04/03/2010 18:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομισιόν: Έρχονται περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

Η μείωση των μισθών στο δημόσιο, θα έχει συνέπειες και ως προς το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ.

«Η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Σε πολλές χώρες έγινε αυτό».

«Τα μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

«Όπως είπε ο Επίτροπος Ρεν, δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό και αντιανταγωνιστικό για μια χώρα από το να διατηρεί δημοσιοοικονομική ανισορροπία», ανέφερε ο εκπρόσωπος και είπε πως αναμένει ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που θέτει, κυρίως για το 2010.

«Τα μέτρα είναι επώδυνα για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία και, εν τέλει, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», πρόσθεσε.

Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, μετά την εξαγγελία των πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αλφατάζ αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση των «27» της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να λάβουν συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίο….».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 04/03/2010 18:53:57

  Μπα γιατί για να μειωθεί το έλλειμμα εκεί;

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αυτό αλλιώς μιλάμε για πολεμο.

 2. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 04/03/2010 18:59:26

  Δε νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα θα είναι οι περικοπές των μισθών αλλά το κλείσιμο πάρα πολλών επιχειρήσεων και η συνακόλουθη ανεργία. Για πολλά χρόνια.

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 04/03/2010 19:01:11

  Για μένα είναι αιτία πολέμου αν γίνουν αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα.

 4. nasos avatar
  nasos 04/03/2010 19:06:18

  Μα αυτό είναι το θέμα,επειδή δεν έχουμε δικό μας νόμισμα για να το υποτιμήσουμε,θα πάρουμε την άλλη οδό,αυτή της μείωσης των μισθών
  το χθεσινό 7% ήταν μόνο η αρχή,πάμε για τουλάχιστον -25%

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/03/2010 19:31:33

  Αν αρχίσουμε να δουλεύουμε σαν σκυλιά, να δείτε για πότε ανεβαίνει η ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι οι μισθοί το πρόβλημα, είναι παραγωγικότητα. Ο καφές που πίνει η γραμματέας χαλαρά με τη συνάδελφό της, που σε αγριοκοιτάζει αν της πεις να δουλέψει παραπάνω, ο ένας εργάτης που δουλεύει στα συνεργεία και οι άλλοι κάθονται και τον κοιτάζουν (μη μου πείτε ότι δεν το βλέπουμε κάθε μέρα το φαινόμενο), οι χαλαροί ρυθμοί μας γενικώς.

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Επώνυμος 05/03/2010 10:34:30

   Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες ετησίως από όλους τους Ευρωπαίους

   Γιατί μασάτε τα παραμύθια της ηττοπάθειας?

   Για δες: http://en.wikipedia.org/wiki/Working_time#Western_Europe

   Για κοίτα που είναι η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 04/03/2010 19:40:29

  Μα το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς, που λέμε από χθες οι κακοί Δ Υπάλληλοι το πρόβλημα της χώρας.
  Δεν περιέκοψε επιδόματα και δεν προχώρησε στον εξορθολογισμό των μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο τομέα. (έχω πει πολλές φορές ότι άτομα με διδακτορικό παίρνουν 1000 - 1200 € λιγότερα από την δακτυλογράφο της εφορίας του Λυκείου)
  Περιέκοψε μισθούς, τα ΔΧ ΕΑ και ΔΠάσχα δεν είναι επιδόματα.
  Υπάρχουν στο Δημόσιο άτομα που δεν είναι μόνιμα και αμείβονται με ότι ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις και όχι ο 3205.
  Από την στιγμή που ακυρώνει τη συλλογική σύμβαση πως δεν θα έχει επακόλουθο στον Ιδιωτικό Τομέα;
  Εκτός αν κάποιος θέλει να πιστεύει ότι ακόμα και σε μια χώρα σαν το .......... που έχουμε, η συλλογική σύμβαση θα έχει άλλη εφαρμογή για τις ίδιες ειδικότητες στην Οικονομία.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η περικοπή μισθών ή η περικοπή επιδομάτων όχι αναλογικά αλλά ενιαία (πχ 12% κόβει και στα 1,415 € 12% και στα 3,500 €)
  Είναι ότι μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα της Οικονομίας.
  Μείωσε την κατανάλωση.
  Που θα επιφέρει μείωση της ζήτησης - παραγωγής.
  Που θα επιφέρει μείωση της ανάπτυξης, με τελικό αποτέλεσμα απολύσεις είτε είναι πχ Αορίστου χρόνου στο στενό Δ Τομέα είτε είναι Αορίστου Χρόνου στον Ιδιωτικό Τομέα.
  Οι άνθρωποι είναι μαθητευόμενοι μάγοι, εντελώς άσχετοι, που διαλύουν τη χώρα.
  Σε περίοδο ύφεσης δεν :

