#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/03/2013 20:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στην Κύπρο(Ανανεωμένο) – H επιβολή κουρέματος κοντά στο 25%,στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκονται ,μεταξύ άλλων,στο επίκεντρο διαβουλεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης με την τροϊκα.

Αύριο στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί τελικά το Eurogroup για την Κύπρο, όπως έκανε γνωστό  ο επικεφαλής του, ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντάισλεμπλουμ.

Προηγούμενως,πληροφορίες έκαναν λόγο για πιθανή αναβολή του γιά τη Δευτέρα.

Σύσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στο προεδρικό μέγαρο,ενώ δεν αναμένεται να συγκληθεί απόψε,η Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η  τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.
Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.

Σε δηλώσεις του αργά το απόγευμα ,ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι «ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».Σημείωσε επίσης,ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο, πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά -σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια".

Νωρίτερα,και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είχε εμφανιστεί αισιόδοξος και είχε κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο».

Την ίδια ώρα,σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου,βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις όπου μελετώνται όλα τα σενάρια για την Τρίτη, οπότε και αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες.

Παράλληλα, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έχει φθάσει αντιπροσωπεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των υποκαταστημάτων Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα.

Tα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι: 

-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος” αποκαλύπτει , από τις 27 Απριλίου 2012, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλοποίηση μέσω αγορών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζεται από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατά απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπε ότι δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας- κυβέρνησης Αναστασιάδη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/03/2013 14:29:45

  Σημειώστε το όνομα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο τσάρος των λιπασμάτων, "Ουράλκάλι" στο Πέρμ. "Madura Holding" στην Κύπρο. "Odella" στα Virgin Islands. Και η ποδοσφαιρική "Monaco"...
  Ο Ριμπολόβλεφ έχει ήδη 5 - 10 % της Τράπεζας Κύπρου - είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος. Θα γίνει "κούρεμα" 25 % των μεγαλοκαταθετών (προσοχή όχι των μετόχων), μετά ανακεφαλαιοποίηση, εξυγίανση και μετά επαναπώληση σε ιδιωτες. Με προτεραιότητα των ήδη μετόχων, κατά πρώτο των μεγαλύτερων. Ποιος νομίζετε θα έχει το "τιμόνι" στην "Τράπεζα Κύπρου";
  Είπε κανείς ότι οι (σωστοί) Ρώσοι δεν είναι στο deal;

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Uncle Stgm 23/03/2013 17:49:08

   ΣΩΣΤΟ , αυτό που γράφεις , μα και στην ελλαδα χωρίς να εισαι καταθέτης , τρως το κούρεμα της ζωής σου υπέρ των μετόχων -τραπεζιτών .
   Θεωρώ το πρώτο (Κύπρος) , πιο τίμιο !

 2. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 23/03/2013 15:28:03

  Πού πάμε; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α)

  Ο Μωυσής έγραψε: «Και πλοια από πλευρά της Κιττίμ [το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ], και θα ταλαιπωρήσουν τον Ασσουρ [Ρωσία], και θα ταλαιπωρήσουν τον Εβερ [άλλους εχθρούς, όπως το Ιραν και η Κίνα]». (Αριθμοί 24:24α)

  Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8).

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Ewiak Ryszard 23/03/2013 20:44:43

   Εντάξει το εμπεδώσαμε, σταμάτα τώρα το βιολί αυτό.

  • Kerbit_88 avatar
   Kerbit_88 @ Ewiak Ryszard 23/03/2013 20:45:56

   ΕΛΕΟΣ πια με τις "προφητειες".

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/03/2013 15:35:44

  άντε και στα δικά μας (για όσους έχουν ακόμα καταθέσεις)...αλλά ξέχασα υπάρχουν "δεσμεύσεις"..

  Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, «το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοιπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ».

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Ο Ιθαγενής 23/03/2013 20:49:38

   Μεταφραση: Οποιος αγαπαει τα ευρω του, ας τα φερει Γερμανια, να συνεχιστουν τα δανεια στον γερμανικο ιδιωτικο τομεα, σαμπως γλυτωσουμε την υφεση...

