#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2009 16:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρατικοποιείστε μια Τράπεζα, μπας και γλιτώσετε


Θυμάται κανείς τι σημαίνει «σεισάχθεια»;


Όπως πληροφορούμεθα, στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο πρωθυπουργός «εξέφρασε τη δυσφορία του» για τους ρυθμούς διάθεσης των κονδυλίων στην αγορά από τις Τράπεζες και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να τις πιέσουν περισσότερο για να ρίξουν λεφτά στην αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Τράπεζες έχουν διαθέσει μόνο τα μισά από τα  28 δισ. Ευρώ της επιχορήγησης.

Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Παπαθανασίου με τους διοικητές των τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Αγροτικής οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι η ζήτηση δανείων αναθερμάνθηκε τους τελευταίους μήνες και πλέον χορηγούνται περισσότερα δάνεια απ' ό,τι στην αρχή του χρόνου τόσο προς ιδιώτες όσο και προς επιχειρήσεις.

Παραμύθια για μικρά παιδιά. Όποιος δεν έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο ακούει καθημερινά τις κραυγές απόγνωσης και αγανάκτησης εναντίον των Τραπεζών από τους χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες της χώρας που βλέπουν τις υποχρεώσεις να τους «πνίγουν» και τον κόσμο να κοιτάζει μόνο τις βιτρίνες, αν κατεβαίνει στην αγορά.

Δεν ενδιαφέρει κανέναν - εκτός από τις Τράπεζες - αν αυξήθηκαν τα δάνεια. Γιατί αυτό σημαίνει κι άλλα δάνεια για εξυπηρέτηση των υπαρχόντων.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να αυξηθεί η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών κι αυτό χωρίς μείωση των επιτοκίων δεν γίνεται.

Και δεν χρειάζεται να τρέχουμε εις τας Ευρώπας για να μας πούνε τι να κάνουμε. Η λύση υπάρχει εδώ από αιώνες: Σεισάχθεια.

Ο όρος σημαίνει «απόσειση του άχθους», δηλαδή του βάρους, και αφορά έναν από τους βασικούς νόμους του Σόλωνα, με το οποίο καταργήθηκαν όλες οι κτηματικές υποθήκες, που είχαν δημιουργηθεί με προηγούμενα δάνεια, ελευθερώθηκαν όλοι εκείνοι που ήδη είχαν γίνει δούλοι εξαιτίας των χρεών τους κλπ.

Μειώστε τα επιτόκια λοιπόν για να δημιουργηθεί υγιές χρήμα στα ταμεία των Τραπεζών και να διοχετευθεί στην αγορά. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Κι αν οι Τράπεζες επιμένουν να διαφωνούν κρατικοποιείστε μια, ξέρετε ποια, για να δείτε πότε συμμορφώνονται και οι υπόλοιπες

 (βλέπε και το Πώς θα «ξεμπλοκάρει» η ρευστότητα).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Swell avatar
  Swell 14/04/2009 17:12:53

  Όντως παραμύθια και φούμαρα της κυβέρνησης. Εταιρία με 50χρονη ιστορία στην Ελλάδα κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση, λόγω απροθυμίας των τραπεζών να τη δανειοδοτήσουν. Οι ίδιες τράπεζες που στη διάρκεια αυτών των 50 χρόνων, έβγαλαν άπειρα χρήματα από τη συγκεκριμένη εταιρία...

 2. donaE avatar
  donaE 14/04/2009 17:21:39

  Και η δικαιολογια οτι αν καποιος πηρε λεφτα πρεπει να τα επιστρεψει δεν στεκει παντα.Με τοσες παρανομες και μη χρεωσεις,και με τα επιτοκια, παιρνουν πεντε φορες πισω το κεφαλαιο και γρηγορα.Πληρωνει κανεις συνεχεια και το ποσο δεν μειωνεται με την παγιδα των μικρων δοσεων.

 3. kontin avatar
  kontin 14/04/2009 17:25:57

  Όταν το Δημόσιο έχει φεσώσει όλη την αγορά περιμένουμε από τις Τράπεζες να κάνουν τι; Κοινωνική Πολιτική; Το Δημόσιο χρωστάει περίπου 13Δις €. Όλη αυτή η ρευστότητα λείπει από την αγορά. Γνωρίζω λόγο επαγγέλματος 3 εταιρείες που είναι έτοιμες για άλλους κόσμους μόνο και μόνο επειδή Δημόσιοι φορείς τους χρωστούν περίπου 3 εκατ €.
  Ας πληρώσει το Δημόσιο με ομόλογα και ποιο φθηνά θα του κοστίσει αφού και με 3% μία χαρά θα είναι για τους επιχειρηματίες και οι τράπεζες θα μπορούν να τους χρηματοδοτήσουν με ποιο φθηνό κόστος χρήματος.
  Αυτά

 4. M avatar
  M 14/04/2009 17:26:13

  >>Κι αν οι Τράπεζες επιμένουν να διαφωνούν κρατικοποιείστε μια, ξέρετε ποια, για να δείτε πότε συμμορφώνονται και οι υπόλοιπες>>


  Πώς μπορεί να γίνει αυτή η κρατικοποίηση τεχνικά;

 5. theo1611 avatar
  theo1611 14/04/2009 17:40:29

  @M
  Κοπανάς ένα αντισυγματικό, ενδεχομένως, νόμο
  Σιγά τα ωά!!!

  ΥΓ: Αν δεν θες να γίνει τίποτα, ο Νόμος παραπέμπει σε ΠΔ, που υποχρεωτικά περνάει από το ΣτΕ. Πριμοδοτείς και την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ (ακόμα και δια της απουσίας σου) και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!

