#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/04/2008 00:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κτυπάει η καμπάνα που δεν πιστεύεις πια …»

Σκέψεις με αφορμή το "Πάσχα Ελλήνων»


«Πάσχα Ελλήνων», στην κυριολεξία, δεν υφίσταται, αν ισχύει το «Αρχή σοφίας ονομάτων επί-σκεψις», (Αντισθένης), και όχι το «Αρχή σοφίας ΦΟΒΟΣ Κυρίου», (Δαβίδ). Γιατί το «Πάσχα» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ», που σημαίνει διάβαση, και ήταν και είναι γιορτή των Ιουδαίων- Εβραίων- Ισραηλιτών, προς ανάμνηση της θαυματουργικής (μαγικής) διάβασης της Ερυθράς θάλασσας από τον Μωυσή και τον «Λαό του Θεού» (ή «Ισραήλ»), κατά την «Έξοδο» από την Αίγυπτο. Οι ίδιοι αποκαλούσαν «Έλληνες» τους άπιστους στον Θεό («Γιαχβέ») και (κατ' επέκταση) τους ειδωλολάτρες. Όπερ, «Πάσχα Ελλήνων», άκυρον, στα εβραϊκά.

Οι αρχαίοι Έλληνες θα χρειαζόντουσαν, φυσικά, διερμηνέα και, αν βρισκόταν, θα …γέλαγαν. Με την έλευση της ιουδαϊκής αίρεσης του Χριστιανισμού και την οικειοποίηση- υιοθέτηση της ιουδαϊκής «Πεντατεύχου» (αφού χωρίς τον εβραϊκό Θεό ΔΕΝ υφίσταται ο Υιός- Χριστός Του και ο Λόγος- Πνεύμα Του) το πεσάχ εξελληνίζεται σε Πάσχα και διαδραματίζει, πλέον, τον βασικό ρόλο στην χριστιανική Θεολογία («Θεία Πάθη»). Πάλι, όμως, δεν θα έβγαζε νόημα το «Πάσχα Ελλήνων», αφού ο περιορισμός του Έλλην (= άπιστος του  Ιουδαίου θεού) επεκτάθηκε και στους Χριστιανούς. Το πρόβλημα του πώς θα λεγόντουσαν οι Έλληνες που ήταν ταυτόχρονα και Χριστιανοί, λύθηκε με το «Ρωμιός» ή «Ρωμηός», που κωδικοποιεί το «Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος». Το «Πάσχα Ρωμηών» ισχύει!

Όλα καλά, τρόπος του λέγειν, μέχρι στις 20 Δεκεμβρίου του 1821, όπου συνέρχεται η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και αυτοπροσδιορίζεται σαν «η πρώτη ελευθέρα Συνέλευσις των Ελλήνων ως Έθνους μετά είκοσι δύο αιώνες» και διακηρύσσει: «Όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες». Λίγο αργότερα, όμως, στην «Διακήρυξη της Εθνικής Β΄ των Ελλήνων συνελεύσεως» γράφει, για το «ελληνικότατον» και «χριστιανικότατον» Βυζάντιον της «Μεγάλης Ιδέας»: «ο δε κρότος των ημετέρων όπλων, αντηχήσας, διετάραξε το Βυζάντιον…»! ¨Έκτοτε λανθάνει μια ιδεολογική εθνική σχιζοφρένεια. Πράγμα φυσιολογικό θα μπορούσε να πει κανείς, δεδομένου ότι μόνο η ΠΑΙΔΕΙΑ λύνει τέτοια ζητήματα. Και οι Έλληνες άρχισαν να πηγαίνουν όλοι σχολείο από το 1950 κι εντεύθεν. Μέχρι τότε πολεμούσαν συνεχώς . Ήταν …«σκέτοι κουμπούρες», δηλαδή.

Γ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 25/04/2008 00:48:49

  O όρος ειδωλολάτρης είναι ρατσιστικός. Η ειδωλολατρία υπάρχει ως φαινόμενο σε κάθε θρησκεία.

 2. Nick avatar
  Nick 25/04/2008 09:06:52

  Το "Έλλην" πήρε ξανά τη κυριολεκτική του σημασία γύρω στο 12ο αιώνα μ.Χ.

  Και η λέξη "Πάσχα" υϊοθετήθηκε από τη Α' Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ) έπειτα από "παραΙνεση" του ΗΛΙΟΛΑΤΡΗ "Μεγάλου" Κωνσταντίνου. Τι σύμπτωση, τότε ήταν που συνέπεσε η Ανάσταση με το Εβραϊκό Πάσχα.

