#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2010 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρίσιμα ερωτήματα για την συμφωνία των ΒρυξελλώνΗ γαλλογερμανική συμφωνία για σωτηρία της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει απολύτως γνωστή σε όλα της τα σημεία, οπότε οι θριαμβολογίες πρέπει να μείνουν στην άκρη. Σαφέστατα οποιαδήποτε απόφαση υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι επιθυμητή από όλους τους Έλληνες. Εδώ δεν χωράνε διχογνωμίες αλλά κοινή γραμμή και εθνική προσπάθεια, όπως άλλωστε αναδείχθηκε στις Βρυξέλλες και από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Όπως όλα δείχνουν από τις πρώτες πληροφορίες, η γερμανική αδιαλλαξία φαίνεται να έκανε ένα κλικ πίσω η Μέρκελ δεν έφτασε στα άκρα αν και με κανένα τρόπο δεν θέλησε να “τσαλακωθεί”. Ωστόσο, οι έντονες επικρίσεις που δέχθηκε πριν λίγες ώρες στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και οι επικρίσεις των ευρωπαϊκών εφημερίδων για αντιευρωπαϊκή πολιτική πιθανότατα να άλλαξαν έστω κι ελάχιστα το αρχικό σχέδιο. Τι προέβλεπε αυτό; Ενα κοινό ταμείο βοήθειας της Ελλάδας όποτε το χρειαστεί με ισχυρή συμμετοχή του ΔΝΤ το οποίο θα επέβαλε και τους όρους που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.

Το τελικό σχέδιο προκρίνει ένα πιο... ευρωπαϊκό χαρακτήρα στο σχέδιο σωτηρίας και στο σωσίβιο των 23 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Φαίνεται να μπαίνουν μπροστά οι χώρες – μέλη της ΕΕ και να ακολουθεί το ΔΝΤ.

Ωστόσο, μένει να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα τις επόμενες ώρες:

1 Πόσα θα δώσουν, αν χρειαστεί, οι ευρωπαϊκές χώρες και πόσα το ΔΝΤ; Και πώς κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να δώσουν δεκάρα στην Ελλάδα; Η Μέρκελ πώς θα κάμψει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων της που δεν θέλουν με τίποτε να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Επομένως, μήπως υπάρχει κάτι στο σημείο της χρηματοδότησης που δεν γνωρίζουμε;

2 Το δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα με τι επιτόκιο θα ληφθεί; Είναι συμφέρον για τη χώρα μας ή καλύτερα να πηγαίναμε για δανεισμό στις αγορές, έστω και με υψηλά επιτόκια;

3 Ποιος και... πόσος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην υπόθεση; Το Ταμείο δε φημίζεται για ρόλους... κομπάρσου, επομένως, ποιους όρους επέβαλε ώστε να μπει στη συμφωνία;

4 Μήπως θα επιβληθούν στην Ελλάδα όροι τύπου ΔΝΤ; Δηλαδή, μήπως μας ζητηθούν νέα, επονείδιστα μέτρα που θα διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και θα έχουν ευρωπαϊκή κάλυψη; Αραγε, μήπως αναλάβει η Μέρκελ το ρόλο του ΔΝΤ;

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να δούμε αν στο συγκεκριμένο σχέδιο σωτηρίας ισχύσει η γνωστή ιστορία με τον λύκο που φοράει την προβιά για να πλησιάσει το κοπάδι και να φάει τα υπόλοιπα πρόβατα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 25/03/2010 21:26:12

