#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2012 21:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρατικά έσοδα 600 δισ. δολαρίων από φυσικό αέριο;Μελέτη τριών Ελλήνων επιστημόνων εκτιμά στα 3,5 τρισεκ. κυβικά μέτρα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Κρήτης και ότι αυτά θα αποφέρουν στην Ελλάδα κρατικά έσοδα 599 δισεκ. δολαρίων σε 25 χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ. Η μελέτη των κ. Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού παρουσιάσθηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο.

 

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε στο Ρόιτερ ο κ. Κονοφάγος, η εταιρία του οποίου Flow Energy στην Αθήνα συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική. Η μελέτη αναφέρει ότι η γεωλογική ομοιότητα με το πλούσιο σε αέριο κοίτασμα Λεβιάθαν, όπου εντοπίσθηκαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις της Κύπρου και του Ισραήλ, υποδηλώνει ότι και τα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης μπορεί να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Η μελέτη εκτιμά ότι τα αποθέματα της περιοχής αυτής αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε 1,5 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου.

 

Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) ανέφερε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων.

 

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει μια συστηματική διαδικασία για έρευνα, αποτίμηση και εντοπισμό του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, με την ανάθεση σεισμικών ερευνών σε ευρεία θαλάσσια περιοχή.

 

Όπως είναι γνωστό οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος ανατέθηκαν πρόσφατα στη Νορβηγική εταιρία Petroleum Geo Services (PGS). Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών (των λεγόμενων «οικοπέδων») για ερευνητικές γεωτρήσεις.

 

Εκτιμήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές Υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισεκ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς Υδρογονάνθρακες».

 

Οι ίδιες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι τα κοιτάσματα στις περιοχές Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο και Ιωάννινα, που έχουν προκηρυχθεί για έρευνες, υπερβαίνουν τα 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευσή τους θα φθάσουν στα 10 δισεκ. ευρώ σε βάθος 20-30 ετών.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 03/10/2012 22:00:38

  Πού είναι ο φίλος μου ο Δίκερως να σχολιάσει το Reuters, όταν μου έλεγε για 140 δις συνολική αξία αποθεμάτων για υδρογονάνθρακες;

  Εδώ προκύπτει από το δημοσίευμα 600 δις μόνο από το φυσικό αέριο.

  Δεν του αρέσει το Reuters;

  Τους κυρίους επιστήμονες και καθηγητές για τις εκτιμήσεις τους;

  Δεν είναι τίποτα τυχαίοι. Και είναι και κοντά στην Κυβέρνηση, στο σύστημα, να το πως με άλλο τρόπο. Υπερβάλλουν και αυτοί;

  ΞΥΠΝΑΤΕ

  Τα δανεικά τους είναι αέρας.

  Τα αποθέματα μας όμως σε ορυκτό πλούτο είναι υπαρκτά, μετρήσιμα και αξιοποιήσιμα.

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Ιεροφάντης 03/10/2012 23:39:56

   Αμ, η τέλεια και οριστική κατοχή μας προϋπόθετε πριν τον τέλειο εξευτελισμό μας! Σύγχρονα τα όπλα τους πλέον.

   Λες αγαπητέ Ιεροφάντη να μας ήθελαν μόνο για τον ήλιο μας, τον ουρανό μας και τη γαλάζια και όχι γκρι σαν την δικιά τους, θάλασσα; Ή για τους θησαυρούς μας, που τα καλύτερα κομμάτια τους άλλωστε κοσμούν τα δικά τους μουσεία; Γι' αυτά μας ήθελαν, που μεταφράζονται σε ζεστό χρήμα!

