#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2010 12:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομένα και τα ποτά και τα τσιγάρα - μας μένει ακόμα το σεξΤέθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου σε ισχύ η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, μετά και την υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, αλλά και τον προσδιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του μέτρου.

Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Mετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

Θα προηγηθεί περίοδος χάριτος ενός μήνα (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατά τον οποίο θα γίνονται μόνο συστάσεις, και από τον Οκτώβριο θα επιβάλλονται κανονικά.

Παράταση οκτώ μηνών θα δοθεί σε καζίνα και σε κέντρα με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

Καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας.

Η «φωτιά» πίσω από το κυνήγι του καπνού

Όπωες γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στον Ελέυθερο Τύπο, από τη δεκαετία του 1990 κιόλας, στις ΗΠΑ κυρίως και κατόπιν στη Δ. Ευρώπη, άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα κατά του καπνίσματος. Παράλληλα, οι αποκαλύψεις γύρω από τις καπνοβιομηχανίες-παγκόσμιους κολοσσούς διαδέχονταν η μία την άλλη. Ακόμα και γνωστές χολιγουντιανές ταινίες τις κατήγγειλαν για επικίνδυνες ουσίες στα τσιγάρα. Μάλιστα, η Ε.Ε. έφτασε στο σημείο να στραφεί κατά ορισμένων από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πολυεθνικές, διότι υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι πίσω από το διεθνές λαθρεμπόριο τσιγάρων βρίσκονταν αυτοί οι «γίγαντες» με τα ιλιγγιώδη κέρδη και την τεράστια επιρροή στους πολιτικούς κύκλους, σε όλο τον κόσμο. Ο «πόλεμος» κατά του καπνίσματος είχε άμεση σχέση όχι μόνον με την απίστευτη ισχυροποίηση του «λόμπι» των καπνοβιομηχανιών. Ταυτόχρονα, οι ασθένειες από το κάπνισμα (καρκίνοι, καρδιακές παθήσεις κ.ο.κ.) προκαλούν τρομερή οικονομική αιμορραγία για τα συστήματα Υγείας -και τον κλάδο των Ασφαλειών- και σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης στο δυτικό κόσμο το πρόβλημα διογκώνεται σοβαρά. Ως εκ τούτου, στα κέντρα λήψης αποφάσεων θεωρήθηκε επιτακτική ανάγκη η απαγόρευση του καπνίσματος. Οσον αφορά τις καπνοβιομηχανίες, αυτές πουλάνε πια στη διαρκώς αυξανόμενη πελατεία τους, στο «σκουπιδοντενεκέ» ανθρώπων του Τρίτου Κόσμου. Στην Ελλάδα, που έχει παράδοση στο κάπνισμα, το μέτρο εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες. Ερχεται, όμως, σε μια εξαιρετικά κακή οικονομική περίοδο, και ειδικά τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα από την απαγόρευση. Κάτι που θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη άσχημη θέση των μικρών και μεσαίων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/09/2010 13:05:12

  Είναι κατανοητό ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία το μέτρο ίσως να πλήξει σε κάποιο βαθμό τα κέντρα εστίασης και αναψυχής, αλλά εξ ίσου σαφές είναι ότι αυτός ο νόμος έπρεπε (πρέπει) κάποτε να εφαρμοστεί και δεν μπορεί να συναρτάται με τις συγκυρίες και τους οικονομικούς κύκλους. Ειδικά δε για τον συγκεκριμένο κλάδο που αναμένεται να πληγεί, ας με συγχωρήσουν οι καφετεριάδες και οι εστιάτορες, αλλά δεν τρέφω και τη μέγιστη δυνατή εκτίμηση για τις πρακτικές αισχροκέρδειας που εφάρμοζαν κατά την περίοδο των "παχέων αγελάδων". Νομίζω λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν μαζέψει από τότε αρκετό "λίπος" για να ανταπεξέλθουν μέχρι την αναγκαία περίοδο που απαιτείται για να προσαρμοστούν οι θαμώνες και να μάθουν ότι στο εστιατόριο πάμε για να φάμε, να πιούμε και να συζητήσουμε, και όχι για να ντουμανιάσουμε τους γύρω μας.

 2. salmonellas avatar
  salmonellas 01/09/2010 13:06:57

  Tρεις το λαδι, τρεις το ξυδι, εξι το λαδοξυδο. Ενα ακομα κυνηγι μαγισσων που δεν θα οδηγησει πουθενα. Αντι να κυνηγανε αυτους που καταβαραθρωσαν την Ελληνικη οικονομια, κυνηγανε εκεινους που προσπαθουν να την κρατησουν ζωντανη. Οι ασκοι τοι Αιολου εχουν ηδη ανοιξει και θα συμπαρασυρουν τα παντα στο περασμα τους. Πως σας φαινεται να εχει μια τραπεζα 100 εκατομμυρια κερδη και εξι δις επισφαλειες? Ωραιο, ε. Το ωραιοτερο ειναι οτι η κατασταση συνεχως επιδεινωνεται και θα κληθει ο κ. Παπακωνσταντινου να μας σωσει πληρωνοντας.. με δικα του χρηματα.

