#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/04/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κορόιδο Έλληνα που έκανες αποταμίευση...Αυτό που συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία με τη γερμανική κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα είναι ουσιαστικά η δίωξη των ανθρώπων που αποφάσισαν να αποταμιεύσουν με κάθε τρόπο. Κι εννοείται των πολιτών των φτωχών χωρών κι όχι της Γερμανίας και δύο – τριών άλλων χωρών που ουσιαστικά ζουν σε βάρος των υπολοίπων.

Αν κάτσει κάποιος και σκεφτεί ποια είναι η γραμμή της οικονομικής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος στόχος τους είναι η διάλυση της αποταμιευτικής ιδέας. Σήμερα, αν κάποιος βγάζει λεφτά και τα ξοδεύει χωρίς να υπολογίζει τίποτε, χωρίς να βάζει κάτι στην άκρη, να επενδύει ή να αγοράζει ακίνητα, αυτός είναι ευτυχισμένος.

Σκεφτείτε μόνο τι έχει γίνει στην Ελλάδα την τελευταία διετία και αναλογιστείτε με βάση τις δικές σας εμπειρίες τι έχει συμβεί με την αποταμίευση. Έχουμε και λέμε:

- Η Ελλάδα μετά την Ισπανία ήταν η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη ιδιοκατοίκηση στην Ευρώπη. Το όνειρο για το δικό του κεραμίδι έγινε πραγματικότητα για τον Έλληνα όταν έπεσε χρήμα στην αγορά και από τις τράπεζες. Αλλά ανέκαθεν ήταν η βασική επιδίωξη παππούδων, πατεράδων και παιδιών. Η αγορά κάποιου σπιτιού, οικοπέδου, εξοχικού ή ακινήτου για επένδυση ήταν ένα είδος αποταμίευσης. Ότι λεφτά έμεναν από σκληρή δουλειά πήγαιναν στη… σίγουρη κτηματαγορά. Τι έγινε με τα χαράτσια και με τους πάνω από 20 φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα; Η αγορά ακινήτων καθίσταται ασύμφορη, κι ακόμη περισσότερο η κατοχή ιδιοκτησίας. Όποιος δεν έχει ακίνητο σήμερα είναι ευτυχής. Ούτε χαράτσια, ούτε απαξίωση της περιουσίας του, ούτε ουσιαστική δήμευση αυτής. Έτσι, η αποταμίευση που έγινε κάποιο ακίνητο μέσα σε δύο χρόνια χτυπήθηκε βάναυσα.

- Αποταμίευση δεν είναι όταν κάποιος δουλεύει 40 χρόνια και πληρώνει εισφορές για τη σύνταξή του; Με την κατάρρευση των ταμείων και με τις απανωτές περικοπές συντάξεων, στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με την «κλοπή» αποταμιεύσεων δεκαετιών;

- Χιλιάδες Έλληνες πήραν εφάπαξ, πούλησαν ακίνητα, δούλεψαν μια ζωή και αγόρασαν… ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ποιος δε θυμάται τη διαφήμιση που έλεγε «εσείς πόσο θα αγοράζατε ένα εκατομμύριο» και προέτρεπε να αγοράσουν ομόλογα που είναι εξασφαλισμένα και δίνουν καλές εγγυήσεις; Με το κούρεμα των ομολόγων δεν έχουμε ουσιαστικά ένα χέρι στην τσέπη των Ελλήνων και κλοπή των αποταμιεύσεών τους;

- Όσοι είχαν κάποια χρήματα έπαιξαν και στο χρηματιστήριο. Αποταμιεύσεις μιας ζωής έγιναν μετοχές και ειδικά την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας χάθηκαν τεράστιες περιουσίες. Με τη σημερινή κατάντια του ΧΑ δε χάθηκαν κι άλλες αποταμιεύσεις; Άνθρωποι που έβαλαν τα λεφτά τους στις σίγουρες τράπεζες δεν κλαίνε τώρα τις αποταμιεύσεις τους;