   Βέβαια βρήκαν και τον εφιάλτη ή τους εφιάλτες τους από μέσα και έκαναν τη δουλειά τους και όσο καθόμαστε τρομοκρατημένοι στ’ αυγά μας, θα χορεύουν γύρω μας απολαμβάνοντας την καύση μας. Πού άραγε να πήγε αυτός ο πατριωτισμός μας, που μας διέκρινε αιώνες ολάκαιρους;

 2. alexei avatar
  alexei 03/10/2012 22:09:16

  τι λες! $600δις απο το αεριο μας, $600δις απο τους ομογενεις συνολο $1.2τρις.
  με τοσα λεφτα αγοραζουμε το χρεος της Πορτογαλιας, της Ιρλανδιας και το μισο της Ισπανιας!

  καλα ελεγε ο ΓΑΠαρος οτι "λεφτα υπαρχουν".. κατι ηξερε το ατιμο!

  • κανενας avatar
   κανενας @ alexei 04/10/2012 04:08:33

   xaxaxxa

 3. anonymous avatar
  anonymous 03/10/2012 22:12:59

  Για να τελειώνει αυτό το θέμα. Εξόρυξη του φυσικού αερίου προϋποθέτει ότι πρέπει να κάνουμε ΑΟΖ και ότι πρέπει να έχουμε τις συμμαχίες ή την ισχύ για να την προασπίσουμε. Ένα θέμα είναι πόσα από τα 600 δις θα μας τα πάρουν ως όπλα για να μας "εγγυηθούν" την ασφάλεια έναντι της Τουρκίας ή ως τόκους.

  Η άμεση λύση για εξόρυξη είναι δυο κοιτάσματα στο ιόνιο. Ένα κοινό με την Ιταλία (συνεκμετάλλευση) κι ένα δικό μας. Εκεί έχουμε οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία και μπορούμε να τρυπήσουμε αμέσως. Δε χρειάζεται ΑΟΖ για το αέριο διότι η ΑΟΖ περιλαμβάνει βυθό και το νερό πάνω από το βυθό (ψάρεμα) ενώ η υφαλοκρηπίδα μόνο το βυθό δηλ. τους φυσικούς πόρους και αυτή είναι ήδη οριοθετημένη.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ anonymous 03/10/2012 22:34:30

   Η προσέγγιση σου αγαπητέ φίλε είναι υπεραπλουστευμένη και ενδεχομένως εθνικά επικίνδυνη. Μη με βάλεις να σου πω το γιατί, διότι αυτά είναι διαβαθμισμένα θέματα που ίσως θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε να τα χειρίζονται με επαγγελματικό τρόπο, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

   Νομίζω λοιπόν ότι οφείλεται σε άγνοια και όχι σε σκοπιμότητα.

   Θα σε παρακαλούσα δε, αν πράγματι σε ενδιαφέρει το θέμα, να το ψάξεις λίγο παραπάνω.

   Τα βήματα χοντρικά είναι τα ακόλουθα.

   1. Κήρυξη της ΑΟΖ σε όλο το εύρος της.

   2. Οριοθέτηση της, με τις όμορες χώρες και όσες δεν οριοθετούν, προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο αλλά με το πλεονέκτημα της επίκλησης του Δικαίου της Θάλασσας από τη δική μας πλευρά.

   3. Οικοπεδοποίηση.

   4. Διανομή οικοπέδων με εξυπνάδα, κατόπιν διαγωνισμού. Τον τρόπο της διανομής και τη γεωγραφική κατανομή επίσης δεν θα τα αποκαλύψω, διότι είναι "σκοτεινά πράγματα"...

   Υ.Σ. Και τα όπλα παίζουν ρόλο, ειδικά αν θες πραγματικά να εκμεταλλευτείς τον ορυκτό σου πλούτο. Όπως και η επιλογή των συμμάχων σου που θα σε στηρίξουν, έστω και αν αυτή η στήριξη θα έχει και αντιπαροχή στα οικόπεδα. Ποια, πόσα όπλα και από ποιον, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ήδη από το πρώτο στάδιο. Για την αντιπαροχή, μπορείς να κουβεντιάσεις επίσης από το πρώτο στάδιο, ο κλήρος όμως πέφτει στο τέταρτο...