 3. Asterix avatar
  Asterix 01/09/2010 13:48:12


  Το κάπνισμα είναι μια δραστηριότητα που συντίθεται από τις ακόλουθες επιμέρους πράξεις:
  1. Αναμμα σιγαρέτου,
  2. Είσοδος του καπνού στους πνεύμονες.

  Αν παραλειφθεί οιαδήποτε εκ των άνω, δεν θεωρείται ότι καπνίζουμε.
  Παραδείγματα:
  Α. Αν παραλειφθεί το 1. (άναμμα σιγαρέττου) και βάζεις - βγάζεις το σβηστό τσιγάρο στο στόμα, σημαίνει ότι ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ.

  Β. Αν παραλειφθεί το 2. (είσοδος του καπνού στους πνεύμονες) και το φτύσεις αμέσως -- όπως ο Μπιλ Κλιντον με τη μαριχουάνα--, σημαίνει ότι ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ. Επίσης, αν το αφήσεις να καίγεται στο τασάκι, και πάλι σημαίνει ότι ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ.

  Νομίζω πως είμαι κατανοητός.

  Οποιος τολμήσει να με ενοχλήσει όταν καπνίζω θα φάει σφαλιάρα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Asterix 01/09/2010 14:01:07

   Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Εϊτε στο τασάκι, είτε ως παράγωγο του καπνίσματος των άλλων, ο καπνός βλάπτει εκείνους που επέλεξαν να μην καπνίζουν. Ας αφήσουμε τις σοφιστείες λοιπόν.

   (Να το ξαναματαεπαναλάβω: ΕΙΜΑΙ καπνιστής, έστω και περιστασιακός, αλλά δε μου/μας φταίνε σε τίποτα οι άλλοι να εισπνέουν τον καπνό μου/μας.)

 4. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 01/09/2010 13:55:07

  Προς τους καπνιστές. Σταματήστε το! Δεν σας προσφέρει τίποτα και το μόνο που καταφέρνει είναι να σας μειώνει το χρόνο ζωή σας στον μάταιο τούτο κόσμο. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι τι προτιμάτε. Ένα χρόνο παραπάνω με τα παιδιά σας και τα εγγόνακια σας σε γιορτές και χαρές ή μία κούτα τσιγάρα; Όταν μπορείτε να σκεφτείτε εις βάθος την απάντηση τότε ναι θα το κόψετε τον αργό θάνατο.

 5. tsilivithras avatar
  tsilivithras 01/09/2010 14:47:42

  "Καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας."

  Εύχομαι κάποιος εργοδότης που ξόδεψε χρήματα για να φτιάξει χώρο καπνίσματος για τους υπαλλήλους του να έχει το θάρρος να κάνει μύνηση στο κράτος και να πάρει τα λεφτά του πίσω.
  Ελπίζω πίσω από αυτόν να πάνε κι άλλοι.
  Ελπίζω κάθε νοήμων Έλληνας να εναντιωθεί απέναντι στα "τσακαλάκια" της δημοτικής αστυνομίας που θα ρθουν στην αρχή για να τρομάξουν τον κοσμάκη και ξανά τα Χριστούγεννα για να γεμίσουν τα ταμεία του δημοσίου.
  Ελπίζω να πέσουν φάπες όπως πριν λίγο καιρό στην Αριστοτέλους.

  Ελπίζω να διασυρθεί και να γελοιοποιηθεί ένα άχρηστο και πανηλίθιο μέτρο που θα μπορούσε κάλιστα να παραμείνει υπό μορφή προαιρετική και με κίνητρα για όσους επαγγελματίες (καταστηματάρχες) επιθυμούσαν να κάνουν το χώρο τους μη-καπνιζόντων.
  Για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους υποχρεωτικά μεγάλης συνάθροισης ατόμων δεν τίθεται θέμα.
  Τα υπόλοιπα είναι απλά συνεχείς προσπάθεις ελέγχου και παραβίασης της προσωπικής ελευθερίας και υποτίμησης της ικανότητας των ανθρώπων να συννενοούνται για απλά κα ασήμαντα πράγματα.

  Το κράτος αμελεί βασικές του υποχρεώσεις και μας επιφορτίζει με πρακτικές που επιβαρύνουν την υγεία μας και την ευημερία μας.
  Θα έπρεπε να ασχολείται με πιο σοβαρά πράγματα.
  Αν πιστεύουν ότι το κάπνισμα είναι το μεγαλύτερο κακό μετά την ατομική βόμβα ΑΣ ΤΟ ΚΥΡΗΞΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ πράγμα που δεν γίνεται για έναν αριθμό λόγων.

  Κάθε απαγόρευση που έχει το χαρακτήρα της διατύπωσης αυτού του μέτρου αποσκοπεί ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε υπεραπλουστεύσεις που εξυπηρετούν ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και αφαιρούν προσωπική ελευθερία από τον πολίτη.

  Δεν θέλω να καπνίζω στο σπίτι σας.
  Θέλω να έχω το δικαίωμα να καπνίζω ή να μην καπνίζω στο γραφείο ΜΟΥ.
  Η απαγόρευση πολύ σύντομα θα "έρθει" στα σπίτια μας για να "σώσει" τα παιδιά από τους κακούς γονείς που δεν ξέρουν να τα φροντίσουν.