  -αυξάνεις τη φορολογία
  -δεν μειώνεις την κατανάλωση
  -δεν μειώνεις εισοδήματα.

  Υπάρχουν χίλια μέτρα που μπορεί να πάρει.
  Να εξορθολογικεύονται τις δαπάνες
  Να σταματήσουν οι σπατάλες
  Να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές
  Να σταματήσει η σπατάλη κλπ

  Μου προκαλεί έκπληξη λοιπόν που υπάρχουν μισθωτοί που δεν κατάλαβαν ότι είναι οι επόμενοι. Η ακύρωση συλλογικών συμβάσεων σημαίνει πολύ απλά ότι η χ Τράπεζα ή η ψ βιομηχανία δεν είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει από την νομοθεσία, αλλά αν θέλει.
  Εκτός αν πιστεύει πάλι κάποιος ότι οι λογιστές πχ ή οι εργάτες ή οι εργατοτεχνίτες κλπ θα υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις και θα έρθει το κράτος και θα πει ότι η συλλογική σύμβαση έχει εφαρμογή μόνο στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Οι δικηγόροι θα κάνουν πάρτι και οι εργοδότες θα βγάλουν εκατομμύρια.

  ΥΓ

  Πόσοι γνωρίζουν ότι το κράτος δεν αποδίδει τις εισφορές που κρατά από τους εργαζόμενους στα Ταμεία;
  Ας μας πει ο κ Λοβέρδος πχ πόσα € έχει καταβάλλει από το 1993 στο Ταμείο Πρόνοιας ΔΥ έως σήμερα από εισφορές που έχει εισπράξει ή στο ΙΚΑ πχ;
  Αλλά τα Ταμεία είναι ελλειμματικά...

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 04/03/2010 19:42:03

  και πριν αρχίσουν πάλι να φωνάζουν μερικοί ΦΠΑ, ΔΕΗ κλπ πληρώνουν όλοι και του Ι Τομέα....

 8. Orestios avatar
  Orestios 04/03/2010 19:48:05

  Για να καταλάβουν μερικοί πως τα μέτρα θα αφορούν όλους. Για να πάψει η διχαστική πολιτική, που τροφοδοτήθηκε από το GAP και τους συν αυτώ.
  Όλοι οι εργαζόμενοι θα χάσουν, είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα.
  Μόνο οι φανατικοί GAPικοί δεν μπορούν να το καταλάβουν.

 9. Nikoς avatar
  Nikoς 04/03/2010 21:13:01

  Εμάς ήδη μας είπε ο προιστάμενος να προτετοιμαζόμαστε σιγα σιγα..έρχεται σίγουρα και στον ιδιωτικό τομέα. Εξαρχής αυτό φαίνεται να ήταν το σχέδιο. Απλα τραγικοί

