#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2011 13:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κούρεμα πάνω από 50% και αιώνια φτώχειαΤα μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα αποτυπώνουν οι ξένες εφημερίδες οι οποίες κάνουν προβλέψεις για το ύψος του κουρέματος και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι Financial Times μιλάνε για κούρεμα 60%. Η γαλλική εφημερίδα Les Echos τονίζει ότι υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup για κούρεμα που θα φτάνει το 50%-55% και σ’ αυτό έχουν συμφωνήσει οι ιδιώτες που κρατούν ελληνικά ομόλογα. Πιθανότατα την Κυριακή ο Τσ. Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) θα επιβεβαιώσει τη συμφωνία των ιδιωτικών τραπεζών πάνω σ’ αυτό το ποσοστό. Μάλιστα έχουν κάνει και τους υπολογισμούς τους για τις ζημιές των Γάλλων που θα είναι για τον όμιλο BNP Paribas κοντά 1,7 δισ. ευρώ (επιπλέον των 534 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαγράψει) ενώ η Societe Generale εκτιμά ότι θα έχει ζημιές έως 150 εκατ. ευρώ. Οι Γάλλοι επιχειρούν να πετύχουν στήριξη των τραπεζών του από τον EFSF κι από εκεί και ύστερα δεν ενδιαφέρονται για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει.

Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί για δανεισμό στις αγορές το… 2021 και μετά. Κι αυτό γιατί η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί (;) περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον θα πρέπει να μας δανείζουν οι ξένοι, αυτό όμως θα γίνει υπό σκληρούς όρους. Το σχέδιο είναι να μας δανείζουν μόνο για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους. Για τα εσωτερικά θέματα θα μας αφήσουν στο έλεος, ήτοι θα πρέπει να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και το εσωτερικό χρέος να το πληρώνουμε μόνοι μας. Αν π.χ. δεν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, θα τους κόβουμε. Αν δεν έχουμε να πληρώσουμε φάρμακα θα κάνουμε περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες κ.λπ.

Σύμφωνα με την Bild, που επικαλείται προγενέστερη έκθεση της «τρόικας», σε σύγκριση με τον Ιούλιο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι 7,25 μονάδες κατώτερος.

Επίσης, το έτος 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αντιπροσωπεύει το 152% του ΑΕΠ της Ελλάδας, αναλογία που θα μετατραπεί στο 130% το έτος 2030.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι έχουν γίνει τόσες θυσίες. Πώς δηλαδή ενώ έχουν κοπεί τα πάντα, ο λαός έχει γίνει απίστευτα φτωχός, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική. Γιατί τα κρατικά ταμεία μοιάζουν με τρύπιο πιθάρι που όσα και να ρίξει μέσα, μένει πάντα άδειο.

Κι, επίσης, η τρόικα δεν τα έβλεπε όλα αυτά πέρυσι; Όταν μας έβαζε σκληρή λιτότητα δεν προέβλεψε ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή;

Μάλλον το ήξερε, αυτό ήταν το σχέδιο. Υποτελής χώρα, υποτελής λαός, ξεπούλημα της περιουσίας και φτώχεια στον κόσμο.

Όσο για την κυβέρνηση; Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Ένα κούρεμα πάνω από 40%-50% είναι καταστροφικό, το λένε όλοι. Τόσο καταστροφικό όσο και η χρεοκοπία. Τι κάνει γι΄αυτό ο κ. Παπανδρέου; Έχει πάει μήπως με καμιά άλλη πρόταση;.

Για παράδειγμα η παραλλαγή του σχεδίου Εύρηκα, το γνωστό σχέδιο της πρωτοβουλίας Κάππα. Το είδε η κυβέρνηση; Μπορεί να είναι κακό σχέδιο, μπορεί να βγαίνει και κάτι θετικό. Ασχολήθηκε κανείς μαζί του;

Άκουσε άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από οικονομολόγους;

Φυσικά όχι. Ο κ. Καθηγητής Ευ. Βενιζέλος ξέρει τα πάντα.