  Σε λίγο ο αρθρογράφος θα μας πεί ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να είναι Χριστιανός. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...

  Σημ: Δεν υπήρχε Βυζάντιο. Αυτό ήταν επινόηση του Ιερώνυμου Βολφ για να δώσει μια συνέχεια μεταξύ του αρχαίου Βυζαντίου (Βασιλιάς Βύζας των Μεγάρων) και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 3. Theodore avatar
  Theodore 25/04/2008 09:27:45

  Αν νομιζετε οτι μπορειτε να κολλησετε Ελληνισμο και Χριστιανισμο μαζι, πλανασθε πλανην οικτραν.
  Δεν κολλανε τα ατιμα, οπως το νερο με το λαδι.
  Και μην ξεχνατε τις...τιμες, που επιδαψιλεψε ο Χριστιανσμος, στο Αρχαιο πνευμα.(Ναι, αυτο το αθανατο, αγνε πατερα...,που ασυστολα τραγουδανε στους Ολυμπιακους).
  Που δεν αφησαν λιθον επι λιθου, οι αγραμματοι και αφιονισμενοι πρωτοχριστιανοι, καταστρεφοντας, ο,τι μπορουσαν απο τον πολιτισμο, που ουτε στον υπνο οτυς δεν μπορουσαν να φτασουν.
  Και εγω δεν ξεχναω και εκεινο τον τελευταιο χρησμο του Μαντειου των Δελφων, για τον Ιουλιανο.
  Ειπατε τω Βασιλει,
  χαμαι πεσαι δαιδαλος αυλα,
  ουκετι Φοιβος εχει καλυβην,
  ου μαντιδα δαφνην,
  ουδε παγαν λαλεουσαν.
  απεσβετο και λαλον υδωρ.
  Ετσι, μπροστα στο ελευθερο πνευμα των αρχαιων, μπηκε ο μεγαλος Γιαχβε, και ο τρομος εβασιλευσε.

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 25/04/2008 11:13:59

  Έτσι είναι Θεόδωρε. Ιστορικά αποδειγμένα με αντιδράσεις αμόρφωτων και γραμμάτων πλην όμως πιστών ακόμα και χωρίς τεκμηρίωση, δηλαδή μόνο απο ένστικτο.

  Και τούτο επειδή ο Δίας και η ενδεκάδα του δέν είχαν να του προσφέρουν απολύτως τίποτε μπροστά στην θυσία του Θεανθρώπου για την σωτηρία του κόσμου.

  Εκεί μέσα βρίσκεται αυτό, που μπορεί κάθε σκέψη και λογισμός ανθρώπινος να προσεγγίσει ΑΝΑΛΟΓΑ με το επίπεδο μορφώσεως, καλλιεργείας και αντιλήψεως που διαθέτει. Η ανάγκη της προσεγγίσεως αυτής προέρχεται απο την αναζήτηση της ελπίδας, την οποία προσφέρει ο Χριστιανισμός χωρίς μακαρονάδες, ρύζια, που γίνονται σήμερα απλησίαστα και μέλια.

  Βλέπεις ότι, ο Χριστιανισμός διατηρήθηκε επι δύο χιλιάδες χρόνια χωρίς να μποορεί να τον υπερκαλύψει κάποια ειδωλολατρεία, που στην ουσία δέν μπορεί να προσφέρει τίποτε στην ανάγκη του πιστεύειν και ελπίζειν.

  Έζησα αρκετές στιγμές κωμικοτραγικές ενός ετερόκλητου και ετερογενούς πλήθους αρχαιολατρών, εθνικών και δέν συμμαζεύεται, χλαμηδοφόρων με τόξα και ασπίδες, που πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να ανέβουν ιδία δυνάμει στον Όλυμπο. Έφθασαν υπο την χλέυνη των Λιτοχωριανών μέχρι το μετόχι του Αγίου Διονυσίου ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι. Μή βρίσκοντας τίποτε άλλο να βάλουν στο στομάχι τους, μπήκαν σε ένα διπλανό μαντρί και έκλεψαν τρία πρόβατα και έναν σκύλο και στην συνέχεια τα έσφαξαν και τα σούβλισαν και υπο τον αναθρώσκοντα καπνό που έβλεπε ο Δίας απο τον Μύτικα και έσκαγε στα γέλια, έφαγαν το κοψίδια τους και κατέβηκαν και πάλι το Δίον για να επιστρέψουν στα σπίτια τους άδοντες το "αιέν αριστεύειν".