- Και φτάνουμε στην πιο αληθινή αποταμίευση. Αυτή της τοποθέτησης χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σίγουρα τα λεφτά, με καλές αποδόσεις και ο Έλληνας εμπιστεύτηκε τις τράπεζες. Και τώρα έρχεται ένα γερμανικό κεφάλι και προτείνει κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Γιατί; Διότι ο αποταμιευτής θεωρείται επενδυτής και μαζί και συνένοχος στην κατάρρευση μιας τράπεζας, επομένως πρέπει να πληρώσει. Και πάλι, λοιπόν, η αποταμίευση γίνεται ο σάκος του μποξ.

Φτάσαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όποιος έκανε κάποιας μορφής αποταμίευση είναι μεγάλο κορόιδο. Ενώ όποιος τα έφαγε στα μπουζούκια, όποιος έκανε ταξίδια και ακριβές αγορές, όποιος χρωστά τα μαλλιά της κεφαλής του σε δημόσιο και ταμεία είναι ευτυχισμένος.

Αυτή είναι λοιπόν η τύχη της Ελλάδας και των υπολοίπων αδύναμων χωρών. Εκεί οδηγεί η πολιτική της Γερμανίας. Το «έγκλημα» της αποταμίευσης πρέπει να παταχθεί με κάθε τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. euagelos avatar
  euagelos 11/04/2013 09:49:48

  Η ιδιοκτησία θεωρείται κλοπή για κάποιους αναρχικούς. Άρα θα συμφωνούσαν με το σημερινό φαινόμενο ότι "Το «έγκλημα» της αποταμίευσης πρέπει να παταχθεί με κάθε τρόπο.". Αναρχοκαπιταλισμός!

 2. ggary avatar
  ggary 11/04/2013 09:52:18

  Έχετε απόλυτο δίκιο. Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό τα άοκνα μυρμήγκια, όλοι αυτοί που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά για να ζήσουν την οικογένειά τους με αξιοπρέπεια, να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να χτίσουν μια περιουσία, αυτοί οι στυλοβάτες της κοινωνίας και του "συστήματος", να βρίσκονται υπό συνεχή και ανηλεή διωγμό με σκοπό την εξόντωσή τους. Αντίθετα, τα τζιτζίκια, όλοι οι αερητζήδες που κινούνταν και κινούνται με θαλασσοδάνεια, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ιδιώτες, όσοι με δανεικά έκαναν διακοπές σε Μύκονο, Μαλβίδες και Αράχωβα, τα περιμένουν ευνοϊκές ρυθμίσεις από Δημόσιο και τράπεζες. Αυτή την απόλυτη ανατροπή των αξιών φοβάμαι θα την πληρώνουμε για δεκαετίες ως κοινωνία...

 3. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 11/04/2013 11:25:09

  Ποιοί είναι οι λόγοι που υποφέρει ο αποταμιευτής και την περνάει ζωή και κότα ο τζίτζικας και το λαμόγιο; Για τη φοροδιαφυγή φταίει η Μέρκελ; Για τη διαλυμένη κρατική μηχανή που ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει φταίει ο Σόιμπλε; Για τους χιλιάδες γλυψιματίες του δημοσίου και τους πενηντάρηδες συνταξιούχους στους οποίους πάνε τα έσοδα από τα χαράτσια φταίει η Μπούντεσμπανκ; Για το ότι σε καιρό τεράστιας κρίσης, ούτε οι επίορκοι δε σταματούν να πληρώνονται, φταίνε οι Ούννοι; Για τα χλιδάτα εφάπαξ, για τα ταξίδια των συνδικαλιστών και τις βίλες των πολιτικών φταίει η Ντόιτσε Μπανκ; Για τις μαϊμούδες συντάξεις και τα φαλιρισμένα ασφαλιστικά ταμεία (πολύ πριν τα κουρέματα) φταίει ο Ρέσλερ; Όλοι αυτοί τι θάπρεπε να κάνουν; να πουν πάρτε άλλο 1 τρις χάρισμα (μη σας ανέβει και το χρέος) και συνεχίστε όπως πάτε; Πάτε καλά ωρέ;