 6. MHTSOS avatar
  MHTSOS 14/04/2009 18:02:21

  Χρωστάς πολλά φαίνεται φίλε μου.
  Η σεισάχθεια είναι σωστό να ισχύσει για τον Θανάση με LTV 130% αλλά ποιός θα κρίνει που σταματάει η ανάγκη και αρχίζει η καταναλωτική λύσσα (πχ Todds με 8 άτοκες ?) που σημαίνει ότι επειδή με αφήνουν να μπαίνω στην Cartier δεν σημαίνει ότι μπορώ και να αγοράζω !

  By the way κάποιος ΄Γιώργος Λεβέντης χρησιμοποίησε τα επιχειρηματα σου σε σχόλιο στα ΝΕΑOnline.
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4501379&ct=3

 7. MHTSOS avatar
  MHTSOS 14/04/2009 18:04:21

  Επίσης ρίξε μια ματιά στο blog μου όπου υπολογίζω την κλοπή μέσω πιστωτικών !

  http://calc-online.blogspot.com

 8. Nick avatar
  Nick 14/04/2009 18:14:22

  Μειώστε τα επιτόκια λοιπόν για να δημιουργηθεί υγιές χρήμα στα ταμεία των Τραπεζών και να διοχετευθεί στην αγορά. Δεν υπάρχει άλλη λύση.
  ----------------------

  Χαχαχα! Τι λέτε μωρε; Να δημιουργήσουμε πληθωρισμό έτσι ώστε να κινείται η οικονομία με δανεικά για να αγοράζει ο κόσμος εισαγώμενες βλακείες;

  Μερική διαγραφή χρεών δέχομαι υπο πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

  Ο kontin τα είπε καλύτερα:

  "Όταν το Δημόσιο έχει φεσώσει όλη την αγορά περιμένουμε από τις Τράπεζες να κάνουν τι; Κοινωνική Πολιτική; Το Δημόσιο χρωστάει περίπου 13Δις €. Όλη αυτή η ρευστότητα λείπει από την αγορά.".

  Ναί αγαπητοί πολιτικοί και κοσμάκη, το ΔΗΜΟΣΙΟ είναι το προβλημα. Τώρα που δεν μπορεί να κόψει μονέδα, περιορίζεται στη φορολόγηση και μόνο.

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/04/2009 18:15:35

  Ήδη αυξήθηκαν τα τσιγάρα....

 10. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 14/04/2009 18:39:06

  Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι κανένας δεν θέλει να δει το πρόβλημα αλλά απλά κοιτά την καμπούρα του ...διπλανού.
  Λοιπόν:

  -Το Δημόσιο χρωστά 13 Δισ σε ταμεία, προμηθευτές και Ιδιώτες
  -Το 8% του ΑΕΠ είναι παραοικονομία (άποψη της ΕΟΚ, προσωπικά πιστεύω παραπάνω) που δεν πληρώνει φόρους και οδηγεί σε οικοδομική φούσκα και σε καταναλωτική φρενίτιδα
  -Οι Τράπεζες με 1,25% βασικό επιτόκιο ΕΚΤ δανείζουν όποιο θέλουν όποτε θέλουν όπως θέλουν τινάζοντας την οικονομία στον αέρα.
  -Η τιμολόγηση των προϊόντων δεν ακολουθεί καμία αρχή κοστολόγησης και ορθολογισμού αλλά ο καθένας πουλά ότι θέλει όσο θέλει όπου θέλει.
  -Οι Ελληνες επιχειρηματίες, απλοί μετατραπάτες από δοσατζίδες την έχουν δει Μπίλ Γκέιτς και Μπάφετ μαζί
  -Ο κάθε πικραμένος ζητά ότι του καπνίσει ανάλογα με την δύναμη που έχει η ομαδούλα που ανήκει (συνταξιούχοι θέλουν 1200 € σύνταξη με ελάχιστη εργασία και χωρίς εισφορές, στο Δημόσιο 1400 € βασικό αλλά μην πειράξουμε τα επιδόματα που είναι κάτω από το τραπέζι, οι αγρότες όλα τα κιλά όλα τα λεφτά κλπ)
  και μετά έχουμε κρίση.
  Προτάσεις? Ορίστε να τα ξανά πω:

  -ποιο κόμμα ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ θα πει ότι πρέπει να σταματήσει η πλάκα της πρόωρης συνταξιοδότησης?Ενιαία σύνταξη 300 € σε όλους, (χωρίς επιδόματα ΕΚΑΣ και …φούμαρα) ως αφετηρία εκκίνησης και από εκεί και πέρα ανταποδοτικότητα: εισφορές (με αναπροσαρμογή αποδόσεων / διαχείριση) σε συνάρτηση με το συνολικό χρόνο εργασίας.

  -μηχανογράφηση / τυποποίηση ασφαλιστικού συστήματος (εισφορές, παροχές, έλεγχος, με την παροχή ΑΜΚΑ από τη γέννηση έως το θάνατο, οπότε να υπάρχει ιστορικότητα υποχρεώσεων, δικαιωμάτων.Θα ελεγχθούν έτσι όμως οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες …και θα ενοχληθούν πολλοί)

  -14 περιφέρειες και 50 δήμοι σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να σταματήσει η στρατιά των έμμισθων, νομαρχών, δημάρχων, αντιδημάρχων, Γ Γραμματέων.

