Κοτζιάς προς Ευρωπαίους: «Δεν είμαι μαριονέτα των Ρώσων. Είμαστε καλά παιδιά»
30/01/2015 16:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοτζιάς προς Ευρωπαίους: «Δεν είμαι μαριονέτα των Ρώσων. Είμαστε καλά παιδιά»

Αποκάλυψη του Reuters

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέτειναν τις υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την Πέμπτη, αναστέλλοντας τα αυστηρότερα οικονομικά μέτρα προς το παρόν, αλλά κερδίζοντας την υποστήριξη της νέας, αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας, της οποίας η θέση ήταν αμφίβολη.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να παρατείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που επέβαλαν πέρυσι. Συμφώνησαν επίσης να περιλάβουν ονόματα και άλλων ατόμων στη λίστα όσων πιθανόν να πλήξουν οι κυρώσεις μετά τη συνάντηση της 9ης Φεβρουαρίου. Αποφάσισαν, ωστόσο, να μην λάβουν «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» που είχαν παρουσιαστεί σε ένα προκαταρκτικό σχέδιο. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ αναφέρει ότι η απόφαση για τα μέτρα αυτά θα ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ που θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα.

Η Γερμανία δήλωσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από την κατάσταση επί του εδάφους, ζητώντας εκ των προτέρων αυστηρότερες κυρώσεις μετά από κάθε νέο σημαντικό πλεονέκτημα των ανταρτών. Η έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης έγινε μετά από μια νίκη των ανταρτών την περασμένη εβδομάδα, καταπατώντας την πεντάμηνη κατάπαυση του πυρός. Το Σάββατο, οι δυνάμεις των ανταρτών βομβάρδισαν τη Μαριούπολη, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους. Από τότε, γίνονται έντονες μάχες στην πρώτη γραμμή, αν και οι αντάρτες φαίνεται να έχουν οπισθοχωρήσει από μια ολοκληρωτική επίθεση στη Μαριούπολη.

Η Ουάσιγκτον, η οποία συντονίζει τις κυρώσεις με τις Βρυξέλλες, είπε ότι δεν σχεδιάζει κάποια νέα ανακοίνωση. «Σίγουρα, καλωσορίζουμε την ανακοίνωση. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department Τζεν Ψάκι. «Αυτή είναι μόνο μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι ενέργειες των τελευταίων ημερών και εβδομάδων είναι απολύτως απαράδεκτες και ότι θα υπάρξουν νέες συνέπειες», είπε. Η Ψάκι σημείωσε ότι οι λίστες των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν στοχεύουν ακριβώς τους ίδιους ανθρώπους, επιχειρήσεις ή κλάδους.

Η ελληνική στάση

Η Ελλάδα άφησε το στίγμα της στην πορεία προς τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της κυβέρνησής του πριν η ΕΕ απειλήσει με αυστηρότερες κυρώσεις. Αλλά κατά τη συνάντηση, οι συνάδελφοι του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά διέλυσαν γρήγορα τις προτάσεις ότι η Ελλάδα θα τορπιλίσει αυτόματα κάθε προσπάθεια κυρώσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, ο Κοτζιάς ανακοίνωσε στη συνάντηση: «Δεν είμαι μαριονέτα των Ρώσων». Υπέγραψε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση που κήρυξε τη Μόσχα υπεύθυνη για τη βία στην ανατολική Ουκρανία και απαίτησε να σταματήσει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές.

Οι Έλληνες ζήτησαν να καθυστερήσει η λήψη απόφασης σχετικά με αυστηρότερες κυρώσεις, αλλά δεν ήταν οι μόνοι: κι άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία ευνοούσαν μια καθυστέρηση, ανέφεραν διπλωμάτες, ενώ η Βρετανία και οι χώρες της Βαλτικής ήθελαν μια πιο σαφή δέσμευση για επιβολή νέων κυρώσεων γρήγορα. «Δεν είμαστε ενάντια σε όλες τις κυρώσεις» είπε αργότερα ο Κοτζιάς. «Είμαστε με το ρεύμα, δεν είμαστε τα κακά παιδιά».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ εξέφρασε απογοήτευση για την αμφισημία της ελληνικής θέσης πριν από τις συνομιλίες: «Δεν είναι μυστικό ότι η νέα στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έκανε τη σημερινή συζήτηση ευκολότερη», είπε. , Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Κοτζιά ανησυχούν λιγότερο.