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ MAYRO XABIARI 11/04/2013 11:56:05

   Καλά ὅλα,ἀλλά μή παραβλέπετε,ὅτι ὑπάρχουν καί ἀποταμιευτές πού δέν ἐμπίπτουν στίς κατηγορίες πού-σωστά-ἀναφέρετε καί εἶναι πολλοί.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Κυθήριος Τ. 11/04/2013 14:53:26

    Μα δεν τα βάζω με τους αποταμιευτές, αλλά με το κράτος και το σύστημα που φτιάξαμε, το οποίο επιβραβεύει τα λαμόγια και τα παίρνει από τους αποταμιευτές για να τα δώσει σε αυτούς που δε θέλει να θίξει. Το οποίο αντί να πιάσει τον φοροδιαφεύγοντα, πετάει φόρους-σκούπα, περαιώσεις και φορολογεί όποιο κορόιδο τα δηλώνει. Αντί να κόψει τα άδικα έξοδα που αναφέρω πιο πάνω, φορολογεί την αποταμίευση, σε χρήμα ή ακίνητα, του νοικοκύρη.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ MAYRO XABIARI 11/04/2013 15:47:11

     Ok,ἴσως παρερμήνευσα.

    • Μαθηματικός avatar
     Μαθηματικός @ MAYRO XABIARI 14/04/2013 02:02:38

     Συμφωνούμε απόλυτα. Το γεγονός όμως ότι το κράτος είναι ΑΝΙΚΑΝΟ να βάλει μια τάξη, σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή ανθρωποκτόνος (όσο βαριά κι αν ακούγεται η λέξη) πολιτική ????!!!!

   • Αμφιβολία avatar
    Αμφιβολία @ Κυθήριος Τ. 11/04/2013 17:11:02

    Οι αποταμιευτές ΔΕΝ ψάχνουν τα υψηλότερα επιτόκια (η Ελλάδα, πρώτα, και η Κύπρος, μετά, είχαν τα υψηλότερα επιτίκια). Δεν τους ενδιαφέρει το ΚΕΡΔΟΣ, δηλαδή, αλλά να ακουμπήσουν κάπου τα λεφτά τους.

    Αν έχουν ωφεληθεί από επιτόκια υψηλά, τώρα, θα τα κληθούν να τα επιστρέψουν, για να ΜΗΝ επιβαρυνθούν οι ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.

    Είναι απορίας άξιον το ότι το άρθρο και πολλοί εδώ μέσα είναι ...ΚΑΤΑ της πολιτικής της Κυβέρνησης και, ΚΥΡΙΩΣ, του πρωθυπουργού...

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ MAYRO XABIARI 11/04/2013 13:58:57

   @Μαύρο Χαβιάρι,

   ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Δεν φταίνε όλοι αυτοί που αναφέρεις.

   ΑΥΤΟΙ απλά καρπώνονται τα λάφυρα.

   ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΤΑΙΧΤΕΣ είναι οι κατ'εξακολούθηση ψηφοφόροι των κομμάτων που μας έφεραν σε αυτή τη δεινή θέση.

   Και τα οποία κόμματα κυβερνούν ΚΑΙ σήμερα.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Afroditi P. 11/04/2013 14:58:15

    Τα λάφυρα πάντως μέχρι τώρα, χαράτσια και ΦΠΑ και υπερφορολόγηση, δεν πάνε σε αυτούς που λέτε, πάνε σε μισθούς δικαίων και αδίκων, σε συντάξεις-εφάπαξ ηλικιωμένων, μαϊμούδων, μεσήλικων και νέων, σε βουλευτικές αποζημιώσεις και αναδρομικά δικαστών, σε ¨δάνεια" και επιδοτήσεις κομμάτων.
    Και πάλι δε φτάνουν και τσοντάρουν και οι απέξω.

