#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα - 9 δις τα μέτρα του 2013Με ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων θα πάει εκτός απροόπτου στη Σύνοδο Κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς. Το σκωτσέζικο ντους της τρόικας συνεχίζεται κι από το σοκ της Τετάρτης με τα 550 εκατ. των τραπεζών, την Πέμπτη ο Τόμσεν και η παρέα του πήγαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών με… καλύτερη διάθεση.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν τα καθημερινά ραντεβού μέχρι να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές.

Από τη συνάντηση της Πέμπτης που κράτησε 2,5 ώρες τα θέματα που βγήκαν είναι τα εξής:

- Η κυβέρνηση θεωρεί εξασφαλισμένη την επιμήκυνση του προγράμματος καθώς συζητήθηκε με την τρόικα το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπολογίζεται σε 12 δις ευρώ. «Αν βρεθεί λύση για τα δημοσιονομικά και για τα prior action (προαπαιτούμενες δράσεις) τότε θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί η επιμήκυνση», ανέφεραν από το υπουργείο.

- Φαίνεται να πείθεται η τρόικα σε ότι αφορά το θέμα των μέτρων που θα χρειαστούν από μια επιμήκυνση. Οι τροικανοί λένε ότι χρειάζονται νέα μέτρα, η κυβέρνηση το αμφισβητεί. «Εμείς αυτό το στοιχείο το αμφισβητούμε, τους δείξαμε το δικό μας υπόδειγμα, εκείνοι δεν μας έχουν παρουσιάσει το δικό τους. Περιμένουμε τις μακροοικονομικές υποθέσεις, τις παραμέτρους του υποδείγματος γιατί εμείς διαφέρουμε πολύ στα μακροοικονομικά και στη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρουν στο υπουργείο.

- Φαίνεται να έχει κλείσει συμφωνία για μέτρα 9 δις ευρώ το 2013 κι όχι 7,7 που προβλέπει το προσχέδιο. Η τρόικα εμφανίζεται αμετάπειστη σ’ αυτό και δεν υπάρχει προθυμία να δεχθούν άλλα. «Yπάρχει επιμονή εκεί, παρότι το τέθηκε στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν αυτό. Δεν είναι μόνο δαπάνες αλλά και φόροι» τόνιζε πηγή του υπουργείου.

- Σώζονται όπως όλα δείχνουν τα αναπηρικά επιδόματα που είναι 300 εκατ. ευρώ.

- Συμφωνήθηκαν οι ρήτρες απόκλισης στόχων και επίτευξης. Αν δηλαδή κάτι δεν πάει καλά πρέπει να πάρουμε μέτρα, αν είμαστε εντάξει στις δεσμεύσεις μας θα χαλαρώσουν τα σκληρά μέτρα.

- Έκανε πίσω η τρόικα στο θέμα των 550 εκατ. των τραπεζών και φάνηκε πιο διαλλακτική. Ενώ χθες απέρριπταν τις ελληνικές προτάσεις σήμερα η στάση τους φέρεται να άλλαξε και το ποσό θα ενταχθεί τελικά στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012.

- Οι περικοπές στις συντάξεις είναι περίπου 4,9 δις για το 2013.

- Συμφωνήθηκαν τα πάντα για τη φορολογική μεταρρύθμιση και θα είναι κάτω από τα 2 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσουμε τα 13,5 δις ευρώ θα πρέπει να αυξηθούν δυστυχώς οι περικοπές. «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες στην αρχή. Σήμερα φαίνεται να έκλεισε και συνέβαλε ώστε να μειωθεί πολύ το κενό. «Νετ» είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ«, ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών.

- Αγκάθι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης που πιθανότατα θα μπει ως prior action πριν από τα χρήματα.

Η νέα συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα ενώ δεν αποκλείονται ραντεβού και μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να βγει το μείγμα των μέτρων. Πάση θυσία για την κυβέρνηση, πάντως, είναι να υπάρχει πακέτο μέχρι την  αναχώρηση του Σαμαρά από το αεροδρόμιο. Αισιοδοξούν ότι έστω και με την ψυχή στο στόμα θα υπάρχει το πακέτο στη Σύνοδο ώστε να δοθούν οι γενικές κατευθύνσεις για τη δόση και την επιμήκυνση, ενώ ανοικτό παραμένει το ζήτημα του νέου κουρέματος το οποίο τέθηκε επισήμως τόσο από το ΔΝΤ και την Κ. Λαγκάρντ όσο και από τα τέσσερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. unfair avatar
    unfair 12/10/2012 10:02:52

    Νομίζουν πως θα πάρουν τους φόρους που θα βάλουν όταν ΜΕΙΩΝΟΥΝ μισθούς, συντάξεις, ΑΥΞΑΝΟΥΝ φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες, ΜΕΙΩΝΟΥΝ στα υψηλά εισοδήματα κ στις ΑΕ, με παράλληλη τόσο καιρό στάση πληρωμών από το Δημόσιο προς την αγορά!?
    ...ίσως από τους συμβολαιογράφους ή τις εταιρίες που δέχονται στα ροζ τηλέφωνα του ραντεβού για τον γιατρό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.