Κρίσιμο δίμηνο για έξοδο από το Μνημόνιο και χρέος
16/03/2014 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρίσιμο δίμηνο για έξοδο από το Μνημόνιο και χρέος

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός διπλού εισαγόμενου πολιτικού μηνύματος, που θα έχει να κάνει με τη «φωτογράφηση» της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, αλλά και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους

Τα... ρέστα της παίζει η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο προκειμένου να ενισχύσει τη δυναμική που υπάρχει για την ελληνική οικονομία εντός της ευρωζώνης, αλλά και διεθνώς, ώστε να μεταφερθεί και στο εσωτερικό και να την πιστωθεί εν όψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός διπλού εισαγόμενου πολιτικού μηνύματος, που θα έχει να κάνει με τη «φωτογράφηση» της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, αλλά και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Τα όπλα που έχει η κυβέρνηση στη φαρέτρα της είναι δύο, η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και οι δημοσιονομικές επιτυχίες της χώρας, κυρίως το πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, που για τους Ευρωπαίους είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός δείκτης.

Η προεδρία θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση εάν την προσεχή βδομάδα καταφέρει να αποσπάσει τη συγκατάθεση της Ευρωβουλής στην ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σήμερα προτεραιότητα σε κοινοτικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί θα αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατ’ επέκταση τη ροή της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε μια σημαντική πολιτική κίνηση στη διάρκεια της εβδομάδας, αποφασίζοντας να πάει να δει ο ίδιος τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο προκειμένου να τους πείσει να κάνουν κι αυτοί τις υποχωρήσεις που τους αναλογούν για να επιτευχθεί συμφωνία. Προσκάλεσε μαζί του και τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, γιατί στην τραπεζική ενοποίηση εμπλέκεται τόσο η ελληνική προεδρία, που εκπροσωπεί το Συμβούλιο ΕCOFIN, όσο και η ευρωζώνη, γιατί ένα σκέλος της ενοποίησης θα πραγματοποιηθεί εκτός κοινοτικών θεσμών, μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας.

Από τις δηλώσεις της αντιπροσωπίας των ευρωβουλευτών, που εκπροσωπεί την Ευρωβουλή στη διαπραγμάτευση, αλλά και της εκπροσώπου της Κομισιόν, φαίνεται ότι οι συζητήσεις πήγαν πολύ καλά και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 21 Μαρτίου. Η παραπάνω ημερομηνία είναι η τελευταία διορία ώστε να προλάβουν οι κοινοτικές υπηρεσίες να προετοιμάσουν τα νομικά κείμενα της τραπεζικής ενοποίησης για να εγκριθούν στην τελευταία ολομέλεια πριν από τη διάλυση του Σώματος για τις ευρωεκλογές.

Πηγαίνοντας στο Στρασβούργο, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος, ο υπουργός Οικονομικών έδειξε σεβασμό στο θεσμικό όργανο και τους εκπροσώπους του κι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ευρωβουλευτές. Τους εξήγησε μαζί με τον Ντάισελμπλουμ με πολιτικούς όρους τι μπορεί να γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη και τι όχι από αυτά που ζητούν. Μπορεί να μην επιλύθηκαν ακόμη όλα τα προβλήματα αλλά μια διαπραγμάτευση για να οδηγήσει σε αποφάσεις θέλει καλό κλίμα κι αυτό φαίνεται ότι πλέον επιτεύχθηκε, απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες και στην πράξη.

Εάν συμφωνηθεί το πακέτο της ενοποίησης, η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα το πιστωθούν σε μια περίοδο που θεωρείται η καλύτερη για τη χώρα εντός της ευρωζώνης από την έναρξη της κρίσης, το φθινόπωρο του 2009.

Σε αντίθεση με όσα βγήκαν στον Τύπο μετά τη συνάντηση του Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, το κλίμα δεν ήταν βαρύ για τον υπουργό Οικονομικών και τη χώρα. Όσοι μίλησαν, αξιωματούχοι της ευρωζώνης και εταίροι, δεν χρησιμοποίησαν ούτε επιθετικό ούτε απαξιωτικό τόνο. Το πνεύμα της κριτικής ήταν καλόπιστο, στη λογική «έχετε σημειώσει μια πρωτοφανή και στο δημοσιονομικό τομέα ιστορική πρόοδο με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα μια σημαντική δυναμική υπέρ της χώρας σας διεθνώς, ολοκληρώστε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πάμε παρακάτω», ήταν το νόημα των παρεμβάσεων.