    • παπαδοπουλος ηλίας avatar
     παπαδοπουλος ηλίας @ MAYRO XABIARI 11/04/2013 19:01:04

     Πότε θα καταλάβεις οτι οι φόροι και τα χαράτσια ΔΕΝ πηγαίνουν για μισθούς και συντάξεις?Ολα πηγαίνουν στο ΧΡΕΟΣ!!Σταμάτα την χοντροκομένη προπαγάνδα που σου έχουν περάσει και νομίζεις οτι κατέχεις την απόλητη αλήθεια!!!

 4. Φρέσκα Κουλούρια avatar
  Φρέσκα Κουλούρια 11/04/2013 11:52:35

  Πάλι οι άλλοι μας φταίνε;
  Οι άλλοι βρίσκουν και τα κάνουν.
  Ή αν θέλετε δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για να βρίσκουν και να τα κάνουν.

  Το ερώτημα όμως παραμένει:
  «Εμείς τι κάνουμε;»
  Τι κάναμε και βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε;
  Τι κάνουμε τώρα;
  Προς τα που τραβάμε;

  Άκρα του τάφου σιωπή.
  Αφήσαμε το τιμόνι της σχεδίας στα χέρια του Σόιμπλε και αυτός μας διευθύνει με τηλεχειριστήριο από την πολυθρόνα του και μας απειλεί ότι αν δεν κάτσουμε καλά και δεν κάνουμε ότι μας πεί θα γυρίσει απότομα τον μοχλό και με ένα σατανικό γέλιο θα μας φουντάρει όλους στο Αιγαίο.
  Και εμείς τρέμοντας από τον φόβο μας παρακαλάμε για την δόση μας.

  Κάπως έτσι βλέπω το έργο.
  Ταινία θρίλλερ του Χίτσκοκ.

 5. Περικλής avatar
  Περικλής 11/04/2013 12:35:00

  Η αγορά ακινήτου είναι επένδυση προφανώς. Εάν κάποιος αγόραζε διαμέρισμα στα Πατήσια το '80 που ήταν καλές για την περιοχή εποχές, σήμερα θα έχανε τα λεφτά του. Ομοίως αν κάποιος αγόραζε τότε οικόπεδο στο Διόνυσο σήμερα θα κέρδιζε. Ρίσκο και απόδοση λοιπόν.

  Οι καταθέσεις στην Κύπρο γιατί να θεωρούνται σίγουρες με επιτόκιο 6%; Ο Γερμανός στη Deutsche Bank χαζός είναι που παίρνει επιτόκιο 0.5%; Δεν πρέπει ο δεύτερος να ανταμοιφθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια καταθέσεων; Στην καπιταλιστική οικονομία όλα είναι ρίσκο και απόδοση και έτσι υπάρχει κίνητρο για παραγωγή πλούτου. Επίσης γιατί να πληρώσει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος το 6% επιτόκιο των Κυπρίων με διάσωση των τραπεζών δεν το καταλαβαίνω.

  Σας λέει ο Γερμανός: "Εγώ λεφτά δε δίνω από την τσέπη μου. Αφού ήθελες 6% χάσε τα λεφτά σου τώρα όπως προστάζει η ελεύθερη καπιταλιστική αγορά που ευτυχώς έχουμε σήμερα. Άντε να το σκεφτώ επειδή είσαι εσύ (υπάρχουν κίνητρα από πίσω προφανώς) να σου δώσω ένα ποσό και το άλλο να το βρεις εσύ όπως νομίζεις για να μην διαλυθείς τελείως. Πώς θα βρείς το άλλο μισό; Δε με νοιάζει, αν δεν το βρίσκεις αλλιώς, κούρεψε. Δε φτάνει που σου δίνω το μισό μιλάς κιόλας;"