   • anonymous avatar
    anonymous @ Ιεροφάντης 04/10/2012 08:45:10

    Η προσέγγιση δεν είναι υπεραπλουστευμένη. Με την Ιταλία έχουμε οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα από το 1977. Τι χρειάζεται η υφαλοκρηπίδα αν δε μπορούμε να τρυπήσουμε για φυσικό αέριο; Μήπως για να ψαρεύουμε τα καβούρια που κάνουν βόλτα στο βυθό;

    Η διαδικασία ανακήρυξης κλπ της ΑΟΖ μου είναι γνωστή. Δε λέω να μην προχωρήσουμε το θέμα αλλά να προχωρήσουμε άμεσα σε τρύπα εκεί που είναι οριοθετημένη η υφαλοκρηπίδα.

    • franc avatar
     franc @ anonymous 04/10/2012 10:02:09

     "Η διαδικασία ανακήρυξης κλπ της ΑΟΖ μου είναι γνωστή. Δε λέω να μην προχωρήσουμε το θέμα αλλά να προχωρήσουμε άμεσα σε τρύπα εκεί που είναι οριοθετημένη η υφαλοκρηπίδα."
     Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Επιπλέον η διαδικασία που περιγράφει ο Ιεροφάντης είναι η δοκιμασμένη και εφαρμοσθείσα με απόλυτη επιτυχία απο την Κύπρο. Και φυσικά για μας είναι πιό εύκολη αφού δεν έχουμε τουρκικά στρατεύματα στο έδαφός μας...

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 03/10/2012 22:28:46

  Άμα δεν μπει τρυπάνι να τρυπήσει δεν έχουμε τίποτα.

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/10/2012 23:10:25

   Χρυσός κανόνας της μεταλλευτικής λέει ότι ένα κοίτασμα το γνωρίζεις πραγματικά μόνο όταν ολοκληρώνεται η απόληψη του. Πριν μπορείς να κάνεις μόνο εκτιμήσεις που πολύ συχνά διαψεύδονται.

   Ο Φώσκολος είναι πολύ γνωστός φιγουρατζής και δίδασκε Γεωχημεία που έχει κάποια σχέση με την τεχνική υδρογονανθράκων όπως και η Γεωλογία και άλλες επιστήμες.

   Κάποτε δίδασκε ότι μπορούμε να βάλουμε τουρμπίνες στην θάλλασα στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου και να παράγουμε ενέργεια από την τριβή της Ευριασιατικής και της Αφρικάνικης πλάκας.

   Οι σοβαροί επιστήμονες που έχουν κάποια στοιχεία για τον υποθαλλάσιο πλούτο του Αγαίου δεν μιλούν.

   Τέτοιες μελέτες από επιστημονικής πλευράς είναι επιπέδου μυθευμάτων Λιακόπουλου και Χαρδαβέλα.

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Aris. A 04/10/2012 08:01:18

    Προς aris. A:
    1. Αναρωτιέμαι ποιά θα ήταν η άποψή σου, πριν λίγα χρόνια αν σε ρωτούσε κάποιος, για τους αντίστοιχους επιστήμονες οι οποίοι επέμεναν για τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ . Θα τους αποκαλούσες φιγουρατζήδες και αυτούς;
    2. Όσο αφορά τους "σοβαρούς επιστήμονες που δεν μιλούν": γιατί δεν μιλούν; Αν δεν μιλήσουν ΤΩΡΑ τ΄τοτε να το βποθυλώσουν για πάντα. Τί προτιμούν δηλαδή; Να μη γίνει καμία προσπάθεια έστω ανίχνευσης ώστε τουλάχιστον να ξέρουμε τί έχουμε ή δεν έχουμε; Ή μήπως αυτοί οι "σοβαροί επιστήμονες" , αλλά και άλλοι (π.χ. πρήων και νυν υπουργοί, πρώην και νυν κρατικά στελέχη του Υπ. Ενέργειας κλπ.) προτιμούν, με το αζημίωτο φυσικά, να μην ανευρεθούν Ελληνικό φυσικό άεριο και πετρέλαιο, ώστε να το εισάγουμε μέσω των δύο γνωστών επιχειρηματικών Ομίλων; Είσαι και εσύ μέσα σε αυτούς;

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/10/2012 23:18:29

   Σωστός!