  Τα λέμε τότε...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ tsilivithras 01/09/2010 19:17:00

   Κι εγώ με τη σειρά μου εύχομαι οι δήμοι να μην παίρνουν εφεξής ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε -για να βρουν πόρους- να ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ να ξαμολύσουν τις δημοτικές αστυνομίες για ελέγχους και πρόστιμα. Να δούμε μετά πού θα πάει η ανατολίτικη φασιστική μαγκιά τού "φουμάρω όπου γουστάρω και αδιαφορώ για τους άλλους"...

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/09/2010 16:03:35

  Η απαγόρευση του καπνίσματος μου θυμίζει το "εδώ ο κόσμος χάνεται και το νιμού χτενίζεται...". Τα λύσαμε όλα, μας έμεινε αυτό.

 7. Ksenitemenos avatar
  Ksenitemenos 01/09/2010 16:29:26

  Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται μπορει να το δει κανείς ως ευκαιρία να πατάξει αυτή την κακή και θανατηφόρα συνήθεια και να αποταμιεύσει ένα αξιοσέβαστο ποσό! Μπορεί να είναι δύσκολο (μιλάει ένας πρώην καπνιστής) αλλά σου δίνει την αίσθηση της απελευθέρωσης και ευεξίας. Καλή Δύναμη!

 8. smoking area avatar
  smoking area 01/09/2010 16:31:18

  Οι αγροφυλακες φευγουν, ερχονται οι ... καπνοφυλακες.
  Και εκεινον τον αντιπαθη συναδελφο θα τον δωσω στο 1142, να'ρθουν οι καπνοφυλακες της Μαριλιζας.

  Ποιος θα μας σωσει απο τους φυλακες???

 9. Greco avatar
  Greco 01/09/2010 17:03:15

  για την ιστορια η πρωτη αντικαπνιστικη εκστρατεια εγινε στη ναζιστικη γερμανια

 10. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/09/2010 17:05:40

  Υποπτο αυτό.

  ΘΑ

 11. MARIA avatar
  MARIA 01/09/2010 17:49:51

  Αν τους ενδιέφερε πραγματικά η υγεία των πολιτών θα έπαιρναν ουσιαστικά μέτρα κατά των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (κλοπές, βιασμοί, πορνεία) που σαρώνει όλη την Ελλάδα. Που βρίσκεται το κράτος? Γιατί δεν συλλαμβάνει τους έμπορους/διακινητές ναρκωτικών?

  Πιστεύετε ότι είναι τυχαία η ημερομηνία εφαρμογής αυτού του μέτρου? Γνωρίζουν πως λειτουργεί ο Έλληνας και ξέρουν ότι θα ασχοληθούν όλοι με την απαγόρευση του καπνίσματος για αρκετό καιρό και θα αποπροσανατολιστούν απο τα πιό σημαντικά θέματα που τρέχουν αυτή τη χρονική περίοδο.

  Η κατάθλιψη -στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας απο τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες - είναι το πιό σοβαρό μαζικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τώρα και θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και όχι η απαγόρευση του καπνίσματος.

  Είμαι περιστασιακή καπνίστρια και δεν με αγγίζει η απαγόρευση όμως θεωρώ αυτό το μέτρο ρατσιστικό και μη δημοκρατικό. Συμφωνώ να απαγορεύεται σε νοσοκομεία, υπουργεία, τράπεζες, γραφεία κλπ. αλλά να υπάρχει ένας χώρος
  ειδικά διαμορφωμένος για να καπνίζουν οι εργαζόμενοι κατά το διάλλειμά τους.

  Όσον αφορά τους ιδιωτικούς χώρους μαζικής συνάθροισης θα έπρεπε ο κάθε επιχειρηματίας να έχει το δικαίωμα να διαλέξει αν η επιχείρησή του θα είναι για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Έτσι όποιος θέλει π.χ. να πάει σε μια καφετέρια θα μπορούσε να επιλέξει που θα πάει.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ MARIA 01/09/2010 18:12:23

   Μεγαλύτερη υποκρισία από τη δήθεν "επιλογή του πελάτη" δεν έχω ακούσει ως προς το θέμα αυτό. Ξέρεις έστω και ΕΝΑΝ καφετεριά ή εστιάτορα που να είχε δικαίωμα να επιλέξει και να μην επέλεγε να το κάνει για καπνιστές; Ας μην αστειευόμαστε λοιπόν...

  • παπαδοπαιδι avatar
   παπαδοπαιδι @ MARIA 01/09/2010 18:26:31

   σε κοβω για πολυ θεριακλού

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ MARIA 01/09/2010 18:48:02

   "Όσον αφορά τους ιδιωτικούς χώρους μαζικής συνάθροισης θα έπρεπε ο κάθε επιχειρηματίας να έχει το δικαίωμα να διαλέξει αν η επιχείρησή του θα είναι για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Έτσι όποιος θέλει π.χ. να πάει σε μια καφετέρια θα μπορούσε να επιλέξει που θα πάει."