  Τώρα τι κατηγορούμε όλοι τους ξένους δεν το καταλαβαίνω.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Περικλής 11/04/2013 14:06:19

   Γιατί δε μας δίνουν το άλλο μισό.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Περικλής 11/04/2013 14:33:20

   Μπορεί "Ο Γερμανός στη Deutsche Bank χαζός είναι που παίρνει επιτόκιο 0.5%;"
   Ναι, αλλά ο ¨ελληνας δανείζεται με 6 και 7 και 10% ενώ ο Γερμανός με 1%.
   Επίσης, ο Γερμανός έχει 4-πλασιο μηνιαίο μισθό.

   Γι' αυτό, παρακαλώ σταματήστε να συγκρίνετε μήλα με αχλάδια. Γι' αυτό λέμε πως η είσοδος στο ευρώ ηταν η πιο εγκληματική πράξη της ντόπιας ελιτ μετά τα εγκλήματα της χούντας του Ιωαννίδη στην Κύπρο.

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ Νίκος Αργεάδης 11/04/2013 16:40:56

    Περικλή, μη σκύβεις άλλο, θα λερώσεις τη μύτη σου με λάσπες.

   • Αμφιβολία avatar
    Αμφιβολία @ Νίκος Αργεάδης 11/04/2013 17:20:40

    Πλάκα κάνεις;
    Ή δεν ξέρεις, φίλε;
    ΠΡΙΝ την Κρίση, και όσο είμαστε στις αγορές, με το ίδιο επιτόκιο δανειζόμαστε. Οι Τράπεζες μας δάνειζαν ακριβά, αλλά αυτό είναι άλλο...

    Σωστά τα λεει ο Περικλής.

    Ήμαρτον, πια, με τον λαϊκισμό μας!

 6. daresome avatar
  daresome 11/04/2013 14:17:11

  "Σκεφτείτε μόνο τι έχει γίνει στην Ελλάδα την τελευταία διετία και αναλογιστείτε με βάση τις δικές σας εμπειρίες τι έχει συμβεί με την αποταμίευση. "
  Εμείς να σκεφτούμε ? Ας το σκεφτούν καλύτερα κάποιοι άλλοι που ενδίδουν άοκνα στην "γραμμή της οικονομικής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε", κατά την ακριβή διατύπωση του αρθρου .... Αλλά δεν έχουν να σκεφτούν κάτι. Είναι απόλυτοι γνώστες της κατάστασης, την οποία και συνειδητά προκαλούν και αποδέχονται ...

 7. kastis avatar
  kastis 11/04/2013 15:32:42

  Το χρήμα είναι η πιό σίγουρη -αλλά όχι και η απόλυτα σίγουρη- μορφή κεφαλαίου (άλλες είναι τα εμπορεύματα, οι πρώτες ύλες και τα μηχανήματα των επιχειρήσεων). Κάθε καπιταλιστική "κρίση υπερσυσσώρευσης" (σαν κι αυτή που ζούμε τώρα) πάντα κλείνει υποχρεωτικά με την καταστροφή ή την απαξίωση μεγάλων ποσοτήτων κεφαλαίου (ακραία μορφή είναι οι καταστροφές που δημιουργούν οι πόλεμοι).
  Η Ευρωζώνη έχει τεράστιο πρόβλημα με τις Τράπεζές της: είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες. Τα τεράστια δάνεια που έχουν δώσει (σε κράτη, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ΔΕΝ θα εισπραχθούν ποτέ -και οι ευρωπαϊκές πολιτικές & οικονομικές ελίτ το γνωρίζουν. Αφού λοιπόν τα δάνεια δεν θα εισπραχθούν από τις Τράπεζες είναι λογικό κι αυτές να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ τους μετόχους, τούς ομολογιούχους τους και, τελικά ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ.
  Έτσι θα καταστραφεί και ένα μεγάλο μέρος τού χρηματικού κεφαλαίου. Τόσο απλά, τόσο... καπιταλιστικά.
  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=43017&blid=95