Διαβάστε το δημοσίευμα των Financial Times

Η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο τους τελευταίους τρεις μήνες,  με αποτέλεσμα οι διεθνείς δανειστές να πρέπει να βρουν €25 δισ σε δάνεια διάσωσης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εκτός και αν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αναγκαστούν να δεχτούν βαθιές περικοπές στις αποπληρωμές των δανείων τους.

Αυτή η απογοητευτική ανάλυση, εμπεριέχεται σε μια αυστηρά εμπιστευτική αναφορά διεθνών δανειστών, η οποία έφτασε στα χέρια των Financial Times, και στην ουσία διπλασιάζει το ποσό των €109 δισ στο οποίο συμφώνησαν μόλις πριν από τρεις μήνες η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε ένα πολύ αυστηρό τεστ κόπωσης που έκαναν οικονομολόγοι για λογαριασμό της τρόικας των δανειστών, προκύπτει ότι οι ανάγκες για τη σωτηρία της Ελλάδας μπορεί να φτάσουν και τα €444 δισ.

Η ίδια αναφορά ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές άρχισαν να σκέφτονται κουρέματα στα ελληνικά ομόλογα πολύ μεγαλύτερα από ότι μέχρι πριν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για να επανέλθει η απόπειρα διάσωσης στο ποσό των €109 δισ της αρχικής συμφωνίας, οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να αποδεχτούν απώλειες της τάξης του 60% στα «χαρτιά» που έχουν στα χέρια τους.

Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερες απώλειες, από αυτές που είχαν συμφωνηθεί πριν από τρεις μήνες. Σύμφωνα με την ανάλυση, ένα κούρεμα ύψους 50% θεωρείται σήμερα το πιο πιθανό σενάριο μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών. Όπως λέει χαρακτηριστικά η μελέτη: «Οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν μια επανεκτίμηση…η κατάσταση στην Ελλάδα έκανε στροφή προς το χειρότερο».

Η ανάλυση αυτή διανεμήθηκε στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης χθες το βράδυ, λίγες μόνο ώρες πριν καταφτάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών μελών.

Αυτήν την ώρα υπάρχει διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για το αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς σημαντικό κούρεμα. Το ΔΝΤ επιμένει πως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ η ΕΚΤ θεωρεί πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές σε πανικό. Σε μια υποσημείωση της ανάλυσης, αναφέρεται πως η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με τα σενάρια κουρέματος.

Για να αποτραπεί κάποιος πανικός  των αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τα διαθέσιμα ποσά του ταμείου διάσωσης. Παράλληλα, ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί τελικά η δεύτερη ελληνική διάσωση αυτή τη Κυριακή. Πάντως, οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς ακριβώς θα αυξηθεί η δύναμη του μηχανισμού διάσωσης, έχει αναβάλλει την τελική απόφαση, μέχρι να ξανασυναντηθούν οι ηγέτες την ερχόμενη Τετάρτη.

Παρά τις διαφωνίες, και το ζοφερό οικονομικό κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τελικά την 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, μετά την έγκριση από πλευράς του ελληνικού κοινοβουλίου ενός ακόμη πακέτου μέτρων αυστηρής λιτότητας, και ενώ στους δρόμους επικρατούσαν πρωτοφανείς βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να επιβιώνει με δάνεια, για να λειτουργήσει ως χώρα, μέχρι το 2021 (τουλάχιστον).

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που αναμένονταν να φέρει  έως και €66 δισ, τώρα υπολογίζεται ότι θα φέρει €20 δισ λιγότερα, ενώ οι δανειστές εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καθυστερεί στην υλοποίηση του προγράμματος.

Όπως καταλήγει η εμπιστευτική αναφορά, «με βάση την μέχρι τούδε εμπειρία, η Ελλάδα καθυστερεί στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, και συνεπώς χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για επιτευχθούν μακροοικονομικά αποτελέσματα… έτσι θα πρέπει να αναμένουμε μια πιο μεγάλη και πιο οδυνηρή ύφεση».