   Έτσι ακριβώς.
   Εφόσον ένα σεβαστό κομμάτι του πληθυσμού έχει πρόβλημα σαφέστατα το κράτος να μεριμνήσει. Κοιτάζοντας όμως να μην αδικήσει ούτε το μεροκάματο των υπολοίπων ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ Ι-Δ-Ι-Ω-Τ-Η να ορίζει τον χώρο του και την δραστηριότητά του ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ!!!!

   Πόσες αυτοκτονίες είχαμε λέει από την αρχή της χρονιάς από ψυχολογικούς λόγους λόγω της κρίσης;;;;;
   Α ναι ξέχασα...θα ταν τίποτα "απατεώνες" εργοδότες αυτοί που από τον πολύ φιλοτομαρισμό αυτοκτόνησαν.

   Αυριανιστή ένα κάρο οικονομικά κίνητρα μπορεί να δώσει το κράτος σε ιδιώτες/καταστηματάρχες που επιθυμούν να διατηρούν "άκαπνη" επιχείρηση...από φοροαπαλλαγές μέχρι επιστροφή φόρου μέχρι επιδότηση κτλ.
   Μέχρι εμπορικά σήματα και καμπάνια διαφημιστική θα μπορούσε να γίνει για να προωθηθούν έξυπνες ιδέες.
   Τόσα εκατομύρια δίνει το κράτος για τις βλακωδέστατες τουριστικές καμπάνιες...για την περιβόητη "πράσινη επιχειρηματικότητα"...θα ήταν τόσο δύσκολο να χρηματοδοτήσει μια καμπάνια για "άκαπνους" επαγγελματικούς χώρουςπου αγγίζουν την καθημερινότητα σχεδόν όλων των Ελλήνων;;
   Εδώ επιδοτούσαν κλιματιστικά γερμανικά ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΟΥ ΔΛΔ...και δεν μπόρούν να κάτσουν να βρουν ένα έξυπνο σχέδιο που να εξυπηρετεί χωρίς να δημιουργεί έριδες ανάμεσα στους πολίτες;;;

   Ηλίθιοι είναι και αδιάφοροι και ο συνδυασμός τους κάνει επικίνδυνους.

   Α-Π-Α-Γ-Ο-Ρ-Ε-Υ-Ε-Τ-Α-Ι ο πολίτης να επικροτεί προσπάθειες που βάλουν κατά της προσωπικής του ελευθερίας...ειδικά στην εποχή που ζούμε.

   Είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι είμαστε ανίκανοι να συμφωνήσουμε για μικρά καθημερινά ζητήματα και περιμένουμε το κράτος-μπαμπούλα να παρέμβει.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tsilivithras 01/09/2010 19:10:05

    Το τι είναι "Ι-Δ-Ι-Ω-Τ-Ι-Κ-Ο", ως συνήθως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, του γραψ*****ισμού και της ατιμωρησίας, γίνεται πάλι έννοια-λάστιχο. Λοιπόν, όχι. Η "επιχείρησή σου" είναι ιδιωτική ως προς την ιδιοκτησία και τα οικονομικά της αποτελέσματα. Εφ' όσον όμως η δραστηριότητά της εμπλέκει συνάθροιση κοινού, τότε δεν είναι καθόλου "ιδιωτική" από την άποψη του "γράφω τους συνανθρώπους μου εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι".

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 01/09/2010 19:37:40

    Αυριανιστή

    Έχω ανεβάσει καμμιά 10ρια σχόλια από χτες για το θέμα και επιμένεις να μην θες να καταλάβεις.
    Επιμένεις δε πεισματικά να "απαντάς" συμπεριλαμβάνοντας την ξεκάθαρη τοποθέτησή μου σε αυτό που εσύ αντιλαμβάνεσαι ως "γραψα***δισμό" και "ατιμωρησία" (ως προς τι δεν μπορώ να καταλάβω αλλά οκ...).
    Πουθενά δεν έγραψα τίποτα που να υποδεικνύει ασέβεια ή αδιαφορία για την ενόχληση του συνανθρώπου/συναδέρφου.

    Ποια συνάθροιση ρε άνθρωπε;;;
    Στο γραφείο του δικηγόρου;;Του προγραμματιστή;;Του λογιστή;;Το τουριστικό γραφείο;;Τη βιοτεχνία;Τον ξυλουργό;;Του τεχνίτη;;Της μοδίστρας;;Του συμβολαιογράφου;;

    Άσε με ρε άνθρωπε που θα με κάνει εμένα το κράτος-απατεώνας παράνομο με το έτσι θέλω!!!

    Να ρθουν στο δικό σου το γραφείο να σου ρίξουν πρόστιμα όχι στο δικό μου.
    Αλλά με τις απόψεις που διατυπώνεις για την ιδιοκτησία και την εργοδοσία σιγά μην είσαι ελεύθερος επαγγελματίας.

    Η ιδιοκτησία σε αυτόν τον τόπο όπως και πολλά άλλα πράγματα έχει μια αριστερίζουσα εσάνς...κοντολογίς χωροφύλακα στις δουλειές μας βάλαμε.

