#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2011 11:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κούρεμα» στο «διάλειμμα» ;Ο επικεφαλής της Pimco, κύριος Mohamed El – Erian, δηλώνει ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη χώρα μας είναι η «απαλλαγή» της Ελλάδας από μέρος του χρέους της και πάντως όχι ένα νέο πρόγραμμα περικοπών που «περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και δεν μπορεί να γίνεται εσαεί ανεκτό από τους πολίτες». Ο κύριος Εl-Erian, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας από το 140% στο 90% του ΑΕΠ ώστε να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει δραστικά τα οικονομικά της αδιέξοδα και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως στη δήλωσή του είναι το σημείο όπου μιλάει για ένα «διάλειμμα από το ευρώ» που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα, με δυο λόγια το σενάριο που θέλει τη χώρα μας να αποχωρεί προσωρινά από την Ευρωζώνη και το νόμισμά της ώστε να έχει περιθώρια για κατά το δυνατόν «αναίμακτα» haircut και στη συνέχεια να επιστρέφει όταν – όπως λέει ο διάσημος επενδυτής – θα «έχει καταστεί πιο ανταγωνιστική». Τέλος, ο κύριος El-Erian τόνισε ότι μέχρι να συμβεί αυτό ο ίδιος και η εταιρεία του  δεν αγοράζει στην παρούσα φάση ελληνικά, αλλά ούτε και ιρλανδικά ή πορτογαλικά ομόλογα.

Προσέξτε ότι δεν μιλά για έξοδο από το ευρώ, αλλά για «διάλειμμα».  Άρα για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πχ πέντε έτη στο τέλος της οποίας θα κριθεί η «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, προφανώς στη βάση κάποιων δεικτών που θα πρέπει να έχουν βελτιωθεί. Όπως και η έξοδος έτσι και η επαναφορά στο ευρώ θα κρίνεται και πολιτικά από τις χώρες που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι εν αναμονή της όποιας λύσης τα ελληνικά ομόλογα κατ’ ουσία δεν διαπραγματεύονται. Οι «αγορές» έχουν πεισθεί ότι η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς «κούρεμα» είναι ανέφικτη. Οι αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού, «η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης» και ότι «έχουμε κάνει το 90 με 95% των πραγμάτων που έπρεπε να κάνουμε» είναι σε πλήρη αναντιστοιχία  με τις θέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων. Όσο η χώρα μας παραμένει εκτός αγορών και δανείζεται μόνο από την Τρόικα, τόσο θα βουλιάζει στα χρέη και τα ελλείμματα, παρά τις θυσίες του λαού. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής βοηθούν κάποιες βραχυπρόθεσμες «χρήσεις», αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα. Και έστω κι αν φθάσουμε στο Μνημόνιο Νο125, αυτό απλά θα κατατρύχει την ελληνική οικονομία, δίχως να της δίνει κανένα περιθώριο ανάκαμψης.

Είναι σαφές ότι οι αγορές «προεξοφλούν»»μία εντυπωσιακή κίνηση: επαναγορά ομολόγων ή «κούρεμα» του χρέους δίχως επαναγορά, αλλαγή νομίσματος, ή όλα αυτά μαζί. Είναι βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και δεν είναι απίθανο εντός των προσεχών μηνών να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Όπως έχει παραδεχτεί ο κ. Παπακωνσταντίνου η λήψη δανείου για επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εξετάζεται ως ενδεχόμενο. (Αναλυτικά για το ενδεχόμενο αυτό είχαμε αναφερθεί στο:  "Ελληνικά ομόλογα: από σκουπίδια μπορεί να γίνουν διαμάντια;" (http://www.antinews.gr/2011/01/22/81340/)

Η Κυβέρνηση τη στιγμή αυτή δεν φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο έστω και προσωρινής εξόδου από το ευρώ, καθώς εκτιμά – σε συμφωνία με την Τρόικα- ότι είναι μέτρο υψηλού ρίσκου, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και μπορεί να οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις. Είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία για την όποια κίνηση δεν ανήκει στην ελληνική Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν  και από την εξειδίκευση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας»που πρότεινε ο γαλλογερμανικός άξονας καθώς την προηγούμενη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής ότι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών είναι μονόδρομος για την επιβίωση της ευρωζώνης.

Όλα αυτά τη στιγμή που σκληρή επιτήρηση έως και το 2015 και παράταση της λιτότητας, αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που ξεκινά επισήμως σήμερα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα δεν θα περιοριστεί μόνο στην αξιολόγηση της υλοποίησης των μέτρων του μνημονίου. Θα ανοίξει και τον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης που θα αφορά και τα επόμενα έτη…

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. φωτεινη avatar
  φωτεινη 08/02/2011 11:45:36

  κι εγω ενα κουρεμα σκεφτομαι,αλλα οχι χρεους...

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ φωτεινη 08/02/2011 11:48:03

   Με ανταύγειες;

 2. φωτεινη avatar
  φωτεινη 08/02/2011 11:58:21

  μπααα..!!!

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/02/2011 12:27:59

  Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το "κούρεμα" θα το αναλάβει ο γνωστός οικονομολόγος του CSH (Colonaki School of Hairstyling) κος Τρύφων Σαμαράς. Είναι γραφτό τη λύση να δώσει ένας Σαμαράς.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/02/2011 14:30:06

   Ωραίο μπλογκ έχεις σκαρώσει Ιωάννη. (Άσχετο αλλά ήθελα να στο πω)

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Μικρός Οδυσσέας 08/02/2011 14:43:28

    Thank you my friend!

 4. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 08/02/2011 12:30:59

  Μήπως εκτός του κουρέματος είναι απαραίτητο & ένα κόντρα ξούρισμα(στεγνό);

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ αλλήθωρος 08/02/2011 14:30:27

   Με δίκοπο μαχαίρι...

  • Orestios avatar
   Orestios @ αλλήθωρος 08/02/2011 15:11:19

   Μην μας βάζεις ιδέες

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 08/02/2011 12:44:15

  Όταν είσαι φαλακρός (δεν παράγεις τίποτα ουσιαστικό) τι κούρεμα και κουραφέξαλα;

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Νίκος 08/02/2011 14:28:57

   Το μαλλί είναι το χρέος που προήλθε από τα συσσωρευμένα ελλείμματα. Από αυτά παράγουμε διαρκώς

 6. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 08/02/2011 18:28:31

  Η φωτογραφία μου άρεσε Μικρέ Οδυσσέα. Παρεπιμπτόντως, μήπως ξέρεις τι ράτσα είναι τα πρόβατα;

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 08/02/2011 18:38:17

  Σαν μερινός μου φαίνονται Εύμηλε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.