 8. firiki2010 avatar
  firiki2010 11/04/2013 15:43:37

  Η μεγάλη πλάκα είναι ότι όλη αυτή την απίθανη φοροεπίθεση σε εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, ασφαλιστικά ταμεία κλπ κάποιοι την ονομάζουν "νεοφιλελευθερισμό". Ανεξάρτητα του αν τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία , δίκαια, αποτελεσματικά ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερα. Για να μην πω για το πόσο "νεοφιλελεύθερο" είναι αυτή η πεισματική προστασία του μεγέθους του δημόσιου τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις με ρυθμό χελώνας κ.α.

  • kastis avatar
   kastis @ firiki2010 11/04/2013 15:58:32

   @firiki
   Νεοφιλελεύθερος κεϋνσιανισμός σού κάνει; Κεϋνσιανός νεοφιλελευθερισμός ίσως;
   Πώς να τον πεις όταν σώζει τις Τράπεζες δίνοντάς τους το 25% τού παγκόσμιου ΑΕΠ (το 2008);

   Να θυμηθώ τον τίτλο ενός βιβλίου: "Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε" και εξακολουθεί να καταστρέφει την ανθρώπινη κοινωνία...

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ kastis 11/04/2013 16:31:54

    Αυτά τα "νεοφιλελεύθερος κευνσιανισμός" και "κεϋνσιανός νεοφιλελευθερισμός" απλά δεν υπάρχουν ! Ούτε η διάσωση των Τραπεζών το 2008 ήταν νεοφιλελεύθερη , άλλο αν ήταν απαραίτητη. Το σχόλιο μου επισημαίνει την εμμονή μας να κολλάμε λάθος ταμπέλες νομίζοντας ότι ενισχύουμε το επιχείρημα μας.
    Οσο για τον καπιταλισμό.... φυσικά και περνάει μια ακόμα κρίση. Ολως περιέργως (καθόλου "περιέργως" αλλά τέλος πάντων ...) τα καταφέρνει να τις ξεπερνά, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να ... συνεχίζει. Αντίθετα με άλλα συστήματα που κατέρρευσαν μέσα στην διαρκώς αυξανόμενη μιζέρια των λαών που "υπηρέτησαν".

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ firiki2010 11/04/2013 17:25:59

     Το να σώζεις τις τράπεζες είναι νεοφιλελευθερισμός; Η μήπως τα χαράτσια και ο ΦΠΑ και το να μην απολύεις ούτε τους επίορκους, να μην κάνεις ιδιωτικοποιήσεις, να μην καταργείς ούτε ένα οργανισμό και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός; Τελικά ο ακατονόμαστος (νεοφιλελευθερισμός) είναι ότι αποφασίσουμε εμείς ότι είναι κακό; Η πλάκα είναι, ότι ζούμε σε μια χώρα που κάηκε και χρεοκόπησε από το αντίθετο του ακατονόμαστου, από τον κρατισμό. Δείχνει τη δύναμη και το βάθος της προπαγάνδας και της πλύσης εγκεφάλου που δέχτηκε ο Ελληνας επί δεκαετίες. Δε θεωρώ τον εαυτό μου ΝΕΟφιλελεύθερο, αλλά όπως και να το κάνουμε, ότι κακό και να γινόταν, σε χρεοκοπία δε θα φτάναμε αν τον εφαρμόζαμε την Ελλάδα.

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ firiki2010 11/04/2013 17:27:02

     @ kastis φυσικά το προηγούμενο σχολιο...