  -καταγραφή Δ Υπαλλήλων με κλείσιμο ζημιογόνων Νομικών Προσώπων, ΑΕ, Δημοτικών Επιχειρήσεων, κλπ (εξαιρούνται οι τομείς παιδίας, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας εκεί δεν υπάρχει κέρδος και ζημιά αλλά άνθρωποι) με μετάταξη σε κενές θέσεις, με ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ για δύο χρόνια, εξαίρεση στο τομέα Υγείας και Παιδείας.

  -κλείσιμο και συγχώνευση Ν Προσώπων και ΑΕ στο Δημόσιο, ενώ σε όσες διατηρηθούν κάλυψη θέσεων Διοίκησης και Διαχείρισης από ΔΥ, θα χάσουμε μερικές χιλιάδες μέλη ΔΣ και Προέδρων αντιπροέδρων κλπ, αλλά θα κερδίσουμε εκατομμύρια €

  -φορολόγηση ακίνητης περιουσίας Ν Προσώπων (πχ Εκκλησίας) είναι +2.000.000.000,00 €

  - εκσυγχρονισμός / μηχανογράφηση στο Δημόσιο με προσοντολόγιο, καθηκοντολόγιο, σύνδεση αμοιβής - εργασίας και κατάργηση των επιδομάτων.
  Με την κατάργηση διαφόρων απίθανων επιδομάτων (από τα 200 € έως τα ΔΥΒΕΤ κλπ) και αυξήσεις θα έδινε και μερικά ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ θα εξοικονομούσαμε.

  -μείωση του αριθμού των Βουλευτών

  -ΠΔΕ με έμφαση στο τομέα των Υπηρεσιών, πχ μαρίνες και λιμάνια στα νησιά, εκσυγχρονισμός περιφερειακών αεροδρομίων, επαρχιακό οδικό δίκτυο, Κ Υγείας, έτσι ώστε να ζουν οι τουρίστες το μύθο στην Ελλάδα και όχι σαφάρι εμπειριών.

  -σταμάτημα των κρατικών επιχορηγήσεων σε Ιδρύματα γνωστών, φίλων και επωνύμων

  -αξιοποίηση της κληρονομιάς της χώρας (εικονικά μουσεία, DVD, καθαρισμός και ευπρεπισμός αρχαιολογικών χώρων, εκθέσεις, εκδόσεις κλπ)

  -μεταφορά στρατοπέδων εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης και αξιοποίηση οικιστική και περιβαλλοντική του χώρου

  -να δωθεί το καταραμένο 5% στη παιδεία που έχει καταντήσει ανέκδοτο. Οχι σε μισθούς και αμοιβές εκπαιδευτικών αλλά σε υποδομές και νέες τεχνολογίες.

  -να δώσει άδειες σε ΜΜΕ και να εισπράξει χρήματα

  -να μηχανογραφήσει το Δημόσιο (έλεος όχι άλλη Σύζευξη) και τις ΔΟΥ (όχι άλλο ΤΑΧΙΣ), με απλούστευση φορολογικής νομοθεσίας,(πχ μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία να χρειάζεται δικαστική άδεια για να δώ ως Κράτος τις καταθέσεις φοροφυγά) διασταύρωση στοιχείων.Το 10% των βεβαιωμένων οφειλών και της μαύρης οικονομίας να πιάσει είναι πάνω από 5.000.000.000,00 €

  -τέλος στους διαγωνισμούς στο Δημόσιο, που οι κρατικές προδιαγραφές είναι φωτοτυπία του προσπέκτους του αναδόχου. Ηλεκτρονικές αναρτήσεις / διαγωνισμοί προσφορών και επιλογή του …καταλληλότερου

  Ορίστε η Ρόδος ορίστε και το πήδημα...

  ΥΓ

  Σεισάχθεια? όλοι πλήρωναν και όχι οι ....μισθωτοί μόνο.

  Τολμά οποιοδήποτε κόμμα να πειράξει τον ΟΣΕ, ΔΕΗ, (ρετιρέ) τα επιδόματα του ΥΠΟΙΟ (τελωνεία, εφορίες, χημείο, ΕΣΥΕ), αγρότες, συντάξεις ανταποδοτικές κλπ

  ΟΧΙ

  Καληνύχτα λοιπόν Ελλαδίτσα

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2009 19:19:34

  Το παιχνίδι με τις τράπεζες δεν παίζεται με κρατικοποιήσεις. Η ΑΤΕ είναι "κρατική". Το ΤαχΤαμ, επίσης. H Εθνική, τύποις δεν έιναι, ουσία είναι, αφού ο Αράπογλου έχει λιγότερη επιρροή στον Παπαθανασίου ή τον Καραμανλή από τον Κωστόπουλο, τον Λάτση, ή τον Βαρδινογιάννη.

  Λιγότερη επιρροή, σημαίνει ότι οι άλλοι τρείς έχουν μεγαλύτερη, και ο Αράπογλου, σε τελευταία ανάλυση είναι υποχρεωμένος να κάνει ότι του πει ο ασθενέστερος ανταγωνισμός του. Ο ΚΑΘΕ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ.

  Η συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα. Η Γιουρομπανκ και η Πειραιώς έχουν υψηλόβαθμα στελέχη που ξέρουν την Εθνική, σαν να είναι ακόμα μέσα. Αυτοί είναι τα αφανή αφεντικά και ίσως οι μέλλοντες εργοδότες του Αράπογλου.