Επεισόδια με τη Μόσχα

Η Βρετανία δήλωσε ότι είχε αποκρούσει μαχητικά όταν η Ρωσία πέταξε βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς κοντά στον εναέριο χώρο της, διαταράσσοντας την πολιτική αεροπορία της, και κάλεσε το Ρώσο πρέσβη για μια εξήγηση. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό σε μια σειρά επεισοδίων που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους, με πολεμικά αεροσκάφη της Μόσχας να πετούν κοντά στο έδαφος των κρατών του ΝΑΤΟ.

Μια βρετανική κυβερνητική πηγή είπε ότι αυτό ήταν «μια σημαντική κλιμάκωση», καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη προηγουμένως έμεναν σε μεγάλο βαθμό πολύ βορειότερα, στα ανοικτά της Σκωτίας.

Στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, υπήρχαν μάχες γύρω από το Ντεμπαλτσέβε, μια πόλη περίπου 26.000 κατοίκων, σε ένα οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει τα δύο κύρια προπύργια των ανταρτών. Κρατείται από κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά περιβάλλεται από τρεις πλευρές από τους αντάρτες. Το ρεύμα και το νερό κόπηκαν και οι άμαχοι παγιδεύτηκαν στα κελάρια.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καταπατήσουν την κατάπαυση του πυρός, ξεκινώντας και πάλι έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι μια προσπάθεια που υποστηρίζεται από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, με σκοπό να καταλάβουν περισσότερα εδάφη. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι μια ολοκληρωτική επίθεση στην Μαριούπολη, ένα λιμάνι 500.000 κατοίκων που κατέχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η πρώτη δοκιμασία

Η συνάντηση της Πέμπτης ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία φέτος για την ομοφωνία που τόσο σκληρά κέρδισαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τη Γερμανία, για να τιμωρήσουν τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας τους για τις πράξεις του στην Ουκρανία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολη την αναχρηματοδότηση για τις ρωσικές εταιρείες και πιθανώς να επηρεάσουν τα ρωσικά κρατικά ομόλογα.

Οι συνομιλίες ήταν επίσης η πρώτη σημαντική επαφή της Ευρώπης με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία εξελέγη με την υπόσχεση να αποκηρύξει τα οικονομικά μέτρα λιτότητας που υπερασπίζεται το Βερολίνο και επέβαλαν οι Βρυξέλλες ως προϋπόθεση για ένα σχέδιο διάσωσης. Ο Τσίπρας δεν έχει κάνει σαφή τη θέση του σχετικά με την Ουκρανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του στα αριστερά κινήματα, μερικά από τα οποία ήταν φιλικά προς τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και ο πρεσβευτής της Ρωσίας ήταν ο πρώτος ξένος επίσημος που συναντήθηκε με τον Τσίπρα μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

www.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 30/01/2015 16:56:32

  Το Ρώητερς λέει ψέματα όταν χρεώνει το μακελειό στη Μαριούπολη στους αντάρτες. Όσο για τους Συριζαίους, επιβεβαιώνεται το χθεσινό μου σχόλιο όπου μίλαγα για άνευ αντικρύσματος διακυρήξεις δήθεν φιλορωσικές: συνυπέγραψαν κι αυτοί την επέκταση των κυρώσεων. Και είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί με την συνυπογραφή των κυρώσεων, είναι πράξη αντιρωσική.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΚΜ 30/01/2015 22:57:17

   Δηλαδή οι Ουκρανοί βάρεσαν τους δικούς τους? Πως κοιμάστε ρε παλιάνθρωποι τα βράδυα αποπατώντας στις ψυχές αθώων δολοφονηθέντων ανθρώπων...

   • KM avatar
    KM @ Tassos 30/01/2015 23:18:32

    Να το απευθύνεις στους Ουκρανούς το ερώτημα αυτό. Να σου απαντήσω εγώ για λογαρασμό των Ουκρανών ναζί που υποστηρίζεις; Όπως κοιμόνταν μετά από τότε που έκαψαν στην Οδησσό ζωντανούς τους ομοεθνείς τους Ρωσόφωνους διαδηλωτές μέσα στο κτίριο και αποτελείωσαν όσους πήδηξαν από τα παράθυρα βαρώντας τους με λοστάρια στο κεφάλι. Όπως κοιμόνταν μετά από τότε που σκότωσαν τους επιβάτες του λεωφορείου στο κέντρο του Ντονέτσκ πριν μια βδομάδα. Όπως τότε που σκότωναν γυναικόπαιδα με τυφλά χτυπήματα πυροβολικού, οχυρωμένοι στο αεροδρόμιο. Και όπως τότε που κατέρριψαν το Μαλαισιανό αεροπλάνο με τους εκατοντάδες επιβάτες και μετά κοίταγαν να φορτώσουν το έγκλημα στους εξεγερμένους. Και όπως στον Β' Παγκόσμιο έκαναν τα ίδια και χειρότερα σε βάρος Πολωνών, Εβραίων, Ρώσων. Αυτά τα κτήνη υποστηρίζεις.

