεχος απόλα παίρνει διαταγές από τον ιδιοκτήτη (ες) της επιχείρησης. Επισης μίλησα για ανάλογα προσόντα. Δεν είπα να παίρνουν τον ίδιο μισθό με τις καθαρίστριες (κατώτατος υπάλληλος στο παράδειγμα σου). Και θα σου πω και κάτι άλλο, ουσιαστικά και οι δικαστές παίρνουν διαταγές αφού απλώς εφαρμόζουν νόμους που άλλοι ψηφίζουν. ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΠΆΙΡΝΩ - ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ. Μία δουλειά είναι όπως όλες. Άλλου η δουλειά περιλλαμβάνει να χειρουργεί, άλλου .....να μην παίρνει διαταγές. Και λοιπόν; Τα περι "λειτουργού που δεν δέχεται διαταγές και για αυτό πρέπει να αμοιβεται καλύτερα", μου ακούγεται σαν εκβιασμός: "Αν δεν παίρνω αρκετά χρήματα θα δωροδοκηθώ".

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ Καβαλιώτης 27/06/2014 01:18:55

      Καβαλιώτη, τέλος πάντων συγνώμη αν σε στεναχώρησα. Ειδικά αν είσαι δικαστικός ή αν γνωρίζεις κάποιον. Δεν είναι ευγενικό να λες στον άλλο "πρέπει να παίρνεις λιγότερα" ή κατι ανάλογο. Μακα΄ρι η κρίση να φύγει και να μην τρωγόμαστε με τα ρούχα μας όλοι.

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ Άπαντα Επιστάμενος 24/07/2014 20:15:56

      (Μόλις τώρα είδα την απάντηση -σχεδόν ένα μήνα μετά). Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ζητάτε συγνώμη. Μια χαρά ευγενικός ήσασταν. Δεν με στενοχωρήσατε καθόλου. Ούτε δικαστικός είμαι, ούτε στην οικογένειά μου έχω κανέναν δικαστικό (γνωρίζω, όμως, πολλούς). Εις το "επανανταλλάσσειν απόψεις".

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Marcelos 25/06/2014 18:22:45

   Σωστός!

  • Η άλυτη εξίσωση avatar
   Η άλυτη εξίσωση @ Marcelos 26/06/2014 09:23:22

   ''(και βλέπεις ακόμα) παλληκάρια και κοπέλες στα 18 τους που έχουνε όλη τη ζωή μπροστά τους να έχουνε φιλοδοξία και όνειρο ζωής να προσληφθούνε στην ΕΥΔΑΠ και στην ΔΕΗ...'' Xαχαχαχα! Και όμως η πραγματικότητα δικαίωσε τους κυνηγούς της μονιμότητας. Δείτε και σήμερα ποιός τον πληρώνει το λογαριασμό, χωρίς να έχει καθήσει καν, στο τραπέζι τους... Ο Ιδιωτικός Τομέας = Ανεργία 30%.(ασφάλιση, περίθαλψη, μισθοί ισοπεδωμένα). Το Δημόσιο = Τρείς λαλούν και 23 χορεύουν. Μην κρίνετε με όρους λοιπόν εκτός τόπου και χρόνου. Εδώ είναι Βαλκάνια. Δεν είναι κάτι διαφορετικό...

 19. Tassos avatar
  Tassos 25/06/2014 21:42:33

  Στην Αρχαία Αθήνα πάντως, δικαστές γινόνταν όλοι. Και επειδή λίγοι ως πολλοί ξέρουμε το τι μυαλά κουβαλάνε οι δικαστικοί είτε από προσωπική πείρα είτε επειδή κάτι πήρε το αυτί μας, μάλλον καλύτερα θα απένειμε δικαιοσύνη κάτοικος Ζεφυρίου. Ετσι λέω εγώ, αν κάνω λάθος διορθώστε με...