  Οι τράπεζες είναι καρτέλ. Το καρτέλ. Όσοι φωνάζουν για κρατικοποίηση ξεχνούν ότι κρατικοποιήσεις έγιναν με την θέληση των ιδιωτών που απέτυχαν ή βαρέθηκαν (με εξαίρεση ίσως την ΑΓΕΤ και την Softex, όπου απλά τους τις έφαγαν νύχτα -- άλλη ιστορία)

  Καμμία τράπεζα δεν θα δώσει ασύμφορο ή επισφαλές δάνειο, θα ήταν απιστία. Και όλες οι ιδιωτικές είναι συνεννοημένες, και όλες παρασιτολογούν σε βάρος της Εθνικής. Γιατί στην παγκοσμιοποίηση οι ξένες τράπεζες έχουν περίπτερα μόνο στην Ελλάδα? Γιατί μόνο αυτό τους αφήνουν.

  Τώρα, μπορεί κάποιος να μου πει γιατί η Εθνική πουλάει ίδιες μετοχές, που αγόρασε πρόσφατα, μειώνοντας το κεφάλαιό της? Χιεραγώγηση ή κάτι άλλο?

 12. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/04/2009 19:21:05

  Οι πιστωτικες καρτες,πραγματι εχουν υψηλα επιτοκια,αλλα μονον αυτες.
  Τα αλλα δανεια,μια χαρα επιτοκια εχουν.Και αν δε σας αρεσουν βεβαια,τραβατε στους τοκογλυφους,να τα παρετε απο κει.
  Ουτε και ειναι υποχρεωτικο να δανειστειτε.Θελετε και το κανετε,αναλαμβανοντας και το σχετικο κοστος.
  (Καποτε,μιλωντας με καποιο παιδι για δανειο,και ακουγοντας ενα κομερσιαλ για ανοιχτο βδανειο,απο μια τραπεζα,μου ειπε.
  Ανοιχτο δανειο,και κλειστο σπιτι.
  Καιδεν πηρε βεβαια).
  Μην το κανετε σαν καποιους που πηραν δανειο απο την ΕΕ για σπιτι,και τελικα,δεν επεστρεψαν τιποτα,λεγοντας οτι τα λεφτα ειναι δικα τους.
  Ειναι καπου 4.000 ατομα.
  Αυτο θελετε κι εσεις;
  Και οι αλλοι,τα κοροιδα,που τα ξεπληρωσαν τα δανεια 100%,ειναι για το φτυσιμο του αιωνα;

 13. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/04/2009 19:24:24

  Ιθαγενη,σωστα πραγματα λες,αλλα για τις τραπεζες,δεν τα λες καλα,σε σχεση με το επιτοκια.
  Απο τη στιγμη που και το ιδιο το κρατος,πληρωνει καπελο για τα δικα του δανεια,τι λες,οι τραπεζες,δεν πληρωνουν κι αυτες,για να δανειστουν απο τη διατραπεζικη;
  Απο την ΕΚΤ τα παιρνουν νομιζεις;

 14. Evros avatar
  Evros 14/04/2009 19:27:13

  1ον. Η κυβέρνηση ελέγχει τρείς τράπεζες. Γιατί δεν κατεβάζουν αυτές τουλάχιστον τα επιτόκια;
  2ον.'Οταν απευθύνθηκα στην Αγροτική για το ΤΕΜΠΤΕ. Μου απάντησαν. Δεν μπορούμε να σε δώσουμε γιατί δεν έχεις κεθάλαιο κίνησης στην τράπεζά μας, Οι Ιδιωτικές τράπεζες παραπονέθηκαν ότι τους πέρνουμε τους πελάτες.

  Αν λοιπον ο Υπουργός ήθελε να δωθούν χρήματα στην αγορά θα το έκανε απο τις τρεις τράπεζες που ελέγχει... τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για αγαθούς.
  Γι αυτό, ούτε κρατηκοποίηση, ούτε σισάχθεια απλά κατεβάζουν τα επιτόκια οι Εθνική, Αγροτική,ΤΤ και θα δούμε ποσο αντέχουν οι τοκογλύφοι.

 15. Orestios avatar
  Orestios 14/04/2009 19:29:19

  Υπήρχαν τράπεζες επί Σόλωνα?

 16. M avatar
  M 14/04/2009 19:35:38

  Orestios Says:

  >>Υπήρχαν τράπεζες επί Σόλωνα?>>

  Υπήρχαν πάντως σίγουρα πολιτικοί...

  ***********************

  theo1611 είπε:

  >>Κοπανάς ένα αντισυγματικό, ενδεχομένως, νόμο
  Σιγά τα ωά!!!

  ΥΓ: Αν δεν θες να γίνει τίποτα, ο Νόμος παραπέμπει σε ΠΔ, που υποχρεωτικά περνάει από το ΣτΕ. Πριμοδοτείς και την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ (ακόμα και δια της απουσίας σου) και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!>>

  Δεν ξέρω. Μου ακούγεται πολύ θεωρητικό.
  Μήπως μπορείς να γίνεις πιο αναλυτικός;

  Ρωτώ, γιατί εδώ έναν αθλητικό σύλλογο, και παρά το κράξιμο, τους 40 χιλ. κόσμο που είχαν κατέβει στον δρόμο και τα άλλα πολλά που έχουν δημιουργηθεί και όμως βλέπουμε ότι ο ιδιοκτήτης του ΔΕΝ τον πουλάει, γιατί ΔΕΝ θέλει. Το μαγαζί φέρνει ακόμη λεφτά, διαφημίσεις κ.λπ.