    Εγώ είπα ξεκάθαρα τι πιστεύω και σε αυτήν και στην χτεσινή ανάρτηση.Μέχρι και εναλλακτικές ιδέες έδωσα. Εσύ έβγαλες την στείρα άρνηση επειδή έχεις προηγούμενα με την εργοδοσία και τις ατασθαλίες των επαγγελματιών λες και εγώ είμαι από άλλο πλανήτη ή δεν έχω περάσει τα ίδια.

    Ποτέ των ποτών δεν θα συμφωνήσω με υπεραπλουστευμένες απαγορεύσεις που θίγουν την προσωπική ελευθερία του πολίτη.
    Είναι προάγγελος χειρότερων παρεμβάσεων στην ζωή μας.

    Και κάποτε πρέπει το κράτος-απατεώνας που ταίζουμε να μάθει να σέβεται το μεροκάματο και τον ιδρώτα των επαγγελματιών.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tsilivithras 01/09/2010 19:44:12

    @ tsilivithras

    Ο "σεβασμός του ιδρώτα των επαγγελματιών" περιλαμβάνει και το δικαίωμα να μετατρέπουν σε θαλάμους αερίων τους χώρους ΔΗΜΟΣΙΑΣ συνάθροισης που διατηρούν;

    Αν το περιλαμβάνει, τότε ναι, πες με "αντιαναπτυξιακό" και "αντικαπιταλιστή". Μη σου πω ότι ακόμα και αναρχικό θα ήθελα να με πεις...

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 01/09/2010 19:49:09

    Αυριανιστής

    Τι να σε πω ρε φίλε...δλδ κρίμα που σε έχω για έξυπνο σχολιαστή αλλά δεν θες να καταλάβεις προφανώς για δικό σου λόγο.

    Δεν πειράζει...1142 είναι το νούμερο κι εγώ είμαι στην Ερμού. Μεγάλος δρόμος είναι αλλά αν το χεις τόσο άχτι κοίτα ψηλά και ψάξε για το παράθυρο που ντουμανιάζει αβέρτα.

    Να σαι καλά. Ότι ήταν να πω το είπα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tsilivithras 01/09/2010 19:55:13

    @ tsilivithras

    Μην το παίρνεις προσωπικά. Στο γραφείο σου (γραφείο μου / γραφεία τους), όπως και στο σπιτι σου (μου/τους), κάπνισε όσο θέλεις. ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ όμως. Όχι να υποχρεώνεις και τον δύστυχο υπάλληλο, που δεν τολμάει να διαμαρτυρηθεί, να εισπνέει κι αυτός το δηλητήριο.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ tsilivithras 01/09/2010 20:00:55

    @tsilivithras

    Για μισό λεπτό γιατί χάθηκα λίγο.
    Δηλαδή ο νόμος προβλέπει πως ούτε στα γραφεία μας θα καπνίζουμε;

    Κι εγώ φουγάρο είμαι. Τι θα δουλεύουμε χωρίς να καπνίσουμε;


    Θραξ Αναρμόδιος

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 01/09/2010 20:31:13

    "Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.3730/2008, "απαγορεύεται πλήρως, από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:    (α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προβλεφθούν για καπνιστές από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή ή όργανο, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και που θα εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, καθώς και των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,"


    .................


    Αυτό που άλλαξε είναι η αναίρεση της εξαίρεσης των χώρων καπνιστών (καπνιστήριο).

    ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ

 12. παπαδοπαιδι avatar
  παπαδοπαιδι 01/09/2010 18:25:40

  καλα το σεξ δε το εκοψε ο αειμνηστος ο καντιωτης?..παντως χωρις πλακα ,ειναι θανατος για τη στυτικη λειτουργεία το αλκοολ και ο καπνος

 13. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/09/2010 18:27:59

  «Θέλοντας να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.

  Α'. Απαγορεύεται η χρήσις τού καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγγων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

  Β'. Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται: και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινος αιτίας.

  Γ'. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.

  Εν Αθήναις, την 31 Ιουλίου 1856».

  Από την Οθωνική απαγόρευση του καπνίσματος, που υπέγραφε αντ' αυτού η Αμαλία. Καταργήθηκε ποτέ αυτή η απαγόρευση άραγε;

  Ελπίζω να έχει την τύχη της και αυτή η τελευταία.

  Θραξ Αναρμόδιος

 14. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/09/2010 19:26:30

  @Αυριανιστής

  Θα μπλέξουμε τώρα τα πράγματα ενώ είναι πιο απλά νομίζω.

  Οποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που παρέχει μια ιδιωτική επιχείρηση, γιατί ας πούμε δεν γουστάρει το κάπνισμα, δεν τις χρησιμοποιεί.

  Δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική κλινική.
  Είναι παρόμοιο με ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι όμως.

  Και εγώ τουλάχιστον έχω ισχυρότατα επιχειρήματα ότι τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια κάνουν ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ στην κοινωνία, μεταδίδοντας ότι μεταδίδουν, πολύ περισσότερο από μια ταβέρνα που επιτρέπει το κάπνισμα και όπου αν θέλεις, επίσης, επιλέγεις να μπεις.

  Αλλά δεν προβαίνουμε σε κάποιον έλεγχο του υλικού που μεταδίδει ένα κανάλι, και σωστά, διότι είναι ή μπορεί να θεωρηθεί περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης.