  Μόνο θριαμβολογία δεν πρέπει να συνοδεύει αυτή την απόφαση, αλλά σκεπτικισμός.
  Αν αυτό είναι επιτυχία, τί άλλο θα μπορούσε να είναι αποτυχία?
  Τί είδους επιτυχία είναι αυτή που αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ σε μία χώρα?
  Τελικά, πόσο εθνικά συμφέρουσα είναι μια τέτοια συμφωνία?
  Είναι για γέλια η προσπάθεια της προπαγάνδας να εμφανίσει όψιμα ως εθνοσωτήρια μια κυβέρνηση, που δεν είχε κανένα σχέδιο εξ' αρχής και ως μόνο σκοπό είχε την εξαθλίωση των Ελλήνων ανοίγοντας την πόρτα της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
  Επιπλέον ο πολιτικός νάνος GAP παραγκωνίστηκε κι ας φωνάζει ότι "μόνοι μας θα τα καταφέρουμε". Πόσο αποκομένος από την πραγματικότητα είναι? Που είδε την μοναχικότητα, όταν το ίδιο επέμενε για το ΔΝΤ? Εκτός να εννοεί πως μόνοι μας θα τα καταφέρουμε να αρμέξουμε τους Έλληνες και να παραδώσουμε τους κόπους τους στο φίλιο ΔΝΤ.

 2. neotera avatar
  neotera 25/03/2010 21:37:14

  Ο Ιγνατίου ο ανταποκριτής του Μέγκα στην Ουάσιγκτων πήγε και ρώτηξε τα καλόπαιδα στο ΔΝΤ. Του είπαν να το σχέδιο για την ελλαδίτσα, ετοιμο τό χουμε. Το πρώτο βιολί είμαστε εμείς δίνουμε 27 δις ΔΟΛΑΡΙΑ κι όποιος ευρωπαίος μετά θέλει ότι προαιρείται σε διμερή βάση. Αρπάζει φωτιά τη βάλανε, δεν ξερω, η παραπλεύρως εξωτερικατζού, κραδαίνει τηλεγράφημα του Ασσοσιέϊτεντ, ΟΧΙΙΙ ! Τον πρώτο ρόλο τον έχει η ευρώπη. Τον Ιγνατίου δεν του ξαναμίλησαν μετα απ' αυτό. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 3. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 25/03/2010 21:58:29

  Για κανένα λόγο δεν πρέπει να δοθεί κανένας ρόλος στο ΔΝΤ, πλην ίσως της χαμηλότοκης χρηματοδότησης και μόνον. Κι αυτός με τη μέγιστη προσοχή στους όρους.

  Στο ΜΕΓΑ αναφέρθηκε ότι το ΔΝΤ είναι πολύ ικανοποιημένο από τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί, και δεν χρειάζονται άλλα μέτρα κλπ. Αυτή η δήλωση μυρίζει προσπάθεια παγίδευση της κοινής γνώμης στην φρούδα ελπίδα ότι τελικά το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει χειρότερα μέτρα, οπότε μπορούμε να δεχτούμε την βοήθειά του.

  Τεράστιο λάθος! Αν έχει έστω και τον παραμικρό ρυθμιστικό λόγο την κάτσαμε την βάρκα. Με τη παραμικρή απόκλιση από τους στόχους για το έλλειμμα θα έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει περικοπές που τελικά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ κοκ. μέχρι την πλήρη διάλυση και εκποίηση.

  Προσοχή λοιπόν στο …Διαλύουμε Νόμιμα Τοκογλυφικά.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Φυγόκεντρος 25/03/2010 22:06:29

   Νομίζω ότι η Μέρκελ ήθελε το ΔΝΤ για να μην υπάρχει πολιτική πίεση επί της Ευρώπης να μην επιβάλει σκληρά μέτρα στην Ελλάδα. Σου λέει, Ευρώπη είμαστε, δεν είμαστε οι εκδοροσφαγείς του ΔΝΤ. Αν είναι όμως το ΔΝΤ μέσα δεν θα υπάρχει πολιτικό άλλοθι για λιγότερο σκληρά μέτρα από αυτά που πρέπουν. Να απαλλαγεί δηλαδή από την πολιτική πίεση στο μέλλον, όταν κληθεί να συνδράμει την Ελλάδα.

   Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η χρεωκοπία μας δεν σώζεται ούτε με την απόφαση αυτή που πήρε η Ε.Ε. Πρόκειται για μια απόφαση που είχε προεξοφληθεί προ εβδομάδων, αν όχι μηνών. Δεν είναι σε καμία περίπτωση "το πιστόλι πάνω στο τραπέζι" που με τις συνήθη ιδεοληπτικό του τρόπο ήθελε ο ΓΑΠ. Μάλλον φορείο είναι και όχι πιστόλι.

  • Φυγόκεντρος avatar
   Φυγόκεντρος @ Φυγόκεντρος 25/03/2010 22:22:38

   Το θέλει και για φόβητρο: Τολμήστε να μας ζητήσετε βοήθεια και θα έχετε και το ΔΝΤ σας.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/03/2010 22:03:21

  Καταρχάς, χρόνια πολλά για την ημέρα. Η Παναγία βοήθειά μας. Ορισμένες σκέψεις, ως απάντηση στα ερωτήματα της ανάρτησης, με αρίθμηση αντίστοιχη του ερωτήματος:

  1) Θα δώσουν χρήματα στην Ελλάδα μόνον αν δεν μπορεί πια να δανειστεί καθόλου, ασχέτως επιτοκίου. Δηλαδή, αν μπορεί να δανειστεί με 8% ή με 10%, δεν της δίνουν μία.

  2) Κάπου διάβασα (δεν θυμάμαι σε ποια σελίδα) για επιτόκιο αγοράς. Το τζάμπα πέθανε.

  3-4) Το ΔΝΤ, όταν κληθεί να συμμετάσχει, θα πρέπει να ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ να συμμετάσχει. Αυτό είναι λογικό, διότι δεν μπορούν να κάνουν τώρα οι Ευρωπαίοι μια συμφωνία χωρίς να το ρωτήσουν, αλλά ούτε μπορεί να συμφωνήσει από πριν το ΔΝΤ χωρίς να γνωρίζει τις συνθήκες του δανεισμού. Κοινώς, το ΔΝΤ, όταν έρθει η ώρα θα πει "εγώ να δανείσω, αλλά θέλω αυτά κι αυτά να κάνετε για να δανείσω".

  5) Μάλλον δεν φοράει καμία προβιά ο λύκος, δεν αισθάνεται την ανάγκη. Έρχεται μια χαρά σαν λύκος, δεν προσποιείται το πρόβατο. Ο ΓΑΠ ζήτησε πιστόλι πάνω στο τραπέζι, αλλά αυτό που του έφεραν είναι μάλλον φορέίο για να μαζέψουν τον ετοιμοθάνατο, ακριβώς πριν πεθάνει.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Επώνυμος 25/03/2010 22:21:23

   τουλάχιστον μπορούμε άραγε να ελπίσουμε ότι, μετά από αυτό, πήρε το μάθημά του και να ευχηθούμε ότι θα κόψει τις μ@λ@..ες με τις απειλές και τα επικοινωνιακά τρυκ για εσωτερική κατανάλωση?

 5. neotera avatar
  neotera 25/03/2010 22:04:26

  έτσι...

 6. Βραχυκέφαλος avatar
  Βραχυκέφαλος 26/03/2010 09:14:22

  Ρέ παιδιά ακόμη δέν έχω πάρει απάντηση,άν καί τό θέτω συνεχώς,ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΘΟΥΜΕ,γιά νά ζήσουμε αξιοπρεπώς.

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 26/03/2010 10:41:59

  "Επονείδιστα" μέτρα; Νομίζω οδυνηρά θέλατε να πείτε. Αν και ίσως το "επονείδιστα" μπορεί να ταιριάζει περισσότερο...

  Θραξ Αναρμόδιος

 8. Σπάρτακος avatar
  Σπάρτακος 26/03/2010 16:35:11

  Την δαμάσαμε και την Αγγέλα.Επαψε να σηκώνει τον μέσο δάκτυλο.Τώρα, όπως βλέπετε και στη φωτό,σηκώνει τον δείκτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.