  Άμα οι τραπεζίτες δεν θέλουν να πουλήσουν πώς θα τους εξαναγκάσει το κράτος;
  Και άμα γίνεται όπως λέτε, τι περιμένουν οι κυβερνήσεις και δεν το κάνουν;

 17. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 14/04/2009 19:47:56

  Αγαπητέ προβοκάτωρ μπορείς να μου πεις άλλη χώρα που από 1,25 % δανείζει στην καταναλωτική πίστη με 14 φορές πάνω ή τοκίζει με 0,40 %?
  Το πρόβλημα είναι η μη σωστή λειτουργία του κράτους.
  Εχουμε ένα προυπολογισμό τον 12/08 με έλλειμα 3,2 του ΑΕΠ και σήμερα λέμε για 4,8.
  -Ποιος δανειακός σχεδιασμός?
  -Ποια εισπρακτική πολιτική?
  -Η ΥΠΕΕ έχει διαλύσει και ο Παπαθανασίου είναι μαθητευόμενος μάγος.
  Εξαγγέλλονται μέτρα το πρωί που το βράδυ ανακαλούνται και σπρώχνουμε τον καιρό να περάσει η 07/06/09 να γίνουν οι Ευρωεκλογές, να δείξει που θα κάτσει η μπίλια το καλοκαίρι στον τουρισμό και να έρθει ο λογαριασμός 10-11/09.
  Συγνώμη μπορεί ο καθένας να μας πει απλά για το σπίτι του:

  -να μην ξέρει πόσα χρωστάει
  -να μην ξέρει πόσα θα πάρει
  και να ...προϋπολογίζει.
  Αν δεν σοβαρευτούμε θα μας σοβαρέψει η ΕΟΚ.

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2009 19:51:18

  χμμμ συγγνώμη, το κράτος μπορεί και παραμπορεί, ή τουλάχιστον μπορούσε όταν τα περιβόητα 28 δις ήταν περισσότερα από 50% του μετοχικού κεφαλαίου όλων πλην Εθνικής, που δεν έιχε πρόβλημα. Εξ άλλου γιατί είπαν για προνομιούχες? Για να μην πειράξουν τις καλές, τις κοινές. Το "προνομιούχες" είναι ευφημισμός.

  Εξ άλλου καλοί μου ανθρωποι, οι Τράπεζες λειτουργούν με άδεια από την ΤτΕλλαδος... Αλλά είπαμε, όλοι υπάλληλοι των τριών αφεντικών, ΌΛΟΙ.

 19. Μακρης Κωνστ avatar
  Μακρης Κωνστ 14/04/2009 19:55:30

  @ O Ιθαγενής
  τα προβληματα ποια ειναι τα ξερουμε ολοι και τις λυσεις τις ξερουμε ολες. Εγω και ο καθενας μπορει να προσθεσει διπλα στα θεματα που παραθετεις αλλα τοσα και αλλες τοσες λυσεις.
  Ειναι ανουσιο να παραθετεις και να αναπαραγαγεις συνεχως τα ιδια και τα ιδια (δεν απευθυνομαι προσωπικα σε εσενα),αντιθετως θα ελεγα οτι κανοντας αυτο,αθελα μας, παιζουμε το παιχνιδι που θελουνε οι πολιτικοι. Δινουμε Ζωη στα "πτωματα" ασχολουμενοι με αυτα. Τα εχει αναλυση πριν απο εμενα ο Γκαιμπελς πολυ καλυτερα. Οσο αναλωνοσαστε/με στο να παιζετε το δικο τους παιχνιδι,εαν οι πρασινοι οι οι γαλαζιοι εφαγαν περρισοτερα η λιγοτερα και δεν συνηδητοποιητε οτι ολοι ΜΑ ΟΛΟΙ οι εντιμοι πολιτες ,πλουσιοι η φτωχοι, ανεργοι η εργαζομενοι, αριστεροι η δεξιοι βραζουμε στο ιδιο καζανι και δεν συνηδητοποισετε/ουμε ολοι οτι το υπαρχον πολιτικο συστημα εχη σαπισει και διαβρωθει συθεμελα ,απο το ενα ακρο εως το αλλο και χρειαζεται επανιδρυση θεσμων, αξιων , μηχανισμων, κομματων, Δημοσιας Διοιηκησης κτλ. τοτε μην μιλατε και αφηστε την Χωρα και την ζωη σας να βουλιαξει στον βουρκο. Ο Πλουσιος θα αντικαθιστα τους τοιχους στην επαυλη του με ηλεκτροφορα καλωδια ισως και την δουλεια του (αλλα ειναι δυνατον να προστατευσεις ολη σου την Ζωη και καθημερινοτητα με ηλεκτροφορα συρματα;και ο φτωχος εαν εχει καποια συνειδηση θα προσευχεται στον θεο στελνωντας το παιδι του στο σχολειο κτλ.
  Φιλε Ιθαγενη αυτο που φοβουνται ειναι μην βρει ο κοσμος το κουραγιο και πει το φτανει πια, και μην δωσει καποιος το συνθημα γι αυτο.
  Βρειτε το κουραγιο να αποφασισετε πειτε με τον εαυτο σας το ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ - ΕΩΣ ΕΔΩ , και σας υποσχομαι οτι υπαρχουν οι τροποι να τους δυαλυσουμε ολα τα επικοινωνιακα τους κολπα και μεσα. Δημοσιως δεν μπορω να μιλησω (ευνοητο) αλλα πιστεψε οτι με το Ιντερνετ και μονο , αυτος ο λογος σας, πανευκολα μπορει να ακουσθει και να διαβασθει απο περρισοτερους απο οτι μια εκμπομπη του Χατζηπαπαριδη η της Τρεμιδη και απο την κυκλοφορια ολων των Νταβατζοεφημεριδων. Μιληστε με τον εαυτο σας ,αποφασιστε και ειμαι στην διαθεση σας.