 9. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 11/04/2013 18:17:01

  Πολλά χρόνια τώρα οι μεγάλες τράπεζες καθώς ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρότατη (πλήν συγκαλυπτόμενη) οικονομική κρίση, έπαψαν νά είναι αποταμιευτικές γινόμενες επενδυτικές καί, υποσχόμενες μεγάλα κέρδη μετέτρεψαν σταδιακά τόν καταθέτη σέ επενδυτή καί, τελικά, τίς αποταμιεύσεις επενδύσεις αφού προώθησαν τίς σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
  Σήμερα τήν "αγορά" ελέγχουν οι λεγόμενες "σημαντικές γιά τό σύστημα τράπεζες" (systemicaly important financial institutions-SIFIs) τών ΗΠΑ, μέσω τής κομπίνας ασφάλισης τών παραγώγων, ασφάλισης πού πλησιάζει τά 300 περίπου τρισεκατομύρια δολλάρια.
  Μέσω τής ασφάλισης, τής εσωτερικής πληροφόρησης καί τού ελέγχου τών υποτελών τους πολιτικών, οι SIFIs ελέγχουν σήμερα όλες ανεξαιρέτως τίς επενδυτικές τράπεζες τού δυτικού κόσμου, "στήνοντας" κάθε τόσο απρόβλεπτα γεγονότα πού επηρεάζουν τήν επενδυτική διάθεση τών κορόιδων(τραπεζικών πελατών).

  Ετσι ήρθε τό bail-in τής Κύπρου καί έρχεται, όπου νάναι, καί τής Ελλάδας.

 10. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 11/04/2013 19:31:30

  Τίποτε δεν πάει στο χρέος. Όσο δεν έχουμε πρωτογενή ελλείμματα, ούτε καν στους τόκους δεν πάει, δανειζόμαστε για να ζήσουμε:

  "Πρωτογενές έλλειμμα είναι το έλλειμμα που προκύπτει αν εξαιρέσουμε από τα έξοδα του κράτους την εξυπηρέτηση του χρέους. Πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει όταν τα έσοδα είναι παραπάνω από τα έξοδα χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε πάλι την εξυπηρέτηση του χρέους".

  Ποιος κάνει λοιπόν χοντροκομμένη προπαγάνδα, εγώ ή εσύ;

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 11/04/2013 19:51:28

   ".. όσο δεν έχουμε πρωτογενή ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ .." στη δεύτερη σειρά. Η "ευγένεια" των συνομιλητών μου με αποσυντονίζει φαίνεται...

   • παπαδοπουλος ηλίας avatar
    παπαδοπουλος ηλίας @ MAYRO XABIARI 11/04/2013 21:31:02

    Επειδη γνωρίζεις πολλά πές μας και εμας τι ειναι ο "ειδικός λογαριασμός",ποιά χρηματα μπαίνουν εκεί και που πάνε.

 11. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 11/04/2013 23:58:09

  ΟΤΑΝ θα υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα θα πηγαίνει εκεί το 30% της υπέρβασης. Αρα έχω δίκαιο όταν λέω οτι "Τα λάφυρα πάντως μέχρι τώρα, χαράτσια και ΦΠΑ και υπερφορολόγηση, δεν πάνε σε αυτούς που λέτε, πάνε σε μισθούς ..." και σεις παραπλανάτε όταν λέτε "οι φόροι και τα χαράτσια ΔΕΝ πηγαίνουν για μισθούς και συντάξεις? Όλα πηγαίνουν στο ΧΡΕΟΣ!!"
  Επιμένετε οτι εγώ κάνω χοντροκομμένη προπαγάνδα;

 12. δημης avatar
  δημης 12/04/2013 00:32:30

  ΑΜΑ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΡΩΗΝ ΚΝΙΤΕΣ...