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ Tassos 31/01/2015 09:54:10

    @ Tassos
    Πάλι χάνεις την ψυχραιμία σου, υποστηρικτή των νεοναζί του Κιέβου!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/01/2015 10:14:27

  Tάσσο είναι γνωστό ότι όλοι οι κακοί σκοτώνουν τους εαυτούς τους.Και τη 17Ν οι Αμερικανοί την είχαν για να σκοτώνουν τους εαυτούς τους,και την επίθεση στη Νέα Υόρκη αυτοί την έκαναν.Ε,να μην σκοτώσουν και οι Ουκρανοί τους εαυτούς τους; Σε κάθε παρόμοια επίθεση θα βγουν βαθυστόχαστοι αναλυτές και θα πουν : πρέπει να δούμε ποιος ωφελείται. Δεν το λένε πάντα όμως : όταν έσκαγαν βόμβες σε κτίρια της Μόσχας από Τσετσένους και βρήκε αφορμή ο Πούτιν να εισβάλλει και να ανακαταλάβει την Τσετσενία κανείς δεν είπε να δούμε ποιος ωφελείται και έβαλε τις βόμβες.

  • KM avatar
   KM @ ψυχραιμια 31/01/2015 17:20:50

   Κι άμα τον ωφελούσε τον Πούτιν η ισλαμιστική τρομοκρατία (που ιστορικά, πάντως, η χώρα σου τους χρηματοδοτεί, από του Μουτζαζχεντίν του '80 μέχρι το σημερινό ISIS), τότε γιατί η Μεγάλη Βρεττανία έδινε άσυλο στους Τσετσένους αρχιτρομοκράτες; Για να δίνει αφορμές στον Πούτιν; Όχι βέβαια. Απλούστατα, θέλατε να ξεκόψετε τον Καύκασο από την Ρωσική επικράτεια και να τον χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο για τα στρατιωτικά και οικονομικά (αγωγοί κλπ) σχέδιά σας. Ο Πούτιν όμως ξεμπέρδεψε οριστικά με τους τρομοκράτες που σκότωσαν τα παιδιά στο Μπεσλάν για να βγάζεις εσύ μεροκάματο και τους θεατές στο θέατρο. Έφερε την ειρήνη στην Τσετσενία και αυτή τη στιγμή είναι ο λαός της είναι ο πιο πιστός υπερασπιστής της Ρωσίας. Ο δε Τάσσος στον οποίον απευθύνεσαι ζήταγε, το καλοκαίρι που οι εξεγερμένοι έκαναν την μεγάλη επέλαση προς τη θάλασσα, να μπούν βόμβες σε λεωφορεία με αμάχους στο Ντονέτσκ! Πριν λίγες μέρες, εισακούσθηκε, τρόπον τινά. Ή μήπως νομίζεις ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης, που είναι Ρωσόφωνοι, είναι φίλα προσκείμενοι στη Χούντα του Κιέβου; Η Χούντα τους βλέπει ως εχθρικό πληθυσμό, οπότε γιατί να μην τους σκοτώσει και να κοιτάξει μετά να μπορεί κιόλας να κατηγορήσει τους αντάρτες (καρμπόν όπως τις άλλες φορές);

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/01/2015 19:01:49

  Eγώ πάντως είδα στη Μαριούπολη και διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και το καλοκαίρι και φέτος.Ούτε δημοσκόπηση έχω κάνει να ξέρω πόσοι είναι με την κυβέρνηση και πόσοι με τη Ρωσία ούτε ήμουν εκεί να ξέρω ποιος έριξε τη βόμβα.Απλώς ξέρω ότι μια ορισμένη σχολή σκέψης για να αυτοαθωωθεί παίζει πάντοτε όταν σκοτώνονται κάποιοι αντίπαλοι της άμαχοι την κασέτα της προβοκάτσιας.Αλλά μόνο όταν σκοτώνονται αντίπαλοι.Όταν σκοτώνονται φίλοι τότε σίγουρα τους σκότωσε ο εχθρός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.