  Αλλά σχετικά με την επιλογή των υπηρεσιών από έναν ιδιώτη είναι το ίδιο πράγμα. Και μεγαλύτερης επικινδυνόητας μάλιστα, κατά την δική μου άποψη.

  Οπως αν θέλεις βλέπεις μια ταινία με βαμπιρ και πριόνια σε ένα κανάλι, έτσι θα έπρεπε να είναι και με την επιλογή μιας ταβέρνας που επιτρέπει το κάπνισμα. Οχι επιβολή. Κάνε ενημέρωση για τον κίνδυνο. Οχι απαγόρευση. Μόρφωση.

  Θραξ Αναρμόδιος

 15. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/09/2010 19:29:38

  Όσο για την "παρανομία" και το τι είναι "παράνομο" ή "νόμιμο", δες το εξής παράδειγμα. Είναι απόλυτα νόμιμο να βάλεις τη Φερράρι σου μέσα σε μια πίστα αγώνων και να τη "σκίσεις". Εκεί μεσα, πιάσε και τα 300, και τα 320, και τα 350 αν μπορείς. Δεν μπορείς όμως να βγεις στον αυτοκινητόδρομο, όπου κυκλοφορούν και συνταξιούχοι με ταπεινά Λάντα, και να κάνεις το ίδιο.

 16. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/09/2010 19:29:55

  Το να κόψεις το κάπνισμα είναι πανεύκολο. Εγώ το έκοψα 7 φορές!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Strange Attractor 01/09/2010 19:38:56

   +1000

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 01/09/2010 20:16:03

   Ορέστιε, κλεμμένο. Ομολογώ. Από τον Μάρκ Τουέϊν.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Strange Attractor 01/09/2010 20:23:50

   Δεν έχει χάσει την δυναμική του όμως.

 17. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/09/2010 19:37:00

  Θράκα, ξέρεις ότι δεν είναι τόσο απλά. Όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή (και επόμενο είναι να μην υπάρχει αν επαφίεται στην ευχέρεια του καταστηματάρχη), οι μη καπνιστές θα αναγκαστούν να υποστούν τις φούμες της ετσιθελικής καπνιστικής χουντάρας, αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους. Ενώ οι καπνιστές μπορούν απλά να βγουν έξω να καπνίσουν και να επιστρέψουν ξανά στο χώρο.

  Αλλά σ' αυτή τη χώρα και σ' αυτή την κοινωνία, ως συνήθως, ιδεολογικοποιούμε ακόμα και τον εξόφθαλμο παραλογισμό. Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως είχε πει και ο αχαμνός λογιστάκος...

 18. JOHN avatar
  JOHN 01/09/2010 19:50:47

  Το τσιγαρο,βλαβερο μεν,δεν μπορει ομως να δαιμονοποιηται και για ολα!Υπαρχουν και αλες αιτιες που βλαπτουν την υγεια με την ανοχη παντα του ¨φιλευσπλαχνου¨κρατους.Ασχολειται κανεις με το αγχος που μας δημιουργει το ιδιο το συστημα?Ασχολειται κανεις με το τι τρωμε και πινουμε?Ασχολειται κανεις με τη μολυνση και το περιβαλλον στους χωρους εργασιας και οχι μονο?Και τοσα αλλα.Τελος ενα προιον που φορολογειται και πωλειται ελευθερα πως μετα πεινικοποιηται και διωκεται για τις βλαβερες συνεπειες απο τη χρηση του?Γιατι να μη μπορει καποιος να επιλεξει εαν θελει να παει σ ενα μαγαζι καπνιζοντων η μη καπνιζοντων?Σε χωρες που εφαρμοστικε προτου απο εμας αρχιζουν και το ξανασκεπτονται.Ηδη σιγα σιγα κανουν την εμφανιση τους ειδικα διαμορφωμενοι χωροι γι αυτους που επιθυμουν ν απολαυσουν ενα τσιγαρο χωρις να ενοχλουν τους μη καπνιζοντες.Τελος αφεινω την οικονομικη διασταση του θεματος πολλες επιχειρησεις εστιασεως που ηδη χειμαζονται απο τη κριση θα βαλουν λουκετο μια ωρα αρχιτερα.Με αυτη τη λογικη γιατι δεν σταματαμε και τη χρηση των οχηματων που με τις εκπομπες ριπων κανουν κυριως στις μεγαλουπολεις την ατμοσφαιρα αποπνιχτικη?Το τσιγαρο μαζυ με τη ζημια που σε ορισμενες περιπτωσεις προκαλει εχει και κατι θετικο ειναι αντιαγχολιτικο,γι αυτο σε πολλες χωρες απο την απαγορευση εχουν εξαιρεθει τα σοφρονιστικα ιδρυματα,οι ψυχιατρικες κλινικες,και οι στρατωνες.Καλο ειναι ο καθενας να συνειδητοποιησει απο μονος του πως πρεπει να προστατευει την υγεια του.Η ολη διαδικασια απαγορευσης δια ροπαλου απο καποιους¨" φιλευσπλαχνους ¨κυβερνητες αλλου στοχευει και οχι βεβαια στη βελτιωση των συνθηκων διαβιωσης μιας κοινωνιας που καθημερινα εξαθλιωνεται απο τους ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ¨σωτηρες ¨της.