 

The Financial Times

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/66bdcbc0-fc11-11e0-b1d8-00144feab49a.html#axzz1bRAYRIwb

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. λαλακης avatar
  λαλακης 22/10/2011 13:15:18

  Mειωση του δημοσιου τομεα ο μονος δρομος για να βγουμε απο τα αδιεξοδα
  Μειωση παντου,και στην εκπαιδευση και στην υγεια .
  Παγωμα προσληψεων για μια 10ετια εκτος Στρατου και αστυνομιας
  και διαλυση του δαπανηρου και αναποτελεσματικου ΕΣΥ .
  Σκληρα μετρα αλλα θα σωθει η χωρα.
  Αλλιως ας εχουμε τα κοτσια να βγουμε εθελοντικα απο την Ευρωπη να τελειωνουμε.

  • Απαισιόδοξος avatar
   Απαισιόδοξος @ λαλακης 22/10/2011 13:37:48

   Δηλαδή να κάνουμε... ότι κάνει τώρα ο ΓΑΠ!!!! Ζήτω που καήκαμε...

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Απαισιόδοξος 22/10/2011 15:30:33

    Η κοινωνία δέν έχει ακόμα ωριμάσει. Είναι μέν στά κάγκελα, φοβάται, βλέπει τό αδιέξοδο, θέλει νά ξεφύγει, υποσεινήδητα όμως τήν οδηγεί ο «Παπανδρεϊσμός».

    Τό ΠΑΣΟΚ καί μερικοί νεοδημοκράτες (νύν καί πρώην) είναι οι τελευταίοι ιερείς τού «Παπανδρεϊσμού».
    Στήν προσπάθειά τους αυτή προσπαθούν πάση θυσία νά σώσουν τόν πυρήνα τού «Παπανδρεϊσμού» καί τήν ιερατική του τάξη θυσιάζοντας τούς πιστούς, οι οποίοι τούς λάτρευαν καί τούς φιλούσαν τό χέρι.
    Ο κόσμος, μή θέλοντας νά αποδεχθεί τήν αποκαθήλωση τών εικόνων τού «Παπανδρεϊσμού» καί πιστεύντας ότι τό «Παπανδρεϊκό» σύστημα δημιουργήθηκε γιά τούς πολλούς καί όχι γιά τούς λίγους, βιώνει μιά κατάσταση «ενοχικής» συμμετοχής στήν τραγικότητα τής αποκάλυψης τής ανυπαρξίας σχεδίου, πού συμπεριλάμβανε καί τήν δική του σωτηρία.
    Ο κόσμος εκλιπαρεί καί σφαλερά πιστεύει ότι ο Σαμαράς είναι ο τελευταίος μοϊκανός τού «Παπανδρεϊσμού». Δέν τό είπε ποτέ. Δέν τό έταξε ποτέ. Τό αντίθετο.
    Τόν «Παπανδρεϊσμό» θέλει νά διαλύσει καί νά αποκαταστήσει τήν αξιοπρέπεια καί τήν χαμένη τιμή (όσο αυτό είναι δυνατόν) τής ελληνικής συντεταγμένης πολιτείας.
    Πρέπει νά φτάσει ο Έλληνας μπροστά στήν κολυμβρήθρα καί συνειδητά νά τό φωνάξει. Απεταξάμην

    • nightcomers avatar
     nightcomers @ Ιαπετός 22/10/2011 16:05:04

     Πολύ πολύ εύστοχο σχόλιο

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ λαλακης 22/10/2011 13:45:12

   Αγαπητέ Λαλάκη:

   1.από 21/10/2011 δεν υπάρχει ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ και ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ αλλά ΚΡΑΤΙΚΟΙ ...αν μπορείς να αντιληφθείς τη διαφορά ΔΗΜΟΣΙΟ - ΚΡΑΤΟΣ

   2.ακόμα και 150% επιτυχία να είχαμε σε όσα μας λένε το 2030 (με 30% μείωση 200.000 απολύσεις + 200000 συνταξιοδοτήσεις) το χρέος θα είναι στο 130%

   • tzager avatar
    tzager @ Ο Ιθαγενής 22/10/2011 15:14:45

    Ναι και θα μας πεις τι προτείνεις επιτέλους????

    Να φύγουμε από την ΕΕ και το ευρώ???

    Να δανειστούμε από τους Ρώσους και τους Κινέζους γιατί τους προτιμάς για πατρωνές μας????

    Τι??? Πες...