 20. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 14/04/2009 20:11:39

  Ωραία λοιπόν, γιατί δεν ξεκινάμε ένα κίνημα για αποχή από το πανηγύρι των Ευρωεκλογών, ιδιαίτερα αν είναι μονές εκλογές και δεν ενοχλούνται οι πολιτικές παρωπίδες των ιδεολόγων ή των κομματόσκυλων?
  Μια αποχή 30 - 40 % θα είναι ένα μήνυμα στα πολιτικά μας κόμματα....
  Το να μιλάμε για αλλαγή ή για Κρατική Διοίκηση (θα το λέω πάντα δεν είναι Δημόσια, Εκλογικό Κρατικό λάφυρο είναι)σημαίνει οργάνωση πρόγραμμα και πλάνο δεκαετίας.
  Σε μια χώρα εγωκεντρικών ημιμαθών παντογνωστών, όπου η παιδεία διαλύει προσωπικότητες και δημιουργεί ψηφοφόρους, τα μακρόπνοα σχέδια δεν προσφέρουν τίποτα.
  Το να ζητάς την κατασκευή νέου πλοίου τη στιγμή του ναυαγίου είναι ουτοπία.
  Ας δια σωθούμε πρώτα και μετά επανασχεδιάζουμε.

  και θα το λέω συνέχεια:

  -έχουμε παραοικονομία που δεν συνεισφέρει στα κοινωνικά βάρη
  -έχουμε ένα Δημόσιο Τομέα που το +50% πάει σε μισθούς και ιδιαίτερα σε επιδόματα με αυτοτελή φορολόγηση
  -έχουμε συνταξιούχους που μεγάλο ποσοστό λαμβάνει πενιχρές συντάξεις, χωρις να έχει καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές.
  -τα Νοσοκομεία μας είναι τριτοκοσμικά
  -η παιδεία μας είναι ανύπαρκτη
  -η ασφάλεια έχει χαθεί

  αλλά το πρόβλημά μας είναι

  ο ΚΚ ο Β
  ο ΓΑΠ
  η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ
  η αλήθεια του Στάλιν
  και ο γάμος του μπουμπούκου

 21. Lavazza avatar
  Lavazza 14/04/2009 20:26:08

  Γιατί δεν αναφέρετε (έτσι για την Ιστορία) οτι ο μοναδικός που εφήρμοσε τη "Σεισάχθεια" (κατά κάποιον τρόπο) στην νεοελληνική ιστορία είναι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος;;;

 22. Μακρης Κωνστ avatar
  Μακρης Κωνστ 14/04/2009 20:29:58

  @23 O Ιθαγενής
  Εγω δεν αναφερθηκα σε σχεδια αλλα σε ΑΠΟΦΑΣΗ.
  Καποιος - Καποιοι, εστω λιγοι να παρουν ΑΠΟΦΑΣΗ.
  Το να μετρας ποσοι αμαθεις, ακοινωνητοι ,ζωοδεις ,αλητες και οτι αλλο θελεις πες,δεν θα διαφωνησω ,μπορω και να προσθεσω κιολας, αλλα δεν εχει τοση σημασια. Σημασια εχει να πεις και εγω ειμαι εδω και διεκδικω τα δικαιωματα μου και τα οραματα μου.

 23. MHTSOS avatar
  MHTSOS 14/04/2009 20:52:39

  Η σεισάχθεια μόλις εφαρμόσθηκε στον ΛΑΝΑΡΑ, μετά τον ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ, μετά τον ΑΛΛΑΜΑΝΗ, μετα τον ΣΠΕΝΖΟ, μετα ......

 24. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/04/2009 21:00:01

  Σωστό και το @28. Δεν είναι καινουργια διαπίστωση όμως αυτή, ούτε φταίει μόνο ο "κακός" συνδικαλισμός. Οι εισαγωγές συμφέρουν καλύτερα … Ούτε σπείρωμα της προκοπής δεν επέτρεψαν να φτιαχτεί.
  Είναι ζόρικη δουλειά η βιομηχανία. Αφού και τώρα δεν είδαν την κρίση σαν μια ευκαιρία αλλαγής εκ θεμελίων της παραγωγικής βάσης το αποτέλεσμα αυτό θα είναι. Όποιος έχει βιομηχανικής χρήσης πτυχία μπορεί να τα κοιτάζει αναπολώντας την εποχή που έκανε όνειρα.