  ΠΕΛΙΑΣ

 5. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 25/04/2008 11:30:37

  Φ τ ο υ! Ξελευθερία, για τα πιτσιρίκια!..


  «ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Σ Ο Φ Ι Α Σ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»,
  Ά γ ι ο ς Εφραίμ, ο Σύρος

  «ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΣ Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ Σ Ο Φ Ι Α Ν»,
  Σοτάχ 49β, Βαβυλωνιακό Ταλμούδ

 6. ΓΚ avatar
  ΓΚ 25/04/2008 11:38:18

  Σαν ΥΓ.

  "..Πεθαίνεις με τους ποιητές κάθε ηλιοβασίλεμα
  τα χέρια σου μυρίζουν απ' τα μαλλιά τους
  χτυπάει η καμπάνα που δεν πιστεύεις πια
  σε ξένη αυλή συνομιλείς με το φεγγάρι...",

  (από το τραγούδι "Υπόγειο", στίχοι: Ρίτα Παπά, μουσική: Κατσιμιχαίοι)

 7. Nick avatar
  Nick 25/04/2008 11:47:09

  Θεόδωρε, διάβασε και ένα ενδιαφέρον από το περιοδικό Άρδην.

  Και αλήθεια, αφού λές ότι τα κατέστρεψαν όλα οι πρωτοχριστιανοί, πως στο καλό σήμερα μπορούμε και διαβάζουμε Όμηρο, Αριστοτέλη, Πλάτωνα κλπ. κλπ;

  http://www.ardin.gr/page/article.php?id=ARDIN_I_24-S_1-A_1

  Και προτιμώ το Χριστό παρά θυσιούλες για δεν ξέρω εγώ πόσες θεότητες (240 και βάλε μείζονες και ελάσσονες).

  @ΠΕΛΙΑΣ

  Ωχ, έζησες τέτοιες στιγμές αρχαίου κλέους;

 8. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 25/04/2008 23:12:08

  Ώ ρε μάνα μου! Πλακώσαν και οι τριεψιλονίτες τώρα...

 9. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 26/04/2008 00:46:39

  "Έζησα αρκετές στιγμές .. μπήκαν σε ένα διπλανό μαντρί και έκλεψαν τρία πρόβατα και έναν σκύλο και στην συνέχεια τα έσφαξαν και τα σούβλισαν .. και έφαγαν το κοψίδια τους...".

  Αγαπητέ ΠΕΛΙΑ,
  "έζησες", όντως, τέτοιες στιγμές;

 10. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 26/04/2008 18:34:07

  Χωσιά,

  κάνε τουρισμό στον Όλυμπο. Αξίζει τον κόπο ακόμα και τον χειμώνα. Να μείνεις εκεί και να φάς σαν άρχοντας, υπάρχει και προσφέρεται σε άριστη ποιότητα και ποσότητα όλον τον χρόνο.

  Και μετά ρώτα να μάθεις για αυτούς τους αρχαιολάτρεις επι τόπου. Θα ακούσεις και θα καταγράψεις πολλά. Γιατί κάθε χρόνο πάνε κάτι να στήσουν, αλλά στο τέλος γίνονται ρεζίλι των σκυλιών.

  Πρίν απο έναν χρόνο νομίζω κάτι έκαναν και στην Αθήνα. Ευοί ! Ευάν ! κάτω απο την Ακρόπολη στις στήλες του Ολυμπίου Διός. Και εκεί βγήκε χάχανο.

  ΑΥΤΆ

  γιατί ο πολιτισμός μας που ξεκινά απο τότε που υπήρξε και το δωδεκάθεο είναι το ΣΥΝ. Τα τερτίπια των σημερινών χλαμηδοφόρων δωδεκαθεϊστών είναι το ΠΛΗΝ και μόνο για επιθεώρηση.

  ΚΑΛΟ ΠΣΧΑ

  ΠΕΛΙΑΣ

 11. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 26/04/2008 22:52:57

  Τον Όλυμπο τον ξέρω. Και τους αρχαιολάτρες τους ξέρω. Αν τρώνε σκυλιά δεν ξέρω, το άκουσα πρώτη φορά. Επειδή, όμως, βλέπω όλο "καλό Πάσχα" και "καλό Πάσχα", λέω, -και συγχώρα με αν κάνω λάθος-, μήπως το είπες από παραπληροφόρηση και χριστιανικό ζήλο έως και φανατισμό, οπότε θα όφειλες μια συγνώμη; Είδες ή δεν είδες να τρώνε σκυλιά;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.