    • Ο Ιθαγενής avatar
     Ο Ιθαγενής @ tzager 22/10/2011 19:16:16

     Επειδή το λαϊκίζεις
     Επειδή δεν μίλησα για Ρώσους και Κινέζους ή Αμερικανούς ποτέ
     Επειδή με αφήνει αδιάφορο η δραχμή ή το € αλλά θέλω δομές κανόνες και λειτουργίες
     Επειδή λύσεις και προτάσεις έχω γράψει πολλές φορές απλά εσύ ζεις στα παραμύθια με τους κακούς δράκους

     Εγώ θέλω ένα αντίστοιχο Κράτος με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και το έχω γράψει πολλές φορές:

     με ΟΠΣ ...ΠΑΝΤΟΥ, με απόλυση για τους τεμπέληδες υπάλληλους, με φυλακή για τους "κακούς" , με κατάργηση Νομικών Προσώπων, με τις αμοιβές και τα προνόμια των ...Βρετανών που παρακάτω γράφεις, με φυλακή για φοροφυγάδες ιδιώτες, με κατεδάφιση 1,000,000 αυθαιρέτων, με κατασχέσεις με όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, με ένα Ταμείο και όχι " ευγενή " ιδιωτών που τα πληρώνει όλη η κοινωνία και τόσα άλλα.

     Εσύ έχεις ένα παραμύθι και ένα δράκο λύση δεν έχεις πει ποτέ....αν θες κοίτα το ποσοστό Δ Υπαλλήλων στη Βρετανία σύγκρινε με Ελλάδα και μετά μιλάμε.

  • ΔΙΑΥΓΑΣΗ avatar
   ΔΙΑΥΓΑΣΗ @ λαλακης 22/10/2011 13:48:00

   ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ 65 ΚΑΙ ΑΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΥΚΙΝΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΤΕ! ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΑ 4,5 ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ. ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΟΥΝ! ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 5 -65 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΕ "HELLAS S.A.".

   ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ "ΒΟΗΘΗΣΩ" ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ...

  • Αποστολίξ avatar
   Αποστολίξ @ λαλακης 22/10/2011 13:50:39

   Λαλάκη είσαι τελείως Λαλάκης.Συνταγή ΠΑ.ΣΟ.Κ δηλαδή.Τα ειδαμε τα αποτελέσματα.Τίποτε δεν κατάλαβες

  • Κωστας Ε. Χριστοδουλου avatar
   Κωστας Ε. Χριστοδουλου @ λαλακης 22/10/2011 14:07:47

   Άμεση έφαρμογή τού ίδιου ποσοστού κουρέματος , γιά μείωση ΟΛΩΝ τών δαπανών τού Δημοσίου κι' όποιανού άρέσει .-

  • maxitis avatar
   maxitis @ λαλακης 22/10/2011 14:48:30

   Η λύση είναι ΜΙΑ, σε αυτό τον τόπο πρέπει επιτέλους κυβερνήσουν ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι ούτε καν φιλέλληνες.ΛΑΟΣ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ λαλακης 22/10/2011 14:48:39

   Λαλάκη τά λές απότομα καί υπάρχει περίπτωση νά έχουμε εγκεφαλικά.
   Σού αφιερώνω τό κάτωθι:

   ( Είναι απομαγνητοφωνημένο από τήν παράσταση «ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» στήν μπουάτ «ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ» στήν Πλάκα από τό 1983).
   Ο μεγάλος ΚΛΥΝΝ τά έλεγε από τότε. Καί ο κόσμος γελούσε. Ο ΧΑΡΥ ποτέ του δέν είπε κάτι γελοίο. Τήν πραγματικότητα διακωμωδούσε προβλέποντας τό μέλλον.

   «... Μέ αυτοκόλλητο στό κούτελο θά κυκλοφοράμε όλοι γιά νά φαίνεται ποιός έκανε φορολογική δήλωση καί ποιός όχι. Εδώ καί δύο χρόνια (εννοεί από τό 1981, πού τό ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση) έχει αρχίσει τό μεγάλο κακό πού θά μετατρέψει σιγά-σιγά τούς Έλληνες σέ λαό πιθήκων, σέ λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων καί συνδικαλισταράδων.
   Σέ είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί νά μήν υπάρχει...
   Θά υπάρχει όμως μιά Ελλάδα πτωχευμένη καί ένας λαός στά όρια τής οικονομικής καί τής ηθικής εξαθλίωσης.»