 25. neos agrotis avatar
  neos agrotis 14/04/2009 22:40:51

  Τερμα και τελείωσε! Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρισμένη σε δύο κατηγορίες, τους έξυπνους και τους μαλάκες. Οι έξυπνοι είναι εκείνοι που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το κράτος, που αισχροκερδούν ασύστολα, που κάνουν τη μεγάλη ζωή με δανεικά. Οι μαλάκες είναι αυτοί που πληρώνουν, αυτοί που κάνουν παρέα τα λαμόγια και τους έξυπνους, που τους θαυμάζουν και που τους χειροκροτούν. Βασικά οι μαλάκες ζηλεύουν τους έξυπνους, γιατί πιστεύουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρουν τη θέση τους. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι όλο το σύμπαν έχει συνωμοτήσει για να παραμείνουν εκεί που τώρα είναι, δηλαδή στη βάση της πυραμίδας. Ο ανταγωνιστικός καπιταλισμός κατά καιρούς έχει επιτρέψει σε κάποιους τύπους, που τους πιστεύαμε μαλάκες, τελικά να αποδειχτούν πανέξυπνοι επιχειρηματίες, σκληροί δουλευταράδες και να χτίσουν με την προσωπικότητα και το μόχθο τους ολόκληρες αυτοκρατορίες, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όλοι έχουμε στον περίγυρό μας το παράδειγμα ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να κερδίσει τη θέση του στην κοινωνία με τον κόπο και την αξία του. Τα δυσάρεστα είναι ότι αυτή η εποχή πλέον ανήκει στο παρελθόν. Από τον ανταγωνιστικό καπιταλισμό περάσαμε πλέον στην εποχή της ρεμούλας του καπιταλισμού. Πρόκειται για ένα απάνθρωπο, σκληρό και αδυσώπητο σύστημα, όπου το κράτος παρεμβαίνει όχι για να χαράξει κοινωνική πολιτική, αλλά για να στηρίξει τους απατεώνες και τα λαμόγια. Τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα? Έχεις μια επιχείρηση που αξίζει ως περιουσία 30 εκατομμύρια ευρώ και δανείζεσαι από την τράπεζα για να κάνεις δήθεν επενδύσεις 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δανείζεσαι 10 φορές παραπάνω από την αξία της επιχείρησής σου. Γιατί; Για να έχεις 3 Porsche Cayenne, σπίτι στη Μύκονο και στην Αράχωβα και έπαυλη στην Εκάλη. Κλέβεις την ίδια σου την επιχείρηση και φυσικά τη ρίχνεις έξω (αφού έχεις κάνει τις καβάντζες σου σε.....Ελβετίες κλπ....). Μετά, έρχεται η τράπεζα, η οποία, αφού δεν μπορεί να πάρει τα λεφτά που έχει δανείσει στον απατεώνα, επικαλείται κρίση και σου ανεβάζει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, των επιχειρηματικών δανείων και των στεγαστικών. Όλα αυτά στους μαλάκες, διότι στο λαμόγιο όχι μόνον δεν θα ανεβάσει τα επιτόκια, αλλά θα του κάνει και χαριστικές ρυθμίσεις. Η λογική είναι απλή, τα παίρνω από τους μαλάκες, τα δίνω στους έξυπνους. Το κράτος πού είναι; Άφαντο. Γιατί; Διότι απλά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν δανειστεί από τις τράπεζες για τα κόμματά τους πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Δανείζονται για να πληρώνουν τα ενοίκια των άδειων γραφείων, τους χαραμοφάηδες και τα τηλεοπτικά σποτ. Ο Τύπος πού είναι;

 26. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/04/2009 23:55:01

  Για την Πιρελλι,ταχω γραψει κι εγω,πολλακις.Ετσι ειναι οπως τα λες.Πηγε στην Τουρια μετα.
  Και αυτος που τους εσπρωχνε να μην κανουν πισω στην απερια που κανανε,ηταν ο τοτε γεν.γραμματεας της γσεε,μεγας πασοκος.
  Πειεινα στην Πατρα μετα απ αυτο.
  Και μετα,μου ελεγε καποιος που δουλευε στο εμπορικο τμημα,που παρεμεινε σε καποιο βαθμο στην Ελλαδα,για να πουλαει τα λαστιχα,που εισηγαγε απο την Τουρκια πια,οτι οταν το εργοστασιο δουλευε εδω,ειχαν συνεχεια σαμποταζ,γιατι ριχνανε ΒΙΔΕΣ,μεσα στο λυωμενο λαστιχο,πριν παει στο καλουπι.
  Αυτα.

 27. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/04/2009 00:57:10

  Κάνε και μια βόλτα να μάθεις για τη μαύρη λαστιχόσκονη που εισπνέουν όσοι δουλεύουν σε εργοστάσια επεξεργασίας καουτσούκ και από ποιες επαγγελματικέ ασθένειες πεθαίνουν, δεν τα ξέρεις καλά.

 28. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/04/2009 01:08:41

  εισπνέεται και φράζει τις κυψελίδες

 29. Naruto avatar
  Naruto 15/04/2009 08:30:32

  @11 Αυτο ειναι το προβλημα. Κρατος και Δημοσιο ειναι ξεχωριστα πραγματα. Αν ηταν ενα ο Υπουργος δεν θα κουβαλουσε στρατια συμβουλων θα χρησιμοποιουσε του υπαρχοντες στο υπουργιο και δεν μιλαω για τους συμβουλους του προηγουμενου υπουργου.

 30. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 15/04/2009 12:50:05

  Μην μπλέκουμε διαφορετικά πράγματα. Το αρχικό post έχει δίκιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης χρειάζεται μέτρο "σεισάχθειας".
  --Όχι χαρισμός δανείων - όπως κατάλαβαν κάποιοι.
  --Όχι νέα αφειδής δανειοδότηση κατανάλωσης.
  Αλλά μεώιση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων στα υφιστάμενα δάνεια.
  Μ' άλλα λόγια να μειωθεί το κυμαινόμενο επιτόκιο ανάλογα με τη μείωση του βασικού επιτόκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Τι πρόβλημα έχετε με αυτό;
  Γι' αυτό τα λένε "κυμαινόμενα" - διότι διακυμαίνονται, δηλαδή ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των βασικων επιτοκίων της ΕΚΤ (ή τις διακυμάνσεις του EURIBOR).
  Το πρόβλημα είναι ότι ΔΕΝ διακυμαίνονται λόγω λειτουργίας τραπεζικού καρτέλ: Όταν ανεβαίνουν τα βασικά επιτοκια τότε τα κυμαινόμενα των τραπεζών ανεβαίνουν κι αυτά αμέσως και ανάλογα. Όταν πέφτουν τα βασικά επιτόκια, τότε τα κυμαινόμενα των τραπεζών υποχωρούν πολύ πιο αργά, πολύ πιο λίγο, πολλές φορές και ελάχιστα.
  Αυτο το φαινόμενο "ασυμμετρίας" (η ευκαμψία τιμών προς τα πάνω και η ακαμψία τους προς τα κάτω) είναι μια από τις πιο κλασικές ενδείξεις σοβαρής στρέβλωσης, δηλαδή λειτουργίας καρτέλ, επιβολής "δεσπόζουσας θέσης" κλπ.