 19. eiraman avatar
  eiraman 01/09/2010 19:54:12

  Βρε πόσο μας αγαπάνε!Βρε θέλουν το καλό μας!!!!Μας Αγαπάνε!!!
  ΟΥΣΤ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΠΟΔΥΤΕΣ!

 20. Asterix avatar
  Asterix 01/09/2010 19:59:05

  To πρόβλημα δεν είναι αν πρέπει να κόψει κάποιος το τσιγάρο ή όχι. Γιατί το τι θα κάνω με τις εξαρτήσεις μου (τσιγάρο, λιπαρά, γλυκά, ξενύχτια, γκόμενες, γρήγορα αυτοκίνητα και τα λοιπά) είναι δικό μου θέμα.

  Το δικαίωμα του μη καπνιστή εννοείται ότι το σεβόμαστε. Δεν καπνίζουμε σε μέρη που υπάρχει έστω και ένας που δεν καπνίζει. Μα, ήδη έτσι κάνουν οι σοβαροί άνθρωποι. Αν υπάρχουν και αλήτες που αδιαφορούν για τους άλλους, ε, τι να κάνουμε; Και μετά την απαγόρευση θα υπάρχουν.

  Αρα επιλέγω να πηγαίνω σε μαγαζιά καπνιζόντων; Α, όχι. Δεν επιτρέπεται. Η Ξυνογιαννακοπούλου λέει ότι τέτοια αυτορύθμιση δεν είναι αποδεκτή. Οχι. Το Υπουργείο αποφάσισε. Κομμένο παντού!

  Να υποθέσουμε ότι σειρά έχει και το κοντοσούφλι; Mη καγχάζετε περισπούδαστα. Πριν 20 χρόνια αν έλεγες σε κάποιον ότι το 2010 θα απαγορεύεται το τσιγάρο στα καφενεία, κανείς δεν θα σε πίστευε. Έτσι δεν είναι;

  Κοιτάξτε να δείτε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εμπιστεύομαι αυτό το ανεκδιήγητο, παμπόνηρο και εκδικητικό κράτος να ασκεί περισσότερη πολιτική και έλεγχο επάνω μου. Ό,που έβαλε το χέρι του τα έκανε σα τα μούτρα του.
  Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι μη-καπνιστές το εμπιστεύονται. Εχουν κάποιο παράδειγμα που τους να επιτρέπει να αισιοδοξούν; Παρακαλώ να τις ακούσω...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Asterix 01/09/2010 20:18:55

   Δεν είναι έτσι όπως τα λες. Στο εξωτερικό τα μαγαζιά είναι δηλωμένα καπνιζόντων και μη καπνιζόντων. Τα περισσότερα είναι μη καπνιζόντων και τα προτιμούν και οι καπνίζοντες. Αν θέλουν να καπνίσουν βγαίνουν ή έξω ή πάνε σε ειδικό καπνιστήριο.
   Στην Ελλάδα οι μάγκες τα δήλωσαν όλα καπνιζόντων και οι μη καπνίζοντες δεν είχαν που να πάνε. Μάλιστα η κατάσταση έγινε χειρότερη από αυτήν που υπήρχε παλιότερα διότι εξαφανίστηκαν οι ειδικοί χώροι μη καπνιζόντων που υπήρχαν. Π.χ. κάποια τραπέζια χωρίς τασάκι κλπ.

   Οπότε το μόνο που έμενε στο Υπουργείο ήταν να το απαγορέψει εντελώς και ορθά έκανε. Το μόνο που δεν έχει κάνει και θα μπορούσε να το σκεφτεί είναι να επιτρέψει με ειδική άδεια σε κάποια μαγαζιά μέχρι 70 τ.μ. ας πούμε να είναι καπνιζόντων. Όχι όλα προσοχή μόνο μερικά με ποσόστωση ανά περιοχή και πληθυσμό.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Asterix 01/09/2010 20:42:01

   "Να υποθέσουμε ότι σειρά έχει και το κοντοσούφλι; Mη καγχάζετε περισπούδαστα. Πριν 20 χρόνια αν έλεγες σε κάποιον ότι το 2010 θα απαγορεύεται το τσιγάρο στα καφενεία, κανείς δεν θα σε πίστευε. Έτσι δεν είναι;"

   Τρελέ γαλάτη εάν θυμάσαι πριν μερικά χρόνια με κάποια γουρουνο-μοσχαρο-γρίππη είχαν απαγορεύσει τα κοντοσούβλια και τα εντεράκια και όλα αυτά τα "ύποπτα" κρέατα.
   Είδαμε πρόσφατα πόσο εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί πανικός με δήθεν "πανδημίες".
   Οι συνεχείς παρεμβάσεις για καθημερινά θέματα είναι test-drive για να δουν πόσο εύκολα δεχόμαστε ή απορρίπτουμε τον "έλεγχο".

   Ας ακούγομαι εγώ γραφικός δεν πειράζει...ψαχτείτε λίγο με θέματα διατροφής (codex alimentarious) στο διαδίκτυο. Θα δείτε και θα καταλάβετε την ατζέντα των "αρχοντάδων".
   Αν είναι ποτέ να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει πλέον ότι τους νοιάζει η ευημερία του πολίτη έστω και στο ελάχιστο.