  • tzager avatar
   tzager @ λαλακης 22/10/2011 15:40:11

   Όχι φίλε μου... Να διατηρήσουμε το ίδιο σπάταλο, τεράστιο και αντιπαραγωγικό κράτος... Να μην απολυθεί κανείς... Να έχουμε παραπάνω νοσοκομεία από όσα έχει η Βρετανία (π.χ. στην Αχαία 6-7 και στο Λασίθι 4!!!!)...
   Και έτσι θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και καλοβολεμένοι..!!!

   Μερικοί εδώ μέσα νομίζω ότι έχουν ξεπεράσει και τους πιο παραδοσιακούς ακραιφνείς παλαιο-Πασόκους!!!!

   • nostos avatar
    nostos @ tzager 22/10/2011 17:06:05

    Αμα δεν ξερεις για τη Βρεττανια καλυτερα ειναι να μη μιλας ..

 2. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 22/10/2011 13:22:17

  Από το http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2461.aspx
  Φυσικά θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση κάποιος, ισχυριζόμενος πως ο υπουργός οικονομικών, για παράδειγμα, αν και δεν είναι ο ίδιος οικονομολόγος, είναι ικανότατος νομικός επιστήμονας, ενώ έχει τους κατάλληλους συμβούλους, οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το αντικείμενο (το ίδιο ισχύει για τον όποιο υπουργό Υγείας, Δικαιοσύνης κλπ.).

  Στην περίπτωση αυτή θα απαντούσαμε λέγοντας ότι, εμείς τουλάχιστον, μη έχοντας γνώσεις Ιατρικής, πόσο μάλλον εμπειρία σε εγχειρίσεις, δεν θα αποτολμούσαμε να κάνουμε μία σοβαρή επέμβαση σε κάποιον ασθενή – όσο έμπειρους χειρουργούς ή ικανούς ιατρικούς συμβούλους και αν είχαμε στην υπηρεσία μας.

 3. Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος avatar
  Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος 22/10/2011 13:39:31

  Ένα σχόλιο σχετικά με την προκλητική προσμονή benny σε σχέδιο "21 Ιουλίου plus":
  http://idioisommasi.blogspot.com/2011/10/benny-21-plus.html
  Σύνοψη γνωστών δεδομένων μεν, χρήσιμο όμως να διαδοθεί σε ελαφρόμυαλους για να μην έχουμε τα βλακώδη φαινόμενα του Ιουλίου (που, εκτός από τους ψευδοκυβερνήτες χειροκροτητές, βρέθηκαν ακόμα και απλοί πολίτες που το...χειροκρότησαν και το θεώρησαν...σωτήριο)!

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/10/2011 13:41:16

  Μερικές φορές εκπλήσσομαι από το δούλεμα των πολιτικών των ΜΜΕ και των οικονομολόγων προς την κοινωνία:

  επιτυχία το 21%
  καταστροφή το 50%
  ή επιτυχία
  Ανάλογα με το χρώμα των γυαλιών ηλίου που φορά ο μύωπας.

  Ρωτώ λοιπόν (γιατί τα οικονομικά είναι στη βάση απλά + & - ...μετά μπαίνουν οι σκοπιμότητες):

  Κούρεμα 100% ...ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ;

  Πριν απαντήσουν οι συνταγματολόγοι που είναι Υπουργοί Οικονομικών και πριν τα νομοσχέδια συντάσσουν επιστολές, οι Τραπεζίτες που θα αγόραζαν το ΤΤ & την ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, οι άλλοι που σώζουν τα μαγαζιά των ΜΜΕ με προσωρινές άδειες...συνταγματολόγων, οι Πρόεδροι των βιομηχάνων που δεν έχουν βιομηχανία, να αποσαφηνίσουμε ότι δεν κουρεύονται ούτε το μνημόνιο ούτε ότι έχουν κράτη και ΕΚΤ μόνο των ιδιωτών....και για να τους βοηθήσω (και να φανεί το μεγαλύτερο δούλεμα) όχι εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό στρατιωτικό κούρεμα.