 5. akenaton avatar
  akenaton 03/10/2012 22:59:31

  Ξεσκέπαστοι κοιμούνται οι σύμβουλοι ....... Ας περιμένουμε τις πρώτες έρευνες, έστω και σεισμικές και μετά τα λέμε ..... Να μπουν και τα πρώτα γεωτρύπανα ..... Να υπάρχει κάτι χειροπιαστό βρε αδερφέ! Αλλιώς, από εκτιμήσεις και λόγια, γίναμε Σαουδική Αραβία και Αζερμπαϊτζάν μαζί!!!!!!!

 6. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 03/10/2012 23:35:11

  Επίσης
  - Η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι ΑΣΧΕΤΗ με την υποθαλάσσια εξόρυξη. Αυτή καλύπτεται από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας,
  - Αυτοί που καλλιεργούν προσδοκίες στους απελπισμένους Έλληνες ότι θα λυθούν τα προβλήματά τους με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ας ρίξουν μια ματιά στη Κύπρο που διαθέτει αποδεδειγμένα κοιτάσματα και είναι στα πρόθυρα του Μνημονίου.
  - Η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων απαιτεί μια σύνθεση κινήσεων στον οικονομικό, τεχνολογικό, διπλωματικό και αμυντικό τομέα. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό είναι, κατά τη γνώμη μου, ανίκανο να διαχειριστεί τόσοι σύνθετα ζητήματα. Το πιθανότερο είναι να προστρέξει στην αγκαλιά κάποιου ισχυρού διεθνοιύς παίκτη, για να αρπάξει κανένα κόκκαλο εξουσίας. Το ίδιο συμβαίνει και στη Κύπρο

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/10/2012 23:38:43

   Υπάρχει εύκαιρος ο Καπελέρης να αναλάβει.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Γιάννης Φαίλτωρ 04/10/2012 00:11:19

   Γιαννη, αν μου επιτρέπεις μια διόρθωση, η ΑΟΖ και η υποθαλάσσια εξόρρυξη δεν είναι άσχετα. Τεχνικά μπορεί να είναι άσχετα. Νομικά και από πλευράς κυριαρχικών δικαιωμάτων όμως, όχι.

   Για το δεύτερο σημείο σου, το παιχνίδι στην Κύπρο είναι πολύ πιο πολύπλοκο από τα κοιτάσματα και τα Μνημόνια.

   Ε, για το τρίτο, προσυπογράφω με χέρια και πόδια. Απλώς οι κουμπάροι (Κύπριοι) είναι κατάτι πιο οργανωμένοι από εμάς στα θέματα υδρογονανθράκων, λόγω του ότι έχουν προηγηθεί χρονικά στις διαδικασίες τους. Κατά τα λοιπά, ντάλε κουάλε.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Ιεροφάντης 04/10/2012 10:07:50

