#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/06/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομπάρσος των πολιτικών εξελίξεων πλέον το ΠΑΣΟΚΥπαρκτός είναι ο κίνδυνος λειτουργώντας ως συμπλήρωμα του νέου πολιτικού συστήματος, χωρίς κοινωνικές αναφορές και με αδύναμη εκλογική επιρροή, το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί από πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε κομπάρσο. Ισως αυτό να εννοούσαν στελέχη, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος προεκλογικά μιλούσε για το «βαρύ χειμώνα του ΠΑΣΟΚ που έρχεται…», αν και η πρόβλεψη αυτή -που επισημαίνεται και σε κείμενα πλέον όπως το τελευταίο της Αριστερής Πρωτοβουλίας- συνδέεται άμεσα και με το πρώτο δείγμα γραφής μετά τη στρατηγικού χαρακτήρα εκλογική ήττα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αγνόησε επιδεικτικά τις εισηγήσεις κορυφαίων και μη στελεχών του κόμματος. Με επιχείρημα την «υπουργίτιδα που πρέπει να εγκαταλειφθεί», στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε και θεσμικό μανδύα παραπέμποντας σε απόφαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 33 μελών, τοποθέτησε στην κυβέρνηση δικούς του ανθρώπους που δεν παραπέμπουν στο κόμμα, σε σημείο που εκδικητικά κάποιοι άρχισαν ήδη να μιλούν για τους «κηπουρούς του Βενιζέλου».

Κυρίαρχη είναι η πρόβλεψη ότι αυτή η «επίδειξη ισχύος» δεν θα μείνει αναπάντητη, κατ’ αρχάς, από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και από άλλα στελέχη, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και η Αννα Διαμαντοπούλου, που ήδη νιώθουν άβολα στο ΠΑΣΟΚ του 12%. Από το ρεπορτάζ όμως προκύπτει ότι κανείς δεν πρόκειται να σηκώσει άμεσα το… γάντι, αν και βλέπουν τον κίνδυνο της περιθωριοποίησής τους, ακούγοντας μάλιστα στενούς συνεργάτες τού Ευ. Βενιζέλου να λένε ότι «στο ΠΑΣΟΚ του 12% δεν μπορούν να χωρέσουν πολλά ισχυρά “εγώ”».

Από τα κορυφαία στελέχη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει εμπιστοσύνη μόνο στον Κώστα Σκανδαλίδη (τον οποίο όρισε και εκπρόσωπο του κόμματος στην τριμερή που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε το προγραμματικό πλαίσιο και τη σύνθεση της κυβέρνησης), όλοι οι άλλοι όμως βλέπουν σχέδιο «βενιζελοποίησης» του ΠΑΣΟΚ -όπως κάποτε μιλούσαν για «παπανδρεοποίηση»- σε πλήρη εξέλιξη και ετοιμάζουν τις κινήσεις τους.

Σε υψηλότερους τόνους κινείται ο Μ. Χρυσοχοΐδης, στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει ο Α. Λοβέρδος, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι δεν πρέπει να λογίζεται ως τρίτο μέλος της ομάδας Λοβέρδου - Χρυσοχοΐδη, αφού ναι μεν η πρότασή του για εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου στην Ελλάδα (πρωθυπουργός από το πρώτο κόμμα και δύο αντιπρόεδροι από τα δύο συνεργαζόμενα στη νέα κυβέρνηση) απορρίφθηκε στη συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Φώτη Κουβέλη, αλλά, όπως ο ίδιος αναφέρει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ποτέ δεν πρότεινε συμμετοχή συγκεκριμένων στελεχών στην κυβέρνηση.

Η Α. Διαμαντοπούλου (για την οποία προέκυψαν φήμες ως και αποχώρησής της από το ΠΑΣΟΚ μετά την υπουργοποίηση Παπαθεοδώρου, που ως πρύτανης πολέμησε σκληρά το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ) φρόντισε νωρίτερα να κάνει γνωστό ότι συμφωνεί με τη γραμμή χαμηλής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κερδίζοντας λίγο χρόνο και τηρώντας επίσης στάση αναμονής.

Στην Ιπποκράτους για να απαντήσουν στα πρώτη δηλητηριώδη σχόλια -«αν ο Βαγγέλης ήθελε να βάλει τέτοια στελέχη και να αφήσει τον Σαμαρά να λύνει και να δένει, ας μας έλεγε να ψηφίσουμε κατευθείαν Ν.Δ.», είναι μόνο ένα από αυτά- παραδέχονται ότι όντως στόχος ήταν να συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση Σαμαρά» και να είναι η Ν.Δ. εκείνη που θα αναλάβει την κύρια ευθύνη της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και των «ισοδύναμων μέτρων», που θεωρούν βέβαιο ότι θα ζητηθούν από την Ε.Ε. εφόσον γίνουν δεκτά τα αιτήματα της επαναδιαπραγμάτευσης για επιμήκυνση του προγράμματος και για αλλαγές στα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, αν η πρώτη μάχη Βενιζέλου - κορυφαίων κερδήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που επέβαλε τελικά τη γραμμή του, η δεύτερη θα δοθεί στο πεδίο του κόμματος παράλληλα με την ανακοίνωση του σχεδίου για την «ανασύσταση της παράταξης». Σ’ αυτό το πεδίο έχουν και τα κορυφαία στελέχη τα δικά τους όπλα και η αναφορά δεν γίνεται μόνο στις διάφορες «πλατφόρμες» που θα κατεβάσει ο καθένας αλλά στην ανάγκη για συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη για να ανασυνταχθεί η Κεντροαριστερά, όπου κάποιοι από τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα υπηρετήσει τη στρατηγική της επανένωσης της κεντροαριστερής παράταξης και να υλοποιήσει αναγκαίες συνεργασίες.