  Συνεπώς η καταπολέμησή του είναι απόλυτα συμβατή με τη λειτουργία της αγοράς. Για την ακρίβεια, κάθε αληθινός φιλελεύθερος οφείλει να επιζητά την παρέμβσαη του κράτους για την καταπολέμηση τέτοιων στρεβλώσεων.

  Τώρα είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο μέτρο - δηλαδή η αναλογική μείωση των κυμαινόμενων επιτοκίων, άρα και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων στα υφιστάμενα δάνεια;

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αποτελεσματική! Διότι για το "μεσαίο νοικοκυριό" αυτό σημαίνει ότι μετά απο τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 3,25% από πέρσι το Σεπτέμβριο, οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις που πληρώνει κάθε μήνα (από κάρτες, καταναλωτικά, στεγαστικά, αυτοκίνητα κλπ.) μπορούν να υποχωρήσουν συνολικά γύρω στα 1000 ευρώ!
  Άρα απελευθερώνει εισόδημα 1000 ευρω παραπάνω το ΜΗΝΑ στη μέση οικογένεια. Κι αυτό είναι άμεση, δραστική και πλήρης ανακούφιση από την κρίση.

  Αυτά τα χρήματα - το διαθέσιμο εισόδημα που θα απελευθερωθεί για το μέσο νοικοκυριό - είτε θα αποταμιευτούν στις τράπεζες είτε θα καταναλωθούν. Στην πρώτη περίπτωση θα αυξήσουν τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών, με τα οποία μπορεί να υπάρξουν νέοι υγιείς ποροι - φρέσκο χρήμα - για τη χρηματοδότηση της οικονομίας απο τις τράπεζες.
  Στη δεύτερη περίπτωση, αν διοχετευθούν στην κατανάλωση, θα αρχίσει να δουλεύει άμεσα η αγορά.

  Υπάρχει και κάτι ακόμα: αν πέσουν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις τότε θα ζορίζονται λιγότερο οι οφειλέτες των τραπεζών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Όσο λιγότερο ζορίζονται οι οφελείτες των τραπεζών, τόσο μειώνονται οι επισφάλειες των τραπεζών.
  Μικρότερες τοκοχρεωλυτικές δόσεις σημαίνουν μικρότερες επισφάλειες των τραπεζών, άρα άμεση εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, άρα αύξηση του Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας (οι επισφάλειες είναι στον παρανοματή του ΔΚΕ).

  Κι όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθεί το κράτος, χωρίς νέα ελλείμματα και αύξηση του χρέους.
  Όλα αυτά καθιστούν το μέτρο ιδιαίτερα αποδοτικό, απόλυτα εφικτό, άμεσα αποτελεσματικό και εξαιρετικά εύστοχο.
  Κι είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει άμεσα.

  Τα άλλα που λέτε είναι εν πολλοίς σωστά αλλά είναι ΑΛΛΑ θέματα. Ασφαλώς πρέπει να πληρώσει το κράτος τα "φέσια" του (αν και μερικά πρέπει και μπορεί να τα αναδιαπραγματευθεί προς τα κάτω, όπως τα χρέη απο τις υπερκοστοληγημένες προμήθειες του ΕΣΥ για παράδειγμα)

  Μόνο που το κράτος δεν είναι δυνατόν να βρεί άμεσα 13 ή 10 ή και 8 έστω δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Ενώ είναι σε θέση να επιβάλει στις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις στα υφιστάμενα δάνεια, τώρα που υποχωρούν τα επιτόκια της ΕΚΤ, ανάλογα με το όσο τις αύξαναν πέρσι και πρόπερσι, όταν ανέβαιναν τα επιτόκια της ΕΚΤ.

  Κι αν χρειαστεί γι' αυτό να κρατκικοποιηθεί μερικά και προσωρινά μια μεγάλη εμπορική τράπεζα (ώστε να αναγκαστούν μετά να ακολουθήσουν κι οι άλλες), αυτό ουδείς θα το εμποδίσει.
  Και δεν θα στοιχίσει κι όλα (γιατί οι ΚΟΙΝΕΣ μετοχές που θα αγοραστούν σήμερα θα πουληθούν αργότερα σε πολύ υψηλότερη τιμή).
  Αλήθεια ξέρετε τίποτε άλλο που μπορεί να επιτύχει τοσο πολλά, τόσο άμεσα κα, ουσιαστικά με μηδενικό κόστος;
  Το μόνο που χρειάζεται να θυσιάσουμε είναι το τραπεζικό Καρτέλ. και το πρώτο που θα επιτύχουμε είναι να εξυγιανθούν οι ίδιες οι τράπεζες.
  Τόσο απλά...
  Και είναι μέτρο "σεισάχθειας", διότι δεν εξαλείφει τα χρέη, απλώς μειώνει τα υπερβολικά βάση της υπερχρέωσης, ώστε να καταστήσει εφικτή την λογική εξυπηρέτηση του χρέους και την επαναλειτουργία της οικονομίας.
  Διότι αν χρεοκοπήσουν όλοι, οι πρώτοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι τελικά οι ίδιες οι τράπεζες. Συνεπώς είναι ένα μέτρο που χτυπάει τη δεσπόζουσα θέση των τραπεζών άμεσα, αλλά μακροχρόνια διασώζει και εξυγιαίνει το τραπεζικό σύστημα. Αλλά σε πολύ πιο ορθολογικές βάσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.