    Σου επιτρέπω!
    Εγώ δε λέω να μην ανακηρύξουμε ΑΟΖ. Αλλά αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Είναι συνοδευτικό. Αφού αφορά στα όρια έρευνας και διάσωσης κλπ. Και δε φτάνει μόνο η ανακήρυξη. Χρειάζονται διμερείς συμφωνίες για τα όρια.
    Και γιατί, αλήθεια, να μην επεκτείνουμε παράλληλα και τον εναέριο χώρο στα 10, ας πούμς μίλια; Κοκοκοκό; Μάλλον.
    Το παιχνίδι με την Κύπρο είναι τριγωνικό.
    Έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ και τις επιρροές του τελευταίου στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ. Εξού και η πρεμούρα για κοινές ασκήσεις κλπ.
    Αλήθεια από πότε έχει να πάει μοίρα της ΠΑ στο νησί;
    Τα γεγονότα εχτές στη Συρία δεν είναι κόθόλου τυχαία. Ούτε οι Τούρκοι θα έκαναν από μόνοι τους τέτοια ενέργεια....
    Κατά τα άλλα, εδώ ασχολούμαστε με τις λίστες για το σούπερ μάρκετ...

  • franc avatar
   franc @ Γιάννης Φαίλτωρ 04/10/2012 10:07:17

   Και η Σλοβενία είναι στα πρόθυρα του μνημονίου. Και στη συνέχεια παίρνουν σειρά και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι της ΕΕ, πλην Γερμανίας. Το ερώτημα που απομένει είναι αν θα τη σκαπουλάρει η Γαλλία με την μετατροπή του Ολλάντ σε Ολλαντρέου και επανασύσταση του διδύμου Μερκολλάντ.
   Η υπογραφή άλλωστε του συμφώνου σταθερότητας που επέβαλλε η Μέρκελ, είναι απλά το προσύμφωνο ένταξης σε μνημόνιο για όλους...

 7. kapar13 avatar
  kapar13 03/10/2012 23:48:26

  Δεν μπορώ να κρίνω αν αυτές οι εκτιμώμενες αξίες είναι σωστές.
  Και σωστές να είναι, όμως, δεν πρόκειται ποτέ να τις αξιοποιήσουμε για έναν απλό λόγο:
  Η "άρχουσα τάξη" στην Ελλάδα -σε πολιτικό, οικονομικό κλπ επίπεδο- έχει ξεχάσει να δημιουργεί, να προσθέτει αξία. Μεταπράτες είναι οι άνθρωποι. Μεταπωλητές της κακιάς ώρας που, αφού προσθέσουν ένα υψηλότατο mark-up, πουλάνε σε συνθήκες μονοπωλίου το προϊόν που τους διέθεσαν τα αφεντικά τους απ'έξω και μετά καμαρώνουν για τα κέρδη και τις περιουσίες τους στο "καπιταλιστικό" σύστημα που "ανταμείβει τους ικανότερους"...
  Δεν μπορούν τίποτα παραπάνω. Μια ζωή τοποτηρητές ξένων συμφερόντων, σφουγγοκωλάριοι της κακιάς ώρας. Μαλιστάνθρωποι, οσφυοκάμπτες και τακουνοκρούστες.
  Και μην ξεχνάτε ότι την διαφορά των ανεπτυγμένων - μη ανεπτυγμένων κρατών την καθορίζει η ποιότητα της άρχουσας τάξης τους πολύ περισσότερο από την ποιότητα των άλλων, των από κάτω...

 8. Ίωνας avatar
  Ίωνας 04/10/2012 00:06:19

  Ας αφήσουμε το πετρέλαιο εκεί που βρίσκεται γιατί θα μπλέξουμε άσχημα.Τώρα έχουμε την ησυχία μας κυβερνάει το ΔΝΤ και σε λίγο καιρό μετά και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πάνε βεντούζα όλα θα είναι τέλεια.Που να μπλέκεις τώρα με ΑΟΖ και κουραφέξαλα άσε που αν αρχίσει να βγαίνει (νταπα ντουπα που έλεγε και ο Κωνσταντάρας) δεν θα έχουμε και τι να το κάνουμε, ποιος να τις διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις;αυτοί που ψάχνουν την λίστα και παίζουν το παιδικό παιχνίδι που είναι το δαχτυλίδι ψάξε δεν θα το βρεις;Εκτός εάν τα δώσουν να τα διαχειριστούν οι ξένοι (θα είναι καλή κίνηση) απλώς οι υπόλοιποι θα γίνουμε κανονικά όπως οι Λίβυοι και θα βγαίνουμε στις πλατείες κουνώντας παπούτσια, δεν θα ξεχωρίζουμε από τους λαθρομετανάστες.