  Ας απαντήσουν λοιπόν: ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


  ΥΓ

  όλα αυτά τα παπαγαλάκια αποκρύπτουν ότι και όλους τους στόχους να πιάσουμε έως το 2030 στο 130% θα είμαστε...στο 2100 για το 90% που θεωρείται βιώσιμο....

  • tzager avatar
   tzager @ Ο Ιθαγενής 22/10/2011 15:44:24

   Αυτά χωρίς κανένα κούρεμα!!! Με κούρεμα εστω και 40% θα είμαστε μια χαρά σε μία δεκαετία αγαπητέ μου.

   Αρκεί βέβαια να εφαρμοστούν ριζικές αλλαγές σε καίριους τομείς που αφορούν πρωταρχικά το κράτος και την αγορά.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ tzager 22/10/2011 19:08:57

    Σοβαρά;
    Στα 200 δις με 40% έχεις κέρδος 80 εκ των οποίων 25 πάνε για ανακεφαλαίωση των Τραπεζών οπότε 55.

    Επειδή δεν διαβάζεις:

    1. το κούρεμα είναι εθελοντικό (εγώ πρότεινα ως υπόθεση εργασίας υποχρεωτικό)
    2. Από τα 200 δις που έχουν οι ιδιώτες και όλα να κοπούν (100% που έγραφε [όχι τυχαία] η UBS για να είναι διαχειρίσιμο) πάλι στα ίδια θα είσαι γιατί Μνημόνιο και ΕΚΤ ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ

    Αλλά εσύ έχεις τη λύση: φταίει το Δημόσιο και τέλος.

 5. zame avatar
  zame 22/10/2011 14:36:59

  για καθε ΜΙΑ πραγματικη μοναδα.."παιζουν" 15 λογιστικες-χρηματιστηριακες.
  και ο χορος του ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΟΠΩΣ ΝΑΝΑΙ..καλα κρατει..κ.λαλακη

 6. zame avatar
  zame 22/10/2011 14:40:23

  οπως οχι μονον καλα κρατει ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ του ΧΡΕΟΥΣ...αλλα να ενδυναμωνεται.. & περεταιρω.

 7. Panos avatar
  Panos 22/10/2011 14:45:02

  Πόσο νταλάρες είναι

 8. zame avatar
  zame 22/10/2011 15:24:28

  Ελλάδα: ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους 21 Οκτ. 2011 απο To XrimaNews.gr και το SOFOKLEOUS10.GR.
  εδω http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-10-22-09-46-09-2011102242544/

  Από την τέταρτη αναθεώρηση η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πάρει μια ΣΤΡΟΦΗ προς το ΧΕΙΡΩΤΕΡΟ και ΑΝΤΙ η οικονομία να προσαρμόζεται μέσω της ΑΥΞΗΣΗς της ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ (που στον βωμο της μειωσης του εργατικου κοστους & του μεγαλυτερου κερδους μεταφερθηκε στις ασιατικες κοινωνιες..& εμεις μειναμε με μια "επιχορηγουμενη" καταναλωση).. χάρη σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις(ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ του ΧΡΕΟΥΣ βλπ. -απο την ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ στην ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ-) η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ γίνεται μέσω της ΥΦΕΣΗΣ και της ΜΕΙΩΣΗΣ των μισθών.(που ειναι το εισοδημα & η καταναλωση)
  Eνάντια σε αυτές τις ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ οι ελληνικές αρχές δυσκολεύονται πάρα πολύ για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
  Για τους σκοπούς της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους έχει οριστεί μια αναθεωρημένη βάση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων για την μελλοντική ανάπτυξη και για την πιθανή έκβαση των μέτρων και των πολιτικών που έχουν ληφθεί.
  Η αξιολόγηση έχει προεκταθεί μέχρι το 2030 για να συμπεριλάβει πλήρως τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και τις πιθανές επιπτώσεις που πιθανώς θα υπάρξουν όσον αφορά στη χρηματοδότηση (της Ελλάδας).