 4. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 23/03/2013 21:17:19

  Ερωτηση: Πως καλειται η Ενωση που ενω στην αρχη σου εκανε μια προσφορα, οταν ειδε οτι προσπαθησες να αναζητησεις εναλλακτικη λυση και απετυχες, καθε ωρα που περναει σου παρεχει ολο και πιο δυσμενεις ορους για να σε τιμωρησει και να σε εκδικηθει που τολμησες να αναζητησεις λιγοτερο επωδυνη λυση (λες και εκανες κατι κακο;);

  Σιγουρα οχι Ευρωπαϊκη... Ναι! Γερμανικη! :)

 5. Mαρινα avatar
  Mαρινα 24/03/2013 10:27:54

  Μακάρι να ισχυσει το κουρεμα στις ανασφαλιστες μονο γιατι αλλιως και στην ελλαδα για οσους έχουν κοινο λογαριασμο με γονεις αδερφια κοκ θα γινει χαμος.
  Ένας φιλος μου εστειλε αυτό που βρηκε εδω
  http://tritocosmikos.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

  Σε περίπτωση που τελικά ισχύσει το κούρεμα σε καταθέσεις ανά λογαριασμό και όχι ανά καταθέτη ή φυσικό πρόσωπο τότε όχι μόνο παραβιάζεται κατάφωρα η υπάρχουσα Ευρωπαϊκή και Κυπριακή (1) νομοθεσία που ορίζει το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι στην πράξη ακυρώνεται η ασφάλιση καταθέσεων ενώ θίγονται οι μικροκαταθέτες. Αλλά ας μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Έστω 2 γονείς με 3 τέκνα έχουν κοινό λογαριασμό 120 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Με το φημολογούμενο κούρεμα του ποσού των άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ανά κατάθεση θα κληθούν να πληρώσουν φόρο €20.000*20%= €4000!! Σαν να μην έφτανε αυτό με αλχημικό τρόπο προστατευόνται μη ασφαλισμένες καταθέσεις μεγαλοκαταθετών. Ας πούμε ότι κάποιος εκτός του δικού του λογαριασμού των 100 χιλιάδων ευρών έχει άλλα €400.000 σε άλλους λογαριασμούς (π.χ. κοινούς). Επομένως, ο μεγαλοκαταθέτης των €500.000 δεν θα πληρώσει τίποτα εν αντιθέσει με την 5μελή οικογένεια των €120.000. Τέλος να λάβουμε υπόψη ένα ακόμη πιο ακραίο σενάριο. Έστω πέντε κληρονόμοι έχουν από €500.000 σε κοινό λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου. Μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου των €100.000 θα κληθούν να πληρώσουν το 20% των υπολοίπων €400.000 ήτοι €80.000!

  Επιπροσθέτως, ο κοινός λογαριασμός συνδέεται στενά με τον θεσμό της οικογένειας. Εκτός εάν οι Κύπριοι πολιτικοί σε από κοινού συμπαιγνία με Τρόικα και Βρυξέλλες σχεδιάζουν να φορολογήσουν την οικογένεια έναντι του ατόμου, καταργώντας παράλληλα την προστασία των καταθέσεων. Πώς θα το κάνουν αυτό; Μα παίζοντας με τις λέξεις. Έτσι η Λαϊκή θα σπάσει σε καλή και κακή και οι καταθέσεις της θα προστατευτούν σύμφωνα με το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων ενώ στην περίπτωση της Κύπρου και των άλλων τραπεζών θα ονομαστεί έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις. Ταυτόχρονα οι κύπριοι καταθέτες με ποσά κάτω των 100 χιλιάδων σε ατομικούς ή κοινούς λογαριασμούς δεν θα θιγούν, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι τελικά ισχύει η ευρωπαϊκή προστασία για τις καταθέσεις.