 9. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 04/10/2012 01:10:00

  Αυτο το αεριο θα καταληξει αλλου. Εμεις, που θα παγωσουμε το χειμωνα με το πετρελαιο θερμανσης στο €1.60 και με οσπρια και κουνουπιδια σε καθημερινη βαση λογω οικονομιας, θα παραγουμε τους δικους μας υδρογονανθρακες...

  • Ioustinianos avatar
   Ioustinianos @ ΝΕΚΚ 04/10/2012 08:36:45

   ++++++++++

 10. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 04/10/2012 01:28:32

  Εγω βλεπω οτι αυτη η ταλαιπωρη η Κρητη, στην οποια ΔΕΝ εχουμε ουτε ενα νορμαλ δρομο για να παμε απ τα Χανια στο Ηρακλειο... εχει το 50% του πλουτου της επικρατειας (τουρισμο, φυσικο αεριο, Α.Π.Ε, ποιοτικη αγροτικη παραγωγη που εξαγεται κτλ). Αλλα απο υποδομες ειμαστε για να γελαει ο καθε πικραμενος (οχι ο Παναγιωτης)....

 11. κανενας avatar
  κανενας 04/10/2012 04:34:04

  και ενα τρισ. ευρω κερδος να χουν τα κοιτασματα αεριου και πετρελαιου εσεις γιατι ακριβως χαιρεστε? θα τα αρπαξει ολα το συναφι της εγχωριας διαπλοκης οπως εκανε επι δεκαετιες με αξιοζηλευτη μαεστρια...θα παρει μεριδιο βεβαια αρκετος κοσμακης στα πλαισια των πελατειακων σχεσεων ειτε προκειται για συντεχνιες,συνδικαλιστες και οτι αλλο μπορει να φανταστει κανεις, αλλωστε σαν λαος εχουμε αστειρευτη φαντασια οσον αφορα τη λαμογια, ομως αξιοπρεπεια θα αποκτησουμε ποτε σαν πολιτες? θα αποκτησουμε λογο η θα αποφασιζουμε αυτους που αποφασιζουν οπως ελεγε ο Καστοριαδης? μετα απο τα οργια των 15 τελευταιων χρονων, βγαινει μια ειδηση που ταζει φραγκα στο λαο ακοπα κι αβιαστα κι αμεσως πλημμυριζουν τα ονειρα των υποτελων καινουριες συγκινησεις...ματαιοπονειτε...απλα το μονο που θα καταφερετε ειναι η λιστα των 2000 ατομων το 2030 να απαριθμει 15000 λαμογια.

  • avanti avatar
   avanti @ κανενας 04/10/2012 10:10:36

   Η είδηση δεν τάζει φράγκα στον λαό, η είδηση είναι ότι εφόσον γίνει η εξόρυξη του φυσικού αερίου το Ελληνικό κράτος θα έχει έσοδα ώστε είτε να αποπληρώσει τα χρέη του είτε να ελαφρύνει φορολογικά τους πολίτες, είτε παρέχοντας καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες. Στην Νορβηγία για παράδειγμα δεν μοιράζει λεφτά στους πολίτες το κράτος από το πετρελαίο, παρέχει όμως υψηλού επίπέδου κοινωνικές υπηρεσίες.
   Αν τώρα η ιστορία αυτής της χώρας μας διδάσκει το αντίθετο, ας προσέχουμε και ας μην ψηφίζουμε τους κάθε λογής βαψομαλλιάδες - διαπλεκόμενους αστέρες.

 12. tarzan avatar
  tarzan 04/10/2012 10:16:04

  καλα οι αλλοι ο Νίκος Λυγερος που κολαει .....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.