16/06/2010 22:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομισιόν: έρχονται νέα μέτρα

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί, σημειώνει η Κομισιόν σε έκθεσή της για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ το 2010, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν κάνει λόγο για κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, δεδομένου ότι αυτή, σε μεγάλο βαθμό, όπως σημειώνει, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και η ετοιμότητα της χώρας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο.

Αναφέρει ακόμη ότι φέτος στην Ελλάδα εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία βασίζονται περισσότερο στην αύξηση των κρατικών εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών, όμως προσθέτει ότι τα επόμενα χρόνια τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τις περικοπές των δαπανών θα είναι περισσότερο ισορροπημένα.

Για το 2010 αναφέρει ακόμη πως βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, το έλλειμμα θα ξανανέβει στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή αναφέρει ότι στην υποθετική περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2011 είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προϋπολογισμό του 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα εμφάνιζε αύξηση κατά 0,6%.

Ωστόσο, για το 2011, το 2012 και το 2013 η Επιτροπή σημειώνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει τον κίνδυνο από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, στην Ελλάδα προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.

Επισημαίνεται ακόμη πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και το οποίο συνοδεύεται από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Γενικότερα, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών των χωρών της ΕΕ, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «μία συνταγή» και πως η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής. Ακόμη, επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη μία σταδιακή προσαρμογή που βασίζεται σε περικοπές δαπανών από μία «βίαιη» προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι για τις χώρες με χαμηλό επίπεδο εσόδων, η προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

Τέλος, η έκθεση τονίζει ότι οι χώρες που είδαν τα δημόσια οικονομικά τους να επιδεινώνονται σημαντικά, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν αυτές οι οποίες έπασχαν από χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλά εμπορικά ελλείμματα και υψηλές πιστώσεις.

ΚΚΕ: Μόνο η αρχή της ανελέητης επίθεσης στο λαό το μνημόνιο

Με την έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το ΚΚΕ η θέση - πρόβλεψή του ότι το μνημόνιο δεν είναι το τέλος αλλά μόνο η αρχή της ανελέητης επίθεσης στο λαό.

«Όσο πιο γρήγορα ο λαός αρνηθεί τις θυσίες για την πλουτοκρατία και αντεπιτεθεί για την ανατροπή του μνημονίου τόσο καλύτερα γι’ αυτόν», τονίζει το ΚΚΕ.

Πηγές naftemporiki.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 16/06/2010 22:59:26

  Μετά το οικονομικό ολοκαύτωμα του ελληνικού λαού οι μόνοι που θα μείνουν σε τούτον τον τόπο θα είναι η οικογένεια Παπαντρέου και οι ….κατσαρίδες

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 16/06/2010 23:06:55

  Ε, αυτό το ΚΚΕ βρε παιδάκι μου...
  Χάθηκε να πει "τόσο το καλύτερο για όλους μας";

  Διαβάζω τις ανακοινώσεις τους, κι ενώ συμφωνώ συνήθως στην ανάλυση που κάνουν για τις αιτίες και τα προβλήματα, στο τέλος είναι σαν, μόνιμα, να μας λένε: "Εμείς σας τα είπαμε κι εσείς τώρα ότι θέλετε κάνετε".

  Δεν τους κατηγορώ, την αίσθησή μου περιγράφω.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • zackii avatar
   zackii @ Θραξ Αναρμόδιος 17/06/2010 05:49:29

   Δυστυχώς, και χωρίς να εξετάσουμε τους λόγους αυτοί και ο ΣΥΝ είωαι οι μόνοι που κάνουν αντιπολίτευση - και καταλαβαίνετε γιατί λέω δυστυχώς- η ΝΔ εμφανίζεται να συμφωνεί σε όλα με το ΓΑΠ, εκτός από κάτι τεχνικά θεματάκια. Το έχω ξαναγράψει. Δεν φτάνει να ψηφίζεις όχι.

 3. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 17/06/2010 01:04:37

  Αφού σήμερα η ύφεση χτύπησε -10% ..για να δούμε τι θα μας πουν αύριο που θα επισκεφτούν τον Παπακωνσταντίνου χιχχχχιχι

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 17/06/2010 03:40:45

  Τα μέτρα θα συνεχιστούν μέχρι τη μετατροπή όλων των Ελλήνων σε φτωχαδάκια υπαλλήλους των ξένων επιχειρήσεων που θα έχουν αγοράσει και ουσιαστικά θα διοικούν όλη την Ελλάδα. Αυτό αργεί να γίνει οπότε έχουμε πολλά μέτρα μπροστά μας ακόμη. Τώρα μόλις ξεκινάει η διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Η προεργασία είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1980 από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυστυχώς πήρε εύκολα με το μέρος του ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που παραδόθηκε στις υποσχέσεις της γρήγορης μάσας χωρίς βέβαια ποτέ να παραδεχθεί την αλήθεια. Όποιος βλέπει το ζήτημα μόνο στα πλαίσια της παγκόσμιας κρίσης ή της δήθεν ανικανότητας του ΓΑΠ θα αδυνατεί όλο και περισσότερο να εξηγήσει αυτά που θα συμβούν.

 5. anonymos avatar
  anonymos 17/06/2010 11:47:00

  Αυτή τη φορά εμείς θα τους πάρουμε μέτρα και όποιος είναι πάνω απο 1.8 θα του κόψουμε τα πόδια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.