Ειλημμένη απόφαση η έξοδος στις αγορές και η απεμπλοκή από την τρόικα

Οδηγίες οι εταίροι έδωσαν και στους τροϊκανούς που τους τελευταίους μήνες έχουν... ξεσαλώσει, ίσως γιατί διαισθάνονται ότι σε λίγο τελειώνουν αυτοί και το Μνημόνιό τους.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει και τον προπομπό για την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο, αφού θα καταδείξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2015. Απόφαση της κυβέρνησης, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι να μην υπάρξει άλλο πρόγραμμα και φυσικά να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο. Για να γίνει αυτό πρέπει να βγούμε στις αγορές, να πετάξουμε δηλαδή με τα δικά μας φτερά, και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα το επιχειρήσει δοκιμαστικά, σύντομα, εκδίδοντας πενταετή ομόλογα.

Από κει και πέρα, για να βγει η χώρα κανονικά στις αγορές των δεκαετών ομολόγων, χρειάζεται να μας βάλουν μια τελευταία φορά πλάτη οι εταίροι μας και ειδικότερα το Βερολίνο. Πρόκειται για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με όποια μορφή κι αν γίνει, θα φέρει μπαράζ αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης προκαλώντας τη μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα που η χώρα μας μπορεί να ανταποκριθεί.

Στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η καγκελάριος Μέρκελ, παρότι κι αυτή έχει ευρωεκλογές και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από το ακραίο αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία, θα κάνει μια σημαντική χειρονομία στήριξης της κυβέρνησης. Και θα το κάνει ως ένδειξη αναγνώρισης από την πλευρά των εταίρων της τεράστιας προσπάθειας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Η μορφή που θα έχει η χειρονομία αυτή θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Νίκος Μπέλλος, στον «Τύπο της Κυριακής»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΛΕΚΟΣ. avatar
  ΑΛΕΚΟΣ. 16/03/2014 10:23:30

  .Θα δεχτεί το κούρεμα του χρέους κατά 50% και τη ρήτρα ανάπτυξης. Επίσης θα εγκρίνει ενα μικρό σχέδιο Μάρσαλ εν είδη αναγνώρισης της οφειλής των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Αυτό βεβαίως θα είναι πάρα πολύ θετική εξέλιξη για όλη την Ευρωζώνη αφού θα επαναφέρει το πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων που έχει χαθεί. Και βεβαίως θα καταστήσει περιττή την εκλογή του Τσίπρα. Οψώμεθα...

  • foros1 avatar
   foros1 @ ΑΛΕΚΟΣ. 16/03/2014 12:08:04

   δεν βαρεθηκατε ακομη να κανετε "ηθικες" υποθεσεις; το θεμα ειναι, τι θα κερδισει η Γερμανια αν τα κανει ολα αυτα και τι θα χασει αν δεν τα κανει. μονο το ψυχρο ισοζυγιο μεταξυ αυτων των δυο, θα καθορισει την σταση της.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ foros1 16/03/2014 18:34:25

    Χρηματικά -αν εννοείτε αυτό το σκέλος του κέρδους- η Γερμανία χρωστάει ακόμη από τους 2 ΠΠ. Ηθικά, ακόμη περισσότερα και μη δυνάμενα να σβηστούν επάπειρον. Το δηλώνουν μόνοι τους το δεύτερο σκέλος. Για το πρώτο, έχουμε τα απαραίτητα έγγραφα που το αποδεικνύουν. Θα θέλατε κάποια άλλη επεξήγηση. Και να σκεφτείτε, δεν συνυπολόγισα το τεράστιο κέρδος της Γερμανίας τα τελευταία 3 χρόνια που δανείζεται με μηδενικά επιτόκια λόγω της κρίσης στο νότο της Ευρώπης...

 2. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 16/03/2014 12:57:43

  καλα θα ηταν η κυβερνηση τη διανομη του πλεονασματος να τη περναγε με ονομαστικη ψηφοφορια απο τη βουλη ,για λογους καθαρα συμβολικους να καταγραφει ποιοι θελουν εστω και λιγο ν'ανακουφιστουν καποιοι συμπολιτες μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.