  Φυσικά σε αυτό συντελούν οι ανίδεοι δημοσιογράφοι που δεν ξέρουν ούτε τα βασικά για το τι διέπει τις εγγυήσεις καταθέσεων αλλά και πώς να ερμηνεύουν τις πιο βασικές οικονομικές πληροφορίες. Επί παραδείγματι, δεν μπορεί να βγαίνει ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου κ. Μιχάλης Σαρρής και να ισχυρίζεται ότι διασφαλίζει τις εγγυημένες καταθέσεις και την ίδια στιγμή να λέει ότι η φορολόγηση θα γίνει ανά λογαριασμό ανεξαρτήτως συνδικαιούχων για να καταλήξει να πει στην πρωινή εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο(2) ότι δεν γνωρίζει ακριβώς και να παραπέμπει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Αυτό συγκεκριμένα ερμηνεύτηκε από το newsit ως διαβεβαίωση ότι το κούρεμα είναι ανά φυσικό πρόσωπο και όχι ανά λογαριασμό!(3) Όμως όπως απαντούν οικονομολόγοι στο Σίγμα «στην περίπτωση της Λαϊκής αν δύο άτομα έχουν έναν κοινό λογαριασμό με 200.000 ευρώ τότε καλύπτεται ολόκληρο το ποσό. Στην περίπτωση του κουρέματος καταθέσεων τότε θα επιβληθεί κούρεμα στις 100.000 από τις 200.000 συνολικά» (4) Το ύποπτο είναι ότι και εδώ κανείς δεν λέει ότι παραβιάζεται κατάφωρα η εγγύηση καταθέσεων. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Τράπεζα Κύπρου (όπως και οι άλλες) δημοσίευε ως και το Δεκέμβριο του 2012 ενημερωτικά φυλλάδια (5) όπου αποσαφήνιζε στην διευκρίνιση 4 ότι σε περίπτωση αποζημίωσης κοινού λογαριασμού καθένας εκ των καταθετών λαμβάνεται ως ξεχωριστή κατάθεση κοκ.

  Επιπλέον, από την αρχή της κυπριακής κρίσης «έγκριτοι» οικονομικοί δημοσιογράφοι φαινόντουσαν να μην αντιλαμβάνονται τον όρο κλιμακωτή φορολόγηση και σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ ερμήνευαν την κλιμακωτή φορολόγηση πχ του ποσού άνω των 100 χιλιάδων ευρώ με το ανεκδιήγητο συμπέρασμα ότι ως 100 χιλιάδες δεν πληρώνεις τίποτα ή 6.75% (όπως στο απορριφθέν νομοσχέδιο) αλλά ένας που έχει 100 χιλιάδες και ένα λεπτό πληρώνει 10 χιλιάδες ευρώ!! Δηλαδή δεν κατανοούσαν καν το αφορολόγητο των 100 χιλιάδων ακόμη και στην αλλαγή κλίμακας. Σαν να μην έφταναν τα άλλα, έπρεπε να υπάρξει και συστηματική παραπληροφόρηση ώστε να αποτελειώσουν την ψυχολογία των καταθετών και να καλλιεργηθεί περαιτέρω ο πανικός.

  Πέρα από αυτά, μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων στο τρίγωνο Eurogroup- Τρόικα- Κύπρος έχουν μείνει εντελώς αναπάντητα: 1) τι έγινε η εγγύηση καταθέσεων; Μήπως με την εισαγωγή του όρου έκτακτη εισφορά καταργείται η εγγύηση; Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να καταργήσουμε τα πάντα απλά αλλάζοντάς τους ονομασία. 2) τι γίνεται με τους φορολογικού παραδείσους- μέλη της Ε.Ε. που κάνουν την Κύπρο να μοιάζει με παιδική χαρά; 3) ποιός ήταν ακριβώς ο σκοπός της Ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που έγινε για την αξιολόγηση διαφόρων τραπεζικών κινδύνων; Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάνει ο Γαλλογερμανικός άξονας απαντάται στην λαική ρήση «δέρνει τους μικρούς να τρομάξουν οι μεγάλοι» (βλέπε Ελλάδα, Ιβηρική χερσόνησο και κυρίως Ιταλία).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.