29/01/2010 20:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινό μέτωπο των αγροτών Μακεδονίας - Θεσσαλίας

Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι αγρότες των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αλλά και εκείνοι του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, οι οποίοι αποφάσισαν να συναντηθούν αύριο στον Προμαχώνα, σε μία προσπάθεια να συγκεράσουν τα αιτήματά τους.

Στόχος τους είναι να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

Οι «12» έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία πλατφόρμα 15 αιτημάτων σε σύσκεψη που είχαν προ ημερών στην Κατερίνη και τα οποία επαναβεβαιώθηκαν και σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλάστρα.

Στη σύσκεψη αυτή μετείχε και ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Προμαχώνα Παύλος Αραμπατζής, ο οποίος σήμερα το απόγευμα πήγε στη Λάρισα και είχε συνάντηση με το Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας.

Μεταξύ των δύο επήλθε συμφωνία σε εννέα αιτήματα αλλά και συμμετοχής του Β. Μπούτα στην αυριανή συνάντηση στον Προμαχώνα.

Εν τω μεταξύ το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των διοδίων Μοσχοχωρίου για μία ώρα αφήνοντας ελεύθερη την διέλευση των οχημάτων.

Πυρά ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης για τα μπλόκα

Βολές κατά της κυβέρνησης με αιχμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις εξαπέλυσε το ΚΚΕ  κατηγορώντας την ότι «εκτός από τις απειλές, τους εισαγγελείς και τις συκοφαντίες, τώρα ελπίζει να κάμψει τον αγώνα της αγροτιάς αξιοποιώντας και την υπόγεια και ανοιχτή βοήθεια της ΝΔ, τους εμποροβιομήχανους και τους στρατευμένους δημοσιογράφους».

«Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει πείσμα γιατί είναι αγώνας για την επιβίωσή της. Έχει αντοχή γιατί υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά της η πλειοψηφία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε από την Κομοτηνή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα για «το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών»

Το οικονομικό «πακέτο» περιλαμβάνει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, «πάγωμα» των ενήμερων δανείων και αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ. Παράλληλα, το ΤΕΜΠΜΕ επεκτείνεται στον αγροτικό τομέα και διοχετεύεται σε αυτόν 1 δισ. ευρώ από τα 28 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί για τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η κα Μπατζελή ανακοίνωσε:

Aμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που έχουν δανειστεί, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διετή περίοδο χάριτος
Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας και κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.
Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.
«Πάγωμα» όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.
Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, ή Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Αμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.