#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2013 20:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κούρεμα καταθέσεων 10% σε 15 χώρες της Ευρωζώνης προτείνει το ΔΝΤΕίδηση – βόμβα για την Ελλάδα, δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει κούρεμα καταθέσεων 10% σε 15 χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Η απίστευτη αυτή πρόταση, που βάζει βόμβα στα θεμέλια της εύθραυστης ευρωπαϊκής οικονομίας και απειλεί να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις, αναμένεται να είναι ένα ακόμη βήμα για το οριστικό διαζύγιο της ΕΕ με το ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας L' ECHO, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ προτείνει επιβολή "φόρου κρίσεως", 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη», αναδεικνύει την πρόταση που βρίσκεται... καλά κρυμμένη στην εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού για τις δημοσιονομικές τάσεις (Fiscal Monitor), σε ένα παράρτημα με τίτλο: «Μια έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό πλούτο;».  Δηλαδή μέσα στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που πρότεινε νέα μέτρα στην Ελλάδα, υπήρχε μια ύπουλη παράγραφος που κανείς δεν πήρε χαμπάρι. Το Ταμείο σημειώνει ότι τέτοιες εφάπαξ εισφορές έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και παραδέχεται ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν οδήγησαν σε μείωση του δημόσιου χρέους (που ήταν το ζητούμενο), καθώς η καθυστέρηση στην εφαρμογή τους οδήγησε σε εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων και υψηλό πληθωρισμό.

Το Ταμείο, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη και την αναγκαιότητα επιστροφής του ύψους του δημοσίου χρέους στα προ-κρίσης επίπεδα (τέλος του 2007), αναγνωρίζει επίσης ότι θα απαιτούνταν ένας υψηλός συντελεστής 10% για όλα τα νοικοκυριά με καθαρή θετική αποταμίευση σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που προφανώς αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, καταλήγει το ΔΝΤ, που «πρέπει όμως να εξεταστεί σε αντιπαραβολή με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως είναι το χρεοστάσιο ή η πρόκληση πληθωρισμού που είναι και αυτή ένα είδος φορολόγησης του πλούτου?». «Με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση των δημοσιονομικών της Ευρωζώνης, οι ιδέες για ενίσχυση των δημόσιων ταμείων δεν λείπουν, όπως αυτή η μάλλον απλοϊκή και πρωτοφανής ιδέα του ΔΝΤ», αναφέρει η L' ECHO.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, το ΔΝΤ, που βρίσκεται σε ανοιχτή πλέον σύγκρουση με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, με την πρόταση εξέφρασε κάτι που σκέπτονται πολλές κυβερνήσεις: αντί να επιβαρύνονται με φόρους οι επιχειρήσεις ή ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα της εργασίας, γιατί να μην επιβληθεί φόρος σε «χρήματα που κοιμούνται». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει σημαντικούς και μη αμελητέους κινδύνους, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν τραπεζικοί και νομικοί κύκλοι, ενώ παράγοντες της αγοράς στην Αθήνα συντάσσονται με την άποψη αυτή, επισημαίνοντας πως ένας τέτοιος φόρος πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς να υπονομεύσει τελικά τη δύσκολη επιχείρηση σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και το ΔΝΤ ίσως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς η πρότασή του ουσιαστικά ισοδυναμεί με «κούρεμα» των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ. Κάτι που ξορκίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά την οδυνηρή εμπειρία της Κύπρου, επιμένοντας ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι σε κάθε περίπτωση εγγυημένες και πάνω από το όριο αυτό θα «κουρεύονται» μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και αφού προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΜ Παπαιωαννου avatar
  ΑΜ Παπαιωαννου 12/10/2013 20:36:05

  Υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που δεν το έχει σκεφτεί - φοβηθεί σαν ενδεχόμενο;

  Πάλι απο τα σύνεφα πέφτουμε....

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 12/10/2013 20:47:23

  Ένα σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων:

  1)Όπως παραδέχετα και το ΔΝΤ, ποτέ όπου εφαρμόστηκε στο παρελθόν δεν έφερε τα επιθυμητα αποτελέσματα.

  2)Τώρα μετά από 6 χρόνια ύφεσης και τιτάνια προσπάθεια να επιστρέψουν καταθέσεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ίσως να είχε αμφίβολη επιτυχία στην αρχή της κρίσης.

  3)Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά, έχει υποστεί μάλλον.... Είναι καιρός οι καθαρές ζημιές να αρχίσουν να επιβαρύνουν αποκλειστικά τους δανειστές.

 3. Ροδάγκαθο avatar
  Ροδάγκαθο 12/10/2013 22:58:11

  Ευτυχώς που δεν μας έμεινε ούτε Ευρώ, γιατί θα μας τα κουρεύανε! Ενώ τώρα, που αναγκαστήκαμε να τους τα δώσουμε μέσω άγριας φορολογίας δεν έχουνε άλλα να παίρνουν.

 4. Ωρίων avatar
  Ωρίων 13/10/2013 12:08:28

  Και όλα αυτά τα προτείνουν οι Υπερτραπεζίτες για να αποφύγουν το φόρο Τobin στις δικές τους χρηματοπιστωτικές τζογοσυναλλαγές που θα ήταν μόλις 1/1000!! γιατί λέει αυτό θα δυσαρεστούσε ίσως τους συναλασσόμενους και απο 4 τετράκις εκατομμύρια δολάρια ετησίως που είναι αυτές οι συναλλαγές ίσως να έπεφταν στα 3,9 τετράκις εκατομμύρια (μπορεί και να μην έπεφταν βέβαια) . Ομως απο αυτό το 1/1000 θα συγκεντώνονταν 3 τρις, ενώ με το 10% επι των αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων, ούτε 1 τρις!!!
  Πραγματικά μας θεωρουν γουρούνια επιδή δεν αντιστεκόμαστε για να μη χάσουμε το καθημερινό μας τάισμα στα κλουβιά μας...

 5. Σιμαο Γεδικογλου avatar
  Σιμαο Γεδικογλου 13/10/2013 12:24:39

  Ναι και άμα κάνετε κούρεμα κάτι θα πάρετε το 80% έχει καταθέσεις από 0-2000€

 6. κωστας avatar
  κωστας 13/10/2013 16:39:58

  ειναι σίγουρο οτι θα γίνει κούρεμα δεν υπάρχει άλλος σίγουρος τρόπος να πάρουν χρήματα ήδη ο κόσμος εφορία και τράπεζες δεν πληρώνει

 7. Mariana avatar
  Mariana 13/10/2013 18:45:02

  Άλλο ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στον παγκόσμιο σοσιαλισμό.

  • Ωρίων avatar
   Ωρίων @ Mariana 13/10/2013 21:28:38

   Η απληστία τους θα μας σώσει τελικά, έστω κι αν υποφέρουμε ως τότε αγαπητή Μαριάνα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.