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Tassos 26/06/2014 10:40:46

   Γιατί πας τόσο πίσω; Και ο θεσμός των ενόρκων στο εξωτερικό έχει κάποιες αναλογίες με το σύστημα της Αθήνας.

 20. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 26/06/2014 08:25:57

  Ας υποθέσουμε ότι η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται και για τη στοιχειώδη λειτουργία του κράτους οι μισθοί στο Δημόσιο υποχωρούν σε επίπεδο Βουλγαρίας, δηλαδή 150 ευρώ. Οι Δικαστές θα αμείβονται με "αξιοπρεπείς" μισθούς των 4 και 5.000 ευρώ, επειδή αποτελεί συνταγματική επιταγή; Είμαστε για γέλια ή μάλλον για κλάματα.

  • Η άλυτη εξίσωση avatar
   Η άλυτη εξίσωση @ ΣΟΝ ΠΕΝ 26/06/2014 09:30:52

   Μα πρέπει να είναι ....αδέκαστοι κι αυτό, μόνο άμα καταφέρεις να τους κλείσεις το στόμα με άφθονα χαρτονομίσματα είναι εφικτό! Πλεόνασμα χαρτονομισμάτων στις τσέπες των άχρηστων πολιτικάντηδων, ένα μέρος τους στις τσέπες εκείνων που το Σύνταγμα ορίζει ως ....κριτές των παρανομούντων και όοοολααα καλά. Η δουλειά να γίνεται....Απλό, δοκιμασμένο και σίγουρο.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΣΟΝ ΠΕΝ 26/06/2014 12:20:54

   Δεν υπάρχει τέτοια συσνταγματική επιταγή. Το Σύνταγμα είναι δομημένο κείμενο, όχι λίθοι πλίνθοι κέραμοι. Έχει βασικές διατάξεις (μη αναθεωρήσιμες) και απο εκεί και κάτω διάφορα υποκείμενα επίπεδα, που ερμηνεύονται πάντα συναρτήσει των βασικών διατάξεων. Μπορεί να περιέχει και αντιφάσεις, αλλά οι βασικές διατάξεις υπερισχύουν. Σε όλα τα δημοκρατικά συντάγματα του κόσμου, απο την εποχή της Αμερικανικής και Γαλλικής επανάστασης, ο πυρήνας των βαικών διατάξεων είναι η ισονομία, η ισοπολιτεία και η αναλογικότητα ως προς τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών: Στη σχέση με τον κοινό κορβανά, ο κάθε πολίτης οφείλει να δίνει ανάλογα με τις δυνατότητές του και να παίρνει ανάλογα με την προσφορά του στο όλον. Και να τηρούνται για τον καθένα κάποια όρια αξιοπρέπειας. Δηλαδή η αναλογικότητα επιτάσσει: Στην κρίση, ο κάθε πολίτης οφείλει να δίνει για την αντιμετώπισή της, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Όταν ερμηνεύουν το Σύνταγμα (και μάλιστα νομικοί) κατά πως συμφέρει στον α ή β πολίτη ή στην x επαγγελματική ομάδα, αυτό που παράγεται είναι φθορά και καταστροφή της δημοκρατικής νομιμοποίησης: Έστι Δίκης οφθαλμός ός τα πανθ' ορά έλεγαν κάποτε. Ο δικαστής εκτος των άλλων είναι φύλακας του νομικού οικοδομήματος. Όταν ο φύλακας το ρίχνει συστηματικά στην αυτοεξυπηρέτηση, το "αφεντικό" (ο Κυρίαρχος) δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να αναδομήσει την κατανομή καθηκόντων στο "μαγαζί": Συντακτική εξουσιοδότηση - εκλογή Αναθεωρητικής Βουλής. Τι λένε οι νομικοί στο antinewsq

 21. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 26/06/2014 13:03:01

  εισαι αλου καπετανιο ολοι μια συμμορια ειναι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.