Εκτός παιχνιδιού οι κορυφαίοι

Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ επέλεξε τα πέντε κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των κορυφαίων στελεχών σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, σε κυβερνητικό, όπου θα προχωρά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ (που είναι πρόσωπα της εμπιστοσύνης του) όποτε χρειάζεται, κρατώντας εκτός κυβερνητικών εξελίξεων τους κορυφαίους.

Δεύτερον, σε κομματικό, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι θα στελεχώσει το κοινοβουλευτικό αλλά και το κομματικό επιτελείο με νέα στελέχη, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για τα στελέχη που θα είναι στην ηλικιακή ομάδα των τριαντάρηδων.

Ωστόσο, υποτιμά το σχέδιό του όποιος εκδικητικά μιλά σήμερα για «κηπουρούς του Βενιζέλου».

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαφτσάρης, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος και κυρίως ο έμπειρος διπλωμάτης και υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας (αδελφός της Ελένης Κούρκουλα και γαμπρός του Διονύση Παναγιωτάκη) προορίζονται για πρόσωπα-κλειδιά όχι μόνο της νέας κυβέρνησης, αλλά και της υλοποίησης του σχεδίου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να έχει «μάτια και αφτιά» στην κυβέρνηση για να ελέγχει τις εξελίξεις και παράλληλα να διατηρεί ασφαλείς αποστάσεις για να επαγγελθεί όσο πειστικά γίνεται το διαζύγιο του ΠΑΣΟΚ με τον κυβερνητισμό.

 Γιάννης Καμπουράκης στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 24/06/2012 11:40:38

  ... ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟΝ ΜΑΣ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ, ΟΤΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΚΑΚΩΝ, ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ ΒΑΛΕ...
  ΑΠΟΓΥΜΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΜΜΑΤΙΚΕΣ, ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ...
  ...Η ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΚΟΥΣ... ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ...

 2. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 24/06/2012 12:28:54

  Δηλαδή πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;
  Οχι οτι παίρνω το μέρος του,αλλά έγινε αρχηγός στο πασόκ και δεν θα βάλει δικά του πρόσωπα στην κυβέρνηση;Ή θα αφήνει τους δελφίνους να στήνουν στρατηγεία αμφισβήτησης;
  Το Πασόκ θα σβήσει οριστικά και σε αυτό θα βοηθήσει και ένας απροσδόκητος σύμμαχος...,ο Βενιζέλος!

 3. anonymous avatar
  anonymous 24/06/2012 13:05:28

  Το ΠΑΣΟΚ θα μετατραπεί σε κόμμα-τσόντα μόνιμο εταίρο της εξουσίας. Θα μαζέψει όλους τους εξουσιομανείς και τέλος.

 4. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 24/06/2012 13:17:48

  Το ΠΑΣΟΚ δεν σβήνει τόσο γρήγορα αγαπητοί μου.
  Έχουνε φροντίσει για αυτό τα 30 χρόνια πελατειακές σχέσεις.
  Ολόκληρο το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" που αποτελείται ως επί το πλείστον από συνδικαλιστές και δημοσίους υπαλλήλους (οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι με το "κράτος" όχι με τα κόμματα) έχει πάει στο ΣΥΡΙΖΑ!
  Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 3%-4%. ΟΙ υπόλοιποι είναι δυσαρεστημένοι Πασόκοι (το άρθρο δεν αλλάζει την ουσία του ουσιαστικού) οι οποίοι περιμένουνε 5 κουβέντες από τον Βενιζέλο για να επιστρέψουν στο μαντρί...
  Όλοι οι πασόκοι δημόσιοι υπάλληλοι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ όπως πήγαν οι δικοί μας στον Καμμένο.
  Διότι, ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις δύο ώρες ημερισίως για "ξυσιμο", να παίρνεις 2,5 χιλιάρικα με 47 επιδόματα, να μην σε ελέγχει κανένας και μετά να έρχεται το ΠΑΣΟΚ και ο Ρέππας (υπό το βάρος της Τρόικας) και αργότερα και η ΝΔ μαζί και ο Παπαδήμος και να σου λένε οτι, θα δουλεύεις 8άωρο, θα παίρνεις 1.200 μισθό και θα βαθμολογείσαι και κάθε έξι μήνες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Έφυγαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και πήγανε στα κόμματα που πρεσβεύουν οτι οι μισθοί στο δημόσιο θα επανέλθουνε σε προ κρίσης εποχή, οτι δεν θα απολυθεί κανείς και οτι μάλιστα θα προσληφθούνε κι άλλοι...
  Ποιά κόμματα τα πρεσβέυουν αυτά;;;
  Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Καμμένος!

  Συνεπώς να μην υποτιμούμε το ΠΑΣΟΚ. Εάν πει δύο κουβέντες ο χοντρός που περιμένουνε να ακούσουνε οι συγκεκριμένοι, τότε θα επιστρέψει ένα 15%-20% ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ με δομές, ιεραρχία κτλ. έτοιμο να "κυβερνήσει"!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.