  Από την αξιολόγηση προκύπτει ότι το χρέος θα παραμείνει υψηλό για ολόκληρο το χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων (δηλαδή μέχρι και το 2030). Ενώ (το χρέος) θα μειωθεί με αργό ρυθμό δεδομένης της μεγάλης επίσημης (οικονομικής) στήριξης (της Ελλάδας) με χαμηλά επιτόκια (μέσω του EFSF, όπως συμφωνήθηκε κατά την 21η Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής), μία σειρά αρνητικών εξελίξεων μπορεί να επηρεάσει την πορεία (μείωσης του χρέους).
  (δηλαδη το χρεος να τρεχει με 200 & η παραγωγη με 80..& εμεις να περιμενουμε να κερδιση η παραγωγη το χρεος..!)

 9. Aris Mathiopoulos avatar
  Aris Mathiopoulos 22/10/2011 15:36:01

  Μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας ο κ. Παπανδρέου μόλις έβαλε τη σφραγίδα του και στο χάρισμα αυτή τη φορά της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Δυστυχώς μας τα πήραν όλα. Ούτε να ξεπουλήσει δεν μπόρεσε αυτή η κυβέρνηση.

 10. Απορία avatar
  Απορία 22/10/2011 16:04:38

  Αυτό που πραγματικά συμφέρει σήμερα την Ελλάδα είναι όχι να βγει απλώς από το ευρώ, αλλά να διαλυθεί η ευρωζώνη.

  Εαν απλώς βγούμε από το ευρώ μελλοντικά θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τους τούρκους, οι οποίοι κάποια στιγμή θα μπουν αυτοί στο ευρώ. Και οι τούρκοι δε θα έχουν στις κυβερνήσεις τους γιωργάκηδες, κωστάκηδες και νταβατζήδες αλλά ερντογκάνηδες και νταβούτογλου.

  Για τους τούρκους η ΕΕ θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη γιατί αυτοί θα έχουν απάνω πατριώτες κυβερνήτες που θα διοχετεύσουν τα χρήματα της ΕΕ σε αναπτυξιακούς τομείς και δεν θα διαλύσουν την παραγωγή τους όπως κάναμε εμείς.

  Αυτό φυσικά θα σημάνει και το τέλος της χώρας μας είτε είμαστε εντός ευρώ είτε εκτός.

 11. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 22/10/2011 16:34:35

  Αν και συμφωνώ για την έξοδο από το Ευρώ (αλλά με παραμονή στην ΕΕ), μην θεοποιείς τους Τούρκους: Έτοιμοι για νέα υποτίμηση είναι. Και στην ΕΕ δύσκολα θα μπούν, πόσο μάλλον στο Ευρώ.