 13. kastis avatar
  kastis 12/04/2013 12:56:40

  @Μαύρο χαβιάρι
  Γελάω με τα καραγκιοζιλίκια και τα αδιέξοδά τους. Πολύ νεοφιλελευθερισμό μας πουλούσαν (για να αρπάξουν την δημόσια περιουσία σε εξευτελιστικές τιμές) και τελικά οι ίδιοι έφτασαν στην κρατική παρέμβαση (το 2008 έδωσαν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ για να σώσουν τις Τράπεζές τους). Αστειότητες οι διαμάχες τους, η (καπιταλιστική) κρίση υπερσυσσώρευσης πάντα είναι η ίδια. Και πάντα οι λύσεις τους είναι οι ίδιες μπαγιάτικες, αντικοινωνικές λύσεις:

  «Samir Amin. Έκανα τον παραλληλισμό μεταξύ δύο μεγάλων σε διάρκεια κρίσεων, διότι, περιέργως, ξεκίνησε ακριβώς με εκατό χρόνια διαφορά: 1873 και 1973. Επίσης, αρχικά είχαν τα ίδια συμπτώματα και η απάντηση τού κεφαλαίου ήταν η ίδια, δηλαδή, τρεις σειρές συμπληρωματικών μέτρων.

  Κατ’ αρχάς, μια τεράστια συγκεντροποίηση τού κεφαλαίου με το πρώτο κύμα των μονοπωλίων, όπως τα ανέλυσαν οι Hilfirding, Hobson και ο Λένιν. Στη δεύτερη κρίση, αυτό που εγώ αποκαλώ “γενικευμένα μονοπώλια” που σχηματίστηκαν στη δεκαετία τού 1980.

  Δεύτερον, η παγκοσμιοποίηση. Η πρώτη μεγάλη κρίση είναι η επιτάχυνση τής αποικιοποίησης, που είναι η πιο βάναυση μορφή τής παγκοσμιοποίησης. Το δεύτερο κύμα, είναι τα σχέδια διαρθρωτικών προσαρμογών τού ΔΝΤ, το οποίο μπορούν να χαρακτηριστούν ως επαναποικιοποίηση.

  Τρίτο και τελευταίο μέτρο: η χρηματιστικοποίηση. Όταν θεωρείται η χρηματιστικοποίηση ως ένα φαινόμενο νέο, χαμογελώ. Ποια ήταν η απάντηση στην πρώτη κρίση; Η Wall Street και το City τού Λονδίνου το 1900!

  Και αυτό είχε τις ίδιες συνέπειες. Αρχικά, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, φάνηκε να λειτουργεί, επειδή συμπίεσε τούς λαούς, ειδικά τού Νότου. Από το 1890–1914,είχαμε την “Μπελ Επόκ”. Τα ίδια έλεγαν και τότε, για “το τέλος τής Ιστορίας” και το τέλος των πολέμων. Η παγκοσμιοποίηση ήταν συνώνυμο τής ειρήνης και τού εποικισμού ως εκπολιτιστική αποστολή. Αλλά ποια ήταν η κατάληξη; Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσική Επανάσταση, κρίση τού 1929, ναζισμός, γιαπωνέζικος ιμπεριαλισμός, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, κινεζική επανάσταση, κλπ… Μπορούμε να πούμε ότι από το 1989 είχαμε ένα είδος δεύτερης “Μπελ Επόκ”, μέχρι το 2008, αν και από την αρχή, συνοδεύτηκε από πολέμους τού Βορρά κατά τού Νότου. Το κεφάλαιο αυτήν την περίοδο, έβαλε τις βάσεις για να βγάλουν οφέλη τα ολιγοπώλια από τα κέρδη τους. Και, όπως η οικονομική παγκοσμιοποίηση οδήγησε στην κρίση τού 1929, έτσι και τώρα οδήγησε στην κρίση τού 2008.
  Σήμερα, έχουμε φτάσει στο ίδιο καθοριστικό σημείο που προαναγγέλλει ένα νέο κύμα πολέμων ή επαναστάσεων.»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.