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Nikoς 04/03/2010 22:01:21

   Φίλε μου να το ξανά πω όσο πιο απλά μπορώ, ακόμα και στο ............. που αποκαλείται Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να υπάρξει νόμος περιορισμένης εφαρμογής.
   Μπορεί ένας νόμος να έχει παραθυράκια, εξαιρέσεις κλπ αλλά δεν μπορεί να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για αλά κάρτ εφαρμογή στο εργατικό δίκαιο.
   Δεν μπορεί οι συλλογικές συμβάσεις που θα υπογραφούν να ισχύουν για όλους τους εργοδότες πλην Κράτους.
   Θα υπάρξουν εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα απαιτήσουν το ίδιο (γιατί θα γλιτώσουν πολλά λεφτά) και υπάρχουν εργαζόμενοι που θα απαιτήσουν να αμείβονται το ίδιο.
   Τα δώρα δεν είναι επιδόματα.
   Δεν μιλάω μόνο για ΔΕΚΟ αλλά και για τράπεζες, ΝΠΙΔ, εταιρείες του Δημοσίου που δεν θα εφαρμόσουν συλλογικές συμβάσεις και εκεί θα πατήσουν Ιδιώτες για να μην πληρώσουν.
   Μετά από 10 χρόνια που θα έχουμε τελεσιδικία των δικαστικών διενέξεων θα είναι ....άλλη κυβέρνηση.
   Εκεί είναι το αληθινό πρόβλημα, στον προγραμματισμό και στον σχεδιασμό του επιπέδου Καραγκιόζη, να ξεγελάσω σήμερα, να την σκαπουλάρω και αύριο βλέπουμε.
   Λειτουργεί σε παράγκες αλλά όχι σε ......... που έχουν την ψευδαίσθηση της Κρατικής οντότητας.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/03/2010 21:30:55

  Η πίεση στις επιχειρήσεις (σε όσες έχουν απομείνει που δεν είναι ολιγοπώλια) είναι μεγάλη από το φθινόπωρο του 2008. Πολλές έχουν ήδη κάνει περικοπές... Οι τράπεζες έχουν περάσει το μήνυμα ότι τα δάνεια θα λιγοστέψουν και θα ακριβήνουν. Η ζήτηση είναι κάτω. Και πόσες είναι εξαγωγικές; Πόσο θα περιμένουν την ...ανάκαμψη στην ΕΕ;

  Ισχνές αγελάδες...

 11. nasos avatar
  nasos 05/03/2010 00:02:08

  Είμαστε στα πρόθυρα του να μπουμε,αν δεν έχουμε μπει ήδη σε φαύλο κύκλο:οι μισθοί μειώνονται λόγω ελλείμματος,αλλά έτσι πέφτει η κατανάλωση,άρα μειώνται τα έσοδα,ανάπτυξη λόγω διεθνούς κρίσης δεν έχουμε,ο τουρισμός πέφτει και αυτός,μόνο από την Ναυτιλία(που είναι ο μόνος ανταγωνιστικός τομέας επειδή το κράτος δεν ανακατεύεται στα πόδια των εφοπλιστών και επειδή δουλεύει με δολάρια-παρ'όλα αυτά ο πάνσοφος ΓΑΠ κατήργησε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας) έχουμε κάποια ενθαρυντικά σημάδια,αλλά δεν φτάνει αυτό

  με λίγα λόγια η οικονομία αργοπεθαίνει προσπαθώντας να εξυπηρετήσει το δυσβάστακτο χρέος.

 12. Εγώ avatar
  Εγώ 05/03/2010 13:28:57

  Δεν έχετε καταλάβει καλά: για το καλό μας θα γίνουν οι περικοπές!
  - Θα πληρώνουμε λιγότερο φόρο (αφού θα έχουμε μικρότερο εισόδημα)
  - Θα περιοριστούν οι καταναλωτικές παρορμήσεις μας και θα επιστρέψουμε σε έναν πιο αγνό τρόπο ζωής
  - Δε θα πηγαίνουμε διακοπές αλλά θα επιστρέψουμε στα χωριά μας
  - Θα μειωθούν οι κρατήσεις μας για τα ασφαλιστικά ταμεία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.