 12. Dal avatar
  Dal 22/10/2011 17:25:13

  Οι πάντες γνώριζαν από τις αρχές του 2010, ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν διαχειρίσιμο.Και δεν ήταν για 3 λόγους. Μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλάγών, παρά πολύ υψηλή σχέση κρατικού χρέους/αεπ και συνάμα ισχυρό νόμισμα.Με αυτό το εκρητικό μίγμα δεν υπήρχε ουδεμία πιθανότητα επιτυχίας. Δεν υπήρξε ουδείς αναλυτής στο εξωτερικό που να μήν εξέφρασε ζωηρές αμφιβολίες ως προς την επιτυχία του μνημονίου , όπως και ο αντιπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ , οι δε Ομπάμπα και Μέρκελ το απεκάλεσαν "φιλόδοξο" που σημαίνει ότι έιχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Άρα όλα ήταν γνωστά. ΄
  Γιατί παρόλα αυτά μπήκαμε στον μηχανισμό.
  Οι Ευρωπαίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν την άμεση κατάρρευση της Ευρωζώνης. Είναι σαφές αυτό θα συναίβενε τότε, εάν η Ελλάδα ανακοίνωνε στάση πληρωμών. Τώρα τι είχε στο μυαλό του ο ΓΑΠ, αυτό αποτελεί μυστήριο . Το έκανε εσκεμμένα το έκανε από άγνοια; εκ τού αποτελέσματος δεν έχει και μεγάλη σημασία αφού θα οδηγηθούμε στην καταρρευσή και άρα είναι ένοχος προδοσίας. Πάντως από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα κάνει στάση πληρωμών.
  Τι έγινε με την εισδοχή μας στο μνημόνιο.
  Στήθηκε ένας απίστευτος μηχανισμός ψευδολογίας και προπαγάνδας, των τροικανών και της κυβέρνησης, που μπροστά του ο Γκέμπελς υποκλίνεται. Θα φέρω μόνον ένα παράδειγμα. Στο αρχικό μνημόνιο η ύφεση για το 2010 και το 2011 προβλέπονταν 4+2 αντίστοιχα, για το δε 2012 ανάπτυξη. Μόνον ένας συνειδητός ψεύτης και απατεώνας μπορούσε να ισχυρισθεί κάτι ανάλογο. Όταν έχεις ως στόχος "εσωτερική υποτήμιση" της τάξεως του 40%, δεν μπορείς να την "βγάλεις" μόνο με 6% μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν γίνεται. Άλλωστε οικονομολόγοι προβλέπουν ότι στο τέλος του προγράμματος η συνολική ύφεση θα φτάσει στο 30%. Όλα γίνονταν και γίνονται για να περάσουν σταδιακά τα μέτρα στη συνείδηση του κόσμου, και πάντα προς στο δίλλειμα 'αυτό η χρεοκοπία. 'Έτσι εξηγείται η συνεχής και άνευ προηγουμένου αστοχία σε οποιδήποτε οικονομική πρόβλεψη. Πως θα γινόταν αποδεκτό το μνημόνιο εάν π.χ. ανακοινώνονταν από την αρχή, ότι το 2012 το χρέος θα έφτανε στο 190%(βλέπε ΔΝΤ) και ότι θα υποχωρούσε στο 130% το 2030 ,την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε χρέος 115%!!!!. Θα σηκώνονταν και οι πέτρες. Επιχειρήθηκε έτσι μια σταδιακή προσέγγιση, ωστε να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο, ως μη άλλης εναλλακτικής λύσης.
  Τι δείχνει η τελευταία έκθεση της ΕΕ.
  Ότι πάμε αυτανδροι για χρεοκοπία. Το δίλλειμα 'μνημόνιο η χρεοκοπία" μετρτάπηκε σε "μνημόνιο και χρεοκοπία", με ταυτόχρονη αποικιοποίηση της χώρας. Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαν αρκετοί οικονομολόγοι του εξωτερικού και κάποιοι ελάχιστοι της αριστεράς στη χώρα μας ,που πρότειναν εξ αρχής στάση πληρωμών. Θα ήταν χειρότερη η κατάσταση σήμερα απο μιά τέτοια ενέργεια 2 χρόνια πρίν;δεν νομίζω. Το ερώτημα τι κάνουμε τώρα που διαμορφώνεται μια δραμματική προοπτική, με ταυτόχρονη υποδούλωση της χώρας. Η απάντηση δεν είναι εύκολη.Ότι και να γίνει όμως, πρέπει να ξεκινήσει από την με κάθε τρόπο πτώση της τωρινής κυβέρνησης. Διαφορετικά τετέλεσθαι.

 13. ΛΕΟ avatar
  ΛΕΟ 22/10/2011 20:23:20

  "Παπανδρεισμός" ή/και "Καραμανλισμός''- Ασθένειες εισέτι ανίατες

 14. skopelosnews avatar
  skopelosnews 23/10/2011 00:21:49

  γελάστε λίγο με το κούρεμα http://skopelos-news.blogspot.com/2011/10/blog-post_23.html

 15. ΘΑΝΑΣΗΣ avatar
  ΘΑΝΑΣΗΣ 23/10/2011 10:14:42

  Η συνταγή του μνημονίου-μεσοπρόθεσμου απέτυχε, καλά θα κάνουν να μη συνεχίσουν με τον ιδιο τρόπο περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις.
  Και συνεχώς ξεχνάμε τον ορυκτό πλούτο μας, ποιός θα τον καρπωθεί;

 16. τράγος avatar
  τράγος 23/01/2014 21:53:36

  Εγώ ξέρω ότι αυτήν την στιγμή η ελλάδα θα έπρεπε να έχει διπλό νόμισμα με την νέα δραχμή να κινείται με έναν πληθωρισμό 20 έως 40% και με ανάπτυξη 4% τουλάχιστον. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.