   "Κοιτάξτε να δείτε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εμπιστεύομαι αυτό το ανεκδιήγητο, παμπόνηρο και εκδικητικό κράτος να ασκεί περισσότερη πολιτική και έλεγχο επάνω μου. Ό,που έβαλε το χέρι του τα έκανε σα τα μούτρα του."

   Εμ αυτό λέω κι εγώ Αστεριξακουλικσμ...Να αρχίσει να υποπτεύεται ο κόσμος, να μην είναι αφελής και να κοιτάει πίσω από τα προσχήματα.
   Σήμερα είναι το κάπνισμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές πολλών κι έχει αντίλογο.
   Αύριο μεθαύριο θα είναι κάτι πιο σημαντικό ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ και τότε θα μας πονέσει πιο πολύ όταν μας το "φορέσουν" αλλά ήδη θα έχουν γίνει τα προκαταρκτικά με κάτι τέτοια.

   • Asterix avatar
    Asterix @ tsilivithras 01/09/2010 21:05:44

    Τσιλιβίθρα, με ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, το μόνο που θα συμβεί είναι αυτά που γίνανε με το κλείσιμο των καταστημάτων στις 02:00, του απίστευτου Παπαθεμελή. Πλούτισαν οι αστυνομικοί διευθυντές και οι αστυνομικοί υπάλληλοι που ασκούσαν έλεγχο. Και μαζί μ' αυτό, έγινε μια γενναία ανακατανομή της πίτας των νυχτερινών κέντρων.

    Είχα φιλαράκι αστυνομικό τότε που καθόμασταν μαζί ως τις 01:00 στη ταβέρνα οπότε την έκανε για δυο ωρίτσες να μαζέψει το χρήμα και ξαναερχόταν στη ταβέρνα να μας κεράσει απ' τα "κερδισμένα".

    Είναι μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα.
    Αρα θα είναι μεγάλοι και οι πειρασμοί για χρηματισμό.

    ΥΓ. Για τα έντερα και τα εντόσθια το θυμάμαι πάρα πολύ καλά καθότι είμαι παραγωγός ερασιτέχνης. Διατηρώ κατά καιρούς μικρό κοπάδι από '80.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 01/09/2010 21:15:51

    Asterix

    Τα θυμάμαι τα κατορθώματα του Παπαθεμελή.
    Και τα άλλα που λες τα γνωρίζω.
    Όπως είπα και πιο πάνω ελπίζω ο κόσμος να το κοροιδέψει και να γίνει χαμός όπου πάνε να ελέγξουν.
    Έτσι για να πάρουν το μύνημα ότι εξακολουθούμε να είμαστε αντάρτες και αντιδραστικοί και ότι πλέον ΞΕΡΟΥΜΕ τι κουμάσια είναι.
    ΄
    Αν και δεν είμαι φίλος με τα εντερο-εντόσθια είναι πολύ ενδιαφέρον το χόμπυ σου...αν διατηρείς ζώα για βρώση εννοώ.
    Αν "το χεις" το θέμα με την καλλιέργεια γης και ζώων σου συστήνω να δεις -αν δεν έχεις δει- την ταινία Food INC.
    Δεν έχω λινκ πρόχειρο αλλά υποθέτω ότι γνωρίζεις τις μεθόδους ιντερνετικής αναζήτησης.

   • Asterix avatar
    Asterix @ tsilivithras 01/09/2010 22:45:06

    Τσιλιβίθρα, το Food Inc το βρήκα και... "κατεβαίνει". Δεν το ήξερα. Ευχαριστώ.
    Πρόβατα κρατάμε για δική μας κατανάλωση γάλα/κρέας όπως σωστά υπέθεσες. Φέτος όμως δεν έχουμε.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 01/09/2010 23:00:16

    Εnjoy the movie Asterix.

    Πολύ σύντομα θα χρειαστεί να γυρίσουμε και να ξαναμάθουμε παλιές τέχνες (και τεχνικές) διαβίωσης έστω και σαν χόμπυ.
    Να απεξαρτηθούμε όσο γίνεται από την σύγχρονη διατροφική μανία.
    Να ξερες πόσο με τρώει να φύγω να πάω να ζήσω στα βουνά...

 21. The Saint avatar
  The Saint 01/09/2010 20:29:31

  Δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω τα μάλα με Τσιλιβιθρα, και Jhohn...
  Είμαι δε σίγουρος ότι χρονικα η εφαρμογή του μέτρου, είναι σε συναρτηση με τα ήδη οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, και έχουν προκαλέσει shock στον κόσμο, και έχει την έννοια του "τσαμπουκά" με το οποίο προσπαθεί η παρούσα σαπρο-κυβέρνηση, να επιβληθεί, και να μειώσει περαιτέρω τις αντιδράσεις του κόσμου, όσο και να τον αποπροσανατολίσει
  Πιστευω δε, ότι τα προστιμα αυτή τη φορά θα επιβληθούν, ώς επιστέγασμα της άθλιας πολιτικής τους, αλλά και γιά εισπρακτικούς λόγους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.